Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

ayon, unison, manley cos kolo tego ale bez odsluchu osobistego w domu z f220II na pewno nie bedzie zakupu- najwazniesze, ze nikomu sie nie spieszy..

A ja na Twoim miejscu rozpocząłbym próby od przesłuchania ze wzmacniaczem M2 CD lampowego na dobrych muzykalnych lampach, jak np. KEN RAD VT231, jest kilka dobrych CD (lampowych), u mnie np.dzięki CD lampowemu brzmienie mocno się zbliżyło do tego jaki dawał Unison Research S6 - w bezpośrednim porównaniu z moim M1 NG.

A ja na Twoim miejscu rozpocząłbym próby od przesłuchania ze wzmacniaczem M2 CD lampowego na dobrych muzykalnych lampach, jak np. KEN RAD VT231, jest kilka dobrych CD (lampowych), u mnie np.dzięki CD lampowemu brzmienie mocno się zbliżyło do tego jaki dawał Unison Research S6 - w bezpośrednim porównaniu z moim M1 NG.

Mógłbyś coś więcej napisać o porównaniu M1 NG z UR S6??

----------------------------------------------------

Mógłbyś coś więcej napisać o porównaniu M1 NG z UR S6??

Na początku jak UR S6 był nierozgrzany, to żadnej różnicy między nimi nie było. Natomiast po jakiś 15 min już wyszło, że jednak Caspian mimo, że nawet sam właściciel UR stwierdził, że Caspian go zaskoczył bo jest b. dobry, nie daje takiej pełności przekazu i niestety scena jest ciut za płaska. Zabrakło wyrafinowania, choć dynamicznie było wszystko na swoim miejscu. Przede wszystkim klasyka dużo lepiej się pokazała na UR. Dopiero w połączeniu z CD lampowym ten dystans do UR się zniwelował i nei jest może tak samo ale to naprawdę dobre połączenie. Porównywałem już później jeszcze raz mój CD z Caspianem M1 i M2 i niestety jest dużo gorzej. Jedynie bas w CD Caspiana jest ciekawszy ale nei na tyle aby zamienic te odtwarzacze.

Dzięki - z własnych doświadczeń mam bardzo podobne spostrzeżenia. Źródło z lampami jak na razie u mnie też wypadały najlepiej.

----------------------------------------------------

Na początku jak UR S6 był nierozgrzany, to żadnej różnicy między nimi nie było. Natomiast po jakiś 15 min już wyszło, że jednak Caspian mimo, że nawet sam właściciel UR stwierdził, że Caspian go zaskoczył bo jest b. dobry, nie daje takiej pełności przekazu i niestety scena jest ciut za płaska. Zabrakło wyrafinowania, choć dynamicznie było wszystko na swoim miejscu. Przede wszystkim klasyka dużo lepiej się pokazała na UR. Dopiero w połączeniu z CD lampowym ten dystans do UR się zniwelował i nei jest może tak samo ale to naprawdę dobre połączenie. Porównywałem już później jeszcze raz mój CD z Caspianem M1 i M2 i niestety jest dużo gorzej. Jedynie bas w CD Caspiana jest ciekawszy ale nei na tyle aby zamienic te odtwarzacze.

Dziwiłoby mnie to, gdyby UR S6 kosztował tyle samo co M1 NG.

Jednak kosztuje 2x drożej - około 15000 pln, i sorry, ale musi pokazać dużo więcej.

Aczkolwiek chętnie, przy nadarzającej się okazji porównałbym u mnie tego Twojego Shanlinga cd300, bo kosztuje mniej więcej tyle, ile zapłaciłem za cd M1.

Edytowane przez whiter1

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Jednak kosztuje 2x drożej - około 15000 pln, i sorry, ale musi pokazać dużo więcej.

Sorry, ale nie tak to działa. Miałem u siebie audioneta sam v2 przez dłuższy czas, integra prawie dwa razy droższy niż caspian, i cokolwiek nie włączyłem to było słuchanie "za karę". Osoby narzekające na wysokie tony caspiana byłyby dosłownie zdruzgotane tym jazgotem.

Źle mnie zrozumiałeś EMiL.

Wiem, że nie każdy sprzęt droższy gra lepiej od tańszego. Niejednokrotnie jest odwrotnie i każdy z nas zna takie przykłady.

Chodzi mi o to, jak być powinno według mnie.

Żebyśmy sami się nie dziwili, że 2x droższy wzmacniacz gra trochę lepiej, bo tak być powinno.

Płacisz więcej - oczekujesz więcej, aczkolwiek w audio niekoniecznie dostajesz.

Sami krytykujemy recenzentów, którzy się podniecają, że element audio A za XX kpln gra lepiej od B za X kpln.

BTW Jakie źródło w planach ?

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Dziwiłoby mnie to, gdyby UR S6 kosztował tyle samo co M1 NG.

Aczkolwiek chętnie, przy nadarzającej się okazji porównałbym u mnie tego Twojego Shanlinga cd300, bo kosztuje mniej więcej tyle, ile zapłaciłem za cd M1.

Co do shanlinga CD300, to sam w sobie bardzo przeciętny odtwarzacz, przeszedł dwie poważne modyfikacje przez Łukasza FIKUS z Warszawy, po pierwszej nie było za ciekawie przynajmniej w moim systemie (w połączeniu z Dali Ikon 6), następnie druga modyfikacja poprawiła to co wcześniej lekko kulało, a mianowicie średnicę. Potestowałem trochę lamp i teraz gram na NOSach Electro harmonix gold pin oraz KEN RAD VT231 (te drugie zaczynam coraz bardziej lubić), wcześniej próbowałem również MELTZ metal base ale u mnie są za ostre i muszę je komuś oddać.

A co do odsłuchu to zapraszam, chętnie kiedyś też raz jeszcze podłączyłbym Caspiana u siebie.

BTW Jakie źródło w planach ?

Nie mam szczególnych planów, na pewno będę chciał odsłuchać u siebie komercyjne DACi vs mój - żeby wiedzieć co tracę:)

Nie spodziewam się cudów, DACi dostępne w Polsce do powiedzmy 5k pod względem budowy żart z klienta.

Koledzy,

w ostatnim numerze Audio zestaw stereo Roksan Caspian M-series 2 został nominowany

jako 1 z 4 do Najlepszego Urządzenia Audio i Video 2011-2012 w kategorii zestaw cd+wzmacniacz.

Trzeba się logować na http://www.av.com.pl/plebiscyt i głosować, a co :) ?

Edytowane przez whiter1

weź roksana po d pachę i pojedź porównaj tak będzie najlepiej dla Ciebie albo wypożycz mf i porównaj u siebie w domku

pod docelowymi kolumnami

ponoć dół jest poluzowany w tym mf dynamika średnia a góra całkiem ok ale czy to zagra z Twoimi kolumnami?

Focal + Naim

kto mi wypozyczy mf m6i za kaucia 100%? widzisz nikt- nie chce mi sie i nie mam czasu brac kolumn i jechac gdzies daleko tam- wiec pytam sie tu- na najlepszym forum stero w pl jakie moga byc roznice?...

kto mi wypozyczy mf m6i za kaucia 100%? widzisz nikt- nie chce mi sie i nie mam czasu brac kolumn i jechac gdzies daleko tam- wiec pytam sie tu- na najlepszym forum stero w pl jakie moga byc roznice?...

jak dobrze poszukasz to znajdziesz sklep który wyśle do testów za kaucją tylko trzeba chcieć poszukać podzwonić pogadać itd

a nawet jeżeli trzeba kawałek pojechać to też bym był skłonny to zrobić jeżeli mi bardzo na tym zależy bo wzmak to nie lodówka

a swoją drogą to nie pytaj w wątku roksana jak gra mf :)

Focal + Naim

to się śpiesz z zakupem bo już idą ceny do góry! :)

caspian m2 po nowej cenie pewnie 8500 już będzie

dynki jak zdrożały ! http://sklep-albatros.pl/cenniki/dynaudio.pdf

Focal + Naim

Witam.Mam pytanie dotyczące pilota RMX-108 którego użytktuje z Kandy K2.Jakiś czas temu coś się stało i przy użyciu pilota nie mogłem pogłośnić wzmacniacza.Podejrzewałem że padł silniczek potencjometra,pozostało manualne kręcenie gałką wzmaka. Dzisiaj byłem w serwisie AudioAzyl w Krakowie.Pan Marek po sprawdzeniu wzmaka stwierdził że to przyczyna pilota który jedynie przy pogłaśnianiu nie wysyła wiązki sygnału.Po wejściu do SETUPU coś próbował ustawić ale nic z tego nie wyszło.Po powrocie do domu okazuje sie że żadna funkcja nie wchodzi przy użyciu pilota-może został rozkodowany.Nie wiem jak ten problem rozwiązać,prosze o pomoc.

Witam.Mam pytanie dotyczące pilota RMX-108 którego użytktuje z Kandy K2.Jakiś czas temu coś się stało i przy użyciu pilota nie mogłem pogłośnić wzmacniacza.Podejrzewałem że padł silniczek potencjometra,pozostało manualne kręcenie gałką wzmaka. Dzisiaj byłem w serwisie AudioAzyl w Krakowie.Pan Marek po sprawdzeniu wzmaka stwierdził że to przyczyna pilota który jedynie przy pogłaśnianiu nie wysyła wiązki sygnału.Po wejściu do SETUPU coś próbował ustawić ale nic z tego nie wyszło.Po powrocie do domu okazuje sie że żadna funkcja nie wchodzi przy użyciu pilota-może został rozkodowany.Nie wiem jak ten problem rozwiązać,prosze o pomoc.

a drugi pilot działał?

to do wymiany :)

http://allegro.pl/zestaw-roksan-caspian-srebrny-i2024742796.html

ktoś z Was?

Focal + Naim

Posiadam wzmak do odsprzedania ktory moze zaszkodzic pozycji m-series;-) a jednoczesnie jest tanszy niz caspian.

http://www.whathifi.com/review/leema-pulse

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.