Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

nie mniej jednak 60VA trafo jest dodatkowe więc dodatkowa rezerwa 60W dla końcówki jest

a nawet jeżeli pre pobiera mało to jest lepsza separacja zasilania co też wpływa na plus

mikson,

czytaj proszę co się do Ciebie pisze. To nie jest 60W rezerwa dla końcówki.

Odnośnie rozdzielenia zasilania to jest to z pewnością plus i rozwiązanie godne pochwały. Chociażby z tego powodu będzie grało trochę inaczej.

Audio to jest taka dziwna dziedzina, ze nie zawsze to co wydaje się technicznie lepsze gra lepiej. Są tańsze wzmacniacze, nie szukając daleko roksan kandy, które mają lepiej pomyślane zasilanie - kilka razy więcej uzwojeń wtórnych (oddzielnych zasilaczy) a nie grają tak jakby się chciało.

wychodzę z założenia że roksan wie co robi,

a wydzielenie zasilania dla pre nie jest błędem,

muszą zachować firmową spójność brzmienia w jednej linii

mogą występować małe zmiany ale muszą mieć dużą część wspólną

dlatego też twierdzę że zmiana brzmieniowa jest subtelna

jednak nie sądzę że się uwstecznili brzmieniowo wydając nowy model

Focal + Naim

testuję tego daca http://www.psaudio.com/products/audio/media-players/dliii-dac/

dla ciekawości ma taką samą kość pcm1798 jak w cd m2 ,

jeśli chodzi o dźwięk to dac bardzo mi się spodobał :)

Nie dziwię, że Ci się spodobał. Miałeś chyba prawie wszystkie małe DACi, teraz wchodzisz w te większe;)

Za podobne pieniążki jest też stello da100 signature.

whiter,

ta Twoja listwa to ma filtr wbudowany do środka?

...

Jej minusem jest niestety estetyka. Filtr nie jest wbudowany, jest doczepiony do listwy. Sama listwa bez filtra na fotkach strony SO. A z filtrem są jej fotki albo w tym przesłanym wątku, albo w innym.

Niemniej jednak spełnia swoje zadanie, a i tak jest niewidoczna, bo za sprzętem. Jej kawałek widać na fotce zamieszczonej niedawno przez marka_s na podłodze, z prawej strony lewego ILRMa.

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Nie dziwię, że Ci się spodobał. Miałeś chyba prawie wszystkie małe DACi, teraz wchodzisz w te większe;)

Za podobne pieniążki jest też stello da100 signature.

stello gra mniej mięsiście z mniejszym basem ponoć tak doczytałem ogólnie to jest praktycznie ta sama klasa daców

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Jej minusem jest niestety estetyka. Filtr nie jest wbudowany, jest doczepiony do listwy. Sama listwa bez filtra na fotkach strony SO. A z filtrem są jej fotki albo w tym przesłanym wątku, albo w innym.

Niemniej jednak spełnia swoje zadanie, a i tak jest niewidoczna, bo za sprzętem. Jej kawałek widać na fotce zamieszczonej niedawno przez marka_s na podłodze, z prawej strony lewego ILRMa.

Myślałem, że SO popełnił też listwę z wbudowanym takim filtrem. Ta piękna nie jest;) Zakup z pewnością lepszy niż wydumane sieciówki.

Myślałem, że SO popełnił też listwę z wbudowanym takim filtrem. Ta piękna nie jest;) Zakup z pewnością lepszy niż wydumane sieciówki.

wiesz wydumane listwy też potrafią zamulić przy okazji :)

Focal + Naim

Dobra cena jak za nowke M1

http://www.hifi-adverts.co.uk/secondhand/2817_roksan__caspian___m1_series_integrated_amp__new

Trzeba by zapytac czy to NG.

pozdr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

No stary, cena niewiele ponad 3800 pln za nówkę z gwarancją wyspiarzy to naprawdę gratka nawet jak na "zwykły" 70W.

Tylko, czy sprzedawca to dealer ?

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

hmm pewnie masz racje:) Mozna by potargowac troszke i wyjdzie z wysylka do pl ponizej 4tys do tego cd m1 i w cenie wzmaka m2 mozna dorwac komplet m1:) Dobre granie za dobre pieniazki.

Widzialem dzis roksan platinum pre+power na ebay za 4 tys funtow... Ciekawe jak to gra...

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

hmm pewnie masz racje:) Mozna by potargowac troszke i wyjdzie z wysylka do pl ponizej 4tys do tego cd m1 i w cenie wzmaka m2 mozna dorwac komplet m1:) Dobre granie za dobre pieniazki.

Widzialem dzis roksan platinum pre+power na ebay za 4 tys funtow... Ciekawe jak to gra...

ponoć świetnie jak za te pieniążki :)

Focal + Naim

...

Niby nie lubię się chwalic, ale jam tak uczynił :)

5-miesięczny NG i nowy cd M1 za cenę poniżej katalogowej ampa M2 :))

I za te pieniądze to jest stanowcze więcej, niż dobre granie :)))

panowie, chyba przejrzalem ten watek w calosci i jestem w kropce. sluchalem kandyk2 (porównywalem z cyrusem8 bez psxa i cyrus dla mnie nieco zbyt jaskrawy przy starym soulu byl, the stooges za to minimalniej fajniej niz na kandy) ale do tej pory nie slyszalem w ogóle caspiana. m1(amp i cd, tak jak kandy) moge miec praktycznie w tej samej cenie co kandy ale bylby to zakup w ciemno jednak. kandy bardzo spoko ale wiadomo, apetyt rosnie w miare... i teraz z lektury tego watku odnosze wrazenie, ze dla kogos kto kocha davida bowie, dylana, the rolling stones, the beatles, nowa fale, alternatywnego rocka ale tez motown soul i stary pop typu tears for fears, madonna i nie siedzi za bardzo w akustycznym plumkaniu typu nick drake albo norah jones to jednak caspian moze zabrzmiec zbyt anemicznie. czy ten wniosek jest sensowny czy pisze bzdury teraz? wiem, ze starych wyjadaczy moga juz meczyc takie dylematy (k2 vs m1) i sam tez nie chce truc ale przeciez krzywdy mi przez ekran nie zrobicie... no np. taki numer (uwielbiam) http://www.youtube.com/watch?v=elLBEwi9PUE kandy to lepiej napedzi niz m1? :>

Przede wszystkim to zacznij od napisania jakie masz kolumny.

Słabo trochę ten temat prześledziłeś skoro uważasz, że caspian gra anemicznie z rockiem.

Odnośnie cyrusa, po prostu nie jest to tak tolerancyjny wzmacniacz na jakość źródła i kolumn jak caspian.

nie mam kolumn w ogóle:)

swoj poprzedni sprzet zostawiłem w polsce (kilka półek nizej od roksanów caspianów) , składam sprzet od zera i dopiero pozniej bede się martwił o kolumny. a roksana/cyrusa sluchalem na swoich akgk702 z fajnym wzmacniaczem sluchawkowym. właśnie chyba 2 osoby dały do zrozumienia, że jesli chodzi o rytmn (bas/perkusja) to jednak k2 może zabrzmieć fajniej niz m1 i tym sie zasugerowałem. ewidentnie muszę gdzieś posluchać m1, ale z tym moze byc ciężko (nawet w londynie), no chyba, że będzie to m2 a potem sobie w głowie odejmę te 5-10% fajności :)

Posłuchaj M2 i K2 (będą w tym samym sklepie), jeżeli Ci się będzie podobał ten pierwszy to kup M2 lub M1.

Na rytm czy bas nie narzekam z caspianem.

W jaki sposób można ocenić brzmienie wzmacniacza poprzez zewnętrzny wzmacniacz słuchawkowy? Pytam poważnie:)

Ps. Piszemy Polska.

nie mam kolumn w ogóle:)

swoj poprzedni sprzet zostawiłem w polsce (kilka półek nizej od roksanów caspianów) , składam sprzet od zera i dopiero pozniej bede się martwił o kolumny. a roksana/cyrusa sluchalem na swoich akgk702 z fajnym wzmacniaczem sluchawkowym. właśnie chyba 2 osoby dały do zrozumienia, że jesli chodzi o rytmn (bas/perkusja) to jednak k2 może zabrzmieć fajniej niz m1 i tym sie zasugerowałem. ewidentnie muszę gdzieś posluchać m1, ale z tym moze byc ciężko (nawet w londynie), no chyba, że będzie to m2 a potem sobie w głowie odejmę te 5-10% fajności :)

Jeśli K2 lepiej Ci zabrzmiał ze wzmacniaczem sluchawkowym, to go bierz, and ... play it cool ;)

P.S. Idiota

stop, wyszlo faktycznie idiotycznie ale jeszcze raz.cyr8 i k2 sluchalem na akg ale podlaczonych bezposrednio poprzez gniazdo sluchawkowe. wzm jest ale był obecny przy innym odsluchu. polska z duzej -wow, dzięki za te rewelacje.

Panowie, proponuję trochę spokojniej.

Kolega playitcool wyraził się trochę niejasno ale przyszedł tu po poradę.

To nie jest zakładka stereo więc wycieczki osobiste zostawmy "innym"

playitcool,

doprecyzuj jakich konfiguracji słuchałeś a na pewno postaramy się pomóc.

Pzdr

----------------------------------------------------

Ok.

Playitcool,

Brzmienie dziurki z wbudowanego wzmacniacza sluchawkowego ma się nijak do realnego brzmienia wzmacniacza przez kolumny, do czego został stworzony. Jeżeli za jakiś czas planujesz zakup kolumn, to w życiu nie porownuj przy użyciu sluchawek, tylko głośników. A jeżeli tego nie planujesz, to szukaj wzmacniacza sluchawkowego samego w sobie. A to najlepiej na forum MP3 store lub audiohobby, gdzie znajdziesz trochę więcej tego typu informacji.

Panowie/ Panie? :)

Czy jest ktos zainteresowany integra M1 NG fabrycznie nowa z importu? Czarna. Bedzie gwarancja ale na terenie uk, wiec przy ew problemach wysylka do uk. Co do ceny to jeszcze negocjuje. Musze wiedziec czy bylo by kilku chetnych. Wiadomo im wiecej tym cena powinna byc lepsza...

Jak cos to prosze na PW

sorki za to ogloszenie ale moze ktos szuka a jak wiadomo nie jest latwo:) A tak kazdy bedzie mial cos z tego:)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.