Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

Dlatego ja kieruje sie w strone PMC, latwizna dla wzmacniacza.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Pozbyłem się DM 2/7 i robię research rynku wtórnego. Wśród kandydatów z podstawkowców są Dynaduio X16, F160, ATC SCM 11, PMC DB1i. Mam tylko obawy co do wielkości przetwornika w ATC i PMC oraz wydajności mojego wzmacniacza jeśli chodzi o F160. Z podłogowców Audio Academy. Niestety nie mogę trafić na razie na coś używanego z podłogowych Eposów lub Regi.

Problem jest z ustawieniem kolumn, bo muszą stać w miarę blisko ścian (30-40cm) i znajdują się we wnęce 2x3m, a ona jest połączona z aneksem kuchennym i przedpokojem dając razem 20-25m.nieregularnej przestrzeni.

DM 2/7 zawiodły mnie najbardziej przy muzyce rockowej/metalowej, której słucham dosyć sporo, a prawie przestałem jej słuchać przez te kolumny. Nie chodzi o to, żeby zmiotło mnie z fotela, bo słucham raczej nie za głośno tylko, żeby brzmiało to w miarę naturalnie. Nie chciałbym przy tym zmieniać wzmacniacza, tylko dopasować kolumny do niego.

Home: Naim 112x + 150x + SMSL M8 (Tomanek) - Chord Cobra + Focal Aria 926 - Jantzen 13AWG 5N aka Supra; LG 65SJ800V + Xbox One;

Office: Musical Fidelity V-DAC II - Chord Crimson + Musical Fidelity V-CAN II + Grado SR80e

Z góry odrzuć wszyskie monitorki na wooferze mniejszym niż 18cm przy tej powierzchni. Wszelkie wnęki oznaczają problemy z basem... Z podanych kandydatów najciekawsze są IMHO focusy 160.

Kefy R300 możesz sobie dopisać do listy:)

panowie z czym graja wasza caspiany? jedzie do mnie wlasnie m2 i pewnie przebuduje caly system,obstawiam na latwe do wysterowania monitory z wiekszym wooferem cenie uzywanych atc 11stek... moje typy to LS50, moze eposy bo mam sentyment do nich ale nei znam tych nowych wersji...

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

Mialem kiedys eposy es22 bardzo fajne paczki ale basu u mnie bylo malo , musialem sie podpierac subem. Z caspianem fajnie graly studio 16hertz minas anor iii mysle ze uzywki mozna dostac w dobrej cenie

W monitorach zawsze brakuje mi tego czegos co maja kolumny podlogowe;-)

Oczywiscie mowie o przyziemnych cenach bo monitorow za iles tam tys nie sluchalem...

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

uzywa ktos caspiana z dedykowana koncowka mocy? ma to sens,duza jest poprawa bo moge kupic w dobrej cenie....?

To zalezy jakie kolumny będziesz używał ale w większości przypadkach bi amping poprawia dźwięk zwlaszcza niskie tony ,

Ale z mojego doświadczenia lepiej kupić lepszy piecyk niz 2 takiej samej klasy wmacniacz i końcówka ,

Mógłbyś ta kasę z końcówki i wzmacniacza złożyć i kupić jeden duzo lepszy pięć ale z tego co widze to zamowiles już m2

:)

Nie warto. Jak kolega radzi kup lepszy wzmak a bedziesz bardziej zadowolony.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

To moze byc leema tucana rowniez swietny wzmak a zajmuje tyle miejsca co roksan:-)

Slucham od paru godzin caspiana ktorego podpialem zamiast atc sia 150 dla porownania,nadmienie jeszcze ze pare miesiecy temu rozstalem sie z kandy k2 wiec brzmienie roksana nie jest mi nowe i na moje gluche ucho to:

-kandy najbardziej wybrzmiewal srednica z trojki,mial najwiecej magicznej otoczki,przypominal mi troche linna z extra watami..

-atc ma wspaniala separacje,dynamika bije roksany na glowe ale brak mu duszy,nalezy go laczyc tylko z muzykalnymi paczkami moim zdaniem bron boze z tej samej stajni

-caspian to taki po srodku troche z kandy troche z atc,niby dynamike ma,separacja juz gorzej,nie jest taki misiowaty jak kandy wiec troszke mniej muzykalny,swietnie sobie radzi w muzyce elektronicznej co mnie zaskoczylo,wokale jak dla mnie za bardzo wycofane(lubie jak mi wokalista spiewa na twarz.

