Skocz do zawartości
IGNORED

Długowieczność obecnych urządzeń.

conrddd

Rekomendowane odpowiedzi

zukzukzuk, 29 Lip 2008, 22:17

a gdzie ja napisalem o milowych krokach!?

piszmy o naszych odkryciach

na naszym podworku , to co mi sie spotkalo

zukzukzuk

jak wiesz wiecej to napisz poczytamy

MariuszH, 29 Lip 2008, 22:20

no coz , MAriuszH pewne rzeczy sie nie zmieniaja tak szybko

chodzi ci o statystyke w ilu teraz kolumnach wysepuje papier , mika czy metal , czy inne opowiesci

dotyczace nowych kosmicznych technologii zastosowanych w elektroakustyce?

wydaje mi sie ze budowa wzmacniaczy audio sie zmienia

ze wzgledu na nowe trendy w swiecie audio i pojawianie sie nowych technologii

w technice zapisu i odtwarzania

zreszta na codzien nie spotykam sie z jakas hiendowa technologia

a ta ktora mam zakrawa na niezle dziwactwo

trzeba sobie niestety to powiedziec

Nie tyle statystykę, ile o zobrazowanie wspomnianego "rozwoju". Np. kiedyś laser w polu magnetycznym, dzisiaj "coś" i dlaczego to jest lepiej... Głośniki - podobnie. Jak to jest, że po lekturze materiałow marketingowych już prawie miękną mi kolana na samą myśl właśnie o ceramice, metalu, czy innych kosmicznych wynalazkach, a tu patrząc na najdroższe konstrukcje, widzę nic innego, tylko papier.

Reasumując, może krótko, o co mi chodzi. Większość tak się krzywi na samą myśl o sprzęcie z lat 70, 80. Skoro tak, więc chciałbym wiedzieć, co takiego pojawiło się lepszego od tamtych czasów... :)))

Ja nie twierdzę tym samym, że nic. Absolutnie nie podchodzę do tematu z gotową opinią, jestem tylko ciekaw - co jest lepsze. A może wcale nie jest?...

Spoko!

O to chodzi, że w 2003 roku pojawiły się również inne kolumny niż Stradivari, ale ... nie o to chodzi! Tak jakoś wybiórczo potraktowałeś "swoją historię" audio.

Chyba w temacie nie o to chodzi, żeby każdy taką z Nas pisał?

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

zukzukzuk, 29 Lip 2008, 22:43

why not ?

czas zaczac pisac o rzeczach ktore sie samemu doswiadczylo

histori ktorej samemu sie dotknelo

ps

co cie tak zabolalo , ze one takie mieszczanskie?

MariuszH, 29 Lip 2008, 22:43

>Nie tyle statystykę, ile o zobrazowanie wspomnianego "rozwoju". Np. kiedyś laser w polu

>magnetycznym, dzisiaj "coś" i dlaczego to jest lepiej... Głośniki - podobnie.

no to mówię :-) kiedyś CD PCM 16bit 44,1kHz dzisiaj DSD (SACD)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

michal stabro, 29 Lip 2008, 22:51

>zabawa z kablami :)

!!! No wlasnie... Czy to właśnie nie jest istota "rozwoju"? Wobec braku argumentów w postaci dobrych rzeczy, wciska się ludowi ciemnotę... Sprzęt do dupy, gra tak sobie, ale można to zmienić! I powydaniu xx% swoich wypłat, w końcu musi zagrać... Czyli najlepiej odwrócić uwagę klienta od wnętrza i skoncentrować jego uwagę na czymś, co widać :) Genialne...

kiedyś odtwarzacze CD (lasery, transporty, mechanika) dzisiaj, lub bardziej jutro;-)odtwarzacze plików bezstratnych ,dlaczego może to być postęp...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

michal stabro, 29 Lip 2008, 22:57

>doskonalenie technologii do granic

>dla mnie tez jest sztuka i rzecza zaslugujaca na uznanie

O ile to jest doskonalenie technologii, a nie ściema mająca zasłonić bezradność...

To doskonalenie technologii, to piękny i szumny termin, ale jakoś nijak mi nie pasi, gdy zaglądam do środka dzisiaj produkowanego urządzenia.... I nagle mam uwierzyć, że tutaj?...

ja tam bym sobie i Wam koledzy zyczyl

lepiej zrealizowanych plyt audio nawet tych CD

czasami to i szkoda gadac o tych kosmicznych i hiendowych technologiach

jeszcze jedno zyczenie zeby drogowcy tak samo dbali i kladli te drogi jak audiofil o swoj sprzet

MariuszH, 29 Lip 2008, 23:02

ale jakoś nijak mi nie pasi, gdy zaglądam do

>środka dzisiaj produkowanego urządzenia.... I nagle mam uwierzyć, że tutaj?...

moze do nieodpowiednich urzadzen zagladasz?

:)

Ja jestem po prostu ciekawy, czy negacja, prześmiewczość niekiedy nawet, sprzętu powstałego 30 lat temu, bierze się z posiadania pewnej wiedzy, której ja nie posiadam... czy też może raczej niewiedzy i ignorancji?...

audioholik, 29 Lip 2008, 23:05

mysle ze o technologii ktorej piszesz ,potrzeba niezlych postepow w technice polprzewodnikowej

od 86

to wlasnie tego domaga sie kolega MariuszH?

michal stabro, 29 Lip 2008, 23:07

>moze do nieodpowiednich urzadzen zagladasz?

