Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

mikson,

nie złość się tak :)

Wiemy, że nie tylko Ty kupiłeś M2, było w kraju jeszcze kilka innych osób ;)

P.S. Ja na przesilenie wiosenne proponuję Neopersen Forte - pomaga :)

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

ale ja się nie złoszczę dlaczego tak sądzisz? :)

tylko się śmieję z twojej odgórnej wypowiedzi że "mało się sprzedało" czy "kilka osób" :)

pytam drugi raz liczyłeś? :)

więc nie pisz z kosmosu teorii bo jest inny wątek artona :)

Focal + Naim

całkiem sensownie to wygląda :)

a porównywałeś te solid cory co masz w x16 i 4tc?

bo powiem że mi ten reson nowy 1mm strasznie podpasował charakterem

a taka niepozorna gumka z majtek i podobnie ic na bulletach :)

post-21279-0-86836200-1333544547_thumb.jpg

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Miałem porównać, kolega ma te jantzeny, ale ostatecznie jakoś nam się nigdy nie chciało:) Tak zawsze wychodzi, że myślimy raczej o tym czego się napić a nie o kablach, hehe.

Reson będzie grał inaczej od bi-wire jantzena. W jantzenie jest czystsza miedź a i kabelki wewnątrz są ze sobą skręcone. Mają też różny przekrój.

Ps. Możesz przetestować, patrząc od prawej, 1+2 jako "+" i drugą wersję 1+3 jako "+". Wiesz o co chodzi, tylko uważaj żeby kabli nie zewrzeć:D

reson też jest z ultra czystej miedzi ;)

generalnie przekrój 2 żył 1mm resona to ok 1,6mm2 czyli podobnie jak w janztenie biwi i aq type4 ( w obu chyba średnica żył solid core 2x ,8mm i 1,1mm) który jest praktycznie identyczny w budowie jak jantzen :)

Focal + Naim

Emil a co ja napisałem wyżej? chyba nie sądzisz że źle określiłem średnicę żyły? :)

17awg to 1,1mm średnicy a 20awg to ,8mm

gdybyś nie wiedział przypadkiem ;)

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

...

tylko się śmieję z twojej odgórnej wypowiedzi że "mało się sprzedało" czy "kilka osób" :)

...

mikson,

te "kilka osób" miało na końcu taki znaczek ;), a domyślam się, że znasz jego funkcję.

a to "mało się sprzedało" to są Twoje słowa, które wynikają z... ?

Ja napisałem :

"Wydaje mi się, że to raczej nie fake, tylko próba zwrócenia uwagi na M2, który nie cieszy się chyba taką popularnością, jak swojego czasu M1."

Dużym chłopcem jesteś, więc czytaj ze zrozumieniem i nie bierz każdego postu do siebie ;)

Edytowane przez whiter1

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Emil

pisałeś że wymieniałeś kable na solid core w x16 i robiłeś podwójne solid cory do głośników czy też zrobiłeś podwójne z terminala na zwrotkę?

Od terminala do płytki 1mm2 + 0,5mm2, albo sam 1mm2 - nie pamiętam:) Ten odcinek ma około 10cm więc to mało ważne.

Od zwrotnicy 2 x 1mm2 do woofera i 2 x 0,5mm2 do tweetera na + głośnika i tak samo na -.

W oryginale jest jakiś przewód przewód przemysłowy z cynowanej miedzi. Cynowana miedź to straszny zamulacz:)

mikson,

te "kilka osób" miało na końcu taki znaczek ;), a domyślam się, że znasz jego funkcję.

a to "mało się sprzedało" to są Twoje słowa, które wynikają z... ?

Ja napisałem :

"Wydaje mi się, że to raczej nie fake, tylko próba zwrócenia uwagi na M2, który nie cieszy się chyba taką popularnością, jak swojego czasu M1."

Dużym chłopcem jesteś, więc czytaj ze zrozumieniem i nie bierz każdego postu do siebie ;)

oto Twoje słowa "Wiemy, że nie tylko Ty kupiłeś M2, było w kraju jeszcze kilka innych osób ;)"

ależ nie biorę tego do siebie,, tylko napisałeś to w taki sposób jakoby m1 sprzedawał się w wielkich ilościach a m2 w żadnych z czego można wywnioskować że m12 jest zdecydowanie lepszy od m2 co oczywiście nie jest prawdą , tylko o to chodzi uściślając Twoje podteksty :)

pytam się po raz kolejny liczyłeś ile w ciągu roku się sprzedaje m2 na polskę? :) więc nie pisz kilka sztuk, userzy na forum nie są wykładnią rynku ogólnego tylko jego wycinkiem tak to ujmując,

Od terminala do płytki 1mm2 + 0,5mm2, albo sam 1mm2 - nie pamiętam:) Ten odcinek ma około 10cm więc to mało ważne.

