Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

A ja mam pytanko odnośnie sprzęgła dowijania w damie-pik i pochodnych.

Chodzi o to, że co je wyreguluję, to po jakimś czasie samo się "dociąga" i efektem tego jest zbyt mocne dowijanie i zaginanie taśmy na początku. Sam już nie wiem co z tym zrobić? Przecież sprężyna która tam jest do regulacji nie może sama się doginać? Jakieś pomysły? Pozdrawiam.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Marian.1981.02, 14 Mar 2010, 10:49

Jak się ustawi dużą wartość naciągu to faktycznie zdarza się, że po jakimś czasie się zwiększa.

To wina tego filcu głównie trochę dziwny materiał.

Ustaw mniejszą wartość niż zalecana, albo wymień ten filc na coś lepszego.

Polecam wizytę u szewca albo wizytę w sklepie z artykułami szewskokaletniczymi zmień filc tak jak Ci już zaproponowano a potem dopiero usiłuj regulować precyzyjnie naciąg. W jednym magnetofonie filc zamieniłem na grubą [ale nie na podeszwy] miękką skórę i pomogło.

Pozdrawiam

Zbyszek

Naciąg ustawiałem właśnie na bardzo mały (tak że przy pełnej szpuli 18-tce, ledwo startowała) a teraz szarpie aż. Mówicie filc? hmm, wygląda na ok. oryginał. Ale pokombinuję.

Przywlokłem z pchlego targu pod Halą na Grzegórzkach słuchawki DUAL DK-210 2 x 400 Ohm typ zamknięty duże mogą być na machniom stan niezły [ wtyk słuchawkowy DIN], oraz OS-5 Nr rej CIOP 1121 OPTA KATOWICE z wkładkami TA-56m 1500 Ohm i mikrofonem zakończone 4 pinową lotniczą wtyczką [czarny bakelit] obudowa tych słuchawek to tak zwane nauszniki ochronne z białymi muszlami i regulowanym pałąkiem ( 7 pozycji)

Pozdrawiam

Zbyszek

Wlasnie przytargalem do domu mojego pierwszego Revoxa:) Model C36

Kupilem go bardziej z ciekawosci, ale jak wzialem skrzynke do reki okazalo sie, ze mam do czynienia z powazniejsza zabawka. 20 kilo wagi robi swoje - jeszcze mnie bola rece:)

Z zewnatrz sprzet wyglada jak typowy szpulak z lat '50 - otwierana skrzynka z uchwytem i wbudowanym glosnikiem. Od typowego szpulaka rozni sie (oprocz wagi) niesamowita budowa w srodku. Trzy silniki (ten od idlera spokojnie napedzilby pralke) napedzaja bezposrednio oba talerze i idler.

Magnetofon niestety jest sprzed epoki duzych szpul - wchodza maksymalnie 25cm. Jest jednak jeszcze z epoki, kiedy nie bylo sprzetu markowanego STUDER - na tabliczce znamionowej stoi Willi Studer:)

W srodku w sumie 8 lamp. Trzy glowice mono - nagrywa na polowie szerokosci tasmy. Spory koaksjalny glosnik szerokopasmowy. Podlaczylem do niego moj tuner i juz pol godziny slucham w zdumieniu: brzmi to wcale przyjemnie i przede wszystkim ZADNYCH BRUMOW!

W ogloszeniu stal jako uszkodzony - nie dzialal silnik idlera. Okazalo sie, ze wystarczylo go troche rozruszac. Teraz kreci sie i trzyma obroty.

W przyszlym tygodniu zorganizuje troche tasm i porobie testy odsluchowe nagran:)

Oczywiscie idealnie jest tylko w bajkach:

PYTANIE: jak sprzet troche postoi to silnik znow nie rusza i trzeba go popchnac zeby sie rozkrecil - jak na to zaradzic? czym smarowac? czy wystarczy, ze sie rozrusza? Szczerze powiedziawszy nie usmiecha mi sie wyciaganie silnika idlera, bo dostep jest niezbyt prosty. Uprzejmie prosze o porady:)

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

Znalazlem kilka fotek w sieci - zwroccie uwage na wielgachny silnik capstana - (zielony w glebi) - ten od napedu talerza tez niemaly:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12549-100009702 1268569492_thumb.jpg

post-12549-100009703 1268569492_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znalazlem kilka fotek w sieci - zwroccie uwage na wielgachny silnik capstana - (zielony w glebi) - ten od napedu talerza tez niemaly:)

Ukryta Zawartość

post-12549-100009699 1268569560_thumb.jpg

post-12549-100009700 1268569560_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-12549-100009696 1268569668_thumb.jpg

post-12549-100009697 1268569668_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>jeckylandhide, 14 Mar 2010, 13:24

Sprawdź, jak porusza się oś silnika, kiedy jest wyłączony - jeśli nie ma żadnych mechanicznych oporów, zatarć, dziwnych szumów, to trzeba szukać w części elektrycznej, jak radzi Mielinski. Taki silnik potrzebuje mnóstwo energii, żeby ruszyć, a kondensatory się starzeją, nawet najlepsze.

