Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,a może by ten pomysł rozszerzyć.Juz dwa razy dzięki wielkiej uprzejmości Jacka 011 nagrywałem na jego Revoxie PR99 MkII kilka taśm .Zapis na dwuśladzie jest całkowicie wymienny i nie ma dosłownie żadnych problemów z prawidłowym odczytem na innym magnetofonie.

Wszyscy mamy ten sam problem.Trudno znaleśc zródło sygnału o odpowiedniej jakości,aby w pełni wykorzystać ukryty potencjał w naszych maszynach.Więc może się troche powymieniamy taśmami?

Do^Marka

Byłem na poczcie i wysłałem, a wracając do Twojego nieustannego Machniom uważam, że pomysł jest świetny,

musi być spełniony jeden tylko warunek raz a dobrze z lewa na prawo ale podwójnie.Oprócz taśmy przysłanej przez Ciebie wrzuciłem 10-tkę nagraną 19.05cm/s na UHER-ze REPORT-4200 odsłuchałem na UHER-ze REPORT 4400 z wciśniętymi jednocześnie dwoma przełącznikami ścieżek czyli dwuślad stereo a następnie na Tanbergu TD-20A dokładnie to samo.W przypadku czterościeżkowych nie jest już tak dobrze, jest zbyt duży rozrzut w parametrach szerokości i położenia ścieżek, np: nagrane i świetnie odtwarzane na Philipsie jest g.... na Arii ili na abarot.

Pozdrawiam.

Zbyszek

Na przykład masz płyty,które mnie interesują,to wyślę ci taśmę,a ty mi cos nagrasz i.Tak samo ja mogę tobie cos nagrać.I nie musi to być dwuślad,choc w dwusladzie jest spokój z wymienialnoscia nagrań.Choć i mam sporo nagrań wykonanych na czterośladach,które z powodzeniem odtwarzają moje .

Można robić takie akcje z takimi osobami jak np. Jacek i to przynosi dużo radości, ale są też tacy, którzy czekają tylko na darmowe taśmy i to w naszym szanownym gronie, niestety...

Dwie wieże Babel do bólu bliźniacze

W poczętym nagle z płomieni i dymu

Raju niewiernych przeoranym płaczem

Tam gdzie wstęp wolny tylko dla kainów

Kiedyś przed laty był już naród panów

Księgi objawień rzucono na przemiał

Pomiędzy ciosem a otwartą raną

Świat ani zmądrzał ani nie skamieniał

Jeszcze zmieniają swoje warty

Wspomnienia wiotkie niczym trzcina

I pierwsze głowy w piach upadły

Viva muerte, kosa ścina

A mędrcy mówią narodowi

"Niechaj się gwałtem gwałt odciska

Zostanie szkło i stal w rozpryskach

Będziemy zwłoki w rzekach łowić

Oto czas nadszedł na czwartą krucjatę

Naiwnych Legion spędzą przy sztandarze

Woła Ojczyzna obowiązek karze

I tak garb tęskni za świszczącym batem

Potem nas jeszcze na tarczach położą

Miecze do mieczy i brednie do bredni

Ogłoszą dzwony sprawiedliwość bożą

I wrony ruszą zwartą ścianą czerni

Jeszcze zmieniają swoje warty

Wspomnienia wiotkie niczym trzcina

I dni zaprzeszłe wstają z martwych

I los na nowo łuk napina

A mędrcy mówią narodowi

Zanieście innym dzban cykuty

I świat rzucimy wam pod buty

Bogowie Piekieł oto człowiek

Zbigniew Korwin-Piotrowski

>>Korwin

Genialne, to i tak zbyt mało powiedziane, więc teoretycznie powinienem siedzieć cicho... Ale cicho się wysiedzieć nie da!

Życzę dobrej nocy, bo sam osobiście już padam...