Od zwrotnicy 2 x 1mm2 do woofera i 2 x 0,5mm2 do tweetera na + głośnika i tak samo na -.

W oryginale jest jakiś przewód przewód przemysłowy z cynowanej miedzi. Cynowana miedź to straszny zamulacz:)

a możesz wyjaśnić dlaczego mało ważne? do terminala puszczasz kimberem 2.6mm2 potem z terminala do zwrotki 1mm2 a ze zwrotki znowu 2x tyle na basie i pewnie 2x,5mm2 na sopran :) brakuje chyba jednak konsekwencji moim zdaniem właśnie ten odcinek najkrótszy przekreśla sens podwójnego drutowania za zwrotką :) jeżeli mamy popatrzeć od strony technicznej że tak to ujmę , wiesz że mam rację :)

swoją drogą dziwię się że dynaudio nie stosuje wszędzie takiej samej taniej plecionki ofc :) tylko wymyśla ocynowane, choć nie każda ocynowana to zamulacz jak twierdzisz :)

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

PAX Panowie mikson i whiter- na zywo na swoim stoliku kazdy bardzo dobrze wyglada ja cos wiem o tym(M1 ma co nie ma M2 i na odwrot)..

a czas zweryfikuje sprzedaz M2 -wg mnie z M2 Roksan nie doklada..

...

pytam się po raz kolejny liczyłeś ile w ciągu roku się sprzedaje m2 na polskę? :) ...

Chyba 11 sztuk w 2011 roku, ale nie jestem pewien, bo notatki gdzieś zasiałem ;) (puszczenie oczka)

PAX Panowie mikson i whiter- na zywo na swoim stoliku kazdy bardzo dobrze wyglada ja cos wiem o tym(M1 ma co nie ma M2 i na odwrot)..

a czas zweryfikuje sprzedaz M2 -wg mnie z M2 Roksan nie doklada..

;)

FIRMA,

przecież poza dwoma moimi pierwszymi postami w tym temaci z poprzedniej strony, które były "gdybaniami", to ja się droczę troszkę ;)

(tobie chyba nie muszę pisać, że to puszczenie oczka ;) )

a możesz wyjaśnić dlaczego mało ważne? do terminala puszczasz kimberem 2.6mm2 potem z terminala do zwrotki 1mm2 a ze zwrotki znowu 2x tyle na basie i pewnie 2x,5mm2 na sopran :) brakuje chyba jednak konsekwencji moim zdaniem właśnie ten odcinek najkrótszy przekreśla sens podwójnego drutowania za zwrotką :) jeżeli mamy popatrzeć od strony technicznej że tak to ujmę , wiesz że mam rację :)

swoją drogą dziwię się że dynaudio nie stosuje wszędzie takiej samej taniej plecionki ofc :) tylko wymyśla ocynowane, choć nie każda ocynowana to zamulacz jak twierdzisz :)

To tylko kilka cm i IMO ważniejsze jest pominęcie niklowanych nasuwek na terminalach niż to czy jest tam 1mm2 czy 1mm2 + 0,5mm2.

Ten ocynowany przewód jest jeszcze tańszy niż to co siedzi w focusach i wyżej. Właśnie dlatego dynaudio go stosują w DM i excite.