Swoją drogą, warto sprawdzić punkty smarowania, wyczyścić i nasmarować na nowo. W moim pięćdziesięcioletnim magnetofonie, który stał przez ostatnie nie wiadomo ile lat, smar zmienił się w stałą masę - wystarczyło to wymienić i zaczął działać pewnie i lekko.

F

Swoją drogą, nie ma ktoś papierków do Mamgora MSD 1402? Przydałaby się serwisówka, przy nagrywaniu lewy kanał dostaje dużo, dużo większy sygnał niż prawy, przy czym to wada kanału lewego, bo jest wiecznie przesterowany.

mielinski, 14 Mar 2010, 15:43

Schemat już masz?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spędziłem wczoraj pracowity wieczór, lutując sobie interkonekty, bo trochę przybyło ostatnio sprzętu i trzeba to wszystko czymś porządnym połączyć. Poszło kilkanaście metrów kabla mikrofonowego Cordiala i trochę wtyczek Neutrika, ale za to mam ręcznie wykonane na wymiar przewody za ułamek ceny tych "audiofilskich", no i ile satysfakcji!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeckylandhide, 14 Mar 2010, 13:24

Zacznij jak sugeruje Forecast88 od starannego wyczyszczenia i przesmarowania łożysk ślizgowych silnika. przy okazji oceń ich stan duży luz może powodować ocieranie wirnika o stojan i powodować kłopoty przy rozruch. Po rozebraniu silnika uważaj by nie zgubić podkładek dystansowych, które znajdują się na dwóch końcach walka. Najlepiej policzyć. Kondensator oczywiście może być powodem problemów ze startem. Nawet gdyby się okazało, że jest uszkodzony to przegląd silnika po 50latach pracy należy się staruszkowi. Mam kilka lampowych klocków z tego okresu i ciekaw jestem Twojej opinii, oceny dźwięku. Gdybyś miał problemy z elektroniką to chętnie pomogę.

ps. Powinieneś pomyśleć o wymianie lamp. W tym modelu pracują: ECC83 4SZT, ECC81 1 SZT, ECC82 1SZT, EL84 1SZT,EM71 1 SZT.

Szkoda,że to nie ten model stereo,ale starszy mono.Stereofonicznego kiedyś słuchałem i zrobił na mnie spore wrażenie.Mam jego dwóch następców,juz półprzewodnikowych,ale składam wyrazy uszanowania kolegom ,którzy ratują lampowce.W dzisiejszych czasach,to coraz trudniejsza sztuka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem bardzo ciekawy, jak brzmi dobry, lampowy i odrestaurowany szpulak stereo. W ogóle sprzęt lampowy jest mi obcy......nie miałem okazji się z nim zaznajomić.

Pierwszym utworem jaki słuchałem na swoim lampowcu był "I Was Made For Lovin`You" i szczególnie mnie olśnił wokal Stanleya.Większości sprzęt lampowy kojarzy się z delikatnym brzmieniem, a wcale tak nie musi być.Potrafi też zejść nisko z basem.Lampa ma swój urok i słuchanie jej jest jak obcowanie ze sztuką...:)

Dzieki za sugestie - chyba faktycznie to kondensator startowy - jeden z kondow troche sie nagrzewa i silnik kreci dobrze dopiero wtedy, kiedy ten kond sie dobrze nagrzeje.

Do magnetofonu mam oryginalna instrukcje i napisali w niej, ze sprzet nie bedzie wymagal nigdy smarowania, ale mysle, ze nie brali pod uwage 50 lat pracy:)

Co do tych 50 lat pracy mam tez watpliwosci - na prowadnicach nie ma najmnijszych sladow wytarcia, wiec zdaje sie, ze sprzet po prostu przelezal w piwnicy ostatnie kilkadziesiat lat.

W gornej czesci silnika idlera jest plastikowa przykrywka, pod ktora bylo troche zestalonego smaru. Narazie dalem tam troche oleju do urzadzen precyzyjnych, ale przy okazji gruntownego przegladu przydaloby sie przesmarowac czyms porzadnym.

Co polecacie?

Kasjel, 14 Mar 2010, 19:24

Wiele można by pisać na temat brzmienia lampowego i wiele już napisano. Uważam nawet, że zbyt wiele. Posiadam sprzęt lampowy i ciągle go rozbudowuję dlaczego? ponieważ raz posłuchałem! Ocena brzmienia to sprawa subiektywna i przekonywanie tu kogokolwiek nie ma sensu. Na pytanie dlaczego brzmienie lampowe? odpowiadam: ponieważ to brzmienie jest zupełnie inne i ono mi odpowiada. Ceny profesjonalnych lampowych magnetofonów na rynku audiofilskim w stanach osiągają kwoty kilku tysięcy dolarów i stale rosną. Myślę, że jest jeszcze czas aby się zaopatrzyć w tego rodzaju sprzęt.W naszym kraju trafiają się też takie magnetofony.W zeszłym roku kupiłem choć mam lepszej klasy lampiaki za 99zł sony TC500A

tylko dlatego, że nikt go nie chciał i prawdopodobnie skończył by na śmietniku. Teraz daje mi wiele satysfakcji. Na naszym forum niewiele pisze się na ten temat, a szkoda. Chętnie posłużę swoim doświadczeniem w naprawie magnetofonów ze świecącymi banieczkami.

jeckylandhide, 14 Mar 2010, 19:52

Kondensator nie powinien się grzać. Może to świadczyć, iż jest uszkodzony. Musisz sprawdzić czy przypadkiem silnik się nie grzeje i może to silnik nagrzewa kondensator. Dlaczego taką hipotezę trzeba rozważyć? Silnik gdy jest przeciążony a przyczyną mogą być duże opory toczenia spowodowane starym smarem w łożyskach ślizgowych, pobiera większy prąd niż prąd nominalny i tym samym powoduje wzrost temperatury silnika. Wyższa temperatura powoduję, iż smart staje się płynny wtedy silnik osiąga nominalne obroty. To tylko hipoteza! aby ją wykluczyć Powinieneś zacząć od przeglądu silnika chyba że

sprawdzisz kondensator. Trzymam kciuki jesteś drugim na tym forum kto ma lampowego szpulowca.

Może nie na temat,ale Warszawę cichcem zasypało.Jest tak około 30-40cm śniegu.Nawet samochodów nie słychać.Rano będzie wesoło.Dobranoc.

> Konstanty S., 14 Mar 2010, 22:59

>Trzymam kciuki jesteś drugim na tym forum kto ma lampowego szpulowca.

Zaraz, zaraz, a mój Smaragd to co, pies? Trzy lampy w nim są i wszystko sprawne. A Tonette (brakuje jej tylko paska)?

Jak się dobrze poszuka, to się jeszcze ktoś z ZK120 znajdzie... ;-)

Marek-41, 15 Mar 2010, 01:22

>Może nie na temat,ale Warszawę cichcem zasypało.Jest tak około 30-40cm śniegu.Nawet samochodów nie

>słychać.Rano będzie wesoło.Dobranoc.

Ani nie słychać, ani nie widać. A jeszcze późnym popołudniem śniegu nie było wcale. W dodatku wciąż sypie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Forecast88, 15 Mar 2010, 01:25

WYBACZ!!!!! Oczywiście Smaragd to nie pies!. W latach 60 mogłem tylko pomarzyć o nim, były tylko na talony wiadomo dla kogo. Tonnete to mój pierwszy magnetofon Wytrzymał wszystkie moje naprawy. Łezka w oku się kręci. Napisz coś o dzwięku. Mam 4 stereofoniczne lampowe klocki i prawdopodobnie jaszcze w tym roku sprowadzę studyjnego lampowego ampexa 350 lub 351. Poluję oczywiście na uszkodzone, do remontu. To najwyżej cenione modele przez audiofilów.

A tak w ogóle WITAJ w CLUBIE!

Ja też pozwolę sobie na małe odejście od tematu. Tak jeszcze 2 tygodnie temu wyglądała zima w mojej okolicy. Walczyłem prawie tydzień z "ocieplaniem klimatu", ale gdy po tygodniu braku prądu rozładowały się akumulatory zasilania awaryjnego poległem i musiałem szybko wracać do miasta do cywilizacji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi