Skocz do zawartości
IGNORED

ekrany do projekcji adeo

ask

Rekomendowane odpowiedzi

>blaszka, 31 Sty 2010, 20:21

>Nic nie rozumiem z tego co do mnie napisales ;-) Co oznacza te 13 f cos tam ;-). Pokoj mam bardzo

>caciemniony.

>Czy z twoich obliczen wynika, ze bialy ekran tez moze byc?

F coś tam to foot Lambert, czyli miara jasności obrazu na ekranie. Aby ją obliczyć należy podzielić jasność projektora w ANSI lumenach (rzeczywistą, zmierzoną, nie tą z katalogów) przez powierzchnię ekranu (w stopach kwadratowych) a ten iloraz pomnożyć przez współczynnik gain ekranu. Zalecana wartość to 12...16 fL, chociaż niektórzy twierdzą że mniej też może być, szczególnie w czarnych jaskiniach...

Właśnie dlatego wcześniej pytałem o dane instalacji, bo można się czasem naciąć i uzyskać zbyt ciemny obraz, szczególnie z szarym ekranem (mniejszy gain). Zbyt jasny obraz z kolei powoduje podwyższenie poziomu (świecenia) czerni.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Dzieki wiatrak za wyjasnienie.

Jamaar - tak tez chyba zrobie poza tym te kwestie odbicia od ramki to nie do konca maja zastosowanie. Tzn. sa prawdziwe, jak najbardziej ale pod warunkiem, ze na ekranie 16:9 wyswietlam taki sam obraz- 16:9

I find your lack of faith disturbing...

Mam jeszcze jeden dylemat. Swierzy. Jak bardzo ulega poprawie obraz wyswietlany na ekranie, w stosunku do tegowyswietlanego na scianie. Macie jakies doswiadczenia w tej materii?

I find your lack of faith disturbing...

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.