Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

naczytasz sie teorii na tych wszystkich forach a w praktyce dupa i jeszcze te 10% wiecej w broszurach M2 jakby to cos dalo reklama dla naiwniakow a skutek niezauwazalny

nie biez tego do siebie ale to jest wszystko smieszne analogia jak rzad tuska i jego wyborcze obietnice

najlepszy system to podchodzic do tego z dystansem i z przymrozeniem oka:]

amen

Warto poczytać fora uk tam mają więcej roksanów i zauważają różnice m1 ng vs m2

Pozdr

Firma, oki miałeś oba caspiany to fakt ale nie jednocześnie aby je porównać , różnice mogą być bardzo subtelne które nie wyjdą przy sposobie odsluchiwania jeden wzmak a potem za miesiąc drugi,, nie twierdze że są wyraźne ale minimalne a tu na forum nikt sobie trudu nie zadał aby to określić ale każdy wie najlepiej :)

Pozdr

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

...

Firma, oki miałeś oba caspiany to fakt ale nie jednocześnie aby je porównać , różnice mogą być bardzo subtelne które nie wyjdą przy sposobie odsluchiwania jeden wzmak a potem za miesiąc drugi,, nie twierdze że są wyraźne ale minimalne a tu na forum nikt sobie trudu nie zadał aby to określić ale każdy wie najlepiej :)

Pozdr

Zgadzam się z miksonem.

A pisałem kilka razy, żeby koledzy z Wawy - Michał z M2 i Emil z M1 NG spotkali się w stolicy chociaż raz i porównali, oczywiście na tyle, na ile to możliwe, obie wersje Caspiana. Tylko jakoś żaden nie był szczególnie zainteresowany. A szkoda, bo, na ówczesną chwilę, to był jedyna możliwość ewentualnego rozwiania wątpliwości (przyszłych) posiadaczy RC. Teraz już lipa i dupa blada :(

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

porozmawiaj z kolega anxion http://www.audiostereo.pl/user/23552-anxion/ - mial dokladnie K2 z tymi RX8 zostawil Kandy a kolumny wynienil na monitory ATC

na pewno duzo pomoze..

Dzięki za namiary!

• 2 tygodnie później...

Najlepszych Świąt, Najlepszego Sprzętu i Lepszego Nowego Roku :)

I od razu skorzystam i się pochwalę, niestety niezbyt radośnie.

Dzisiaj wrzuciłem nówkę płytkę Closer To The Music by Stockfish i zaczęło mi ciąć płytkę i skakać co chwila. Miałem nadzieję, że to wina płyty (warstwa SACD i warstwa CD).

Wrzuciłem ją do DVD podpiętego po analogu do M1 NG i zagrało bez zająknięcia. Wrzuciłem z powrotem do cd M1 i tnie i skacze jak cholera :(

Przypomniało mi się od razu, że w sobotę, jak wruciłem kolędy, to tez czasem na jednej płycie skakało i cięło. Wtedy jednak wyczyściłem zapalcowaną płytkę i ok (no, może ze dwa razy skoczyło. Czyli to laser... :(

Ale w rocznym cd od Decibela? Szok!

Rozebrać i przedmuchać laser sprężonym powietrzem nie mogę, bo plomby Decibela bym zerwał i później doopa blada :(

Koledzy, którzy mają, mieli lub znają odtwarzacz cd Roksan Caspian M1, napiszcie, czy mieliście takie zdarzenia?

Co najlepiej zrobić?

Czy kupić jakąś płytkę czyszczącą (co mi odradzał forumowy kolega jako antynaprawę) ?

Może posiadacze innych cd z takim laserem coś doradzą ?

Czy od razu po świętach pisać do Decibela, żeby wysłać do serwisu (tylko co to będzie za serwis, skoro już nie reprezentują Roksana w Polsce) ?

Z góry dzięki za pomoc i jeszcze raz Wszystkiego, Co Najlepsze !!! :)

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

technicznie nie pomoge ale najwygodniejsza sprawa to jakis odtwarzacz strumieniowy i moze DAC brak czesci mechanicznych a plyty cd mozna pozgrywac i sprzedac jakosc na pewno nie gorsza

wspolczuje whiter!

moim malym marzeniem jest aby Roksan wypuscil odtwarzacz strumieniowy z drzwiekiem cd caspiana stylistycznie pasujacym do wzmacniacza- moze mnie czytaja?:)

Dzięki Firma.

Wiem, że DAC i strumieniowiec to przyszłość. Ja jednak niestety jestem tradycjonalistą. Mam około 350 płyt cd i lubię je osobiście wkładać do cd, czytać książeczkę, no i poza integrą chcę włączać tylko jedno urządzenie. Nie wspominając o tym, że integra i cd misi u mnie być z tej samej linii stylistycznej :(

Czekam na kolejne wypowiedzi.

P.S. Chociaż przeciwko takiej zabawce, o jakiej pisze Firma, nie miałbym nic przzeciwko (tylko to już niestety nie byłby M1 :( )...

Dzięki kopaczumopa za "rzeczową" wypowiedź. Domyślam się ,że oczywiście miałeś do czynienia z 4 wersjami tego odtwarzacza ;)

Żaden z posiadaczy cd Caspiana nie miał przygód ze skakaniem płyt ?

