Skocz do zawartości
IGNORED

Unitra zażenowanie

hazel

Rekomendowane odpowiedzi

Wiecie może, czy jest jakaś książka, katalog, nie wiem , jak to nazwać, na temat polskiej elektroniki? Rodzaj spisu z podstawowymi danymi i obrazkiem.

Samochodziarze może znają serię książek "Polskie konstrukcje motoryzacyjne" albo "Katalogi wyrobów przemysłu motoryzacyjnego". Mam na myśli coś podobnego.

Witam

Jak zwykle Discomaniak wrogiem krajowego sprzętu (może się wstydzi ?), a chwali chińszczyznę.

A w temacie- żeby oceniać nasz krajowy sprzęt sprzed lat, trzeba do tematu podejść całościowo. Należy przypomnieć sobie jak to grało, a żałosnych 16 bitowych płyt CD wtedy jeszcze nie było. Osobiście miałem w tamtym kresie wysłuchać kompletnego brzmienia naszego rodzimego sprzętu, tj. dobrze nagranej płyty Queen z magnetofonu Koncert (oczywiście na takie ogromne taśmy...), oraz z winylu. Zapamiętałem akurat te nagrania, gdyż z muzyką tej kapeli dorastałem i takiego dźwięku nie słyszałem potem przez lata mimo zachodnich CD-ków i cienkich wysokich kolumn. Pamiętam że podobnie doskonale na Altusach brzmiały z winylu płyty Roxy Music czy Cohena.

W dobie cyfrowej tandety zasilanej 16 bitowymi, płasko nagranymi płytami CD sprzęt nie nadwał się juz często do słuchania.

pozdrawiam

Moim pierwszym sprzętem "unitry" był ZK120 do dziś chodzi i ma się dobrze, obudowa się już do żywego metalu powycierała od kręcenia gałą a on gra nadal ... Potem przeszedłem przez różne sprzęty Kasprzaka i Diory oraz Tonsilu ... Nie wiem czy możemy porównywać polskie sprzęty lat biedy z ich odpowiednikami z zokresu. Nawet jeżeli były dobrze zaprojektowane i pomysł był dobry to jakość materiału zabijała wszystko ... rolki, gumki, głowice, potencjometry ... wszystko to się rozsypywało! Pamiętam moją walkę z potencjometrem od szuflady - kupiłem ich ze dwadzieścia i wszystkie nie trzymały parametrów i wszystkie trzeszczały od nowości - ręce opadały. Kiedyś pisałem w wątku magnetofonowym jak to odsłuchiwaliśmy z kolegami szuflady (kiedyś nawet 5 sztuk) - każda brzmiała inaczej a w ślepym teście rozpoznawalność była blisko 90% - Jak tu mówić o dźwięku, jeżeli każdy model jest inny !? Mój kolega miał szufladę bardzo dobrze nagrywającą - więc on nagrywał wszystkim (dzięki Krzyś za to!) te kasety nagrane na jego szufladzie mam do dziś i brzmią naprawdę OK .... Reasumując chylę czoła przed tymi wszystkimi pasjonatami i konstruktorami, którzy z niczego (z minimalnym lub zerowym wsadem dewizowym :)) robili sprzęt, który gra do dziś - często nawet nie źle ... nie było warunków, pech i tyle ...

Pamiętam rozmowę z kolegą, który pracował w dziale konstrukcyjnym w Kasprzaku - robili projekt i wszytsko grało ok, potem okazywało się, że trzeba więzej wsadzić częśći polskich, potem się projekt rozłaził ale jakoś dawali radę i składali to do kupy .... potem ktoś wyliczał, że za dużo wsadu dewizowego i znów podmieniali części ... potem wszystko już nie grało jak kiedyś ale produkcja już szła .... szła tak długo aż czegoś zmów brakowało lub było dostarczane nie sprawne i w toku produkcji trzeba było znów podmieniać podzespoły itd ... na końcu sprzęt miał się nijak do wstępnego projektu, który nie był zły ....

Pozdrawiam miłośników polskiej myśli technicznej ale czy sprzęty były aż tak dobre (?) to chyba zależało od modelu i czczęścia nabywcy ;)

Hi,..chlopaki nie bijcie,wiem ze tu nie dzial ogloszen ale jak ktos z was ma na zbyciu w dobrym stanie technicznym/wizualnym tego dziada-szmelc-szit-polski WS 442 to biore od reki..dam dobra cene:)

ew. info prosze na PW

A ja chętnie bym posłuchał tego "szajsu". Tanio kupię :-) , bo to takie nic chyba ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Panowie, o gustach się nie dyskutuje, ale...

