Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny na 2 x Seas ER18RNX & 27TDFC MTM

JacekN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zaczynam się przymierzać do takiego projektu :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I chciałbym znać wasze zdanie na temat tych kolumn czy warto wydawać tyle kaski ? Jak na razie mam tylko kolumienki na TVM:

Ukryta Zawartość

Które już mi się znudził i chciałbym coś innego czegoś co zostanie u mnie dłużej i będzie służyć jako dobry zestaw stereo oraz będzie dobrą podstawą do kina domowego jakie chciałbym zrobić z czasem.

Oraz prosiłbym o pomoc przy budowie tzn może jakieś podpowiedzi itp. Na razie pieniędzy na głośniki nie mam ale odłożyłem sobie już sporo mdfu dość grubego bo chyba 2 płyty 32mm i 2 płyty 18mm tak więc obudowę już mógłbym zacząć strugać a potem tylko kupić głośniki i gitara. Zabieram się już za to dość długo bo nie moge się zdecydować ale przy tym projekcie chyba zostane. Ale za bardzo nie moge rozszyfrować tego co tam pisze tzn:

Jaka ma być ostateczna obudowa 37L ? i jakie strojenie BR 2" średnicy i 4" długości

Jaki będzie gdzieś koszt tych zwrotnic ?

Oraz czy opłaca się klonowac taki projek

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi bo już mnie nosi żeby zacząć dechy docinać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/44844-kolumny-na-2-x-seas-er18rnx-27tdfc-mtm/

Wydaje mi się, że warto, zresztą sam się przymierzam do monitorków na tych właśnie głośnikach. Ewentualnie możesz jeszcze rozważyć sporo tańszy, a bardzo podobny projekt:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Basrefleks sam sobie przecież będziesz dostrajał - przycinając rurkę do odpowiedniej długości. Zerknij na symulację basrefleksu 68 mm średnicy (przy dwóch 18-tkach węższego bym raczej nie dawał) w 38 litrowej obudowie. Na żółto masz zaznaczone strojenie do 45 Hz (ok. 90 mm długości), a na zielono do 39 Hz (ok. 140 mm długości). Te 39 Hz to skądinąd mniej więcej realna częstotliwość rezonansowa tych głośników, wynikająca z ich pomiarów, a nie z danych podawanych przez Seasa... ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak więc lepiej będzie dac strojenie na 39Hz lub mniej w projekcie jest 35Hz i obudowa zostaje oczywiście 38L wolnej przestrzeni. Co do BR to chciałem dać jeszcze troszke więkrzy ale to zobaczymy jaki uda mi się znaleść.

14cm długości to dość sporo już więc jak dam troszkę więkrzej średnicy to się troszkę skróci.

Jak dasz większej średnicy, to wręcz przeciwnie - będziesz go musiał wydłużyć... ;-) Gdybym ja robił te kolumny, pewnie spróbowałby stroić jeszcze niżej - przy 18cm rurki (35 Hz) miałbym -3dB na 50Hz, -6dB na 35Hz i -9 na 30Hz. Ale różne są gusta...

MTM z podzialem na 1,65kHz to troche ryzykowna zabawa. Gwizdek bedzie czterokrotnie bardziej obciazony przy takim podziale w stosunku do MT na tych samych glosnikach. Jak juz to lepszy bylby aluminiowy TBFC.

Dalbym 34 litry strojone na 35Hz, 17litrow to w sam raz dla ER18rnx.

>eMiL

Ten Jay stara się na swojej stronce udowodnić, że właściwie nie ma takiego niebezpieczeństwa, tym niemniej chyba bałbym się używać tych głośników podczas jakiejś imprezy... Misiomor, gdyby się tu pojawił, pewnie byłby w stanie to jakoś bardziej przekonywująco uzasadnić... ;-)

twonk,

wlasnie misiomora pytalem o sensowosc tak niskich podzialow w MTM i niestety strach cos takiego realizowac w praktyce.

To co jest zamieszczone na stronce niczego za bardzo nie udowadnia, tak obciazony gwizdek gralby ok tylko na niskich poziomach glosnosci. Zaph o tym pisal kiedys.

Podzial niewiele ponad 1,5k to swietny pomysl do MT, w MTM juz niekoniecznie;)

>eMiL

Skądinąd Zaph sam zrobił to samo (a nawet jeszcze niższy podział) w tym swoim Bargain Aluminum MTM... Wsadził TBFC i częstotliwość podziału ustawił na 1450 Hz... ;-)

Panowie,

Z tym niskim podziałem sprawa wyględa tak - MTM ma 6dB wyższą efektywność napięciową niż TM na tych samych midwooferach, dlatego też gwizdek musi być 6dB słabiej tłumiony. Oznacza to niestety większe ryzyko w przypadku przesterów (o które łatwiej z racji 4ohm impedancji) czy wzbudzeń wzmacniacza.

W przypadku gdy motywacją do zastosowania MTM zamiast TM jest wyłącznie chęć obniżenia zniekształceń "wychyleniowych" na dole a sprzęty będą słuchane na poziomie SPL jakiego dostarczyłby również TM - problemu nie ma. Oczywiście ostrożność jest wskazana - TM zaprotestuje przed nadmiernym SPL charczeniami midwoofera co powinno skłonić użytkownika do skręcenia gały w lewo, MTM zrobi to dopiero 6dB wyżej co oznacza 4-krotnie większą moc na gwizdku.

