Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

http://audiofast.pl/main.asp?idm=18&r=0&wersja=0&tbl=menu

zawsze można zaryzykować przez ocean , może przyjdzie oryginał ;)

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Jeśli miałbym teraz coś "firmowego" z zasilających brać, to raczej ten:

http://www.musicdirect.com/p-3064-shunyata-diamondback-platinum-power-cable.aspx

Tylko szkoda, że u nas takich cen nie ma :(

To nie pyton tylko marny zaskroniec;)

Ceny mamy jakie mamy, trzeba się cieszyć, że możemy takie wypasy w Polsce kupić a nie na ceny narzekać:P

...

Ale bardzo chwalony, bo podobno wszechstronny zaskroniec w lepszej relacji jakość/cena :)

...

Ceny mamy jakie mamy, trzeba się cieszyć, że możemy takie wypasy w Polsce kupić a nie na ceny narzekać:P

EMiL,

co ONI Ci do herbaty dosypali ?

A może Ty się do partii rządzącej zapisałeś ? ;)

Edytowane przez whiter1

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Brzmieniowo też jak zaskroniec wygląda w porównaniu do Taipana a do Pythona jak glista...raczej.

Bas spowolniony,przestrzeń rozmyta a o rozdzielczości nie wspomne...blado w porównaniu do wyższych i grubszych modeli.

Najlepszym i najgrubszym modelem jest anaconda a to oznacza, że chłopaki z shunyata (kto wymyślił taką nazwę???) oprócz kabli znają się również na wężach:D

Muszę przyznać, że anaconda jest ładnie zapleciona:

http://audiofast.pl/main.asp?idm=30&ids=287&idsu=946&wersja=0

podobno ręcznie... nie ma tak zdolnych maszyn póki co;) Prawdziwe rękodzieło.

Panowie,

Proponuję zakończyć dyskusję na temat tych wszystkich dzikich węży !!

Jak ktoś "przetestuje" ww z elektroniką Roksana to chętnie wszyscy poczytamy, natomiast wszelkie inne dywagacje sobie odpuśćmy !!!

----------------------------------------------------

Gość Heliand

(Konto usunięte)

Witam wszystkich roksanowców,

minął już miesiąc, odkąd zawitał do mnie Caspian M2 od Firmy (polecam jako super-rzetelnego sprzedającego), posłuchałem trochę i melduję się w Klubie z prośbą o porady. Otóż - gra to u mnie w tej chwili wszystko w takiej konfiguracji - Stello CDT100 + Stello DA100 Signature (połączone za pom. Stello Link), kolumny Mission 796, no i oczywiście Caspianek.

Potrzeba mi natomiast jakiejś podpowiedzi w kwestii kabli. Na razie mam interkonekt Rafaella G-Up i antykable - zostało mi to po poprzednim systemie. Co do IC - generalnie super i nie ruszałbym, ale jest lekki problem z wyższym basem - tak o w okolicach od 60 do 100 Hz, po prostu buczy (np. gitara basowa wypada marnie). To zapewne również kwestia akustyki, ale mam też wrażenie, że ten kabel aktualnie nie pasuje, wpiąłem dla porównania antykablowy IC (który niestety jest za krótki i na stałe się nie nadaje) - i było wg mnie lepiej. Może nieco mniej szczegółowo i przestrzennie, ale ten zakres basu był lepszy. I to w zasadzie jest jedna sprawa. Druga - szukam też kabli głośnikowych, bo anty są również nieco krótkie.

Pomieszczenie jest spore, nieregularne, bo otwarte na wnękę jadalną z jednej strony i kuchnię z drugiej, oraz na dwa przedpokoje. W sumie prawie 50 m2, ale ta główna przestrzeń ma ok. 25 m2. Kolumny stoją sobie rozstawione na prawie 3 m, nieco niesymetrycznie w pomieszczeniu, prawa jest bliżej ściany i wnęki z dużym oknem, ale z boku ma min. 60 cm luzu i obie mają prawie 60 cm z tyłu. Miejsce przeznaczone do słuchania jest nieco niekorzystne, bo oddalone o prawie 4 m. Piszę o tym, bo to ma pewne znaczenie. Dźwięk jest wg mnie całkiem przyzwoity, przestrzenny, stereofonia nie budzi zastrzeżeń. Ale - jak to w nowoczesnym budownictwie, akustykę można by poprawić, czym też powoli się zajmę.

