Skocz do zawartości
IGNORED

Unitra zażenowanie

hazel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio się udzielam na forum

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . To co oni tam piszą jest po prostu żałosne, nie trzymające się kupy ani wiedzy na temat tego sprzętu(95% użytkowników = 16 latkowie ). Nakręcili filmik krótki ukazujący by nie tuningować Unitry a chińskie chłamy. Poparłem ten materiał lecz gdy napisałem że stawianie kolumn podłogowych jakimi są Altony na segmencie jest na tym samym poziomie co tuning Unitry na niebieskie diody led. Co się stało ? Zbanowali mnie. Jestem zażenowany

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/44939-unitra-za%C5%BCenowanie/

Widzialem ten filmik.

Ogolnie chodzi o to, ze ci 16-latkowie po prostu nie maja kasy na jakis konkretny sprzet, a unitra jest lepsza od chinskich plastikow, to chyba wiadome jest. Tym bardziej dla sluchaczy hip hopu, techno itd, bassss jest, sopran jest (niewazne jaki, wazne, ze jest), a srednimi sie nikt nie przejmuje raczej.

Przeciez ustawienie altusow na segmencie wzmacnia efekt, nie? wszytko spada, a o to przecie chodzi...

Wlaczyc im takiego hmm... Rotela;) to by powiedzieli ze ch..nia, bo malo bassssu i w ogole jakos tak dziwnie. Wiem bo juz to przerobilem.

No cóż pewnie dresy którzy się w ogóle nie znają. Ja też mam w domu unitre od dziecka, dokładnie WS-432 padły mi wzmaki ostatnio i z desperacji podłączyłem to "badziewie", które przebiło Yamahe AX-400, AX-500 i Marantz PM-52 w nie całą minutę. W moim zestawie ma bardzo rockowe brzmienie, teraz oczywiście chce kupić coś mam nadzieje lepszego ale o tym samym brzmieniu coś jak rotel ewentualnie Sony ES, ale tylko dlatego że ta Unitra podaje mniej basu na jeden kanał :(

Wymień w Unitrze potencjometry, powinno pomóc. Jeśli nie pomoże, cos nie tak w układzie korekcji, posprawdzaj, wymień wszystkie kondy na nowe o tych samych paramentach, załóż 10A mostek, tego dużego diwolągo-konda zamień na dwa normalne 10000uF 50V łaczone w szereg, z punktem łączenia do masy, załóż grubsze przewody do zacisków głośnikowych, i z trafa do płytki. Po modernizacji daj mu z tydzien pograć, a potem szykuj 1000zł na lepszy wzmacniacz - taniej się nie da kupic lepszego.

Ja mam Toscę, prawie to samo, tylko Tosia ma 10W mniej, i tylko stale włączony Kontur, który wywaliłem... :)

z tego co mi wiadomo to takiego potencjometru głośności już nie produkują więc nie wiem skąd wezmę a pewnie to on jest przyczyną bo w pewnych miejscach trzeszczy lub/i zanika sygnał właśnie w tym kanale.

Zastanawialem sie nad sprzedaza mojego Rotela (calej wiezy), ale jak sprawilem sobie dzis stolik do niej to chyba go nie sprzedam, teraz kolumienki bede robil.

...Ale najpierw moje trzy pary musze sprzedac

O, chce ktos Altony 80?

guitarmen pewnie robisz sobie jaja :) ale zapewniam cię że jak dobrze skonfigurujesz ten sprzęcik to jest nad czym posiedzieć parę godzin, nie mówię że mi się to udało bo to czysty przypadek był xD

Niektóre Sony ES są lepsze pod pewnymi względami od tej Diorki.

Przeczytałem Twoją opinię o tej WS'ce, i powiem, że do pięknych nie należy, ale do brzydkich tez nie. Ot taki środeczek. Potencjometry można dawać troszeczkę inne, jednak niewiele inne.

Potek, jaki musisz zakupić:

Logarytmiczny, podwójny, z odczepem, 2x47k.ohm., skokowy lub nie (zależy jaki chcesz).

Nowego, jeśli lekko chodzi trzeba przesmarować. Jeśli przy kręceniu nie słychac tarcia, jest przesmarowany fabrycznie. Jesli będziesz wymieniać kondki, to zwracaj uwage, na to, co wkładacz. Chińskim szajsem można więcej popsuc niż poprawic. CONAJMNIEJ Jamicony, Rubycony. W torze audio możda dać jakies lepsze, typu Nichicon a nawet Elna. ja mam w Tosce Jamicony oraz TEAPO (całkiem niezłe), i kilka ELWEK do smaku... :)

Tosca po odnowieniu powaliła i pozamiatała w ciągu minuty Sony amplituner Technicsa. Myśle, że warto. UWAGA! Skutki uboczne takiej zabawy, to sprzedaż teoretycznie "lepszego" Audio...

Pozdrawiam. AWS 303

hm, moge sobie ustawic wszystko jak nalezy, ale po co, skoro to NIE GRA? Diore sprzedalem koledze, jak do niego ide, to nie moge tego badziewia ustawic, by gralo jakos normalnie. Dlatego nie lubie unitry/diory/tonsilu/crowna/itd

Nie wiem czy będę się bawił w wymiane więcej niż potencjometru ponieważ wtedy to byłby już inny wzmacniacz, inny dźwięk, a ten ma coś w sobie, lekko przekręcam gałke i jest jak na koncercie, gitara jest pięknie wyeksponowana pojawiła się w postaci jakiej wcześniej nie słyszałem na tych płytach pełno w niej szczegółów ale brakuje trochę tych szczegółów u góry jak to miała yamaha.

nie mówię o konfiguracji potencjometrami która tylko niszczy naturalność dźwięku ale o tym że potrzebny jest cd który odtwarza gitare nisko co daje jej niezłego kopa jak np Yamaha cdx-900 którą posiadam i do tego jasne kolumny wtedy unitra pokazuje co potrafi, jakbym podłączym moj drugi cdek który ma gitare ustawioną wysoko to bym tego wzmaka przez okno wyrzucił xD

A może tuning WS 442 ? ;) Ponoć po mocnej ingerencji gra jak wzmaki za 5kzł ;P

Ukryta Zawartość

Wieki temu miał ją mój kolega od którego zaraziłem się audio-hobby, na wysokoskutecznych Dali wymiatała nieźle ;)

Ukryta Zawartość

I love the sound of crashing guitars

Przerabiać Unitre to tak jak ulepszać Poloneza ale z kolei każde Audi i tak będzie od Poloneza lepsze.

Szkoda że Unitra Klubem rządy sprawują 16sto latkowie. Wcale już sie nie dziwie czemu właściciel oddał im ten serwis.

• Redaktorzy

Unitra to może być fajny vintage, ale ma parę wad, do których należy bardzo niska jak na obecne standardy moc (rzędu 20-25 W) co oznacza, ze tzreba starannie dobierać do nich kolumny. Chyba że faktycznie coś z epoki, ale wtedy jest ryzyko, że pojedziemy w stronę coraz mniej naturalnego dźwięku, typu Altus - bez niskiego basu, z kupą góry itp.

• Redaktorzy

Owszem, miałem Unitra Fonica WS-9113, który też miał 2x35 wat, to był szczyt do osiągnięcia prezez ówczesne Unitry, ale poza tym był kiepski. I tak zresztą wszystko są to moce właściwe współcześnie tylko wzmacniaczom w klasie A.

No tak na wystawe to ws-432 się nie nadaje, sam ogólnie jest kiepski pod względem wykonania, dźwiękowi brakuje wciągającej góry której jakby nie miał, ale jak już wspominałem gitara w nim jest genialna przez całkowity przypadek. Oczywiście wypowiadałem się na tle sprzętów budżetowych, nie takich które zapewne Pan redaktor ma w domu.

kiedyś przypadkowo trafiłem na to forum, rozejrzałem się i stwierdziłem że też stwierdziłem że to żenada i nigdy więcej już tam nie wróciłem. :) To tyle ode mnie jeżeli chodzi o ten temat:)

hazel

10 Sie 2008, 10:21

Przerabiać Unitre to tak jak ulepszać Poloneza ale z kolei każde Audi i tak będzie od Poloneza lepsze.

No niekoniecznie

Ja podchodzę do tego w ten sposób że jest to dobra baza do modyfikacji i wcale nie jestem za totalną demolką tego sprzętu ale przy "wyprostowaniu" wszystkich skuch konstrukcyjnych można dużo z tego wycisnać. Niestety w wiekszości przypadków (modeli) rozmieszczenie i topologia poszczególnych sekcji jest tak zakręcona i ta są dziwnie połączone między sobą że żeby doprowadzić to do jako takiego porządku podlegającego podstawowym zasadom budowy układów audio to trzeba się nieżle napocić. Jednego tylko nie mogę zrozumieć do tej pory ( bo ograniczenia w dostępności do dobrej jakości elementów i pewne oszczędności jeszcze rozumiem) co było powodem tego że wyroby Unitry z modelu na model miały konsekwentnie w nieprawidłowy sposób wykonane obwody masy? Przecież tu budżet nie ma nic do rzeczy - jest to kwestia tylko odpowiedniego projektu i nie wpływa na jakość i ilość potrzebnych do konstrukcji elementów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.