Skocz do zawartości
IGNORED

Końcówka Rotel 971 ,971 mk2 pod RXV2700

Vitold_MAN

Rekomendowane odpowiedzi

witam zaczynam sie interesowac tematem podrasowania mojej yamaszki kolega w innym dziale polecil mi rotela rb-971

co sadzicie na temat tej koncoweczki chcialbym pod moja yamahe 2700 pod preouta zasilic same fronty a reszta central i sourundy przez samego ampli co myslicie o takim zestawieniu

i czy ta koncowka to dobry sprzecior? h

Nie będę się wypowiadał na temat samej końcówki, gdyż jej nie słuchałem. Myślę jednak, że ta yamaha to w miarę dobry sprzęt i prawdziwe podrasowanie nastąpiłoby z trochę wyższym modelem Rotela, widziałem gdzieś w ogłoszeniach bodajże model 1080 za cenę poniżej 3000zł. Ja z kolei przymierzam się do ampli, który będzie sterował końcówką w kinie, szukam czegoś z dobrą sekcją pre-out. Czy robiłeś już może jakieś próby, które pozwoliłyby stwierdzić jak Twoja Yamaha spisuje się jako przedwzmacniacz?

pzdr

witam niestety nie robilem testow pod preouta mam tylko podlaczonego suba :-) paradigma pw 2200

no ale tutaj nie mozna nic stwierdzic

faktycznie yamaha 2700 to dosc mocna maszyna ale pewnie z nudow wymyslam i kombinuje co tu jeszcze ulepszyc

nie stac mnie obecnie na ta koncowke ktora ty poleciles !:) chociaz to dobra maszyna bo pewnei ma juz thx i zasila pare kanalow moze kiedys :) poki co pobawie sie jeszcze moja rxv2700 i bede myslac o sprzedazy chce przejsc na model rxv3800 mysle juz powoli o dzwieku HD i blu ray

może lepiej zamień to na jakiś niższy model Yamahy z dekoderami HD a różnicę przeznacz na porządną końcówkę mocy bo w filmach i tak zbyt dużej różnicy nie usłyszysz między rxv 2700, 663 czy 10x droższą wybajerzoną 9700 (o ile taka jest :P), a w stereo zdecydowanie tak

zależy jakie masz kolumny - jeśli raczej jasne z małym basem to połączenie z rotelem może być zbyt jasne - jeśli są neutralne ale tekże wymagające z konkretnym basem a Ty chciałbyś poprawić jego kontrolę oraz szybkość rotel będzie OK - sam miałem dwie końcówki RB971mk2 + pre RC990BX i był to mój pierwszy audiofilski sprzęt z prawdziwego zdarzenia (wcześniej miałem Denona oraz Marantza) - miło je wspominam :)

don111 >>> troszke szybko wysunoles wnioski:))mialem yamahe 440 ,550,750,1500 teraz mam 2700 i brzmienie w kinie nei do porownania yamaha ma to do siebie ze im wyzszy model tym wyzszy poziom brzmienia napewno jest potezna roznica miedzy taka yamaha 750 a 2700 ! moge to tobie zagwarantowac na 100%:)

no dobra tych staroci to nie znam :P

ale przy tych samych filmach mam wątpliwości czy byś rozróżnił czy w danej chwili gra np rxv 663 czy 2700 (pod warunkiem że są oczywiście tak samo skonfigurowane), po prostu w filmach nie za bardzo ampli ma się jak wykazać, co innego w muzyce

Podpisuje się pod wpisem josefa, zresztą teraz jego Rotele grają u mnie ;)

->Vitold_MAN

A co do tego jak grają... zajrzałbyś leniuszku do działu opinie gdzie wysmarowałem wyczerpującą recenzję zarówno RB-971MkII jak i RC-990BX.

I love the sound of crashing guitars

Nie chce mi się pisać znowu, dlatego skopjuję swój wpis:

Niestety, ale rotele to efekciarstwo, spinają i wyciagają wyższy i średni bas, bo nie są w stanie oddać i pociągnąć prawdziwego basu do dołu, a jak jakos się uda, to robi sie rozlana pulpa. Barwy prawdziwej nie uświadczysz w żadnym zakresie, a wysokie to poprostu wypchnięte ssyczenie, bo prawidłowo rozmieścić i pokazać wszystkich wysokich tonów nie są w stanie. Ludzie czasami mówią, że jakiś klocek ma mało wysokich, a najczęściej jest ich więcej jak na efekciarskim sprzęcie, tylko są one rozdzielone na większej przestrzeni i dochodzą ze źródeł pozornych, a nie z kopułki, jak jest w przypadku rotela,są też dźwięczniejsze a nie głośniejsze, żeby zatuszować braki.

