Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilacz, trzy pytania

---==LUK==---

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jaką funkcję w poniższym zasilaczu pełnią:

1) rezystory R1, R3 - 2K2,

2) kondensatory C18, C37 - 0,1uF,

3) szeregowe R2, C19 i R4, C38 - 1R, 0,1uF ?

Jaką pełnią funkcję, i czy jest sens je stosować?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/44932-zasilacz-trzy-pytania/

Tak dużo kondensatorów jest bardziej dla zmniejszenia ESR niż zwiększenia pojemności. Rezystory rozładowują kondensatory po wyłączeniu zasilania. Kondensatory 0,1 bocznikują te dużo dla wyższych częstotliwości, a układ RC to tzw. snubber ale jego działania ci nie wyjaśnię.

1. Aby rozładować tyle kondensatorów po wyłączeniu, aby użytkownik w trakcie ingerencji do wewnątrz urządzenia nie "zaświecił"...

2. Baypassy głównych kondków.

3. Baypassy z (teoretycznie zbędnymi) rezystorami.

Warto stosować pkt 1 i 2, ew. 3

PS. Co to jest? Zasilacz awaryjny do wzmacniacza, czy co? Po kiego tam tyle kondów?

AWS 303, 9 Sie 2008, 23:43

>3. Baypassy z (teoretycznie zbędnymi) rezystorami.

to nie bypassy ale snubber tak jak ktoś pisał wyżej - rezystor ma być bo to ma tłumić oscylacje LC(rezystancja obniża dobroć układu)

To jest jakiś zasilacz DIY, znaleziony w necie przy poszukiwaniu info o zasilaczach do symasyma - jestem w trakcie kompletowania części na ten wzmacniacz. Załączam też fotkę jak on wygląda zmontowany, mam chyba też zapisany gdzieś schemat płytki...

U siebie na pewno nie dam tyle kondensatorów, myślę na razie o 10x3300uF.

W takim razie rozumiem, że ze względów bezpieczeństwa można dać rezystor na początku, a ze względów brzmieniowych małe bypassy? O układzie snubber muszę coś poszukać, bo nie bardzo rozumiem po co się go instaluje.

Dzięki za info.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>LUK

Poczytaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Rezystor zwiększa jego rezystancję szeregową kondensatora 0,1 uF, to zmniejsza dobroć dla rezonansu szeregowego i wzbudzeń które mgłyby powstać na cz. rezonansu własnego kondensatora. Ogranicza do bezpiecznej wartości płynące wtedy przez niego prądy, przy okazji nie przeszkadza to jednak tłumić zakłóceń w. cz.

> ahaja

Dzięki za link, widzę, że kompendium wiedzy na temat zasilaczy:) Chyba lektura na jutro:)

> Molibden

To jeszcze wiesz może, dlaczego najpierw jest sam 0,1uF, a dopiero po nim 0,1uF z szeregowym rezystorem?

Ogólnie to tej zasilacz to modyfikacja zasilacza z tej strony

Ukryta Zawartość

Taka ilość kondensatorów jest dlatego że teoretycznie dużo małych kondensatorów lepiej oddaje ładunek niż kilka dużych, także dla zmniejszenia ESR.

Do tego moim zdaniem taki zasilacz jest bardzo dobry do symka ... nawet wiem jak się sprawuje ten zasilacz ... bo jest z mojego symka :) :P

Fotka jeszcze z przymiarek do obudowy

post-17083-100008277 1218371793_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O proszę... więc można zasięgnąć informację z pierwszej ręki:)

Mam pytanie co do tego układu snubber... znalazłem na forum link do artykułu na ten temat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Wygląda na to, że ten układ należy dokładnie dobierać do parametrów zasilacza. Ty oryginalny projekt zasilacza zmodyfikowałeś, ale wartości snubber zostawiłeś bez zmian. Czy on w takim razie dobrze spełnia swoją rolę?

Ukryta Zawartość

Przyznam się że jak robiłem ten zasilacz nie obliczałem wartości elementów do do snubbera, później sobie przeczytam ten artykuł i może pozmieniam wartości elementów.

Co do zasilacza moge powiedzieć że przy pełnym wysterowaniu syma przy kolumnach 8R i zasilaniu trafem 2x24 400W full audio z toroidów widoczne spadki napięcia na tańszym multimetrze (70zł) wynosiły 0,1-0,2V więc uważam że jest źle nie jest :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.