Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

Ja jak bym miał na zbyciu trochę kasy to pewnie zostawił bym sobie k2 i poszedł w lepsze głośniki, a jak bym miał jeszcze więcej kasy na zbyciu to poszedł bym w jeszcze lepsze głośniki i w caspian, a tak notabene to chciał bym porównać osobiście k2 z caspianem. Ale cóż są w planach inne wydatki.

Gość cdplay.pl

(Konto usunięte)

firma ok jeżeli ja nie należę do wyjątku to domyślam się że ty należysz do wyjątku ... ha łażenie od sklepu do sklepu i siedzenie w pokojach odsłuchowych mam za sobą, wizyty u znajomych to lubię wspólne odsłuchy przy alko ale tam się nie wiele zmienia, bo i po co hehe a karan jak karan wspaniały wzmacniacz ale to jeszcze kolumny dobre trzeba sprawić sobie nie jakieś dynaudio czy elac hm... :-) itd itp

ano Karan nie jest w Polsce a ja mógłbym pośredniczyć ale nie chce mi się tego brać na siebie więc raczej nic z tego ...

Edytowane przez cdplay.pl

przykro mi .... Emil mam zasadę, kiedyś pośredniczyłem w podobnym zakupie i miałem od groma problemów :-)

A mi tam wcale przykro nie jest:) Za 13kzł nie kupuje się wzmacniacza patrząc na obrazek i to jakiejś niszowej, nieodsprzedawalnej marki. Zostanę przy swoim "slabym" caspianie;)

Gość cdplay.pl

(Konto usunięte)

nie jest słaby dodam na pocieszenie ... ten kaspian jest dobrym wzmacniaczem ale za te pieniądze wolał bym kupić inny wzmacniacz nawet nie ,, odsprzedawalny,, :-)

ps. jestem tutaj ponieważ to jest klub roksana a nie caspiana nie zamierzam się przepychać i walczyć :) zanim napisałem pierwszy post dwukrotnie przeczytałem wszystkie posty na tym forum niektóre po łebkach ponieważ nie zasłużyły na uwagę ... hm prawo do pisania posiadam jak każdy itd ... i nie szukam wrogów :-)

a jak mam cię przekonać ????????????????????????? posiadam sprzęt jak napisałem co jeszcze ...? firma to ze nie pieję hymnów pochwalnych caspianowi to nie znaczy ze nie jestem wiarygodny :-) karan gra pięknie i wolał bym go od caspiana tak jak jeszcze kilka innych wzmacniaczy ... co jeszcze chcesz wiedzieć ? wiem wiem przypetał się obcy nie okazuje szacunku hehe itd itp wiarygodny ???? ty też możesz być nie wiarygodny dla mnie poza tym wszystko ok przynajmniej u mnie :-) miałem nadzieję że któryś z was zapyta się o moj sprzęt, konfigurację - dlaczego tak a nie np jak wszyscy dynaudio kolumny itd itp ... czym się kierowałem tworząc moj system :-)

pozdrawiam

@cdplay.pl

Szukaj dokladniej bo uzywke integry Karana mk I widzialem niedawno chyba za 1800 gbp.

Nie sluchalem wiec sie nie wypowiadam ale opinie czytalem ciekawe ale wiadomo jak to jest z opiniami.

Caspian jaki jest wiekszosc z nas wie - i jest wiele wzmacniaczy w podobnych pieniadzach, ktore prezentuja inna szkole brzmienia - a przy wyborze zadecyduja preferencje.

----------------------------------------------------

Gość cdplay.pl

(Konto usunięte)

zgadzam się - nie szukam karana teraz choć za 2-3 lata skompletuje system na bazie tego wzmacniacza na dzisiaj to co gra jest bardziej niż zadawalające moją skromną osobę :-) i mieści się w budżecie zmienię kolumny na elac 330 ce słyszałem ale nigdy z roksanemi ale czuję że z k2 zagra, cholera tylko kasy kasy brak :-)

Opisz proszę, koledzy z klubu na pewno nie będą mieli nic przeciw, kilka słów na temat Karana - ogólnej prezentacji szkoły grania. Najlepiej w porównaniu do Caspiana - z chęcią przeczytamy :)

Tutaj nikt nie linczuje za złe słowa na Caspiana czy inne modele Roksana byle wpis miał jakieś podstawy najlepiej empiryczne a nie tylko bajki wyssane z palca.

btw sam wiele razy słyszałem wzmacniacze, które grały lepiej od Caspiana pod każdym względem, tyle że kosztowały TROCHĘ więcej.

pzdr

Gość cdplay.pl

(Konto usunięte)

hm....

zacznę od cytatu:

,,Audio jako hobby umiera a właściwie popełnia samobójstwo. Biorąc pod uwagę współczesne realia, segment audio high-end stracił wiarygodność w latach osiemdziesiątych, kiedy to producenci odmówili poddania się ewaluacji za pomocą obiektywnych narzędzi (takich jak podwójny ślepy test, na przykład), które to sankcjonują każde inne poważne badanie naukowe od czasów Pascala. I to jest powodem niekończących się drwin ze strony ludzi myślących w sposób racjonalny a dla mnie jest źródłem zażenowania, jako że jestem kojarzony przez wielu z całym tym bałaganem który narobili moi uczniowie głosząc moją ewangelię

J. Gordon Holt, założyciel Stereophile

a teraz krótko nie wiem dokładnie dlaczego Karan, to był przykład w jednym z postów. Kiedyś słuchałem u znajomego z jakimiś wypasionymi kolumnami i grał pięknie i nie wiem czy to zasługa karana czy kolumn głośnikowych a może kabli lub daca nie mam pojęcia może nazwa jakaś taka mitologiczna a może wygląd jakiś taki surowy ale piękny przy okazji .... ale wiem że jak słyszałem muzykę którą napędzał ten wzmacniacz byłem oczarowany.... i tyle w temacie każdy ma jakiegoś jednorożca w audio ja mam ich kilka jednym z nich jest w/w karan :-)

choć....

kandy jest uroczy i w zestawieniu z resztą gra wspaniale; doskonała góra i średnica nieco schowany bas ale to urok elaców naturalny feeling doskonała wieloplanowa scena, która jest zasługą moim zdaniem DACaX+ od cyrusa , przejrzystość we wszystkich partiach i tutaj norodost dał znać o sobie ... więc tak naprawdę K2 w moim systemie jest ok choć kuszą mnie jednorożce oj kuszą ....

ps. wiem że zawiodłem i nie wypisałem klawiatury w temacie karana ale chyba nie o to chodzi ...

dobranoc

Gość cdplay.pl

(Konto usunięte)

witam!

Napisałem o schowanym leciutko basie w stosunku do kolumienek elaca które zostały zaprojektowane moim zdaniem do grania w całym spektrum bez przegięć w partiach basowych a K2 doskonale łączy wszystko w całość w idealnych dla mnie proporcjach, nie mam nie dosytu a w ekstremalnych przypadkach subo dopełni braki ;-)

ps. wiem że cukierek potrafi przywalić jak trzeba szczególnie z podłogowymi kolumnami !!!!!!

Witam panowie,tak czytam wasze wypowiedzi i chcialbym dodac moją skromną opinie dotyczącą roznicy miedzy k2 a caspianem m1 ng .Tak sie składa ze mialem jakis czas k2 było dobrze nie powiem ale postanowilem przejsc jak to sie mowi wyzej...no i wziąlem pod pache k2 pojechalem na odsluch.Dokładnie i bez pospiechu dokonałem odsłuchu i powiem wam ze jechalem z myslą ze k2 sie obroni,ze nie bedzie warto dokladac paru klockow.Powiem krotko,k2 gra zdecydowanie wolniej bas zdecydowanie gorszy bez takiej fajnej kontroli.wysokie napewno wieksze ale na dluzszą mete męczące,no i tu sie zaskoczyłem; wokale grane przez k2 są jakby za delikatną mgiełka,przesloniete czymś niewidocznym.Właczenie caspiana odmienilo calkowicie odsluch,i niestety warto dolozyc...pozdrawiam wszystkich

Ponawiam prośbe,czy porównywał ktoś caspiana m1 do audiolaba 8200a lub cały zestaw z cd do zestawu roksana?Wiem ze to raczej nie ta półka ale może ktoś wie jak sie mają brzmieniowo do siebie?