Dziś gdybym miał robić tego moda w ogóle nie bawiłbym się w podwójne żyły. Kiedyś to miałem fantazję, hehe.

tak wsuwki to kicha, też jestem zdania że powinni wszystko lutować całe okablowanie w środku, a swoją drogą te kilka cm czasem może mieć znaczenie ;)

wiesz że wszystko sprowadza się do najsłabszego ogniwa oczywiście nie mówię że solid core 1mm2 jest słaby ;)

Chyba 11 sztuk w 2011 roku, ale nie jestem pewien, bo notatki gdzieś zasiałem ;) (puszczenie oczka)

to jak znajdziesz swoje notatki sprzedaży to się pochwal ;)

wyślemy je do roksana i zobaczymy czy wiarygodne ;)

Focal + Naim

tak wsuwki to kicha, też jestem zdania że powinni wszystko lutować całe okablowanie w środku, a swoją drogą te kilka cm czasem może mieć znaczenie ;)

wiesz że wszystko sprowadza się do najsłabszego ogniwa oczywiście nie mówię że solid core 1mm2 jest słaby ;)

Zapewniam Cię, że przy tym co siedzi np. w torze wysokotonowym zwrotnicy (m.in. rezystory cementowe stosowane w każdych dynkach) kilka cm dobrego kabla 1mm2 czy 1,5mm2 nie ma znaczenia:)

w wysokim tak ale w niskim już może mieć znaczenie , zwłaszcza że większy (sumaryczny na tor niski i wysoki ) prąd idzie przez ten króciutki kawałek o mniejszym przekroju niż później rozdzielony na wysokie i niski tor o większym przekroju:)

ale ok, ja osobiście zrobił bym ten krótki x2 :)

z innej beczki

czy też lubicie to cyknięcie caspiana przy wybudzaniu go ze sleepa? :)

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

czy też lubicie to cyknięcie caspiana przy wybudzaniu go ze sleepa? :)

a co tu lubić? przekaźniczki ćwierkają i gro ;-)))

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

mikson,

jeszcze się nie kładę więc bez bajek proszę;)

a nie przejmujesz się, że cewkę przed wooferem masz zrobioną z drutu 1mm2?:) Baa, w najdroższych dynkach są cewki z jeszcze cieńszego i gra:)

ja to kocham

:D

ja to kocham

:) i strasznie lubię ten mały guzik naciskać też :)

mikson,

jeszcze się nie kładę więc bez bajek proszę;)

a nie przejmujesz się, że cewkę przed wooferem masz zrobioną z drutu 1mm2?:) Baa, w najdroższych dynkach są cewki z jeszcze cieńszego i gra:)

:D

sam wiesz że grubość ma znaczenie :) drutu oczywiście :)

cewkę nawet jak masz drut 1mm to jest to już tor niski a cały prund nie idzie tu tylko część na wysokie

a jeżeli masz drucik o przekroju 1mm2 przez który przewalasz cały prund na zwrotkę to jednak troszkę więcej idzie prundu przez ten kabelek co nie? :)

dlatego uważam że ograniczenie w torze nawet tak niby śmieszne 10cm może mieć znaczenie, nie kolosalne ale jednak,

podobnie jest jak ludzie wpinają resona drut 0,65mm średnicy czyli 0,3mm2 przekroju do np dynek czy innych prądożernych kolumn i twierdzą że jest ok to raczej sami nie wiedzą co piszą :)

w każdym razie masz i tak bardzo solidny upgrejt , sam bym polutował i wymienił kable przynajmniej w środku, bo kusi mnie ale gwarka poleci..

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Cenię Twoje poczucie humoru:)

Zrozum, że czym innym jest 10cm kabla a czym innym kilka metrów od wzmaka do kolumn. Grubość ścieżek na płytce PRZED elementami zwrotnicy też raczej nie wynosi 1mm2... Oj mikson gbybyś swój perfekcjonizm rozciągnął na inne tematy niż kabelki! ;)

akurat mi się dziecko obudziło bo mam chore więc odpiszę :)

Emil teraz to wiesz że piszesz już tak aby pisać i naciągać fakty :) ,, zrobiłeś fajny upgret i to się liczy,

ale nie zgodzę się że 10cm pomiędzy terminalem a zwrotką może być cienkie a 1m czy 2m już musi być grube,

wszędzie do zwrotki powinno być tak naprawdę tego samego przekroju doskonale o tym wiesz,

ale oczywiście się nie przyznasz bo wiesz lepiej, :)

pytanie gdyby długość kabla pomiędzy zwrotką a terminalem było 1cm dałbyś kabel o przekroju 0,5mm2 ? :)

i chyba doskonale wiesz że nie jest tak,, sygnał puścisz przez te 10cm ale i one mają znaczenie ,

nie zaleca się do przesyłu sygnału dla głośników niskoefektywnych poniżej 90dB mniejszego przekroju niż 16awg

czyli ok 1.5mm2 , powinieneś o tym wiedzieć elektroniku :)

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.