Skocz do zawartości
IGNORED

KEF q1 + wzmak ... tylko jaki?

lenar_87

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

nie chce zapeszac ale raczej na 100% za miesiac maksymalnie dwa pojawia sie u mnie nowe dzieci :) - kef q1. chcialbym je karmic dobrym pradem a do tego potrzebny jest fajny wzmak. Niestety budzet na wzmak jest bardzo ograniczony (do 350zl) dlatego oczywiscie poszukuje czegos z drugiej reki. Chcialbym was prosic o podsuwanie mi modeli za ktorymi warto by bylo sie rozejrzec. Z tego co wyczytalem na forum w takiej cenie mozna dorwac np. yamahe a-500 i ponoc jest dobra... cos jeszcze? Pokoik jest malutki maks 15m2, muzyka tak jak w zakladce o mnie.

Pozdrawiam,

Jedrek

https://www.audiostereo.pl/topic/44804-kef-q1-wzmak-tylko-jaki/

w tym budżecie szczerze mówiąc to raczej polowałbym na okazję ... albo dozbierałbym jeszcze parę setek by mieć wubór ...

Ostatnio jest wysyp Pioneerów serii A400, A400X (nasi rodacy z wysp pewno przywożą) - jakiś czas temu jeden nawet poszedł za 370 zł na allegro ... poszukaj! Przyzwoity budżetowy wzmacniacz ...

jesli chodzi o te glosniczki to rozejrzyj sie za Cambridge Audio....

fakt budzet bardzo maly ale moze trafisz cos z drugiej reki na allegro lub ebay ze starej lini CA np A300v2 a jeszcze lepiej A500...-jest mocniejszy (tranzystory) reszta taka sama jak w A300v2 ale juz duzo lepsza jak w A300... rozwaz to...

ja bym odradzal wogole pioneera... ta firma wymyslila sobie takie rzeczy ze elementom elektronicznym nadaja swoje oznaczenia choc to np scalak o konkretnym syymbolu, oznaczyli go inaczej i w razie jakiejkolwiek awari to bez serwisowki sie nie obejdzie, nie wiadomo jaki zamiennik a z oryginalem bedzie ciezko chyba ze z odzysku

no wlasnie ciagle coraz wiecej o tym mysle i jest jeszcze inna opcja : mission m32i i do tego jakis wzmak odpowiedni tylko pytanie jest jedno - czy te kolumienki dobrze zagraja w moim repertuaze?

nie powiem bede mial maks 1300zl na te dwa elementy... jakbym kupil missiony za 7 stowek to mialbym 6 stow na wzmak... pewnie z tych 6 stowek zostaloby nawet mi na kabelki...

mam nadzieje ze te albo jedne albo drugie kolumienki (obojetnie z jakim wzmakiem) zrobia widoczna roznice w porownaniu do moich behringerow ms40... nie chcialbym sie bardzo rozczarowac :P

mam Q1 ale sa juz spakowane do wysyłki, słuchalem ich ok trzech miesiecy, uwazam ze to bardzo udana konstrukcja i w swojej cenie na pewno warte rozwazenia.

Jednak gdybys chciał w podobnej cenie zrobic skok o dwie klasy wyzej, posłuchac namiastke audiofilskiego dzwieku to rozważ Usher S-520 (1060zł) ale pod warunkiem ze z czasem dokupisz do niego pozadny piecyk...

Wiem, ze zmieniam temat ale nowego zakladac nie bede. Panowie poradzcie cos z BR na przedniej scianie, co zagra fajnie w moim repertuaze w malutkim pokoju ze wzmakiem za 300-350 zl. Moj sprzet nie jest nawet z gornej polki budzetowej (karta m-audio, najtansze dvd pioneera i xbox 360) wiec nie wiem czy jest sens kupowania czegos wiecej niz wspomniane przeze mnie Wharfedale Diamond 9.2. Chce podniesc polke dzwiekowa o cos wyzej niz to co mam teraz (a mam monitory aktywne bliskiego pola za 500zl behringera ms40). Chcialbym zeby to bylo w miare uniwersalne (jesli chodzi o warunki w jakich to bedzie grac) bo mam zamiar z tego korzystac przez najblizsze 4-5 lat (na bank przez 3 do konca studiow a potem jak sie odkuje to pewnie pierwsza rzecza jaka kupie to nowy zestaw za pare kzl) a warunki mieszkaniowe moga sie zmieniac ... choc na bank nie zagra to w wiekszym pomieszczeniu niz 20 m2 :).

ciagle mysle o tych usherach, kefach ale to bedzie na styku mojego budzetu (choc z drugiej strony jakma mi to grac przez 4-5 lat lepiej poczekac miesiac i kupic ushery a potem przez 5 dni nie zalowac)... a jeszcze bede chcial dokupic do tego jakis pierwszy lepszy gramofon dla drugiej polowki ktora jest zakochana w tego typu sprzecie. Z drugiej strony bogaczem nie jestem i tysiak na kolumny to jest dla mnie granica dobrego smaku jak na osobe ktora sobie dorabia i studiuje :).

Podsumowujac - cos do jazzu, z bassreflexem z przodu i do tego jakis wzmak maks za 350zl

Dzieki za odpowiedzi

Obawiam się że za 350zł nie dostaniesz dobrego wzmaka ani do KEFa jak i do Ushera. Obie konstrukcję lubią prąd (KEFa znam doskonale a Ushera tylko z opinii), przy czym KEF delikatniej chyba o tym informuje. To znaczy, że chyba szybciej gra z "byle czym". Piszę "chyba", bo dedukuję to na podstawie wypowiedzi osób, które walczyły z napędzeniem tych Usherów.

KEF grał u mnie dobrze zarówno z cieniutkim amplitunerem KD Yamahy (model 440 chyba) jak i z mocnym tranzystorem (100W na kanał). Im mocniejszy wzmak tym grały lepiej ale to chyba można powiedzieć o każdych kolumnach. KEFy są 8 ohmowe ale ich impedancja spada do 3ohm, a to już jest problem dla wzmaka.

Gdybym miał na coś zbierać to chyba prędzej na dobrego wzmaka do KEFów niż na Ushery aby następnie podłączyć je do byle wzmacniacza.

Słuchając rozumu....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.