Caspian u mnie zostanie narazie,atc poszedl pod mlotek ale chcialbym doslodzic troche brzmienie,lubie wnioskuje raczej czarujace brzmienie niekoniecznie musi byc wierne prawdzie ktore dobrze sie sprawdza wchill out,ambient,blues i lounge a tego slucham najwiecej no i tego nie osiagne z atc a wiec panowie co polecacie z monitorow aby troche dodac cukru do systemu?

Edytowane przez hydrogen

Slucham od paru godzin caspiana ktorego podpialem zamiast atc sia 150 dla porownania,nadmienie jeszcze ze pare miesiecy temu rozstalem sie z kandy k2 wiec brzmienie roksana nie jest mi nowe i na moje gluche ucho to:

-kandy najbardziej wybrzmiewal srednica z trojki,mial najwiecej magicznej otoczki,przypominal mi troche linna z extra watami..

-atc ma wspaniala separacje,dynamika bije roksany na glowe ale brak mu duszy,nalezy go laczyc tylko z muzykalnymi paczkami moim zdaniem bron boze z tej samej stajni

-caspian to taki po srodku troche z kandy troche z atc,niby dynamike ma,separacja juz gorzej,nie jest taki misiowaty jak kandy wiec troszke mniej muzykalny,swietnie sobie radzi w muzyce elektronicznej co mnie zaskoczylo,wokale jak dla mnie za bardzo wycofane(lubie jak mi wokalista spiewa na twarz.

Caspian u mnie zostanie narazie,atc poszedl pod mlotek ale chcialbym doslodzic troche brzmienie,lubie wnioskuje raczej czarujace brzmienie niekoniecznie musi byc wierne prawdzie ktore dobrze sie sprawdza wchill out,ambient,blues i lounge a tego slucham najwiecej no i tego nie osiagne z atc a wiec panowie co polecacie z monitorow aby troche dodac cukru do systemu?

witam.slucham podobnej muzyki.ja moge polecic to z czym gra u mnie caspian,czyli sonus faber venere 2.0.srednica,wokale bajka.monitory sa bardzo muzykalne,jednoczesnie dzwiek nie zamulony.mozna sluchac godzinami,a to moj priorytet.pozdrawiam.

musze jeszce dodac ze caspian ma najbardziej zwarty i szybki bas z tej trojki i jest o wiele szybszy w calosci niz sie spodzeiwalem.

Edytowane przez hydrogen

nie da sie ukryc,atc tez nie grzeszy basem,moze nie ma go nisko ale jest w ryzach w polaczeniu z roksanem naprawde mila niespodzianka ale co z kolumnami,nie wiem tez czy ms6 nie jest moja slaba strona w systemie,pisalem juz ze jak dla mnie budzetowy cdek marantza gral lepiej od tego streamera ale chche go zachowac bo nie widze powrotu do plyt..

wydaje mi sie ze caspian mimo swoich 85w vs 120 kandy ma wiecej do powiedzenia,ta paka dwadziescia u kandy to chyba tylko na papierze i wciaz jestem zaskoczony jak szybko wybrzmiewa wszystko u caspiana,mam ciagle wrazenie jakby byl o krok do przodyu z repertuarem,nie delektowal sie zapodanym materialem tylko w pospiechu szybko podawal na talerzu co nie jest zaleta moim zdaniem,

Edytowane przez hydrogen

no nie wiem,do kandy jest naprawde szybszy sto razy,w porownaniu do atc nie ma tej mocy i makro dynamiki ale wciaz daje mocno rade i nadaza za repertuarem,klimatyczne wokale czy spokojniejsze klimaty to nie jest caspiana mocna strona zauwazylem od razu-kandy lepiej to oddawal i dodam ze mam mocno neutralne kolumny na ktorych mozna latwiej stwierdzic strone wzmakow.

bas wzorowy ma

Caspian nie ma wzorowego basu. Caspian ma bas lekko poluzowany - tu kopaczmopa i sebolx moim zdaniem mają rację pisząc o lekkim misiu.

Caspian ma "przyjemny" bas ale aby on był dobry trzeba dobrze go zestawić z kolumnami, źródłem i kablami ale nigdy nie będzie to bas wzorowy.

----------------------------------------------------

co polecacie z monitorow aby troche dodac cukru do systemu?

Cyrus 8vs2, a jeszcze lepiej X Power. Również H80 gra co najmniej dobrze wszelkie klimaty, byle nie przesadzić z resztą toru.

Piszę wyłącznie o tym, co miałem u siebie. Kandy i Caspiana miałem również i delikatnie to ujmując nasza znajomość nie trwała zbyt długo;)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.