Tak to właśnie miałem na myśli Emil.Mialem 2 mkI, znajomy M1 i z laserem , czytaniem zawsze coś było nie tak, ten typ tak ma. Gościu któremu sprzedawałem Naima miał kogoś od napraw tego typu w Naimie i Caspianie, mogę się dowiedzieć co i jak whiter jakbys chciał ale gwarancja pójdzie wtedy z wiatrem.Teraz mam cd Cyrusa i Atolla i zero takich problemów mimo ze Caspian M1 jest ładniejszy barwowo to odpycha takimi zachowaniami.

Kopaczmopa,

Dowiedz sie zatem, co i jak, tak w razie czego na razie, bo gwarancji wolałbym jeszcze nie tracić.

Na razie sklaniam się wstępnie ku jakiejś lepszej płycie czyszczacej, żeby bezinwazyjnie spróbować. Zyzio mi namiary na ciekawą podrzucił, jednak ciut drogą, bo za 120pln. Poszukam może taniej, ale oczywiście ni z tych za dychę, żeby większego kuku sobie nie zrobić.

No i proszę o inne rzeczowe porady. Może też posiadacze cd M1 niech napiszą, czy mieli z tym do czynienia i jak problem rozwiązali.

whiter1, masz cd na gwarancji więc dzwoń do Decibela i powinni Ci to chyba w ramach gwarancji zrobić - będziesz miał w "papierach" czysto.

Jakby nie był na gwarancji to wtedy można innych sposobów próbować - cały laser z mechanizmem do M1 to chyba koszt 50 pln - a z wymianą to sobie sam poradzisz.

Daj znać jak sprawa się potoczyła.

Edytowane przez squad05

----------------------------------------------------

squad05,

straszą mnie co poniektórzy koledzy z forum ;) że serwis byłego dystrybutora Roksana to "pan Kazio" w kanciapie na zapleczu sklepu, co nie wróżyłoby najlepiej.

Druga sprawa to to, że wysłanie cdeka do Decibela + naprawa (jaka by nie była) + odesłanie, to minimum 2 tygodnie bez grania :((

A jeśli to tylko zanieczyszczenie głowicy (taką mam cichą nadzieję), to może udałoby mi się załatwić sprawę szybko i bezinwazyjnie taką np. płytą czyszczącą http://allegro.pl/plyta-czyszczaca-cd-dvd-thomson-i2835301971.html

lub inną poleconą przez kogoś, bo ta od zyzia za 120pln na być może tylko próbę to przydrogo (chociaż dobra i widzę, że dedykowana cd).

Dopiero jak takie coś by nie pomogło (lub tylko na krótko), to pisałbym do Decibela.

squad05,

czy Twój cd M1 miał (ma?) tego typu problemy?

P.S. zyziowa od Polaka z USA http://taniejwusa.com/product.cfm?ASIN=B00000J1QM

i ze sklepu producenta http://www.allsop.com/classic-cleaning/ultra-pro-lens-cleaner

Edytowane przez whiter1

tak się zastanawiam czy nie lepiej tę soczewkę jakimś alkoholem potraktować? soczewkę wyczyści w mig...

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

Chyba trochę na wyrost spanikowałem.

Otóż cd przeskakuje tylko na jednej płycie (jednej z 3 moich SACD-CD ze Stockfisha). I to tylko na pierwszych kawałkach (nr 1 najbardziej, potem coraz mniej, aż koło 5 lub 6 utworu już jest ok).

Okazało się coś, czego nie brałem pod uwagę. Wszystkie 3 płyty dopiero w Wigilię rano wyjąłem z folii, bo miałem trochę czasu (półtora miesiąca po zakupie na AS :( ).

Przyjrzałem się tej płycie bliżej i zobaczyłem 4 równe, równoległe, regularne rysy o długości około 1cm niedaleko krawędzi. Widać, że fabryczne. Tego się zupełnie nie spodziewałem na płycie nówce i to Stocksish(!). Pozostałe z tych płyt bez skazy.

Niemniej jednak, jak koledzy napisali, brzmienie tych cedeków jest rewelacyjne, ale laser nienajlepszy. Skoro zwykłe dvd Cambridge Audio czyta tę płytę bez zająknięcia i te rysy mu nie przeszkadzają...

Ale taką płytę http://www.allsop.com/classic-cleaning/ultra-pro-lens-cleaner sobie pewnie kiedyś sprawię, tylko od producenta lub innego dystrybutora. Na pewno nie od Polaczka-Cwaniaczka z "taniejwusa" za 120pln+przesyłka.

P.S. Czym najlepiej czyścić płyty cd?

Edytowane przez whiter1

Płytkę mocno polecał mi zyzio i w jakimś wątku Piotr Ryka. Ogólnie zalecana do cd z instrukcjami glosowymi w 5 językach.

Widziałem ją też na ebayu z UK, bo tam mają oddział. I to chyba byłoby najlepsze rozwiązanie.

P.S. Kiedyś podobno płyta była normalnie dostępna u idiotów za 6 lub 8 dyszek.

Również miłośnikom Roksanów życzę powodzenia w Nowym Roku!

A powiedźcie mi proszę w jakiej cenie chodzą teraz integry Caspian, model M1, w dobrym stanie? Słucham go od kilku lat, ale powoli zmieniam system na lampowy i zastanawiam się czy jest w ogóle sens pozbywać się mojego dotychczas ulubionego wzmacniacza? Może warto go zostawić do i zbudować budżetowy drugi system? Szkoda mi go oddawać :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.