Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Do czego służy wejście komputerowe i na Jacka z tyłu RA-1070?

W tym wzmacniaczu jest identycznie jak w preampach (a przynajmniej w RSP-976, obsługiwanym zresztą takim samym pilotem RR-969) służy do obsługi urządzenia przez komputer z wgranym odpowiednim softem do sterowania audio (zwykłe złącze ethernetowe RJ45) zastępując pilota.

O jakiego Jacka pytasz?

Czy chodzi Ci o minijack opisany jako "EXT REM IN" (External Remote In)? Czyli o gniazdo podłączeniowe (wejście) na dodatkowy odbiornik zdalnego sterowania... Jest to przydatne np. wtedy, gdy masz zasłonięty czujnik na froncie wzmacniacza - albo gdy chcesz przeciągnąć dodatkowy odbiornik do innego pomieszczenia.

Pozdrawiam

W tym wzmacniaczu jest identycznie jak w preampach (a przynajmniej w RSP-976, obsługiwanym zresztą takim samym pilotem RR-969) służy do obsługi urządzenia przez komputer z wgranym odpowiednim softem do sterowania audio (zwykłe złącze ethernetowe RJ45) zastępując pilota.

O jakiego Jacka pytasz?

Czy chodzi Ci o minijack opisany jako "EXT REM IN" (External Remote In)? Czyli o gniazdo podłączeniowe (wejście) na dodatkowy odbiornik zdalnego sterowania... Jest to przydatne np. wtedy, gdy masz zasłonięty czujnik na froncie wzmacniacza - albo gdy chcesz przeciągnąć dodatkowy odbiornik do innego pomieszczenia.

Pozdrawiam

dzięki wielkie. Właśnie o to mi chodziło

Powiem strzeże, u mnie też był ten sam problem co u ciebie, miałem pogłosy co przykładało się na złą stereofonie, a wokale były słyszalne jakby je ktoś nagrywał w sali sportowej .

Problem rozwiązałem tym, że na ściany nakleiłem maty akustyczne kolorowe piramidki,

https://www.google.p...427291317639725

mój dom jest wykonany z cegły a podłogi są drewniane, pomieszczenie odsłuchowe ma około 27m2, więc trochę tego poszło, ale było warto ;-)

Trochę gołe te ściany u ciebie, nie myślałeś aby za kolumnami nakleić po 1m2 jakieś maty akustyczne, np.: piramidki ?

na ścianie przy której stoi wersalka, też by się coś przydało, u mnie za kanapą odsłuchowa jest taki kwadracik obrócony w kształt rombu ;)

Pozdrawiam

Tomasz

Wlasnie o tym mysle od pewnego czasu ale misie miec to jakis wygląd i nie wiem tak do konca co zastosować zeby sie nie wypruć z kasy a efekt bedzie mizerny.

Na pewno pierwsze co bym chciał zrobic to dac jakies dyfuzory czy cokolwiek co poprawi brzmienie za kolumny a w późniejszym czasie za kanapę.

Myślałem o czymś takim https://www.wyciszamy.net/o/Panele-akustyczne-PS----/PANELE-PS-Professional/m12?gclid=CMOQjdOTj8ECFfLJtAod5yAAWA

Wedle gustu, u mnie poprawa akustyki jest znaczna, przed a po ;)

Żona na piramidki by sie nie zgodziła choc zapewne dobrze tłumią, nie wiem jak te panele które Ci przedstawiłem dadzą rade i w którym miejscu je nakleić ?

Ja u siebie mam za kolumnami po 1m2, między oknami 2m2 i na dwóch pozostałych ścianach dwa romby po 1m2.

Z tego wątku tez można wyciągnąć parę informacji przydatnych ;)

http://www.audiostereo.pl/akustyka-wnetrz_23063.html/page__view__findpost__p__3413237__hl__akustyka

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Koledzy mam do was pytanie, a zarazem ksztuszę się ze śmiechu. Kumpel chce kupić kolumny, ale mają BR z tyłu. W jego przypadku odradzam mu to bo ma za małą odległość od ściany. Ale on uparł się i wymyślił coś takiego. He He. Chce wsadzić w otwór BR rurę plastikową, oczywiście odpowiednio wygiętą,dopasowaną i uszczelnioną tak, żeby dmuchała do przodu. ja mu mówię, że gdyby to było możliwe to prawdopodobnie konstruktorzy by coś podobnego wymyślili. On na to, że widocznie nie wymyślili i można by to opatentować ;) Zacząłem nad tym rozmyślać i ... no właśnie powiedzcie mi czy jest to możliwe?

Tym kolega jest kto, czy to nie...? he he ;-)

Na początek proponuje się zapoznać co to jest bass-reflex, do jakich głośników się go stosuje, jak działa i jak się go stroi

Pozdrawiam

Tomasz

Powiedz koledze żeby ustawił rurę na dywan to będzie on zadowolony z dobrego basu i żona bo nie będzie musiała odkurzać . Tylko musi być mocny wzmak dobrą siłą ciągu i filtrem antyalergicznyn;)

Powiedz koledze żeby ustawił rurę na dywan to będzie on zadowolony z dobrego basu i żona bo nie będzie musiała odkurzać . Tylko musi być mocny wzmak dobrą siłą ciągu i filtrem antyalergicznyn;)

Kolega Tomasz chyba napisał co musi kolega przeczytać żeby mieć pojęcie o budowie kolumn z br. Swoją drogą zrób zdjęcia bo chciałbym to zobaczyć i może by to wysłał a nóż nagrode EISA wygra;)

Zadowolony ale nie do końca,szukam dalej heh,szukam bardziej szczegółowych,dynki miały wykop ale brak sceny w porównaniu do mniejszych Knight 4,

nie słucham już w 100% szatanienia jak w latach '90,

jutro kupiec odbiera,szybko poszły,Rotel też na sprzedaż jak ktoś zainteresowany.

