Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc. Kino domowe do 5000 złotych.

kapek1988

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Na imię mam Arek. Mam 20 lat a muzyką (jak i kinem domowym) na poważniej interesuję się od kilku miesięcy. Proszę was o wyrozumiałość oraz o jak najbardziej rzetelną pomoc w wyborze kina domowego (mój pierwszy zestaw). Najpierw napiszę może kilka informacji podstawowych (jeśli coś pominę proszę się dopytywać):

- pokój 4,5 na 4,5 metra (20,25 metra kwadratowego)

- wykorzystanie: 70% muzyka 30% filmy

- rodzaje muzyki: niemal wszystko oprócz techna, hip hopu, rapu itp. Najwięcej rocku (stary, klasyczny ale też nowoczesny). Ponadto jazz, blues, troszeczkę metalu, reggae, nowoczesna muzyka klasyczna (Hans Zimmer) oraz troszkę popu.

- moje wymagania: Jak najbardziej czysty, klarowny dźwięk, lecz także z pewnym zapasem mocy (bas).

Od kilku miesięcy, kiedy pojawiła się perspektywa i możliwości finansowe zakupu lepszego sprzętu (dotychczas słuchałem na zestawie: kolumny Unitra ZGC 30 + wzmacniacz Elizabeth HI FI) czytałem wiele opinii, komentarzy. Analizowałem ceny, porównywałem poszczególne zestawy i z ogromu produktów dostępnych na rynku wybrałem trzy następujące zestawy kolumn:

- Dali Concept 8+1+C+Sub

- JBL Northridge Cine Pack

- Tannoy Mercury

Jeśli chodzi o amplitunery to tutaj sugerowałem się przede wszystkim ceną oraz "możliwościami" (mocą). Niestety nie mam pojęcia jak poszczególne amplitunery radzą sobie z danymi zestawami:

- Pionner (VSX 817 lub 917 lub 418)

- Yamaha (np. RX V 563)

- Denon AVR 1708

Jeśli chodzi o przedział cenowy, to cały zestaw może wynieść maksymalnie 5000 złotych. Najlepiej byłoby gdyby amplituner kosztował do 1200 złotych, ponieważ z wymienionych przeze mnie kolumn najbardziej skłaniałbym się ku Dali.

Ogromnie dziękuję za wszelkie opinie, komentarze oraz sugestie i podpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/44770-pomoc-kino-domowe-do-5000-z%C5%82otych/

a tak w ogóle to miałem podobny problem i powiem ci ze złożyłem zestaw około 5000 tys.mam denona 1908, kolumny quadral 500 ,sub jbl es250,muszę kupić jeszcze dvd.i najgorsze ze okablowanie to duży koszt mocowania na kolumny itp:(u mnie to koszt około 1000zł jak nie lepiej podobnie będzie u ciebie:(

Odpowiem ci tak ja bawie sie kinem domowym juz ładne pare lat i jakies doswiadczenie posiadam .Pierwsza rzecz to zestaw za 5000 tys kable napewno tanie max 200 pln rzaem z optycznym ,poprostu wyrzucanie kasy w błoto,kable drozsze to raczej do lepszego zestawu stereo.Amplituner powinienes kupic jaki ci sie podoba bo w cenie do 1500 pln wszystkie graja podobnie,powinienes brac taki z wyjsciem pre-out pod ktory kiedys jak bedziesz poszukiwał lepszego dzwieku bedziesz mogł podłaczyc koncowke mocy lub jakis dobry wzmacniacz jest to rozwiazanie przyszłosciowe,ale napewno warte uwagi.Pomysl moze o uzywkach paro letnie modele ktore kosztowały po 5000 tys teraz bez trudu kupisz za 1200 pln.Jak sie uprzesz na nowe to Denon jest ok ale nie ten najnizszy model,moze Yamaha lub Onkyo.Zamiast dvd kup joz odtwarzacz HD Tohiby ,jest duzo lepszy kapitalny obraz odtwarza tez filmy dvd i kosztuje około 400 pln na Allegro,inna opcja to jakis Blu-rey.Dobry dvd to koszt min 800 pln,lub 150 za szmelc ktory czyta wszystko.Tak wiec 2000 za amplituner i odtwarzacz.Zostaje ci 3000 tys na kolumny polecam zestaw Tannoya potem dokupisz wofer.Mozna tez uzywki B&W np 602 przod 600 lub 300 na tyl central cc6 za 3000 tys napewno to kupisz i moze zostanie na wofer Koda 1000.Te kolumny to duza klasa i byly produkowane na Wyspach a nie w Chnach.Bedzie to gralo o niebo lepiej niz jakies tam Jamo czy Dali.Te kolumny sa dobre ale w pojedynczych zestawach i wysokie modele.Nie te buble marketowe.Zrobisz jak uwarzasz.Pozdrawiam

