Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Dzis odebrałem swoja nowa -starą - zabawke .

tascam 34 B .

Właśnie go testuje .

Jak do tej pory sprawny . Odtwarza ,zaraz będe sprawdzał nagrywanie.

Optycznie prawie sklepowy stan ,a środku czysciutki .

Wieczorem będa fotki ,ktore specjalnie dla szalenców zrobiłem .

Pozdrawiam.

A mi dziś takie zdjęcie zrobiono... Lenistwo, słodkie lenistwo :-D!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

dulon184 - no to całkiem fajne stadko szpulaków posiadasz. I jak tu nie być zazdrosnym ! :-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyglada na to że fotki będa jutro .troche ich nacykałem z rozbieranki Tascama.Akurat wykonczyłem akumultorki od aparatu .Jak zdążą się troche podładować to wstawie troche fotek ..

A pierwsze wieści z frontu walki z tascamem ?

mam tylko jedną taśme nagrana na 19,05.Chyba ngryywana na Koncercie z CD na taśmie Basf .

Gra nieżle ,ale do taśm video jest daaaaaaaaaaaleko .Jak dla mnie ..Nagrywania jeszcze nie konsumowałem . Miałem mała walkę z bezpiecznikami .Za cholerę nie mogłem ich znależć.zazwyczaj sa gdzieś na widoku . tutaj sa nad silnikami przewijania .klocek rozbiera sie fajnie .Zastanawia mnie dlaczego napinacze lecą od razu do góry -do oporu .jak nic bede z tym walczył Napinacze raczej nie mają elektronicznego połączenia z silnikami ,jest tylko włączanie napędu w prawym napinaczu .

Tyle na dzis .Mechanicznie w porównaniu ze Studerem to dopiero przedszkole.Może trzeba sprawdzic kondy w zasilaniu silników? W ciekawy sposób chamuje . Najpierw chamuja silniki a na końcu włączaa sie elektromagnes który zaciąga taśmy chamujące .Wybieg jest duuuży.Nie wiem co jest grane ale 2 pary słuchawek na tascamie graja mono.Wyjście na wzmaka daje stereo .Pewnie trzeba przelutowac kable w jacku-w klocku..Sygnał na wzmaka jest regulowany z poziomu Klocka

mielinski, 24 Sie 2009, 22:01.

Spokojnie!

Będą foteczki jak nic .Czekam ,aby baterie choć troche sie podładowały..

A Akajca upoluj 646 .Wyglada tak samo ,a parametry duzo lepsze. .Oczywiscie jest sporo droższy.

jeszcze was pomęcze .

Ukryta Zawartość

post-19835-100007525 1251145758_thumb.jpg

post-19835-100007526 1251145758_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No, cudeńko! I w jakim zdrowym stanie! nic więcej nie wykrztuszę...

P.S. A co do Akai, to ja się właśnie tylko użalam, że chętnie bym wziął... Jakiś chętny i hojny sponsor :-D?

Gość sofistan

(Konto usunięte)

dulon184

Twój tescam mnie powalił, po obejrzeniu zdjęć jakbym mniej lubił swojego Revoxa :-))), zaczynam zbierać kasę na takie cudo :-)

Piękny sprzęt, gratulacje!!!

Pozdrawiam.

Jacek

do Tetryka

temat dorabiania środków do szpul,przerabiałem kilka lat temu z kolegą Lechem,bo miał chyba nawet kilkaset szpul rozkręconych bez środków

ja mu ściągnąłem wtedy z Anglii kilkadziesiąt środeczków

z tego co pamiętam,porządne dorobienie tego elementu było nieopłacalne,zrobił piękne prototypy-kopie oryginału ale drogo to wychodziło

VSOP

Witam.To nie jest kwadro.To jest magnetofon czterokanałowy.

Właściciel się mnie pytał ,bo w słuchawkach ma dzwięk mono.

Ten magnetofon może zapisywać cztery kanały w jedną stronę.W słuchawkach można podsłuchiwać każdy z nich oddzielnie ,lub sumować ich sygnały.Nie ma możliwości słuchania w lewej słuchawce np,kanału 1 ,a w prawej kanału 3.Jeśli się tak zrobi ,słyszy się sumę tych kanałów.Można zapisywać na tym magnetofonie sygnał stereo w dwa sposoby.Albo zapisywac lewy kanał na scieżce 1 a prawy na 3 i nic nie zmieniając odwrócic taśmę na drugą stronę i nagrać tak samo .Wtedy zapis będzie kompatybilny ze zwykłym magnetofonem czterośladowym stereo np koncert.Można nagrać dwa sygnały stereo obok siebie na kanałach 1 i 2 i 3 i 4.Wtedy taśma jest nagrywana tylko w jedną stronę i nie można jej odtworzyc na koncercie.Można też nagrać sygnał kwadro np przód ,kanał 1 i 2 i tył na 3 i 4.Aby odsłuchiwać sygnał stereo należy odpowiednio podłączyć sygnały wyjściowe do wzmacniacza.Ten magnetofon ma cztery niezależne wejście i cztery wyjścia.Magnetofon typowo kwadrofoniczny jest aktualnie na allegro.

Ma on opis,przód ,tył.I dwa wyjścia na słuchawki ,też tak opisane.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

obiecane fotki kuferka w ktorym przyszedł tascam.

Ukryta Zawartość

post-19835-100007487 1251204988_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeszcze 2 sztuki . Kufer ma jednakowe otwierane przody wyłożane gruba czarną gąbka .Przy jednym sa fabrycznie zamontowane specjalne szyny do przykręcenia magnetofonu na czas transportu .Oczywiście po bokach ,na zewnątrz sa dwa duże mocne uchwyty dp przenoszenia . Cały kufer jest solidnie zrobiony ,obity gruba alu blachą .Wszędzie sa aluminiowe kątowniki i wszystkie rogi maja stalowe okucia ,całość konstrukcji jest nitowana.

Bardzo przydatne do transportu i solidnie zrobione.

Ukryta Zawartość

post-19835-100007483 1251205483_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pierwsze testy nagrywania .

DRAMAT!!!!!!!.

Tascam nie gra na taśmach video !!!

Dokładniej .....gra, ale nagrywa stanowczo za cicho .Odtwarza równiez cicho,Będe wsciekły gdy będę musial często zmieniac taśme .

Wszystkie 4 cieżki graja i nagrywaja dobrze i równo.Nie sprawdzałem mikrofonu ,poniewaz nie mam z Dużym Jackiem.

Jakieś pomysły z nagrywaniem na Video? Cos trzeba przestawić??/

Czy ktoś może się podzielić doświadczeniem, jak odnawiać przednie panele? Tak, żeby nie zniszczyć oryginalnych napisów oczywiście. Zarówno te "srebrne" szlifowane, jak i różne malowane, na ciemno na przykład.

Dzięki za odpowiedź w temacie TASCAM czteroślad (4-track).

Trochę z innej beczki,

prowadzę z naszym kolegą dyskusję na PW w temacie taśm VHS ciętych na pół. Wiem że temat już był poruszany ale nie w całości. Sam osobiście ciąłem taśmy VHS na 3,81 i pakowałem do CC ale tam bardzo ważna jest precyzja cięcia bo minimalne różnice w szerokości taśmy wpływają na prowadzenie jej przed głowicami. W szpulowych ten problem powinien być mniej odczuwalny ze względu na sposób prowadzenia taśmy po głowicach, ale mam obawy co do możliwości kalibracji toru zapisu. czy te taśmy nie wymagają znacznie większego prądu podkładu? Bo w kasetach przy małej prędkości po zapisie czystej taśmy CrO2 (lub modyfikowanej Kobaltem) maleje dynamika oraz rosną zniekształcenia. Czy w szpulowych jest podobnie. Pytam się doświadczonych w temacie...

Do ^ Dulona

Pociesz się że nie tylko Tascam pluje dalej niż widzi na taśmy chromowe lub żelazowożelazawe stabilizowane kobaltem [Video i niektóre komputerowe]. Część mojego sprzętu też ich nie znosi.

Jestem dzikim człowiekiem i najchętniej korzystam z pasów transmisyjnych 50 um Ampexa od czasu do czasu dostaję lub kupuję taśmy innych firm ale wyjątkowo rzadko korzystam z 35 um. Tascam jeżeli istnieje możliwość zapisu wszystkich 4 z lewa na prawo, dwuśladowego zapisu stereo A i czterośladowego zapisu stereo A/B nie mówiąc o zapisie mono na całą szerokość taśmy. Jest to maszyna genialna.

Pozdrawiam Twoich Bliskich i Ciebie

Zbyszek

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Tak z reguły w 90% urządzeń wygląda nagrywanie na VHS. DUlon naprawdę chciałbym posłuchać jak nagrywa to Twój koncert bo aż nie wierzę, że dajesz radę wysterować video na 0dB. Pozatym do taśmy video trzeba duużego biasu naprawdę. Inaczej wali górą z 8dB więcej od źródła.

Odpowiedz masz powyżej.To taśma chromowa i magnetofon powinien mięć pozycje "EE".Czasami się udaje trafic w parametry,ale zawsze na niskiej prędkości.Na 19 już jest kicha.

Dulon,to jest właśnie przyczyna twoich problemów.Musisz zapomniec na tym magnetofonie o taśmach VHS.Sam zauważyłeż ,że koncert pięknie na nich gra,ale tylko na 9,5 cm/sek.Zobacz co będzie na 19.

• Pokaż nowe odpowiedzi