Choć krótko, to grałem na dzielonym rotelu(951 albo 971) i mam traumatyczne wspomnienia. Być może był źle zestawiony, ale jednak jego następca spisał się o niebo lepiej.

Opuszki na kontrabasie może usłyszysz, ale szczoteczki na werblu będą jak szuranie kapcia, a głos Diany Krall może przypominać pianie Dody albo koguta-wszystko jedno. Z dynamiką też było średnio. Był natomiast w miarę szybki, ale było to normalne przy odchudzonym, okrojonym i osuszonym dźwieku.

Może w zamulonym systemie się sprawdzi, tzn. jakoś zagra, dlatego zalecam odsłuch, bo w ciemno z rotelem może zaboleć.

ja tak z życzliwości, bo jak Doda przypomina Krall lub odwrotnie, to już poważne schorzenie, a muzyka jest naprawdę piękna więc warto jej słuchać i jeżeli lekarz to umożliwi, to warto spróbować

Noo, ja bym się dziwił gdyby Rotel 971 zagrał dobrze z taką żyletą jak AudioPhysic ;P

Jak bym do moich Dynek podłączył jakiegoś Musicala to też bym pisał że to ciepła, parująca klucha nie wzmacniacz ;P

Po prostu niektórych sprzętów się ze sobą nie łączy, zamiast współgrać będą nadmiernie eksponować charakterystyczne sobie cechy.

->blitz

To nie bądź taki tajemniczy i zdradź co to za kolumny których jazgotliwe cechy tak eksponują Rotele ;) Będzie przestroga dla nowicjuszy na przyszłość.

zależy od systemu, Rotel (opinia na podstawie 985 BX) gra jasno i precyzyjnie ale na pewno nie jazgotliwie i to nie jest efekciarstwo (a takie wzmacniacze też słyszałem), zgadzam się co do basu - również miałem wrażenie, że troche brakuje tego najniższego a bardziej eksponowany jest nieco ten średni ale może to przez wysoki damping factor (w 985 aż 400), żadnego przeciągania basu czy dudnienia przez to nie było

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

przymierzam sie do tego co powiecie na ten model w zestawieniu z yamaha rxv-2700?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lub tą jednak nie wiem czy mi nie rozsadzi kolumn ten potwor :)Tonsil Siesta

prosze o opinie znawców bo w tym temacie jestem tempy jak cholera jak to sie bedzie mialo z rxv2700

czy warto podpinac wogule pod tego ampli odrazu mowie nei zalezy mi na stereo chce miec poprostu kino high end ! z nudów a pieniadze byc moze skoluje takze jak juz mam wydac to na co dobrego !

Ukryta Zawartość

to o tej końcówce mówiłem (1080). Za mocna to nie będzie - zapas mocy zawsze jest wskazany. Natomiast pytanie czy jeśli nastawiasz się tylko na kino to czy gra jest warta świeczki. Z moich doświadczeń wynika że w kinie dla całościowego efektu ważniejszy od koumn L i R frontowych jest głośnik centralny. Warto przeprowadzić taki eksperyment: obejrzeć film z odłączonym centralnym (ale w amplitunerze ustawić, że pracuje) a potem odwrotnie z odłączonymi frontami. W pierwszym przypadku często nic się nie dzieje, słychać tło i jakieś "końcówki" dźwięków, które "zaczęły się" w centarlnym. Natomiast w drugim przypadku ma się wrażenie, że prawie prawie cały dźwięk słyszymy bez strat. Gdybyś kupił końcówkę 3-kanałową (lub 5-cio i kanały przednie w bi-ampingu, yamaha steruje tyły) to wtedy w kinie byłby prawdziwy uzysk. Ja zamierzam zasilać kanał centralny z denona 1500 w bi-ampingu ustawionego jako końcówka sterowana z pre-out amplitunera.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.