Uważam, że nieporozumieniem jest:

- porównywanie sprzetów z różnych epok i półek i na tej podstawie wystawianiem im radykalnych ocen, podkreślam radykalnych,

- wypominanie niskiej jakości mechaniki i ponadprzeciętnej usterkowości i wystawianie im z tego powodu radykalnych ocen.

Jeżeli teraz mielibyśmy zapomnieć o drugim i zestawić jakieś porównanie to część sprzętu z lat 70 naszej Unitry osiągnie poziom średniego hi-fi. Później niestety będzie już tylko gorzej.

Owszem w ramach tzw. zaginionych konstrukcji można znaleźć trochę informacji o sprzecie, który mógłby ciekawie zagrać, ale kto go ma, a i kto go słuchał? Tym niemniej, chylę czoła przed naszymi inżynierami, że w tych popie..... czasach starali się coś ciekawszego stworzyć.

------------------

Co do niezawodności, w mechanice decków ZRK zawasze padało sprzęgło, ale jak na innych wątkach podawano, w mechanice decków Grundiga (CF5500) i to z porównywalnego okresu też przytrafiła się wpadka z kołem zębatym lichej jakości. U nas było kijowo, ale tam środków nie brakowało.

Druga sprawa, nasz sprzęt z różnych serii może brzmieć inaczej. Każda dokumentacja produkcyjna była zmieniana w locie, tak aby sprzęt wyszedł do ludzi. Z tej przyczyny też jest wiele nieporozumień dotyczacych brzmienia. Takie to były czasy.

• 2 tygodnie później...

To forum to jakieś nieporozumienie:) No poza małymi wyjątkami. Niektórzy ludzie z tamtego forum znają się na rzeczy.

Ostatnio potrzebowałem schemat do AT 9100, zajrzałem na ich stronę ściągnąłem co chciałem i przy okazji zerknąłem na forum i jeden temat mnie zaciekawił.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jeden "moderator" (pewnie jakiś 13-15 latek) zmieszał z błotem Technicsa, Pioneera pisząc że Unitra i tak jest lepsza... Jeden koleś odpisał mu, żeby nie zaczynał gadki na temat tych sprzętów bo się pogrąży. Ten "moderator" chwalił się w jakimś temacie, że słyszy pasmo od 17Hz na AT9100+Altony70... Ten sam koleś co wcześniej odpisał mu ze to jest niemożliwe (chociażby na pasmo przenoszone przez Altony 70). Trochę tam się jeszcze pokłócili i skończyło się na tym, że ten użytkownik kłócący się z "moderatorem" dostał bana, ponieważ... miał rację.

MASAKRA...

Ukryta Zawartość

do nixa

w szufladzie problem trzeszczącego potencjometru tkwił z faktu umieszczenia go przez producenta zaraz za stabilizatorami napięć które sie strasznie grzały, co było powodem uszkodzenia tego potencjometru.Ja u siebie te staby wywaliłem na tylną ściankę obudowy...przestały trzeszczeć,Pozdrawiam

matpio

To co napisałeś wyżej to czyste bzdury. Pokazałeś tym tylko swój niski poziom. Poza tym z tego co widzę to masz również problemy z czytaniem, bo po pierwsze nie moderator tylko administrator, po drugie w tym temacie JAK BYK jest wypowiedź, że ktoś porównywał Diorę WS 504 i Technicsa z tej samej epoki (i półki). Technics wygrał jedynie wykonaniem, które w przypadku Diory było słabe. Jednak jeśli chodzi o brzmienie to tylko głuchy stwierdziłby wyższość Technicsa. Sam wiem o tym doskonale.

Poćwicz czytanie ze zrozumieniem. Gdzie tam masz o 17Hz na Altonach 70 ??? Gdzie ??? Wg. mnie tamci idioci wybrali zły temat to zaczepki, bo sprawdzaliśmy z kolegami i każdy z nas 17Hz słyszał bez problemu (słuchawki Sennheisser HD555 oraz AKG K 530). Jeśli ktoś ma dobry słuch może sobie taki test sam przeprowadzić. Przypominam, że 20-20000Hz jest to zakres uśredniony.

Zastanawia mnie skąd wziąłeś tego 13-15 latka. PARANOJA !

Przez takich ludzi jak ty poziom for internetowych jak np. elektroda czy audiostereo niestety spada.

Swoją drogą na UK pojawiają się ostatnio buntownicy i fanatycy chcący wprowadzić zamęt wypisując bzdury, obrażając zarząd itp. Głupota jakiej świat nie widział.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.