Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Do ^Dulona

Jeśli możesz zrób zdjęcie jak przy pomocy swoich wkładek [dostałem dwie od Ciebie] mocujesz bobiny. Gdybym miał zęby to zrobiłbym bec bec i obgryzł plastik dookoła niestety nie mam i dupa zbita muszę najpierw wyciąć kwadrat a potem obciąć naroża e piłować koło talerz będzie o 1mm wyższy od tego z WJ. 3mm

Pozdrawiam

Zbyszek

Korwin,.Fotki po kolei .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19835-100006568 1252326172_thumb.jpg

post-19835-100006569 1252326171_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do^Dulona

Dziękuję już jestem w domu talerz wkładka z otworem 8mm i wycięciami na skrzydełka o obrysie dokładnie takim jaki ma wycięcie w bobinie na wkładce pierścionek gumowy o otworze 15mm wysokość do ustalenia talerzyk dociskowy ten sam jaki mam do pierścieni nab skrzydełka górne przekręcone i po ptokach ani nie drgnie

Pozdrawiam

Zbyszek

No i nie zdążyłem zalicytować.Gadałem z Dulonem przez skype i się troche zdekoncentrowałem.Jednak nie było ofert.Wysłałem maila do sprzedającego i mam nadzieje,że się uda.

Dulon,bardzo dobry patent na bobiny ,gratuluje.

Do^Dulona uchyl na PW rąbka tajemnicy,a przy okazji jak będziesz rozmawiał z Markiem odpytaj go o mój.

pozdrawiam

Zbyszek

Dobranoc wszystkim

Do Dulona dziękuję dobranoc/dzień dobry całkowicie ręczne zajęcia skończyłem, pora taka,że na wiertarce łomotać nie można i pakuję się do łóżka.

Pozdrawiam

Zbyszek

Do^ Dulona skąd Ty masz jeszcze taką taśmę jak znam życie to z przed lat z bardzo ciężkiego sprzętu [około 1000 kg] zapis czarno biały.

Pozdrawiam Zbyszek

PS W dupie mam te krążki, w dupie mam te krążki ręce mnie od wycinania bolą [7 x 265 4 x1mm 3 x 1.8].ale q...słońce świeci i życie jest piękne

Korwin, 8 Wrz 2009, 11:34.

jakiś czas temu kupilem cała paczke -10 sztuk .tasmy Pan -Cacke .Jest w sumie 55 km tasmy razy 2 ,czyli 110 km Tasmy . gra elegancko .zaplaciłem straszne 7 zl za 5,5 km .

Pytanko dla specjalistow.

Potrzebuje zrobic regulacje obrotów silnika capstana w Revoxie PR99Mk3 .

Moze jakis pomysł ktory ja --d---pa nie elektronik ,potrafie założyć .

Revox ma generalnie tylko mechanike ,więc nie ma obawy o zmajstrowanie czegos tam

Odcinek Columbo pt."Morderstwo:autoportret".Kto rozpoznaje ten magnetofon?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podstawową (przynajmniej dla niektórych) wadą gramofonu było brak możliwości zapisu. Problem ten rozwiązano później wprowadzając na rynek magnetofon. Początkowo były to magnetofony szpulowe potem (w 1963 roku) pojawiły się magnetofony kasetowe. Jako, że magnetofony szpulowe były dość niewygodne w obsłudze a jakość brzmienia z nich nie była najwyższa to obecnie praktycznie ich się nie spotyka. W przeciwieństwie do nich magnetofon kasetowy można spotkać dość często w zestawach. Początkowo jakość dźwięku z magnetofonu kasetowego była znacznie niższa od magnetofonu szpulowego. Działo się to dlatego, że w kasecie jest znacznie mniej taśmy niż na szpuli, a więc dla osiągnięcia długiego czasu zapisu trzeba zmniejszyć prędkość przesuwu ( z ok. 6 lub 18 cm/s do 4,76 cm/s). Dodatkowo zapis na kasecie jest możliwy na 2 stronach (na szpuli były 4 ścieżki zapisywane w tym samym kierunku) co ogranicza powierzchnię do zapisu do połowy,

Czego to można się dowiedzieć z netu:-)

Znajomy Anglik, od 1959r. szef firmy TAPE RECORDERS (REPAIR & SALE) klnie w zywy kamien i psioczy na aparaty TEAC. Otwarcie mowie - w ofercie ma obecnie (po reanimacjach) tylko AKAI, Revox-a i Philipsy. Zapytam kogos jak z ojego aparatu t zdjeccia wkleic wreszcie - to moze zaczniemy foto-kolekcje archiwalna p.t. ''warsztaty magnetofonowe''?

Mam pytanie wprost do Gerov2

Czy spotkałeś się w swojej praktyce z taśmą rozbiegową całkowicie bezbarwną i przeźroczystą, umyłem wsad i element piszący acetonem napełniłem następnie rozpuszczalnikiem toluenowym

idealnie zmywa nośnik i doskonały jest przy montażu po nagraniu i odsłuchu odcinka taśmy przerwę zaznaczam przy pomocy automatycznego stopu zmywając nośnik na odpowiedniej długości.

Pozdrawiam Wszystkich a szczególnie Ciebie

Zbyszek

Korwin,

raczej nie, jak przez mgle pamietam polskie, juz nagrane tasmy, p.t. Ania z Zielonego Wzgorza, ta chyba niemal przezroczysta byla. W sklepie Stanley.uk jest 1-calowa 'splicing tape' za funta, na rolce - biala, po rozwinieciu, bladomleczna, niemal przezroczysta.

Do^Gerova2,mlecnych białych białych z cerweonymi znaczkami czerwonych zielonych niebieskich jest dość z sprzedaje je na Allegro Hartman z Nowego Targu napylona na nie farba schodzi błyskawicznie pod wpływem rozpuszczalniku i po przetarciu szmatką. taśma staje się bezbarwna i przeźroczysta ale sam zabieg zmywania jest wyjątkowo śmierdzący i toksyczny. Dziękuję za informacje[ Nie było za Odrą może coś będzie za Bugiem

Pozdrawiam

Zbyszek

>>Korwin

Najbezbarwniejszą rozbiegówką, jaką znam, jest ta z taśm Maxell. Ma wprawdzie co kilkanaście centymetrów szare "wstawki", ale jest mocno bezbarwna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi