Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

ja biore od reki ale to juz wiesz...

pozdr

M1 NG zamieniłeś na M2, który sprzedałeś, żeby teraz kupić znowu M1 NG ?

:/

Jakość dźwięku lepsza, czy co ?

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Zastanawiam się nad interconectem do roksan k2 wzmak + cd k2 +Monitor audio gs10(cd będe miał w poniedziałek), ale zastanawiam się nad zmianą okablowanie obecnie posiadam interconect liton-dostałem jakiś czas temu ale nie mam pojęcia co to za cudo

http://www.hi-end.on9mart.com/cart/Liton-RCA-RCA.html

i kable głośnikowe klotz

http://allegro.pl/klotz-ly225-tsw-2x2-5mm-glosnikowy-made-in-germany-i2079358598.html

Jak uważacie co lepiej najpier zmienić inter... czy głośnikowe, a może nie zmieniać wcale, a kasę zostawić na płyty. Budżet na kabelek 350zł ale najlepiej taniej. Używki wystawione na allegro jak najbardziej.

pozdrawiam z wyspy Wolin

Edytowane przez tiktak

taka sama- reorganizacja domu i troche pochopna decyzja ale kto to wiedzial nawet ja nie...

Firma,

tego M1 chcesz do swoich focusów czy do 52se?

Ty jesteś trochę jak syn marnotrawny co do ojca wraca;)

Zastanawiam się nad interconectem do roksan k2 wzmak + cd k2 +Monitor audio gs10(cd będe miał w poniedziałek), ale zastanawiam się nad zmianą okablowanie obecnie posiadam interconect liton-dostałem jakiś czas temu ale nie mam pojęcia co to za cudo

http://www.hi-end.on9mart.com/cart/Liton-RCA-RCA.html

i kable głośnikowe klotz

http://allegro.pl/klotz-ly225-tsw-2x2-5mm-glosnikowy-made-in-germany-i2079358598.html

Jak uważacie co lepiej najpier zmienić inter... czy głośnikowe, a może nie zmieniać wcale, a kasę zostawić na płyty. Budżet na kabelek 350zł ale najlepiej taniej. Używki wystawione na allegro jak najbardziej.

pozdrawiam z wyspy Wolin

pogadaj z facetem może zejdzie

http://allegro.pl/kabel-glosnikowy-roksan-hdc-o2s-2x3m-i2079519615.html

i masz firmowy głośnikowy

Focal + Naim

Przecież wiesz, że nie:)

Za to miałem kiedyś wychwalane pod niebiosa w Hi-fi i muzyce kable sonic link o takiej budowie, po przejściu na płaską plecionkę jantzena zerwał się koc z kolumn.

Przecież wiesz, że nie:)

Za to miałem kiedyś wychwalane pod niebiosa w Hi-fi i muzyce kable sonic link o takiej budowie, po przejściu na płaską plecionkę jantzena zerwał się koc z kolumn.

heheh w decibelu co innego mówili o tym kablu :)

wiadomo nic specjalnego ale ponoć się fajnie firmowo zgrywa

http://www.magazynstereo.pl/recenzjenowe/Roksan_HDC-02S.pdf

Focal + Naim

ceny up?

http://www.q21.pl/search?st_search[search]=roksan&commit=Szukaj

8150 pln, jak było przecież

Firma,

A co się stało z nowiutkim MFem, który w udany sposób zastąpił u Ciebie M2 ?

Czyżby jednak nie taki fajny ?

;)

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Gra fajnie jak caspian tylko inaczej ale jak pisalem reorganizacja wymusza zmiany- mniejsze pomieszczenie i docelowo Dynaudio52se- Musical by sie marnowal...

Sprawa druga do Caspiana czlowieka ciagnie, nie wiem dlaczego moze przez wyglad?...

Gra fajnie jak caspian tylko inaczej ale jak pisalem reorganizacja wymusza zmiany- mniejsze pomieszczenie i docelowo Dynaudio52se- Musical by sie marnowal...

Sprawa druga do Caspiana czlowieka ciagnie, nie wiem dlaczego moze przez wyglad?...

Ty jesteś gigant kolego, serio.

http://www.audiostereo.pl/ogloszenia_sprzet/sprzedam/wzmacniacze-stereo/musical-fidelity-m6i-os88440.html

Gdybym dysponował wolnymi środkami, sam bym to od Ciebie kupił za tę kasę, żeby posłuchać ;)

mikson,

a co Ty tak po cichu robisz wypad z baru ?

Ładnie to tak ;) ?

http://www.hifi.pl/gielda/wzmint5000/94578.php

Ja wiedzialem ze z M2 jest cos nie tak tzn nie ma wielkiego wow w porownaniu do m-series ;-) Wszedzie jest malo info, malo ludzi wymienia sie info nt m2a nie jest to juz nowosc;-) Nawet w na forach uk jest w sumie cisza. Cena nowego spora i klienci szukaja w starszej serii rozwiazania;-)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Ja wiedzialem ze z M2 jest cos nie tak tzn nie ma wielkiego wow w porownaniu do m-series ;-) Wszedzie jest malo info, malo ludzi wymienia sie info nt m2a nie jest to juz nowosc;-) Nawet w na forach uk jest w sumie cisza. Cena nowego spora i klienci szukaja w starszej serii rozwiazania;-)

to nie tak jak mówisz, m2 jest świetny ale jednak do stojących focusów trzeba więcej prądu mimo że m2 jest wydajny to jednak dynie chcą więcej,

podstawkowe już prędzej,

wystawiłem roksiego kontrolnie, jestem brzmieniowo z niego bardzo zadowolony ale czuję że nie jest do końca dynia śpiewa jak powinna :)

Focal + Naim

To moze wymien m2 na pre+ 2 koncowki mono m-series? Powinno byc wiecej pradu;-) Brzmienie zostanie te same ale mocy jednak przybedzie.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

myślałem o tym ale taka wymiana to prawie 20tys (pre 5 końcówki po 6) a za te pieniądze można też ciekawą integrę kupić ,,

lub seria platinum ciężko dostępna używana w podobnej cenie ponoć świetna,,

nie mogę sobie za bardzo pozwolić na monitory choć osobiście wolałbym a 30m2 trzeba nagłośnić też podstawą basową co jest zrozumiałe a dynki potrafią to zrobić wyśmienicie ale też są wymagające choć caspian dobrze radzi sobie z nimi to czuję że gdzieś tej kropeczki nad i brakuje, caspian jest w tym przedziale cenowym świetny a kilka wzmaków słuchałem, w tej chwili jeżeli mam zrobić wymianę to coś używanego ale półka wyżej w jakości brzmienia bo caspian brzmieniowo mocno się broni jak dla mnie w swoim przedziale cenowym a kroku w bok raczej nie bardzo chcę robić,, więc nie śpieszę się ale powoli rozglądam i będę odsłuchiwał ciekawe integry kto wie może caspian jednak zostanie :)

Focal + Naim

myślałem o tym ale taka wymiana to prawie 20tys (pre 5 końcówki po 6) a za te pieniądze można też ciekawą integrę kupić ,,

Grubo przesadzasz z tymi cenami.

Zobacz sobie za ile pójdzie:

http://www.ebay.co.uk/itm/Roksan-Caspian-M1-pre-amp-and-2-Roksan-M1monoblocks-/190639866045?pt=UK_AudioTVElectronics_HomeAudioHiFi_Amplifiers&hash=item2c630580bd

to nie tak jak mówisz, m2 jest świetny ale jednak do stojących focusów trzeba więcej prądu mimo że m2 jest wydajny to jednak dynie chcą więcej,

Nawet pismaki z UK proponują caspiana do focusów 260.

Nie chcę być złym prorokiem, ale może Twoje oczekiwania nie są zbieżne z tym jak grają focusy?

Edytowane przez EMiL

mikson,

jeśli uważasz, że to kwestia prądu, to ja bym naprawdę na Twoim miejscu na to polował. Gość ma 100% pozytywów, poza tym po dogadaniu powinien się zgodzić na wysyłkę do Polandu.

Druga rzecz, że może warto przed wydaniem wyroku posłychać 260 z jakimś mocowym gigantem w rozsądnej (porównywalnej) cenie.

Ale ty chyba lubisz częste zmiany, a ten zestaw to już u Ciebie staruszek, nie ? ;)

mikson,

jeśli uważasz, że to kwestia prądu, to ja bym naprawdę na Twoim miejscu na to polował. Gość ma 100% pozytywów, poza tym po dogadaniu powinien się zgodzić na wysyłkę do Polandu.

Druga rzecz, że może warto przed wydaniem wyroku posłychać 260 z jakimś mocowym gigantem w rozsądnej (porównywalnej) cenie.

Ale ty chyba lubisz częste zmiany, a ten zestaw to już u Ciebie staruszek, nie ? ;)

, pewne rzeczy wychodzą po pewnym czasie , generalnie jak dla mnie dobrym połączeniem jest caspian i focus

ale z ciekawości chcę posłuchać z czymś mocniejszym, chcę posłuchać z mocnym heglem h100 260

Grubo przesadzasz z tymi cenami.

Zobacz sobie za ile pójdzie:

http://www.ebay.co.uk/itm/Roksan-Caspian-M1-pre-amp-and-2-Roksan-M1monoblocks-/190639866045?pt=UK_AudioTVElectronics_HomeAudioHiFi_Amplifiers&hash=item2c630580bd

Nawet pismaki z UK proponują caspiana do focusów 260.

Nie chcę być złym prorokiem, ale może Twoje oczekiwania nie są zbieżne z tym jak grają focusy?

cena ciekawa, nowe focusy są szybsze od starszych ale też ciut stonowane na ekspresyjności, troszkę ukulturalnili dźwięk ugładzili go

roksan też jest generalnie analogowy gładki i są momenty że minimalnie brakuje przejrzystości jest ciut za mocno analogowo w pozytywnym sensie

ale czasem leciutko wyrazistość zostaje właśnie przysłonięta nigdy nie jest też to przekaz zamulony absolutnie jednak czuję że dynie mocniej narzucają swoje granie niż caspian on nie przełamuje ich sygnatury pewnie nie wiele mu brakuje być może z 160 by wyszło ciekawiej ale do 30m2 raczej nie widzę tego podobnie x16 możliwe że tu była by większa szybkość basu łatwiej je wysterować od focusów, możliwe że ciekawie caspian by zagrał z podstawkowymi conturami 1.4 ,

nie słuchałem takiego połączenia , możliwe że łatwiej (ekspresyjniej) by mu też było napędzić jeden midbas a nie dwa w facusach stojących

czuję że minimalnie brakuje prądu, idzie to na dwa mocne midbasy które stara się wysterować a ucieka troszkę pary już na samą dynamikę i szybkość

nie wiem może źle myślę,

generalnie słucham raczej umiarkowanie cicho, caspian dobrze radzi sobie z całym pasmem już na 9 godzinie jest to też dla mnie ważne ,

możliwe że minimalnie zmiejszenie szybkości i "dodanie analogu" zawdzięczam ic i głośnikowym vhd , muszę to też sprawdzić czy tu nie zagalopowałem się :)

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

możliwe że minimalnie zmiejszenie szybkości i "dodanie analogu" zawdzięczam ic i głośnikowym vhd , muszę to też sprawdzić czy tu nie zagalopowałem się :)

hehe, aż się chce napisać - a nie mówiłem:)

Bawiłeś się kabelkami bez wybranego źródła.

chyba sięgnę po jakieś szybsze ;)

Ale to jest w sumie fajne. Jak się ma kasę na straty po odsprzedaży i ochotę na takie ciągłe poszukiwania swojego dźwięku, to czemu nie ?

Piszę serio. Nie bez powodu słowo "audiofil" ma końcówkę "fil" ;)

Oczywiście mikson bierzesz pod uwagę, że teraz zacznie się od nowa, prawda ?

Złożyłeś (zgrałeś) już cały system (który do niedawna był The Best), a teraz zmieniasz jego serce na Hegla grającego zgoła inaczej.

Czy Dac się zgra z nowym wzmakiem ?

Bo kable na pewno będą poszukiwane nowe (zrób to na końcu, posłuchaj EMiLa i innych).

No i czy te 260 ?

A może 160 + sub ? Myślałeś o tym ?

Tylko jedna kwestia: opisuj swoje poszukiwania dźwięku, żeby to były nowe doświadczenia dla nas wszystkich :)

Szczerze życzę satysfakcji.

Edit: błąd

Edytowane przez whiter1

ee tam marudzisz :)

jak hegel będzie lepszy a nie inny tylko to pomyślę nad wymianą ,,

w tej chwili fajnie gra to co mam ale roksan mimo iż lubię jego brzmienie nie jest też mistrzem we wszystkim i zapewne tak można bez końca

dostrzegam pewne aspekty które chciałbym poprawić w przyszłości ale tak jak napisałem musi być skok w jakości a nie w bok

pozdr

Focal + Naim

Gość Heliand

(Konto usunięte)

O, widzę sporo zmian w klubie Roksanowców - człowiek tylko na ferie wyjedzie i już tyle się dzieje.

@Firma - ja swojego Caspiana nie oddam, za bardzo mi się spodobał :)

A na poważnie - pisałem poprzednio o wyborze kabelków, podpowiedzcie mi, jako bardziej doświadczeni Wymianiacze Sprzętów & Kabli, czy warto do Caspiana dawać kable głośnikowe bi-wire?

Bo tak jakoś mimowolnie słaniam się w kierunku spróbowania Chorda Epic Super Twin, czyli bi-wire. Ale może sensowniej jednak kupić Odyssey? Ktoś podpowie?

A co do IC to też mam na oku Chorda Anthem - co sądzicie o tym kablu do Caspiana? Alternatywa to w zasadzie Furutech, chyba, że coś jeszcze znajdę/wypożyczę do posłuchania. Pewnie zadam to pytanie również w zakładce stereo, to może ktoś z branży się zgłosi z jakąś propozycją - chętnie bym pożyczył komplet kabli.

Firma, Stecko

czy te namierzone w UK wyprzedażowe M1 NG są już w drodze do Was, czy sprawa się rypła ?

Witam

jutro M1 black bedzie u mnie (monitoring UPS), nowy jeden z ostatnich okazow przed wprowadzeniem M2 z pelna gwarancja..

pozostaje jedynie zakup zrodla raczej jakis fajny rasowy strumieniowiec i definitywny koniec ze zmianami czego i WAM zycze aby tak sie stalo:)

Pozdr

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.