Ale będe tutaj zaglądał chopaki bo fajny klimat :)

Łokmen Saba

Przymiarkę robie na Audiolaba,wymienię najpierw kolumny,zobaczę jak Rotel radzi sobie z innymi kolumnami.

stare Rotelki mnie nie "pociągają" mam zboczenie że musi być pilot :)

Łokmen Saba

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Jeżeli szukasz wykopu w audiolabie to go raczej nie znajdziesz, owszem grają dynamicznie, aczkolwiek nie ma tej pary. Mówisz, że stare Rotki Cię nie pociągają bo nie mają pilota? Zwróć uwagę na RA-1070, który polecał TomaszE. On ma pilota. I według niego jest OK. Ja osobiście go nie słuchałem, ale sam chętnie bym wypróbował. Ale co do twojego RA-12 sprzedałbym go jak najszybciej ;) Nie wiem normalnie nie cierpię tej serii ;) jeśli szukasz dynamiki i wykopu to raczej kierował bym się np. ku Primare A30.I tam bas jest szybki zwarty i kontrolowany i schodzi dosyć nisko. Wiem bo słuchałem go. Pisałem o nim wcześniej. Ale to już wyższa półka, przy której konieczna jest zmiana całego systemu. A pozostaje jeszcze RA-972 również posiadający pilota.

Jeśli masz możliwość zwróć jeszcze uwagę na wzmacniacz AMC XIA 100 lub 150. Sam mam zamiar wybrać się na odsłuch tego wzmaka.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

dynki miały wykop ale brak sceny w porównaniu do mniejszych Knight 4

Właśnie bolth, moim zdaniem zrobiłeś błąd pozbywając się najpierw kolumn. Trzeba było jako pierwsze upchnąć ten "nieszczęsny " wzmak. Kupić 985-tkę, którą zawsze mógłbyś sprzedać za tyle samo. A różnica między tym klockiem a tym co masz jest kolosalna. Ja miałem 980 a to raczej to samo. Ten wzmacniacz wypiera RA 12 jednym dmuchnięciem. A przy RA 12 żadne kolumny Ci nic nie dadzą. Bo on gra jak gra i tyle. Bez dynamitu. A te dynki, które tak chwalą wszyscy rotelowcy tutaj mogły dopiero rozwinąć skrzydła przy starym 985. ale tego już nie sprawdzisz. A szkoda. Człowiek całe życie się uczy.

Swoją drogą brak sceny to miał ten wzmacniacz z tymi kolumnami.

Swoją drogą brak sceny to miał ten wzmacniacz z tymi kolumnami.

Knight 4 lepiej rysowały scenę,to była różnica na korzyść Castle,zaś Dynki dociążyły i wypełniły dźwięk,coś za coś jak się to powiada.

Bardziej wolę szczegółowe granie

sprzedałem je bo za duże troszku,z 8200a lepiej grały,Dynki jak na razie najlepsze jakie miałem ale szukam dalej.

Rotel też na sprzedaż ale Dynki szybciej poszły okazało się że gość ma Audience 40,jak usłyszał 72 to był "ugotowany"

chyba skuszę się na duże monitory,w razie wtopy się sprzeda a wolę kasę wydawać na audio niż na bilety lotnicze,hehe

też,nie po to człowiek wstaje rano do pracy aby zapychać się żarciem i tyczeć przed TV z browarem

Łokmen Saba

Rotel też na sprzedaż ale Dynki szybciej poszły okazało się że gość ma Audience 40,jak usłyszał 72 to był "ugotowany"

Możesz zdradzić za ile poszły Dynki 72?

Edytowane przez Mane

Knight 4 lepiej rysowały scenę,to była różnica na korzyść Castle,zaś Dynki dociążyły i wypełniły dźwięk,coś za coś jak się to powiada.

Bardziej wolę szczegółowe granie

sprzedałem je bo za duże troszku,z 8200a lepiej grały,Dynki jak na razie najlepsze jakie miałem ale szukam dalej.

chyba skuszę się na duże monitory,w razie wtopy się sprzeda a wolę kasę wydawać na audio niż na bilety lotnicze,hehe

też,nie po to człowiek wstaje rano do pracy aby zapychać się żarciem i tyczeć przed TV z browarem

Kolego napisz wrażenia jak zmienisz kolumny bo RA-12 słuchałem tylko ze starymi JPW ML610 (angielskie duże monitory) i z dynkami.

Możesz zdradzić za ile poszły Dynki 72?

jasne,żadna tajemnica 440funa,wyhaczyłem je za 280f ale daleko miałem bo 130mil w jedną stronę,ale petrol tanie to można się bujać po wyspie,tylko nie ma czasami kiedy

Łokmen Saba

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.