Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

Witamy tomek40.

Widzę, że zgarnąłeś zestaw z allegro, do którego link podałem.

Nie ukrywam, że mocno zastanawiałem się na cd z Twojego kompletu ale sprzadający preferował sprzedaż zestawu i jak widać znalazł szczęśliwego nabywcę.

Gratuluję wyboru, napisz z czym gra i z jakich okolic Polski jesteś jeśli można.

----------------------------------------------------

Tak własnie kupilem ten piękny zestaw naprawde nie sądzilem ze czarny caspian moze wygladac tak fajowo... napewno dodam fotki.Jestem z Nowej Soli lubuskie od zawsze interesowal mnie dzwiek najlepiej bardzo dobry dzwiek ale jak to w zyciu bywa fundusze nie zawsze pozwalają zaszalec...teraz slucham slucham i szkoda ze dzionek jest tak krotki.Obecnie slucham na kefach iq 70 powiem ze bardzo ladna srednica gora tez fajna ale caspian ją troche uspokoił wczesniej mialem powiem ze troszke za duzo gory.Okablowanie interkonekt van den hul the name kable van den hul the snow line.Pozdrawiam wszystkich.

tylko czarne M1 najbardziej mi sie podobaja;)

co do zartu z pokojami to jeden jest przeznaczony na kino drugi jako moja prywatna ostoja do sluchania muzyki i kombinuje dla zony zastapic jej hi-end mini wieze sony ktora ma chyna z 10lat:)- a czym innym jak nie caspianem:)

ale to sie jeszcze zobaczy..

Tak własnie kupilem ten piękny zestaw naprawde nie sądzilem ze czarny caspian moze wygladac tak fajowo... napewno dodam fotki.Jestem z Nowej Soli lubuskie od zawsze interesowal mnie dzwiek najlepiej bardzo dobry dzwiek ale jak to w zyciu bywa fundusze nie zawsze pozwalają zaszalec...teraz slucham slucham i szkoda ze dzionek jest tak krotki.Obecnie slucham na kefach iq 70 powiem ze bardzo ladna srednica gora tez fajna ale caspian ją troche uspokoił wczesniej mialem powiem ze troszke za duzo gory.Okablowanie interkonekt van den hul the name kable van den hul the snow line.Pozdrawiam wszystkich.

Te kefy to mezalians z caspianem, pogadaj z whiterem, ma taki sam zestaw jak Ty - podpowie Ci coś odnośnie kolumn.

Emil tnx! ;)

Firma w każdym pokoju u Ciebie będzie caspian? ;)

swoją drogą cały czas myślę o sypialni z caspianem a mono do 260 :)

Trudno nie pochwalić takiego myślenia;)

Mój pomysł na wykorzystanie monosów to podłączenie wprost do DACa z regulowanym poziomem.

Nie ma niestety róży bez kolcy, w tym przypadku są to: mała dostępność DACów z kilkoma wejściami cyfrowy i z porządną regulacją głosności, a i nie wiadomo czy w takiej konfiguracji monosy będą grały podobnie do integr. No risk no fun.

Firma,

dla żony zobacz sobie to:

http://www.ceneo.pl/217369

i test:

http://audio.com.pl/testy/jvc-ex-a10:9

No troszke widze sie rozpisaliscie no i o to chodzilo a jakze slysze takie glosy ze kefy z roksanem to jest mezalians powiem szczerze ze bardzo cenie praktyczne uwagi i osobiste wrazenia z odsluchu niestety tak mieszkam ze nie mam pratycznej mozliwosci odsluchu wielu zestawów by moc byc swiecie przekonanym o trafnosci wyboru.Jednakze chcialem skromnie powiedziec ze mysle rowniez ze kefy to nie jest jeszcze to ale nie jest az tak zle szczegolnie ze bedac u sprzedającego odsluchiwalem roksana na Audio Physic VIRGO 3 bo takie mial to oczywiscie dzwek naprawde super ale czy przy tym dzweku kefy az tak calkiem polegly to bym polemizowal...napewno niestety baz kefow jest slaby nie schodzi tak nisko lecz mozna z tym zaradzic...Bardzo prosze o sugestie i podpowiedzi bo tego nigdy nie za duzo .pozdro.

Witam pokoj 21 m slucham roznej muzyki ale raczej zadne ciezkie klimaty muza w stylu Joe Cocker George Michael ale tez i fajne kapele jak naprzyklad the waterboys Lubie rozne klimaty jednak stopien zrealizowania płyty jest bardzo wazny mozna miec super plytke ale tak lipnie nagraną ze kicha nie chce sie sluchac.Bardzo lubie jak dzwiek jest przestrzenny z fajnie zaznaczoną linią glebokiego basiku...

Tomek,

używaj przecinków, łatwiej będzie się czytało;)

Zmieniłeś elektronikę, posłuchaj sobie kilka miesięcy, jeżeli zacznie Cię coś denerwować to pomyśl o zmianie kolumn.

Na caspianie koledzy (w tym moja skromna osoba) słuchają dynaudio x16 i focusów 160. I to jest zupełnie inne granie niż kefy - czy Ci się będzie podobało to kwestia gustu, ale warto spróbować. W największym skrócie: dynaudio mają więcej wypełnienia na dole i zupełnie inne wysokie tony.

Wysokie w kefach też mogą być świetne, ale dopiero po wymianie śmieci zastosowanych w zwrotnicy. Wtedy to jest dużo bardziej dźwięk life niż dynaudio, wszelkie blachy wypadają bardzo realistycznie, z tym że nie ma tej spójności dynaudio i ciągłej radości ze słuchania nawet beznadziejnie wyprodukowanych płyt.

Bez dłubania (na co mało kto ma ochotę) to są trochę za słabe kolumny do zestawu caspiana, osłuchaj się i sprzedaj:)

Dziekuje za odpowiedz,daje mi to duzo do myslenia.Znalazlem na allegro Dynaudio Contour 1.8 MKII moze to by byla dla mnie dobra propozycja?.Bardzo prosze o opinie na temat tych kolumn,czy bedzie to postep w stosunku do moich kefow?

posłuchaj też atc scm11 http://www.atcloudspeakers.co.uk/scm11.php , do 20m2 będą ok a też z caspianem na zachodnich forach łączą je z entuzjazmem :)

dodatkowo polecam posłuchać http://rls.com.pl/CallistoIII.html u mnie grały z heedem na 14m2 , na audioszoł z naimem xs w 24m2 zagrały dźwiękiem wystawy :)

Focal + Naim

...

dodatkowo polecam posłuchać http://rls.com.pl/CallistoIII.html ... , na audioszoł z naimem xs w 24m2 zagrały dźwiękiem wystawy :)

Cześć koledzy !

mikson, tak z ciekawości: jak zacne jury nazwało to brzmienie "dźwiękiem wystawy" ? ;)

Witam pokoj 21 m slucham roznej muzyki ale raczej zadne ciezkie klimaty muza w stylu Joe Cocker George Michael ale tez i fajne kapele jak naprzyklad the waterboys Lubie rozne klimaty jednak stopien zrealizowania płyty jest bardzo wazny mozna miec super plytke ale tak lipnie nagraną ze kicha nie chce sie sluchac.Bardzo lubie jak dzwiek jest przestrzenny z fajnie zaznaczoną linią glebokiego basiku...

W dobrej cenie z Dynek do tego metrażu spróbuj może posłuchać Focusów 140. Warunek - plecy kolumny minimum pół metra od ściany.

Można nowe za 4k wynegocjować, albo tu masz 1- miesięczne za 3500 pln: http://allegro.pl/dynaudio-focus-140-miesieczne-i2369292236.html

Ja mam X16, ale w 14m2 i to 30 cm od ściany wcale nie ma nadmiaru basu. W 21m2 najlepiej by pewnie było z Focusami 160, ale cena "troszkę" wyższa ;)

Edytowane przez whiter1

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

whiter1

wiele osób nawet na tym forum bardzo pozytywnie pisało o zestawieniu malutkich callisto z naimem na audioszoł, wystarczy poszukać :)

szkoda że sam nie słuchałeś callisto te mikrusy w stosunku do swojej wielkości i ceny grają świetnie, :)

Focal + Naim

Witam dziekuje EMiL za rzeczową odpowiedz widzialem te dynaudio focus 140 na allegro ale mam pytanie, czy na moim 21 m pokoju nie bedzie za malo basu?Przyznam sie ze lubie fajny gleboki bas dlatego w moim zestawie wspomagam go bardzo dobrym subem rel t5.Wiem ze odpowiedne kolumny potrafią to zastąpic,ale czy te bedą odpowiednie?

Dziekuje za porady,bedę na razie słuchał na kefach i uwaźnie śedził allegro moze uda mi sie trafic na fajne dynaudio.A tak na marginesie mam do oddania za rozsądną cene cd kandy k2 moze ktos wie kto potrzebuje.

Dziekuje za porady,bedę na razie słuchał na kefach i uwaźnie śedził allegro moze uda mi sie trafic na fajne dynaudio.A tak na marginesie mam do oddania za rozsądną cene cd kandy k2 moze ktos wie kto potrzebuje.

Ja ze swojej strony proponuje posluchac Monitor Audio PL 200 lub Dali Helicon. MA prezentuje naprawde dobry dzwiek w serii PL, jedynie brakuje nieco chropowatosci srednicy, ktora ukazuja Dali. Ale warto napewno zwrocic na te zestawy uwage. Tyle, ze tutaj juz potrzebny jest bi amping lub PRE + 2 x MONO aby je solidnie napedzic.

Edytowane przez tjakubik

najlepszym rozwiazaniem bedzie zabrac caspiana na zakupy kolumn integra nieduża wiec prawie do kieszeni wsadzisz;d- na pewno nie bedzie to co odsluch w domu ale duzo lepszym posunieciem jak zakup w ciemno po radach z internetu- chyba, ze zbierasz marki ktore wziac za kaucja do odsluchu, jezeli nie to nie tedy droga bo jednemu gra dobrze a tobie bedzie niedobrze;)..........

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.