Do^Mielińskiego to nie moja, ale zasługa Tandberga TD-20A i Basfa SM 910 i przesuwu 38.1cm/s. Nie da się po prostu zagrać Concerto d'Aranjuez na gitarze elektrycznej.Z wadami można walczyć albo je wykorzystać, ja wybrałem to drugie w dysgrafii jeżeli ominie się proces pisania i do kogoś się mówi kto to zapamięta lub zapisuje czasie rzeczywistym [na żywo] ewentualnie ma się sprzęt spełniający tą samą funkcję to można Pana Tadeusza na trzeźwo podyktować w tydzień

Pozdrawiam

Zbyszek

Jak wam się podoba mój nowy nabytek? Chodzi ja nówka...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

U mnie też z tym że jak był on (ona) w domu to ja byłem dzieciak, ale zawsze się nim interesowałem. Ostatni raz widziałem go na żywo w domu z 20lat temu, potem ojciec go sprzedał.Bardzo tęskniłem za nim i dlatego kupiłem. Uwerturę teraz mam ale ojca już niestety nie. Życie jest brutalne. Z tym że mieliśmy nowszą wersję tą z osobnym UV. Opowiedz jak to u Ciebie było z uwerturą.

A tu jak działa

Domyślam się, że ta Uwertura gra podobnie jak M2405S. Bo podobno Aria i Opus są wyraźnie lepsze od M2405S. Ja nigdy nie miałem Opusa, Arii, Damy Pik ani Koncerta. Zaliczyłem tylko dwie sztuki M2405S.

Dlatego nie wiem, jak brzmią.....

>>Kasjel

Ja mam, jak wiadomo, Arię i Koncerta, natomiast M2405S znam dość dobrze. Starsze Arie (M2407S i M2408SD) i M2405S, to względem budowy i dźwięku to samo (poza wzmacniaczem). W nowszych Ariach dodano jedynie drugi hamulec sterowany dźwignią w miejsce stałego momentu hamującego.

"Uwertura" nie gra niestety jak M2405S to zupełnie dwie inne klasy sprzętu.

M2405 można podciągnąć pod klasę Hi-FI, dyskwalifikuje go jedynie wzmacniacz mocy. Przy prędkości 9,5cm/s osiąga pasmo do 16KHz a M1417S przy tej samej prędkości tylko 12,5KHz. Więc różnice są wyraźne. M2405S niegra dużo gorzej niż Aria.

Ja swoją Uwerturę miałem przerobioną (o czym wspominałem już wcześniej)na przesuw 19,05 i nie zauważyłem aż takiej przepaści między nią a Arią.

Marian.1981.02>Sentymentalny widok- to też mój pierwszy szpulowiec dawno temu - wiele wspomnień.Czasami chcielibyśmy cofnąc czas, ale się nie da.Chociaż teraz można taką uwerturę kupić za grosze, a wtedy trzeba było brać kredyt.Pozdrawiam serdecznie -Jacek

PS u mnie dzisiaj Camel - Harbour of tears .....i gipsowanie ściany....

Ciekawostka przyrodnicza

Co prawda przy naszych przekrętach Watergate, to mały amerykański pryszcz [Nixon 1971] ale warto wiedzieć, że na takim dokładnie UHER-ze UNIWERSAL 5000 [Allegro 740949485] ta afera się zaczęła]

Pozdrawiam

Zbyszek

V-savage>> Nagrywanie ok. to co odtwarzane na tej taśmie było nagrywane na tym magnetofonie. Musiałem tylko prąd podkładu wyrównać bo w lewym było mniej wysokich. Ehh te nasze trymery po latach... Pozdrawiam

Jeszcze raz wrócę do tematu.

Do oddania w dobre ręce wszystko to, co na zdjęciach. Parę Kolegów już pisało do mnie na WP w

tej sprawie, w końcu doznałem jedności miejsca i czasu ja, aparat, części i komputer :)

Najchętniej wszystko oddam jednej osobie zaś ona dokona już "podziału łupów" :)

Ukryta Zawartość

post-21303-100006056 1252850061_thumb.jpg

post-21303-100006057 1252850061_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie chcę powielać wpisu, ale pochwalę się "zdobytymi" oryginałami Akai, które pokazałem przy okazji w temacie Analog/Magnetofon

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi