Skocz do zawartości
IGNORED

MF A2 + pomóżcie w wyborze - THNX

SviRu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Odzywam sie niezwykle rzadko ale w jakze dla mnie istotnych sprawach :). Stanąłem przed wyzwaniem jakim z pewnością jest zakup nowych kolumn... Do tej pory moj MF A2 + MarantzCD67 (tuningowany) grał z ELTAX'ami 3+. Czas tych kolumn juz u mnie minał. Poszukuję jakiś monitorów w cenie do 1400zł. Niestety możliwości odsłuchu mam ograniczone... Oto lista która chodzi mi po głowie.,...

AE ENERGY EVO 1

B&W 602 S3

PARADIGM MONITOR 3V3

QBA ELEMENTS 2

i to w zasadzie tyle ... oczekuję sporej poprawy w stosunku do starych eltaxow. A2 to wzmak w klasie A. Gra słodkim i przyjemnym dźwiękiem podobnie jak mój klasowy juz Marantz (wymieniłem prawie wszystko:)). Z góry dziekuję za wszystkie opinie (forum już przejrzałem tysiąc razy więc nie odsyłajcie mnie). Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/4488-mf-a2-pom%C3%B3%C5%BCcie-w-wyborze-thnx/
Gość SviRu_

(Konto usunięte)

Aha... dodam że zależy mi na dzwięku nieofensywnym za bardzo, szczegółowym ze słodkimi wokalami, dobra przestrzenia i scena no i w miare możliwości basu. Słucham głownie muzyki filmowej, Stinga itp klimatów...

Myślę że Eltaxy 3+ z Musicalem 2 to było dobre zestawienie, wogóle do muzyki filmowej nie widzi mi się musical, no ale jak już musi być, to musi. Widząc Twoje preferencje odrzuciłbym Bowersy i Paradigmy, ale znowu Bowersy nie grają ofensywnie, a Paradigmy mają znakomitą przestrzeń (podobnie). Ciężki wybór, w tym przypadku definitywnie musisz posłuchać chociaż 2 pary kolumn.

Im większy wybór tym lepiej, ale wybrać trudniej ;)

Więc nie wiem, czy pomogę dopisując do propozycji monitory Phonar Compact 2.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie mam, ale słuchałem. Dźwięk i wygląd bez zastrzeżeń.

[obrazekLUKASZ-64545_1.jpg]

post-28-100006689 1170254204_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość SviRu_

(Konto usunięte)

Dzieki za propozycje... niestety nie mam mozliwości odsłuchania ani Paradigmow ani B&W... rowniez moje miasto kuleje jesli chodzi o PHONARY... jedyne co obecnie jest to AE EVO1... Czy ktos porownywal je z Paradigmem badz B&W?

Nie sprawdzalem Paradigmow bezposrednio z Evo 1, ale porownanie ze starszym modelem Aegis 1 wypadlo zdecydowanie na korzysc AE. Paradigm w pierwszej chwili moze sie podobac, ale po dluzszym odsluchu staje sie nieco meczacy. Aegis 1 oferowal mniej efekciarskie brzmienie, ale za to bardziej naturalne i poukladane. Evo sa chyba nieco ostrzejsze, wiec w zestawieniu w MF powinny sie ladnie zgrac. Z drugiej strony drapieznosc i bas Paradigma moze ci bardziej przypasc do gustu - jedyny sposob to posluchac jednych i drugich.

Mój A2 gra z Dynaudio Focus. Jest to kit zbudowany dzięki Qub-ie i ja nie narzekam chociaż to 4 Ohmy co mocno dusi wzmacniacz. Jest wydajny prądowo i to mnie ratuje. Sugeruję jednak do tego wzmacniacza kolumny o skuteczności 90db, bądź większej. Najlepiej z papierowymi membranami.

Jak będzie za dużo basu, to można zawsze zatkać bsrefleks( jak ja to czynię), albo trochę pokombinować z ustawieniem.

Gość SviRu_

(Konto usunięte)

Dzieki. Wlasnie mnie cos tkenlo... do wyboru doszły jeszcze KEF Q1... ponoć w swojej cenie nie mają równych jeśli chodzi i przestrzeń i wokale. Z A2 powinno się to naprawdę ładnie zgrać. A2 troche cieply i na pewno nie przesadnie detaliczny w zestawieniu z takim prezyzyjnym i jakze przestrzennym monitorem... moze być ciekawie.. co o tym sądzicie? Poza tym Q1 mają zdecydowanie lepszą dynmikę z tego co wiem... no ale fakt nie słuchałem :( Aha... dodam jeszcze że są 8ohmowe i mają 91db... więc idealnie pasują do już mocno grzejącego się wzmaka... widze, że sam się przekonuje :) - dołączcie się :)

Grzanie trzeba wkalkulować w urodę tego wzm. Wg mnie dopiero zaczyna grać po ok. 2 godz. Ważne są kable głośnikowe. Mnie się sprawdzają Flatline Gold i takowy interkonekt-tzn. Flatline chciałbym zakupić. Przy tym kablu nie ma mulistego basu, a przy Stingu może wypłynąć cała masa szczegółów, które często pod słodkim wykonaniem się kryją, np. zróżnicowana barwa basu i bębnów. Na innych kablach nie jest to takie wyrażne. Chociaż ja nie słucham smutasa Stinga.

Gość SviRu_

(Konto usunięte)

Masz rację on potrzebuje czasu. Co do kabli to mam wwszystko do wymiany bo wpadlem w soniclinka, ktorego teraz odradzam. Mialem przez pare dni bi wire - VDH CS122 i Audioquest. Gralo o wiele, wiele lepiej - aczkolwiek musiałem oddać. Teraz będę myślał nad biwirem w postaci Kimbera 4TC do moich planowanych KEF'ów Q1. Pozdrawiam! PS. Z A2 da się wycisnąć nieco więcej jak chcesz to napisz na maila. [email protected]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.