Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy Państwo.

Po długich bojach z wyrzezaną DREMEL-em płytą DVD TDK oraz Mechlaborem 200c powstało 8 kompletów

w tym:

* 6 szt taśm po ok 40 min

* 1 taśma ok 30 min ?

* 1 taśma ok 5 min ?

Do kompletu mam do podziału ok metr rozbiegówki zielonej.

Proszę o pisanie na forum ile szt każdy z Państwa bierze, jednocześnie na PW podając mi adres

wysyłkowy. Wysyłkę chcę zrobić 7.11.2008 o godz 12-tej.

Oczywiście jedyne koszty to koszt wysyłki.

Zdjęcia z operacji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-21303-100002269 1225742291_thumb.jpg

post-21303-100002270 1225742291_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

==> Skellen

Czy masz jeszcze tę taśmę ? Jeżeli tak, to napisz mi na PW i broń Boże nie przewijaj na żadne bobiny. Jeszcze mam możliwośc nawinięcia taśmy do kaset C-O, dokładnie z takiej szpuli !!!

Jak rozumiem powstał pomysł by wykorzystując machinę kol. Lecha wwinąć moją tasiemkę do

jego kaset C-0. W takim rozkładzie o ile kol. Lech59 się zgodzi wysłać Mu cały ten już pocięty nabój

i on by wwinął a następnie zainteresowani bezpośrednio do Niego się zgłaszali.

Do^Mulsa

Mienie dla samego tylko mienia,nie ma sensu; obecnie mógłbym bez sprawnego generatora częstotliwości akustycznych i oscyloskopu co najwyżej tą taśmę wsadzić do d... i to samo czeka innych w kraju i zagranicą tą bliską i tą daleką.

Korzystając ze zdjęcia na którym widać dokładnie tor przesuwu taśmy "węgra"chciałbym wylać mały kubełek wody na łeb zwolennikom TEAC-ów REVOX-ów AKAI po prostu ten madziar jest piękny i funkcjonalny i waży 1/2 tego co jego starszy brat 610.

Pozdrawiam

Zbyszek

Po rozmowie z szanownym panem Lechem (jako najmłodszy chyba na forum trudno mi per Ty mówić) wyszło

co następuje:

* pocięte kawałki przezemnie (te nawiniete na bobinki) zostaną wysłane do osób które je sobie zażyczą

opłaciwszy li i jedynie opłaty pocztowe.

* tzw reszta (tzn nowe rolki z taśmą zwykłą i taśmą chromową) zostaną w ciągu 2 tyg minimum

wwinięte do kaset C-0 przez kol. Lecha59 i będzie do nabycia po cenie kasety C-0 + powiedzmy jakieś

5 zł za szt + opłaty pocztowe. Sztuk wyjdzie z 15, trudno mi powiedzieć czy będą to bardziej C-40 czy

C-60.

Kasety, które nawinę niestety będą nierówne ponieważ przy nawijarce jest zepsuty licznik i zrobię to "na oko". Wyjdzie jak wyjdzie, trudno. W/g moich obliczeń będzie ok. 22 szt (11 żelazówek + 11 chromówek) po 60 min. Czy tak może byc ?

Dawno takiego zamieszania nie było he he no ale jazda każdy chce mieć kawałek taśmy pozdrawiam serdecznie ale naprawdę ruch tylko towaru nie wiele :)

MAG

audiomagia.blogspot.com

=>Lech59 - mnie pasuje

Zdjęcia chromówki:

Ukryta Zawartość

post-21303-100002253 1225748963_thumb.jpg

post-21303-100002254 1225748963_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witajcie!

W pierwszej kolejnosci pisze do Skellena,

poniewaz z niewyjasnionego powodu nie moge wysylac PW. Szkoda, ze taka tasma idzie na ciecie do kaset, rozumiem, ze kazdy chce miec super tasiemke, a pozniej nie bedzie na czym nagrywac tasm wzorcowych, zwlaszcza, ze tak jak pisalem poprzednio mam odpowiedni magnetofon do tego celu. Z przyczyn technicznych, nie moge narazie wrzucic jego zdjecia. Powiedz, ile za nia chcesz w calosci.

Pozdrawiam

kilup bo po prostu wzorcowe robi sie do kaset, ale ze szpuli.A w kasecie, wzorcowej tasmy wystarczy jak jest pare minut.Tak wiec jak bedziecie ciać chromową ,to tez chetnie wezme dwie.

i zeby nagrac wzorcowa to trzeba kazde te pare minut nagrać specjalnie.Jesli sie chce nagrac w wiekszej ilosci to trzeba nagrać na calowej i pociac na węzsze.Ta tasma jest tego efektem.Widziałeś gdzieś 1000mb wzorcowej??

a zeby nie było, tez chetnie zapłace.W ten sposób mozna zrobic z tego wiecej wzorcowych dla wiekszej liczby chetnych.Jesli skellen nie widzi zastosowania dla siebie, to beda mieli pozytek z tego inni.Tez moze wziaśc za taki pociety kawałek i w sumie wyjdzie na to samo .Ale zadowolonych bedzie wiecej.A tak tylko kilup.. z kilogramem tasmy.

Ja też zapłace ludzie jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze , ale jak już kolega skelen ustalił że potnie Lech i wyśle zainteresowanym to niech tak zostanie ja jestem za popieram że wszyscy na tym skorzystamy

Może muls albo Lech59 lub kilup opisze cały proces dokładnie nie każdy jest fachowcem ale po to mamy w końcu forum żeby się dzielić wiedzą

Dziękuję z góry za odpowiedż i pozdrawiam

Ps

Wiem że dzielimy się na profesjonalistów i amatorów ale czy musimy się dzielić właśnie tu na tym forum

sami macie doświadczenia że nie koniecznie jest tak że elektronik zrobi nam dobrze naprawę , bo nie raz opisywaliście ze cos sp...li albo zabierali sie od d...py strony można by polemizować z tą wypowiedzią zapewne każdy z Was podejdzie inaczej do sprawy ale to zostawiam Wam Koledzy

audiomagia.blogspot.com

Raczej bym nie odsądzał Kilupa od czci i wiary.Ja osobiście nigdy się na nim nie zawiodłem, a mogły być ku temu okazje jego wątek o Magnetofonach Nagra jest przykładem prawdziwej miłości a nie chwalidupstwa. Nie każdy z nas jest jednocześnie guru od AS i towarzystwa wzajemnej adoracji jakim jest obecnie dawny nasz odrostek robaczkowy.Róbcie sobie co chcecie wiem jedno, że jak będzie potrzeba skorzystania z taśmy wzorcowej w magnetofonie kasetowym to wyślę go do Mulsa, nie bawiąc się samemu w inżyniera ginekologa dyplomowanego, a do cuda mojego UHER-a REPORT 4200 prędzej czy później będę miał komplet taśm testowych z Monachium podobno cierpliwy kamień ugotuje.

Pozdrawiam

Zbyszek

Szanowni Koledzy,

na niemieckim ebay taka taśma referencyjna była wiele razy (często obserwowałem), a cena końcowa wahała się od kilkunastu do ponad 20 euro/szt. Piszę bo uważam, ze nie jest to żaden rarytas i trzeba wyluzować. Zresztą ten Niemiec cały czas sprzedawał taśmy testowe 1/4", 1/2", 1" a nawet 2". Teraz niestety już go nie "widzę".

Jeżeli ktoś ma inne rozwiązanie jak wkręcenie taśmy do kaset to ja mogę odpuścić.

Pozdrawiam

Taśmę należy tak potraktować jak do tego została przystosowana jest to taśma do magnetofonów kasetowych i według mojej skromnej opinii powinna być pocięta na odpowiednie odcinki i umieszczona w kasetach, co innego kogoś cenić i lubić a co innego zgadać się z Nim na ślepo.

Pozdrawiam

Zbyszek

Ja w takim razie odpuszczam nie ma jak ochłonąć , i nie lubię pisać w jedną tylko stronę przepraszam koledzy ale wyczuwam podzielone zdania może nie warto więcej pisać może znajdę miejsce gdzie indziej , może niech zostaną tu sami profesjonaliści

audiomagia.blogspot.com

panowie uporzadkujmy.Ciezko bedzie zrobic z nich tasme wzorcowa, ktora bedzie słuzyła wszystkim, bo jest to niemozliwe z uwagi na to ze proces nagrywania musi byc na całej szerokosci , a dodatkowo musi byc mierzona indukcja .Mozna zrobic to korzystając z innej tasmy wzorcowej i tak poustawiac poziomy SWOJEGO magnetofonu przy nagrywaniu ,ze bedzie to tasma tylko do TEGO magnetofonu.To raczej jest bez sensu i ja wole kupić wzorcową niz robic takie sztuki.mam zreszta takie dwie z których jedna przewinałem do kasety, a druga jest na takiej szpuli.Ale oryginalna BASFY z tasmami rozbiegowymi.Pare minut.ja raczej myslałem uzyc jej do innych celów- ale to inny temat.Zrobicie jak chcecie.

ale jesli dojdzie do ciecia, to sugeruje zeby to zrobił lech ,nawet jak to bedzie drozej bo to wkrecanie jest strasznie upierdliwe.O ile jego kasety to nie jest byle co, bo nawet najlepsze tasmy warte sa tyle, co kasety w których sa.

W PW do ^ Skellena napisałem, że ze względu między innymi na niedostatek sprzętu, wiedzy [ i nie tylko] wycofuję się z tego wyścigu mienie dla samego mienia ani mnie nie bawi ani mnie nie cieszy.Może jednak racje mają i Kilup i Muls Pierwszy aby taśmy nie ruszać przed przepuszczeniem przez Jego magnetofon Drugi aby taśmę z już nagranym sygnałem pociąć na odpowiednie odcinki i wpakować do kaset

a od tego specjalistą jest Lech 59. Wypadałoby jeszcze odpytać Mulsa jak później z takiej taśmy się korzysta albo przynajmniej przeczytać kilka kartek z książki Barbary Libury Taśmy Magnetyczne WKiŁ Wwa 1976.

Pozdrawiam

Zbyszek

Rozmawiałem z moimi ludźmi jednakże nikt niestety nie ma magnetofonu co spełniałby jednocześnie:

* zapis całą szerokość 1/8 cala

* jak najbardziej równomierne pasmo przenoszenia

* prędkość 4,8 cm/sek

* zatrzask NAB

O ile dobrze rozumuje to taśma odniesienia jest nagrywana specjalną głowicą na urządzeniu kalibru

dużego Mechlabora przy zadanej prędkości 4,8 gdzie generator częstotliwości jest podłączony

bezpośrednio do zacisków głowicy. Jednocześnie hallotronem (?) mierzone jest natężenie pola

magnetycznego przy czole głowicy i z tego natężenia jest przeliczany poziom nagrania do kalibracji.

Gdyby więc zdobyć miernik natężenia pola i przyłożywszy go do głowicy pod jej zaciski zaś

podłączywszy generator tak skalibrować amplitudę z generatora by pole magnetyczne było odpowiednie a

następnie po prostu zagrać całą taśmę. To przy założeniu że jest jeden sygnał powiedzmy 3150 Hz bo

mam wrażenie, że dla każdej częstotliwości trzeba by od nowa kalibrować natężenie głowicy.

jest jak mowisz.Ale to ma dotyczyc wszystkich czestotliwosci których indukcja ma byc znana i scisle okreslona-W tasmie..I nie wystarczy mierzyc głowice, ale trzeba zmierzyc namagnesowanie SAMEJ tasmy .........czestotliwosc 3150Hz akurat nie musi miec scisle okreslonego poziomu ale za to musi byc superstabilna czestotliwosc jak i predkosc nagrywania.Jesli kilup zna parametry swojego magnetofonu i ma inna tasme wzorcowa ,to na jej podstawie mozna by cos takiego zrobić.Tylko ze kazdy odcinek tasmy z czestotliwosciami trzeba nagrac indywidualnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi