Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli co się zmienia/poprawia?

Czy jest jakiś wspólny mianownik do zmian, które osiągnąłeś tymi dwoma sieciówkami względem oryginalnego kabla?

hmmm po wpięciu ac5 nastąpiła poprawa kilku aspektach, pierwsze to lepsze tło muzyczne w którym osadza się muzyka, jest jakby mniej nerwowości w dźwiękach są lepiej podane wybrzmienia czystsze zwłaszcza średnica i góra ogólnie całe pasmo ma lepszą definicję, mam wrażenie że odfiltrowując taki szum czy brud z przekazu scena się poukładała jest szersza , poprawiła się tęż głębia jest rysowana ładnie w dal troszkę wcześniej miałem wrażenie częściej płaskiej ściany dźwięku lub nawet podawania nawet do przodu średnicy,,ac5 też taką krzykliwość przygasił na średnicy i ułożył ją ukulturalnił, co do balansu to ogólnie miałem wrażenie na początku że góry i wyższej średnicy jest jej mniej, faktycznie jest ta sama informacja ale czyściej gładziej podana taki efekt analogu się pozytywnie wkradł,, średnica nabrała głębi lepiej słychać drugoplanowe wybrzmienia,, bas jest też wyraźniejszy może ciut bardziej swobodnie bez takiego ścisku pokazuje się ale mam odczycie że dynamika też lekko się poprawiła, , bas lekko dociążył się na dole jest wrażenie jakby przesunęła się równowaga ale tak nie jest, ten kabel jest raczej neutralny to tania za kilka zeta sieciówka wprowadzała burdel w przekazie ! limitowała lekko dynamikę i wprowadzała bałagan na scenie i zamazywała automatycznie też głębię i klarowność przekazu , nie testowałem wcześniej na poważnie sieciówek i nie sądziłem że poprawią a jednak, ogólnie kabel ukulturalnił poukładał brzmienie, poprawił scenę , uspokoił krzykliwość, poprawił stereofonię i definicję całego pasma wymazując "nerwowość/szum", praktycznie w każdym aspekcie jest wyczuwalna poprawa, możesz nie wierzyć ale są zmiany słyszalne, ktoś kto nastawia się na radykalne zmiany raczej nie tędy droga, będę chciał jeszcze coś potestować zanim kupię bo jak dla mnie warto a caspian dobrze reaguje na zmiany.

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Nie rozumiem jednej rzeczy: Jak 1,5m kabla moze tak odmienic brzmienie zestawu gdzie pozostale 20m kabla w scianie to zwykle 3x2.5mm lub co gorzej stara alu instalacja... az wierzyc sie nie chce... chyba kiedys bede musial to sprawdzic bo nie daje wiary;-)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

też nie wierzyłem a jednak ,

kabel głównie redukuje zakłócenia i szumy oraz izoluje od nich , dodatkowo jeżeli jest w przekroju większy niż standardowe miedziane (u mnie jest bo kładłem nowe ) 2.5mm2 w ścianie to też nie jest "dodatkowym oporem" czy wąskim gardłem jak kto woli dla przepływu prądu, zauważ że komputerowe mają przekroje często żył 0,5-0,75mm2

Focal + Naim

No tak,tylko standartowa sieciówka do audio jakich używamy ma już 1,5mm2-minimum.Widać ważne są jeszcze inne elementy sieciówki takie jak izolacje,wtyki i sam materiał.

mikson ile płyt posłuchałeś?Po teście wrzuć kilka płyt lepiej i gorzej nagranych.

Pytanie zasadnicze,które mnie nurtowało zawsze,jest:Dlaczego producent wzmaka za kilkadziesiąt tysięcy,nie dostarcza w komplecie jakiejś extra sieciówki a standartową?Jeśli by miała poprawić brzmienie a nie zmienić tylko?To dość ważne pytanie.

No wlasnie cos w tym jest. Moze nie mam hiendu ale srednio kolo 7tys za element a w zestawie kable komputerowe... Jezeli mialy by psuc dzwiek to producent by dorzucil cos lepszego...

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

mikson,

Piszą, że AC10 jest dobrym kablem i od niego warto zacząć zabawę w sieciówki.

Obok w wątku Furuteh, vs. Shunyata znawcy sieciówek polecają Shunyatę Pythona, jako kabel, od którego warto zacząć poszukiwania.

A ja proponuję sieciówkę za ok 500 pln, a jeśli chcesz redukcji szumów i zakłóceń z sieci ,to kup sobie obejmę ferrytową za 20 pln, które stosuje P. Witak w kablach i listwach SO.

No chyba, że łatwo ulegasz reklamie i masz tysiaka za dużo ;)

Owszem, jeżeli się kupi klocek za kilkadziesiąt tysi, i drugi w podobnej cenie, i kolumny, to można sieciówki za 5 kpln podpinać.

Wtedy nie tylko połechce się swoje ego, pochwali przed innymi, ale i usłyszy rzeczy, których "normalnie nie słychać" ;)

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Z tą Shunyatą Pythonem bym uważał,miałem kiedyś całe okablowanie sieciowe oparte na tej firmie od Anacondy do Pythona,przez IC Antaresa... nawet.Do jednej konfiguracji pasuje do innej nie.

Chociaż w tym wątku postaraj się pisać poprawnie.

Zdania nie powinno się zaczynać od...chociaż.

Swoją drogą to za stary jestem już by zwracać uwagę na pisownie...w takim stopniu.

mikson,

Piszą, że AC10 jest dobrym kablem i od niego warto zacząć zabawę w sieciówki.

Obok w wątku Furuteh, vs. Shunyata znawcy sieciówek polecają Shunyatę Pythona, jako kabel, od którego warto zacząć poszukiwania.

A ja proponuję sieciówkę za ok 500 pln, a jeśli chcesz redukcji szumów i zakłóceń z sieci ,to kup sobie obejmę ferrytową za 20 pln, które stosuje P. Witak w kablach i listwach SO.

No chyba, że łatwo ulegasz reklamie i masz tysiaka za dużo ;)

Owszem, jeżeli się kupi klocek za kilkadziesiąt tysi, i drugi w podobnej cenie, i kolumny, to można sieciówki za 5 kpln podpinać.

Wtedy nie tylko połechce się swoje ego, pochwali przed innymi, ale i usłyszy rzeczy, których "normalnie nie słychać" ;)

mam jakieś obejmy redukujące szumy i nie stwierdziłem jakoś poprawy, tu nie chodzi o poprawę samopoczucia z posiadania tylko w efektu poprawy dźwięku,

Focal + Naim

Poprawa dźwięku po wpięciu sieciówek za grubą kase,wcale nie jest adekwatna do ceny,jaką za nie zapłaciliśmy,ani do poprawy dzwięku jaki moglibyśmy uzyskać,wkładając tą kase w inne elementy systemu.To stara audiofilska prawda i warto o niej nie zapominać.

Zdania nie powinno się zaczynać od...chociaż.

Według mojej wiedzy jeżeli 'chociaż' nie jest spójnikiem a partykułą to można.

Wróćmy do tematu głównego.

Edytowane przez squad05

----------------------------------------------------

Tutaj znajdziecie odpowiedz dlaczego poważni producenci stosują zwykłe kable sieciowe:

http://www.audiomatus.com/kable_sieciowe.pdf

miłej lektury:)

ponoć głośnikowe tak samo się "sprawdzają" takie za 5 czy 500 z metra ;)

Focal + Naim

Emil,

wypożycz przetestuj a potem napisz czy "grają" poprawiają czy nie :)

mikson,

nie ma się co oburzać. W tym artykule jest to pięknie opisane dlaczego może "grać" inaczej i po to go podałem.

Zupełnie inną rzeczą jest czy te zmiany pójdą w pożądanym kierunku. To można dopiero orzec po skompletowaniu całego systemu i, jako wisienka na torcie, dobraniu sieciówki.

często teoria a praktyka to różne wyniki,

faktem jest że nie ma co wydawać wielkiej kasy na kable

też jestem tego zdania , gdzieś trzeba zachować zdrowy rozsądek

jednak też uważam że ta wisienka na torcie jest potrzebna ;)

Focal + Naim

EMiL dał dobry link,wystarczy sprawdzić czy jest tak jak Audiomatus podaje.Zależności między RCA a sieciówkami znane są od dawna,dlatego pisze zawsze,że sieciówka zmienia brzmienie a nie poprawia.Swoją drogą to najważniejsza w tym wszystkim ma być muzyka i o tym nie należy zapominać,by nie wpaść w róznego rodzaju pułapki.

tylko w tym linku mowa jest o pętli masy występującej pomiędzy oddzielnie zasilanymi pre i monoblokami ,, fajnie by zrobić doświadczenie i np daca podpiąć pod upsa i pojechać z akumulatora i posłuchać czy faktycznie będzie różnica w brzmieniu

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Panowie,

Wpływ kabli na brzmienie jest tematem jak wiemy ciężkim. Niektórzy ten wpływ słyszą inni nie.

Ja sobie zdanie wyrobiłem testując/zmieniając IC HDC-02a na srebrny SO.

Polecam taki teścik każdemu.

Pozdrawiam

Edytowane przez squad05

----------------------------------------------------

tylko w tym linku mowa jest o pętli masy występującej pomiędzy oddzielnie zasilanymi pre i monoblokami ,, fajnie by zrobić doświadczenie i np daca podpiąć pod upsa i pojechać z akumulatora i posłuchać czy faktycznie będzie różnica w brzmieniu

to jest przykład uniwersalny i dotyczy również wzmacniaczy zintegrowanych.

Autorowi chodzi o interakcję przewodu powrotnego interkonektu i przewodu PE sieciówki.

Korzystając z sieciówki grubej jak pyton po obiedzie sprawia się właśnie, że sieciówka staje się słyszalna.

Tyle w teorii:)

Jeśli miałbym teraz coś "firmowego" z zasilających brać, to raczej ten:

http://www.musicdirect.com/p-3064-shunyata-diamondback-platinum-power-cable.aspx

Tylko szkoda, że u nas takich cen nie ma :(

A z niereklamowanych, to może jeszcze jakiś amator ebaya by miał ochotę na tego Beldena ...

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.