Jeżeli jednak chcemy słuchać głośno w dużym pomieszczeniu - wypadałoby podwyższyć podział (i/lub rząd akustyczny zwrotnicy) w porównaniu do TM żeby ochronić gwizdek. Wtedy zastosowanie CA18RNX zamiast ER18RNX mogłoby być sensowne - gładszy SPL na górnym skraju przetwarzania pozwala na wyższy podział.

Tak czy siak zestawy naprawcze do gwizdków się sprzedają, dlatego nie traktowałbym możliwości spalenia gwizdka jako całkowicie hipotetycznej. I niestety w MTM ryzyko jest największe.

PS. Z tego co pamiętam Jay modeluje tylko wychylenia gwizdka i dowodzi że nie przekraczają katalogowego Xmax. Insza inszość że 27TBFC/G miał zniekształcenia całkiem jeszcze "do ludzi" przy 1kHz i wychyleniach 0.55mm na sygnale zmodulowanym (Mark K). Dlatego jednak wychylenia to nie wszystko, termika również się liczy.

PPS. Midwoofery użyte w Bargain MTM Zapha mają efektywność mocową tylko 0.15% i moc 50W RMS. Daje to akustycznie tylko 0.075W (jeden) i 0.3W (dwa). Jeden ER18RNX ma 0.4% i 80W a więc 0.32W.

No to teraz jestem w kropce kiedyś miałem w planach nawet konstrukcje na Seasach 2 x CA18RNX i 27TBFC/G. ale jakoś nie wypaliło ale teraz może do niej wróce tylko że schemat zwrotnicy mi gdzieś zaginął.

Ale jeszcze bym pozostał przy tym projekcie może ktoś ma coś podobnego w domu.

Co do strojenia to równiez bym zrobił niżej na 35Hz i całkiem dobre wyniki by były chociaż 36dm3 dla dwóch CA18RNX, strojone do 40Hz miałoby szansę dać całkiem niezłe zejście - f3=48Hz, f6=40Hz, f9=34Hz oraz pełną wytrzymałość do 33Hz więc lepiej niż ER18RNX no i do tego tak jak piszecie 27TBFC/G

Sam już nie wiem ale tu pytanie do misiomora czy ma może jeszcze gdzieś schemat tej zwrotnicy którą liczył dla lech75 bo ja miałem od niego (zwrotnica oczywiście pod CA18RNX i 27TBFC/G)

Pokój jak na razie ma jakieś 15m2 ale docelowo będzie on więkrzy i bedzie to pokój tylko do muzyki i kina domowego. Taki jest plan ale jak wyjdzie zobaczymy. Muzyki lubie posłuchać głośno żeby nie tylko słyszeć ale i czuć.

Powiedzmy że zostane przy ER a nie Ca i co dalej ? Bo boje się o tego wysoktonowca

Na 15m2 wystarczy MT na ER18rnx+TBFC, przy Twoich preferencjach w wiekszym pokoju powyzej 20m2 zestaw MTM to juz ryzykowna sprawa.

Takie MT z niskim podzialem ma kierunkowosc prawie tak dobra jak coax, lepsza niz MTM z tym samym podzialem. Warto sie zastanowic nad MT;)

Poweim tak na bak chce mieć MTM. A ten zestaw na CA jak podałem wcześniej był by bardziej wytrzymały ?

Może misiomor się wypowie na temat tych kolumn co pisałem wcześniej na 2 x CA18RNX i 27TBFC/G jak to sprawa z nimi wygląda.

Albo kolejne wyjście to zostanie przy ER18rnx tylko jaki inny wysokotonowiec bardziej wytrzymały

Skoro ER18RNX jest taki lepszy pod każdym względem, to dziwne że Seas jeszcze trzyma CA18RNX w ofercie. Jak dla mnie ER jest lepszy ale pod warunkiem trzymania podziału poniżej 2k. W MTM albo TM z małym gwizdkiem takim jak 22TAF/G CA18RNX wcale nie stoi na straconej pozycji. A na dodatek jego papierowość i silniejsze mody na środku mogą być wręcz atutem dla niektórych fanów brzmienia estradowego.

Co do możliwych rozwiązań z dwoma ER18 - najsensowniej wyglądałyby:

- 3-way z Daytonem RS52AN-8. Używając 27TBFC/G można zrobić podziały ok. 800Hz i 3.3kHz oba akustycznie 2nd order przez co całkowity przekręt fazy byłby jak w 2-way 4th i na dodatek przebieg nadmiaru fazy byłby łagodniejszy. A można też dać 22TAF/G z podziałami w tych samych miejscach ale 2nd / 4th i mieć lepszą najwyższą oktawę

- 2-way i jako gwizdek hybryda 27TBCD/GB-DXT (front i membrana) i 27TBFC/G (napęd) - tuba doda te 4dB przy 2k odciążając termicznie gwizdek. Niestety trzeba by jakoś skompensować spadek najwyższych tonów. Za to kierunkowość będzie nie do wyjęcia a także dostaniemy naturalne cofnięcie cewki gwizdka o 2cm na prostej ściance.

- można też spróbować podziału z 27TBFC/G 6th w okolicach 1.8k, choć raczej nie polecam takiego rozwiązania.

Bez kitu podziwjam twoją wiedze na ten temat tylko że czy taki ktoś jak ja poradzi sobie z tymi twoimi propozycjami. Generalnie 3way odpada.

Możesz powiedzieć coś więcej o tej konstrukcji na 2 x CA18RNX i 27TBFC/G bo chyba jednak zrobie tą z racji tego że jest już sprawdzono, jest policznoa przez Ciebie zwrotnica i skoro tak konstrukcja powstała z twoją pomoca to musi być dobra :)

• 3 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.