No wlasnie, ja sie nie upieram :) Więc gdzie mam zajrzeć, żeby móc zobaczyć w środku coś lepszego od tego, co firmy montowały 30 lat temu? Zaznacze - autentycznie LEPSZEGO, a nie jakąś kupe otoczoną marketingowym bełkotem...

MariuszH, 29 Lip 2008, 23:07

>Ja jestem po prostu ciekawy, czy negacja, prześmiewczość niekiedy nawet, sprzętu powstałego 30 lat

>temu, bierze się z posiadania pewnej wiedzy, której ja nie posiadam... czy też może raczej niewiedzy

>i ignorancji?...

dlatego pisalem

ze wzgledu na to

czy urzadzenia ocenia sie sercem , czy rozumem

MariuszH, 29 Lip 2008, 23:11

>michal stabro, 29 Lip 2008, 23:07

>

>>moze do nieodpowiednich urzadzen zagladasz?

>

>No wlasnie, ja sie nie upieram :) Więc gdzie mam zajrzeć, żeby móc zobaczyć w środku coś lepszego od

>tego, co firmy montowały 30 lat temu? Zaznacze - autentycznie LEPSZEGO, a nie jakąś kupe otoczoną

>marketingowym bełkotem...

cos drozszego ,

z zasilaczem jak talerz pod ciasto

Piekny wykresik - pokazuje całą kwintesencję muzyki dochodzącej doniośle z nowych produktów dla masowego rynku, (lepsze to niż reklama podpasek :) ), dla naiwnych antytechnicznych potencjalnych klientów :)

ps. Czy ktoś z Was rozumie tak naprawdę co ten wykres pokazuje ? bo ja nie mam pojęcia co on ma wspólnego z przetwarzaniem dzwięku... deltę Diraca to się do czego innego wykorzystuje a nie do marketingu ...:]

>tom314

>Zgadza się, też o tym myślałem - ale jednak przez 10 lat odkąd używam tych kontrolerów nie >widziałem

>żadnego "rozprogramowanego" i tylko kilka uszkodzonych (na jakieś 100 tys.)

10 lat to za mało, za to ja miałem do czynienia z eprom, które już starciły zawartość (podobna budowa, zasada działania i trwałość). Epromy pochodziły z jakiś sterowników przemysłowych z końca lat osiemdziesiątych - żaden już nie działał. Stąd moje obawy o współcześnie produkowane układy - przy tak wielkiej ilości komórek i coraz mniejszych ich wymiarach logiczne byłoby stwierdzenie, że ich czas "retencji" jest coraz krótszy. Szukam dokładnych informacji na ten temat.

> michał stabro

piękny krążek mam w zasilaczu wzmaka słuchawkowego... i gra. dużo mniejszy, bo zasilacz inny w zwykłym wzmaku... i też gra... nawet dobrze. ot technika!

cripple kiwi, 29 Lip 2008, 23:22

>Piekny wykresik - pokazuje całą kwintesencję muzyki dochodzącej doniośle z nowych produktów dla

>masowego rynku, (lepsze to niż reklama podpasek :) ), dla naiwnych antytechnicznych potencjalnych

>klientów :)

>ps. Czy ktoś z Was rozumie tak naprawdę co ten wykres pokazuje ? bo ja nie mam pojęcia co on ma

>wspólnego z przetwarzaniem dzwięku... deltę Diraca to się do czego innego wykorzystuje a nie do

>marketingu ...:]

posłużę się cytatem :-) "SACD has perfect impulse response so the 3d sound staging is amazing, and the sound is always very full and realistic" także wydaje mi się że jednak ma to wpływ na jakość dźwięku...zresztą wystarczy posłuchać, polecam np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>audioholik

Prawdopodobnie ma jeśli zostanie to celowo wyeksponowane, ale mimo wszystko jakoś nie chce mi się wierzyć, że "rozmycie" impulsu trwającego 3us ma jakie kolwiek znaczenie dla przetwarzania sygnałów wolnozmiennych jakimi są dzwięki. W normalnych warunkach nie występują sygnały o takim kształcie.

Nie to żebym przeczył wynikom tych "pomiarów", ale dzisiaj, jak wszyscy widzimy, nie ma czegos takiego jak rzetelna informacja - jest tylko "bełkot reklamowy", coraz trudniej rozeznać się co jest prawdą, a co jest naciąganiem na "dużo cyferek". Stąd moje nieco niechętne podejście.

Jak dla mnie tamten wykres jest istotą i kwintesencją całego rozwoju, jaki dokonał się w audio w ciągu ostatnich dwóch czy więcej dekad. Wszelkie odkrycia idą w kierunku... dorównania technologii sprzed z górą 30 lat :)))))

>cripple kiwi

SACD ma też większą rozdzielczość i dynamikę (120dB w porównaniu do CD 96dB)...ale tak jak mówisz nie słucha się wykresów czy cyferek a po prostu muzyki, osobiście uważam, że SACD jest lepsze niż CD na podstawie własnych odsłuchów, była jednak prośba o podanie przykładów DLACZEGO coś jest lepsze więc pozwoliłem sobie na przykładowy wykresik:-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.