Skocz do zawartości
IGNORED

Dolby digital EX czyli 6.1 i 7.1

Vitold_MAN

Rekomendowane odpowiedzi

witam w moim przypadku 7.1 yamaha rxv2700

czy warto z 5.1 przejsc na 7.1 ?

i czy pradowo duzo na tym strace ?? czy warte to jest dwoch dodatkowych efektowych ?

czy ewentuaalnie dokupic wzmaka pod preouta fronty

a cetral i tyly pod ampli bez zasilal czy ktos juz mial takie problemy natury technicznej i sie zdecydowal pozostac przy 5 .1 lub zakupil dwa dodatkowe suroundy i dzwiek sie zmienia diametralnie ?

https://www.audiostereo.pl/topic/44688-dolby-digital-ex-czyli-61-i-71/

Jak najbardziej warto spróbować, ale na pewno stracisz na mocy w ukladzie 7.1. Poza tym aby wykorzystać taki układ pasuje mieć filmy np. w DTS-ES, których to niestety jest jak na lekarstwo. W innym wypadku jedynie "uprzestrzennia się" zwykłe 5.1, ale przy odpowiedniej konfiguracji też efekt jest niezły. Ja już dawno przeszedłem na 7.1 i końcówkę mocy na fronty. Powoli (nawet bardzo powoli) przymierzam się do wymiany na coś, co obsługuje te nowe formaty HD Audio i prawdziwe 7.1

nad 3130 rozumiem ze to twoja koncowka ktora zasila fronty jak sie to sprawuje?

oraz czy nie strace na typowym brzmieniu dla yamahy jak zasile fronty ? a reszta z ampli ?

poporstu podoba mi sie ostry dynamiczny dzwiek yamaszki i gdy zaastosuje pod preouta wzmaka czy wtedy przechodzi specyfika dzwieku wzmaka czy to tylko wykorzystywane sa koncowki mocy i nie strace specyfiki dzwieku yamahy ?:))) troche to malo logiczne zapytanie ale nie wiem w jaki sposob inaczej wyrazic hehe

Jak podepniesz jakąkolwiek uczciwą końcówkę mocy (teraz zamiast NAD-a mam Rotela RB-971, a w drodze jeszcze coś innego)to zapewniam cię, już nigdy nie wrócisz do brzmienia samego amplitunera. Dynamika, zapas mocy i kontrola nie do porównania i nie do osiągnięcia dla żadnego amplitunera... Nie żebym miał coś do Yamahy, robi świetnie amplitunery, miałem ponad z 10 modeli, (przez kilka dni to nawet topowego Z9), ale z mocą, a konkretnie z wydajnością prądową to u nich kiepskawo. Dlatego też zdecydowalem się na dopalacz na fronty. Piszesz, że podoba ci się dynamiczny dźwięk Yamahy. Prawdziwy dynamit to dopiero usłyszysz jak podłączysz solidną końcówkę mocy. Wtedy możesz bez problemu wysadzać dowolne kolumny w powietrze.

no akurat moja siesty nei da sie podpiac bi amping bo tam niema bi wire zlacz !

zainteresowal mnie ten rotel ? chcesz sie go pozbyc?:)))

musze przejzec allegro i rotele jaki mi polecasz zebym byl zadowolony oczywiscie mowie o uzywkach nowe nei wchodza w gre!

zainteresowany jestem ta koncowka troszke poczytalem i zastanawiam sie nad rotelem 971 lub 971 mk2

971 jest na allegro za 700 zl duzo malo?

a drugi ma w ofercie firma liniadzwieku rb-971 mk2 za 800 z groszem

ktory lepszy i czy to sprzet bezproblemowy malo awaryjny?

chce go podpiac pod yamahe 2700 pod preouta i zasilic nim fronty :)

Na odległość nie napiszę jaka końcówka będzie dla ciebie najlepsza, nie wiem nawet jakie masz te fronty, jak duży pokój itd. Myślę, że najlepszym rozwiązaniem będzie jak wypożyczysz lub kupisz na wymówienie jakiś sprzęt i sam się przekonasz.

Jeśli chodzi o pieniądze to wg mnie poniżej 500 zł na allegro nie warto schodzić, a cena za Rotela całkiem rozsądna, zakładając, że jest sprawny i w dobrym stanie. Są przecież inne firmy, trzeba szukać, szukać, szukać...

Nie wiem jak z awaryjnością, mi się nigdy nic nie zepsuło.

Siesty to całkiem przyjazny dla ucha zestaw, do tego dosć łatwe do napędzenia. Pokój też w sam raz Myslę, że nie będziesz miał większych problemów z doborem sprzętu.

• 1 miesiąc później...
Gość Przemski

(Konto usunięte)

Zdecydowanie warto, w klasie sprzętu budżetowego efekt może być zaskakująco dobry. Zdecydowanemu polepszeniu ulegnie odbiór dźwięków znajdujących się za słuchaczem (widzem), jeśli dwa głośniki nie są w stanie zapewnić tego efektu to konfiguracja z trzema lub czterema stworzy pełniejszą "scenę" dźwiękową za widzem.

Vitold, o ile dobrze kojartze jestes z POznania. Ja mam w domu ROtela. NIe pamietam modelu (sic!) :). Jak bedziesz zainteresowany to na weekendzik moge ci pozyczyc. Sam chetnie poznam opinie czy zauwazyles roznice w dzwieku. Daj znac na PW

I find your lack of faith disturbing...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.