Gość cdplay.pl

(Konto usunięte)

no tak ... tylko ja nie nie mam zamiaru udowadniać który z roksanow gra lepiej ponieważ wiadomo ze caspian gra pełniej itd choć w przypadku k2 komponenty mogą odegrać znaczną rolę w pozbyciu mgiełki, koca itd... czyli polepszeniu jakości dźwięku. Stwierdziłem tylko ze za cenę caspiana wolał bym inny wzmacniacz :-) nie ujmując caspianowi jednocześnie sugerując że różnice między roksanami są nie wielkie a cenowo niestety tak :( co do audiolaba nie wypowiadam się.

@cdplay w cenie caspiana co polecasz- smialo

bo zerkasz na forum, przegladasz je a nie odpiszesz

obrazony czy jak...- jezeli wiecej czasu potrzebujesz na znalezie sprzetu to ok

nie zapomnij tylko bedzie milo....

Gość cdplay.pl

(Konto usunięte)

witam!

Nie zamierzam pisać tyrad na temat, który każdy traktuje, lub prawie każdy bardzo osobiście i cholernie subiektywnie, czyli dobór - wybór wzmacniacza do swojego zestawu!

Jest cała masa czynników które mają wpływ na to:

1.kasa ( zasób gotówki w portfelu)

2. gusta muzyczne

3. osobowość, charakter, temperament osoby która zamierza zakupić wzmacniacz... cokolwiek to znaczy:-)

4. nowy czy używany wzmacniacz?

5. budowa systemu od zera, tzw. od podstaw???

6. dopasowanie do wzmacniacza reszty systemu jaki posiadam

7. budowa systemu na bazie wzmacniacza

8. budowa systemu na bazie kolumn głośnikowych

9. w skrajnych przypadkach dopasowanie systemu do referencyjnych kabli o ogromnej wartości hm .. może jakiś spadek hehe

10. presja środowiska---- np koledzy z forum....

11. moda

12. promieniowanie kosmiczne :-)

itd i itp.…

Jjeżeli mam być obiektywny to biorąc np. kwotę 10000 pln pod ,,pachę,, można wyruszyć na poszukiwanie tego naj ... i wcale to nie musi być Caspian jest trochę wzmacniaczy z bardzo wysokiej półki która po spasowaniu z innymi komponentami zagra w pełny idealny sposób, bardziej skończony, zbliżony do moich baaardzo subiektywnych odczuć przy słuchaniu muzyki....

Więc czym może być taki wzmacniacz???

hm w moim przypadku mógłby to być np. Karan znalazłem kilka klocków w podobnej lub nieco wyższej cenie, na podstawie których zaczął bym budować nowy system ….ja nie obawiam się eksperymentów i ryzyka... ostatecznie zawsze można odsprzedać wzmacniacz za ciut niższe pieniądze ;-) taki los używanych nawet highend-owych sprzętów … oczywiście piszę o używanym sprzęcie z wysokiej półki ….

Vertigo V55 -- nie wiele wiem o nim ale zaryzykował bym (nigdy nie słyszałem !!!):)

Rega Osiris !!! ale tutaj 15000 i mogę pojechać na odsłuchy !!!

No to tyle na dzisiaj, chciałem tylko powiedzie że Caspian tak ale po co mam K2 i jest gut a za pieniąchy na kaspiana poeksperymentował bym bardziej, mocniej, głębiej ---- ale to tylko i wyłącznie moje zdanie które możecie panowie zrównać z ziemią...

pozdrawiam;)

Ps: te wzmacniacze to oczywiście lekko używany sprzęt z drugiej ręki :) żeby nie było później jak to co to to nie ta półka cenowa i td... to są tkzw okazje :-)

ale tym sposobem zakupiłem DACa Cyrusa i dokonałem upgrade do wersji x+ na marginesie niesamowicie dobry dac 100% szczęścia i zadowolenia !!! ( choć cena to wartość nowego Caspiana!!!!!) po ubgradzie ...

Tiaa, caspian kosztuje 8k (a i rabat się dostanie), podane alternatywy kosztują "trochę inaczej". Sorry, to co napisałeś to jest przykład takiego głupiego pisania dla samego pisania.

Już nie wspomnę o takim drobnym szczególe, że M1 NG można było kupić na duuuużo niższe pieniądze, również w Polsce (ale już nie NG).

hmmm, trochę popisałeś, imho chyba rzeczywiście po ciężkim dniu w pracy.

Nie podałeś żadnej alternatywy dla caspiana i szczerze to wydaje mi się, że nie jesteś w stanie jej podać

...

9. w skrajnych przypadkach dopasowanie systemu do referencyjnych kabli o ogromnej wartości hm .. może jakiś spadek ...

tu chyba masz na myśli swój przypadek bo kable masz chyba w cenie wzmacniacza.

proponuje nie bić piany i pisać dla samego klikania bo w tym klubie to raczej nie zdaje egzaminu.

miłego wieczoru

Gość cdplay.pl

(Konto usunięte)

a ile tego rabatu???

pisałem o okazjach jakie ja mam w cenie nowego caspiana .... wiadomo że gdybym miał okazję kupić Caspianka za cenę K2 to bym się nie zastanawiał !!!!!

nie biję piany i nie leję wody pytaliście o jakieś wzmacniacze w cenie Caspiana nad którymi ja nooo Ja moja osoba gdyby miała kasę na taki wzmacniacz to jakiej alternatywy szukała by w opozycji do Caspiana !!! i tyla w temaci po co ta złość ????

ano kable mam w cenie wzmacniacza :))))

Też to zauważyłem, z początku przecierałem oczy ze zdziwienia zastanawiając się nad sensem takiego zestawienia.

Najwyraźniej dla kolegi różnice pomiędzy kablami są zdecydowanie większe i godne uwagi niż pomiędzy kandy vs caspian. Podejście oryginalne i zgodne z linią prasy "fachowej";)

Gość cdplay.pl

(Konto usunięte)

ot tak sobie napisałem poprostu jak czuję w tej sprawie przepraszam jak uraziłem .... nie chciałem

Też to zauważyłem, z początku przecierałem oczy ze zdziwienia zastanawiając się nad sensem takiego zestawienia.

Najwyraźniej dla kolegi różnice pomiędzy kablami są zdecydowanie większe i godne uwagi niż pomiędzy kandy vs caspian. Podejście oryginalne i zgodne z linią prasy "fachowej";)

kable kupiłem za cenę 1500 zł interkonekt + głośnikowe więc co ??? o co chodzi nie były nowe ale w idealnym stanie!!!!!

Jak tak bardzo Ci się Karan spodobał to nie kombinuj tylko sprzedaj k2, kable i parę innych pierdół i używkę kupisz.

Nikogo nie uraziłeś a i tutaj złości nie ma - staramy się jednak trzymać zdrowego podejścia do audio.

Jak będzie potrzeba to zawsze postaramy się pomóc.

Edytowane przez squad05

Gość cdplay.pl

(Konto usunięte)

hm a która to prasa ,,fachowa,, zaleca kabelki nordosta do Kandy k2 wydaje mi się że takie kabelki ta prasa zaleca do o wiele droższego sprzętu nawet od Caspiana.... ;(

Karan to był przyyyyykłaaaaaad koledzy !!! ja nie chcę KARAAAANA hehe ja lubię mojego k2 :-) najsłodszy cukierek który gra !!! do tego !!!

a wszystko zaczęło się od uszczypliwej uwagi o skończeniu dyskusjii na temat ruszającego się potencjometru w k2 i tego jak by co to ten tego caspian hm ... poczułem się jak dziecko w szkole hehe

!a Cyrus to nie pierdoła drogi kolego oj nie nie :| .......! apropos sprzedawania pierdół hm ... przykre to takie ale się nie poddam !!!

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.