Skocz do zawartości
IGNORED

Jak wyprostowac kopulke Dynaudio D260

gLiNa

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

W transporcie powgniataly mi sie glosniki. D260 sa jedwabne, miekkie, totez generalnie wrocily do ksztaltu przyblizonego do pierwotnego, zostaly jednak niewielkie trwale zagniecenia. Chcialbym je wyprostowac.

Spodziewam sie, ze do tego celu bede potrzebowal rozmontowac glosnik aby dostac sie do wewnetrznej strony membrany (zabiegi typu tasma, odkurzacz czy buziak (od zewnatrz) na nic sie tu nie zdadza).

Czy rozebranie glosnika jest trudne? Na co szczegolnie uwazac? Co dalej? Czym przemyc membrane od srodka zeby przywrocic trwale odpowiedni ksztalt? Czytalem kiedys o tego typu naprawie i swita mi ze mowa byla o izopropylenie. Niechcialbym sie jednak pomylic.

Moze znacie jakies strony gdzie na zdjeciach pokazany jest demontaz tej lub podobnej kopulki. Bede bardzo wdzieczny za pomoc.

Pozdrawiam,MG

https://www.audiostereo.pl/topic/44661-jak-wyprostowac-kopulke-dynaudio-d260/

głośnik jest łatwo rozkręcić - należy jednak uważać ponieważ w środku jest ferrofluid

jak masz załamania na materiale to juz tego nie przywrócisz do stanu początkowego (tak, żeby wyglądał jak nowy)

dodatkowo jedwab nasączony jest specjalnym preparatem (stąd ta lepkość) więc uważnie ze smarowaniem tego rozpuszczalnikami

Drobnymi zagnieceniami sie nie przejmuje, niemniej jednak w paru miejscach tworza sie wklesle obszary i to je chcialbym wyprostowac. Swoja droga w innych glosnikach SS 9700 przezyly napad dzieci i natychmaist wrocily do fabrycznego ksztaltu, bez zagniecen. Wydaje mi sie tez, ze SS byly zdecydowanie bardziej lepkie i ogolnie sztywne.

Gdzie dokladnie znajduje sie ferrofluid i jak uniknac awarii ?

Słyszałem, że jedwab można "naprostować" trakując go strumieniem gorącej pary wodnej, czyli np. parą z czajnika.

Nie wiem, jak to się ma w praktyce i czy jest to bezpieczne dla głośnika.

Nie kombinować z kopułkami! jak się pozagniatały, to te załamania będą widoczne, nie powróci to już do idealnego stanu. Wszelkie brutalne metody z parą czy rozpuszczalnikiem mogą doprowadzić do całkowitego zniszczenia membran, a nowych się nie kupi, to nie Scan-Speak. Zostawić tak jak jest. Na dźwięk to nie ma wpływu, tylko na estetykę.

Ale ja bym chcial ;). Chocby wlasnie po to zeby wypchnac te fragmenty ktore sa wklesle. Nie ma na kopulce ostrych zagniecen, wiec wydaje mi sie ze jest szansa doprowadzic je do stanu fabrycznego. Chcialbym tylko wiedziec jak bezpiecznie sie za to zabrac. Szczegolnie za rozbieranie glosnika i dostanie sie do membrany.

Material jest bardzo delikatny. Odkurzaczem to bym pewnie go wciagnal razem z cewka.

Co do pary wodnej, nie wyglada to na jakis specjalnie inwazyjny czy niebezpieczny sposob. Tylko na jakiej zasadzie mialo by to pomoc ? Rozrzedzi powloke kopulki ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.