wow!!!1gdy bym ja dostał odp na moje tematy od takiego speca to bym miał zupełnie inne kino szacunek dla ciebie!!!!!!!!!!!szkoda ze nie widziałeś moich tematów:(jestem pod wrażeniem

Za 5tyś. powinieneś kupić amplituner Onkyo TX-SR605 lub Yamaha RXV661 z zestawem kolumn ProTonsil Siesta, które w stereo zagrają znacznie lepiej niż zestawy dotychczas wymienione w tym wątku.

Dziękuję pięknie za odpowiedzi. Wybaczcie, lecz zapomniałem dodać, że póki co sprzęt będzie podpięty do komputera i muzyka czy też filmy będą właśnie na nim odtwarzane. Proszę mi wybaczyć to małe przeoczenie. Zapomniałem także dodać iż wygląd kolumn jest także dla mnie dość istotnym czynnikiem ponieważ koniecznie muszą one pasować do wystroju pokoju. Dlatego też B&W oraz Sieste bym odrzucił. Jeśli chodzi o amplitunery to czy zestaw Dali Concept + Yamaha RXV 661 będzie dobrym wyborem? Czy może lepiej połączyć je z wymienionym przeze mnie Denonem (ponieważ rozumiem, że Pionnera mam od razu odrzucić)?

Do dariusz964. Naprawdę bardzo doceniam to co Pan napisał. Jestem szczerze przekonany, że Pana wiedza jest ogromna i że stara mi się Pan doradzić jak najlepiej. Jednakże, jak już wspomniałem, jestem niedoświadczonym użytkownikiem więc wyrobienie słuchu na pewne niedoskonałości kolumn na pewno zajmie mi trochę czasu. Zestaw ten będzie mi zresztą służył maksymalnie 2-3 lata. Następnie oddam go komuś i po lepszym poznaniu tajników kina domowego będę z pewnością o wiele bardziej wymagający.

PS. Jeszcze takie małe pytanie: Czy kolumny Concept 8 nie będą zbyt wielkie do mojego pomieszczenia? Pytam bo akurat ten zestaw jest w cenie "zaledwie" 3700 złotych (Concept 8+1+C+Sub) w sklepie MegaHZ w Katowicach. Sklep ten oferuje także możliwość sprowadzenia jakiegoś amplitunera na życzenie, więc myślę, że mógłbym liczyć u nich na jakiś bonus kupując zestaw kolumny+ampli (może darmowe kable).

Jeszcze raz wielkie podziękowania za wszelkie porady.

do takiego pokoju w zupełności wystarczą Dali Concept 6, grają równiej od Concept 8

pomyśl też nad np Tannoy F4

przy wyborze amplitunera cudów nie oczekuj, nie grają za dobrze w stereo...

zwracaj uwagę na obecność pre-outu aby można było w razie czego podłączyć wzmacniacz stereo/końcówkę mocy, bo inaczej zostaniesz z ręką w nocniku jeśli będziesz niezadowolony z brzmienia amplitunera... także Denon minimum z serii 190x, Yamaha 66x, pomyśl też nad Harman Kardon z serii 2xx, jest troche droższy ale może wystarczy Ci jego brzmienie w stereo

Dziękuję wszystkim pięknie za odpowiedź. W takim razie mój wybór to zestaw kolumn Dali Concept 6 + Yamaha serii RXV 66x lub Denon serii 190x. Cały zestaw będzie zakupiony za około miesiąc (po powrocie zza granicy). Obiecuję więc wypisać na forum swoje wrażenia (jako początkującego użykownika) z odsłuchu wymienionego powyżej zestawu.

Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.