Czyli - szukam IC i głośnikowych, z raczej kontrolowanym basem, bez ostrości, itp. itd. Czyli - czegoś przyzwoitego. Co do IC - nie mam koncepcji, nie jestem osłuchany, słaby ze mnie kablarz :D. Co do głośnikowych - przyglądałem się (na razie teoretycznie): Equilibrium Cello, Chord Odyssey lub Epic, Furutech u-2T, ktoś mi polecał też VdH The Wind Hybrid. Będę wdzięczny za jakieś sugestie - kable mogą być używane.

Zapewne wrzucę to pytanie potem gdzieś bardziej ogólnie, żeby tu nie śmiecić, ale za kilka dni wyjeżdżam, więc dopiero po powrocie z ferii.

Tymczasem pozdrawiam,

Heliand,

Posłuchaj tego U-2T z głośnikowych, a z ic Fa-220 Furutecha i dla przeciwwagi srebrnego SO.

U mnie Furutech sprawdzają się bardzo dobrze.

Chociaż nie słyszałem Chorda Odyssey 2, na sprawdzenie którego mam ochotę.

Panowie,

Który to z Was ?

http://www.hifi.pl/gielda/wzmint5000/93714.php

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Witam

Dlugi czas obserwuje roksana, sam mialem zestaw MKI i myslalem nad M-series. Wyszla M2 i poczatkowo sie napalilem ale jakos slabo jest promowany lub co gorsza nie jest wcale taki dobry/lepszy od starej M1... Nie slysze wielu pochwal M2, bardzo malo opini uzytkownikow... Cos w tym jednak jest, zeby sie nie okazalo ze M2 to Takie M1 po lekkim liftingu...:) Zwlaszcza ze teraz mozna trafic M1 za bardzo dobre pieniazki...

Czy ktos z posiadaczy M1 mial okazje posluchac nowej M2?

pozdr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Witam

Dlugi czas obserwuje roksana, sam mialem zestaw MKI i myslalem nad M-series. Wyszla M2 i poczatkowo sie napalilem ale jakos slabo jest promowany lub co gorsza nie jest wcale taki dobry/lepszy od starej M1... Nie slysze wielu pochwal M2, bardzo malo opini uzytkownikow... Cos w tym jednak jest, zeby sie nie okazalo ze M2 to Takie M1 po lekkim liftingu...:) Zwlaszcza ze teraz mozna trafic M1 za bardzo dobre pieniazki...

Czy ktos z posiadaczy M1 mial okazje posluchac nowej M2?

pozdr

Napisz do kolegi FIRMA

On miał u siebie M1 NG, a po nim M2. Teraz nie ma już żadnego Roksana, więc powinno być obiektywnie ;)

poszukaj na forach zachodnich tam porównywali m1i m2, ponoć m2 lepszy tak piszą.

Mikson, rzuć jakiś link porównawczy.

Bo jestem ciekaw, a też nigdzie nie znalazłem info o wyższości M2 nad M1 (oczywiście 85W NG, żeby było sprawiedliwie).

A według informacji otrzymanej przeze mnie w salonie audio, M2 to właśnie taki M1 po liftingu.

Dlatego też myślałem, że z EMiLem porównacie obydwa i rozwiejecie wątpliwości.

Ale widzę, że jakoś obydwaj tego unikacie ;)

Wlasnie placic za nowa obudowe kilka tys ekstra to nie bardzo...:)

Skoro mozecie porownac dlaczego tego nie zrobice? Pewnie wiele osob na to czeka:)

Ciekawe ile sobie zyczy sprzedawca za te czarna M2... Wkrzurzajace sa takie ogloszenia gdzie sprzedajacy daje ''zaproponuj'' To takie cwaniactwo. On dobrze wie ile chce za ten wzmak ale liczy ze ktos zaproponuje mu 200zl to zrobi interes zycia... Bylbym zainteresowany ale skoro nie podal ceny to kij mu... :)

pozdr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Bylbym zainteresowany ale skoro nie podal ceny to kij mu... :)

pozdr

No,dokładnie i tak trzymać,to może dotrze,że trzeba wymienić cene.Nawet tel.nie podaje tylko adres e-mail.

Wlasnie placic za nowa obudowe kilka tys ekstra to nie bardzo...:)

Skoro mozecie porownac dlaczego tego nie zrobice? Pewnie wiele osob na to czeka:)

Ciekawe ile sobie zyczy sprzedawca za te czarna M2... Wkrzurzajace sa takie ogloszenia gdzie sprzedajacy daje ''zaproponuj'' To takie cwaniactwo. On dobrze wie ile chce za ten wzmak ale liczy ze ktos zaproponuje mu 200zl to zrobi interes zycia... Bylbym zainteresowany ale skoro nie podal ceny to kij mu... :)

pozdr

Stecko,

chcesz swój komplet coplanda wymienić na integrę caspiana? Ty tak na poważnie?:)

Jak już się bawić w zmiany to np. leema tucana lub jakiegoś fajnego moona. Zdaje się, że mieszkasz blisko w Irlandii więc o tego pierwszego nie będzie trudno...

A jak już caspiana to kombinację PRE + Monos:)

A według informacji otrzymanej przeze mnie w salonie audio, M2 to właśnie taki M1 po liftingu.

Dlatego też myślałem, że z EMiLem porównacie obydwa i rozwiejecie wątpliwości.

Ale widzę, że jakoś obydwaj tego unikacie ;)

No a czym ma być M2 jak nie liftingiem M1?

Odnośnie odsłuchów, aby to było obiektywne to musiałby mi ktoś pożyczyć M2 na jakiś tydzień *. Już widzę ten las rąk;)

* Nie miałbym oporów gdyby M1 okazał się gorszy.

Potrzeba mi natomiast jakiejś podpowiedzi w kwestii kabli. Na razie mam interkonekt Rafaella G-Up i antykable - zostało mi to po poprzednim systemie. Co do IC - generalnie super i nie ruszałbym, ale jest lekki problem z wyższym basem - tak o w okolicach od 60 do 100 Hz, po prostu buczy (np. gitara basowa wypada marnie). To zapewne również kwestia akustyki, ale mam też wrażenie, że ten kabel aktualnie nie pasuje, wpiąłem dla porównania antykablowy IC (który niestety jest za krótki i na stałe się nie nadaje) - i było wg mnie lepiej. Może nieco mniej szczegółowo i przestrzennie, ale ten zakres basu był lepszy. I to w zasadzie jest jedna sprawa. Druga - szukam też kabli głośnikowych, bo anty są również nieco krótkie.

Skoro Ci buczy to albo wymiana kolumn (powalcz z ustawieniem!) albo adaptacja akustyczna pokoju. Nie oszukuj się, że kabelek magicznie zlikwiduje buczenie. To nie equalizer:)

Stecko,

No a czym ma być M2 jak nie liftingiem M1?

lifting nie polega na dodaniu samego trafa, moim zdaniem jest większa przebudowa w nowym m2 niż tylko zwiększenie wydajności prądowej ,

pożyczyć na tydzień? absolutnie :) nie ma mowy teraz właśnie testuję daca :)

Focal + Naim

Wydajności prądowej M2 nie ma wyższej z prostego powodu - to samo trafo i mniejsza pojemność w zasilaczu końcówki.

Roksan mi (chyba) kiedyś wysłał dokładną rozpiskę na temat mocy M1 NG, można porównać dla pewności z M2.

lifting nie polega na dodaniu samego trafa, moim zdaniem jest większa przebudowa w nowym m2 niż tylko zwiększenie wydajności prądowej ,

Schemat a więc to co "robi" różnice w brzmieniu wzmacniaczy, na 100% jest bardzo podobny - o to mi chodziło z tym liftingiem.

Dołożyli zasilacz dla PRE i desymetryzator XLR.

whiter,

zdaje się że masz listwę z filtrem SO, możesz napisać kilka zdań czym się różni granie Twojego zestawu z listwą vs prosto w ścianę?

Emil

Czy zamienie coplanda na integre caspiana hmmm raczej nie ale bardzo chcialbym potestowac M2.;-) Co do leema tucana wciaz szukam uzywki ale nie moge dorwac zadnej( tzn czekam na odp od jednej osoby) . Zreszta jest kilka opcji( atc sia2-150, copland cta405, sugden a21se) w tej lub podobnej cenie, zalezy co trafie pierwsze.

Mikson

Nie bede pisal do goscia. Skoro bawi sie w podchody to nie sie dalej bawi sam...;-) W polsce sa jakies posrane zasady ze klient ma sie prosic o wszystko a sprzedajacy to Pan...

Wydajności prądowej M2 nie ma wyższej z prostego powodu - to samo trafo i mniejsza pojemność w zasilaczu końcówki.

Roksan mi (chyba) kiedyś wysłał dokładną rozpiskę na temat mocy M1 NG, można porównać dla pewności z M2.

Schemat a więc to co "robi" różnice w brzmieniu wzmacniaczy, na 100% jest bardzo podobny - o to mi chodziło z tym liftingiem.

Dołożyli zasilacz dla PRE i desymetryzator XLR.

whiter,

zdaje się że masz listwę z filtrem SO, możesz napisać kilka zdań czym się różni granie Twojego zestawu z listwą vs prosto w ścianę?

dołożyli do pre trafo odciążając końcówkę więc musi być różnica nawet jeżeli tylko 50W na trafie,

zmienili też ponoć wysterowanie na tranzystorach, tak gdzieś czytałem

więc nie do końca to jest lifting a bardzie następny krok zmian w caspianie,

nowy caspian gdzieś czytałem porównanie gra troszkę dynamiczniej z ciut większą detali i ilością góry

jeżeli dobrze pamiętam , są to małe zmiany w brzmieniu ale ludzie wypowiadali się na korzyść m2

lifting to można zrobić w obudowie tu się zgodzę :)

testuję tego daca http://www.psaudio.com/products/audio/media-players/dliii-dac/

dla ciekawości ma taką samą kość pcm1798 jak w cd m2 ,

jeśli chodzi o dźwięk to dac bardzo mi się spodobał :)

Focal + Naim

...

whiter,

EMiL,

Nie porównywałem listwy vs. gniazdo w ścianie.

Listwę kupiłem jakieś 2 lata temu, jeszcze za czasów systemu CA i zastąpiłem nią listwę za jakieś 150pln (Bandridge chyba).

Mam wersję 8-gniazdową i wpięte w nię także KD i plazmę. Poprawie uległo wszystko pod każdym względem i to o kilka klas, żeby się nie rozpisywać.

Żona weszła do pokoju wtedy i zapytała, czy nowy telewizor kupiłem :). Nie tylko dźwięk, obraz taki, jakby ktoś porządnie podkręcił kontrast, nasycenie itd.

Nie porównam Ci teraz listwy kontra gniazdo ze względu na ustawienie mebli (gniazda za segmentami - patrz wcześniejsze foto).

Trochę info na jej temat znajdziesz tu:

http://www.audiostereo.pl/listwa-zasilajaca-sonus-oliva_30595.html

i w innych wątkach.

A co do porównania M1 NG i M2 to czy naprawdę trzeba aż tydzień ?

A nie można jeden do drugiego ze swoim wzmakiem na kilka godzin, żeby wyciągnąć jakiś wnioski ?

No, ale skoro macie opory, to już nie nalegam.

dołożyli do pre trafo odciążając końcówkę więc musi być różnica nawet jeżeli tylko 50W na trafie,

zmienili też ponoć wysterowanie na tranzystorach, tak gdzieś czytałem

PRE to można i bateryjką spokojnie zasilić więc na wydajność prądową nie ma wpływu. O BIASie pamiętasz, bo coś takiego napisałem, tylko zdaje się w kontekście M1 70 wat i M1 NG:)

W załączonych tabelkach widać, że wydajność prądowa jest taka sama. Te tabele to wyniki takiego stress testu dla wzmacniaczy.

Wyższa wydajność zaowocowałaby wyższą mocą przy trudniejszym obciążeniu (2 i 1 ohm) a jak widać na obrazkach tak nie jest...

Reasumując, jeżeli M1 NG nie może poradzić sobie z kolumnami to szansa na to, że w przypadku M2 będzie inaczej jest b.mało prawdopodobna.

.

post-2919-0-33295900-1328094161_thumb.jpg

post-2919-0-77278300-1328094167_thumb.jpg

zgadam się że wg tabelek jest tak samo :)

i też że M2 nie będzie zdecydowanie inny

to raczej troszkę zaprzecza samej filozofii firmy

ale z drugiej strony jestem przekonany że są małe zmiany w brzmieniu

czy na korzyść jednego czy drugiego to już zależy od gustu

nie mniej jednak 60VA trafo jest dodatkowe więc dodatkowa rezerwa 60W dla końcówki jest

a nawet jeżeli pre pobiera mało to jest lepsza separacja zasilania co też wpływa na plus

gdzieś mi przeleciało na forach zachodnich że właśnie daje to taką minimalną poprawę

na basie i dynamice nie jest to zmiana radykalna ale ponoć występuje

oczywiście bez porównania sami tego nie stwierdzimy,

choć wydaje mi się że nawet na forum były osoby które słuchały obu caspianów

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

whiter,

ta Twoja listwa to ma filtr wbudowany do środka?

A nie można jeden do drugiego ze swoim wzmakiem na kilka godzin, żeby wyciągnąć jakiś wnioski ?

Można i tak się zapewne kiedyś stanie. Natomiast, żeby wnioski były obiektywne trzeba z dźwiękiem trochę "pożyć". Zwłaszcza, że to bardzo podobne urządzenia.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.