Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

>>Vlado

To był tylko żart, teraz z czystym sumieniem mówię, pięknie się to prezentuje!!! Co to za magnetofon na dole z prawej?

>>Darek_kronos

Witam! Pięknie!Co to za kolumny, te mniejsze?

>>Kasjel

Normalnie jak wozy pancerne to wszystko wygląda! Też pięknie!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Vlado, dziękuję oczywiście za fatygę!!! Przepraszam, jeśli to zabrzmiało w zły sposób, nie miało tak zabrzmieć!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Neomamut.

Miałeś absolutną rację z tą uwagą. Kiedyś byłem wydawcą i wstyd mi, że opublikowałem tak niechlujne zdięcie. Dziękuję Ci bardzo za słuszną koleżeńską krytykę.

Już wymieniam magnetofony. Po prawej od góry: HITACHI-D-220, Toschiba PC-5460, DUAL C-839-RC i pod RADMORami w zestawie SANSUI D-69C.

Pozdrawiam Vlado.

Paul_67>mój radmorek na życzenie.Mam jeszcze czarnego z sentymentu oczywiście.Na swoje czasy grały najlepiej z Polskiego sprzętu, teraz grają po prostu poprawnie + sentyment > pozdrawiam serdecznie - Jacek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>> Kasjel

Naby Akai mają taki sam mechanizm zaciskania/centrowania na ośce talerzyka.

Pozdr.

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Jacekk011, 12 Maj 2010, 21:21

Czym człowiek starszy tym bardziej sentymentalny się robi.Wspomnienia powracają.Kto pamięta jaka była cena tego sprzętu swego czasu i jak to się miało do średnich zarobków?Wtedy jeszcze nie zarabiałem i dla mnie była to astronomiczna cena, podobnie jak Koncerta.

Paweł w czasie gdy M2405S kosztował 8500 zł, Uwertura 7100zł, Radmor kosztował 14500zł ( 1981 rok). Przestawiłem Revoxa o 75 stopni do pionu, prawy talerz bardzo ładnie zwija tą pięćdziesiątkę od Marka w poziomie i w pionie. Jestem naprawdę bardzo zadowolony.Pozdrawiam raz jeszcze - Jacek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem, jak się to miało do zarobków, ale mam oryginalne pudełko do mojego Radmora z ceną 76400PLN. W tym czasie Koncert kosztował około 170000PLN, z tego, co ustaliłem. Mowa o końcówce lat '70.

Przepraszam za off topic, ale mówimy o sentymentach. Oba pionierki sam odbudowałem ze stanu "śmietnikowego". A jak teraz grają! HI END :-)))))

Ukryta Zawartość

post-13627-100004507 1273693489_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Byłem wtedy dzieckiem, ale przypominam sobie tą cenę którą podał Jacekk011, czyli 76 tysięcy z groszami. A widziałem te Radmory w DT Ikar w Gliwicach. Stały sobie spokojnie i można było kupić bez problemu....

Koledzy!

A te nasze 20-to 30-to letnie Akajce Teac'ki Revoxy ile to kosztowało wtedy?

Dzisiaj samochody z tamtych lat już przetopione na żyletki.

A szpulaki grają!!!!

>>vlado

Daj spokój, każdy czasem nie ma czasu, a to, że byłeś wydawcą, no to nie ładnie :)

Ale ta zmiana kondów dała kopa mojemu TC-765! Słucham właśnie nagranej kiedyś taśmy CC na szpulaczku i o boże, nie mogę, lecę, coraz bardziej mnie wciąga AAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!

Łezka się w oczku kręci! Jak on ładnie gra......................................, o Boże!!!!!

Wtedy jeszcze nie było takiej inflacji i jak kupowałem M2405S za cenę 8500zł ( 1980 rok) - to jeszcze ze trzy lata te ceny się trzymały. Ja wtedy chodziłem do szkoły średniej , moi rodzice zarabiali średnio po ok 3500 zł. Radmor był absolutnie dla mnie poza zasięgiem. Cud ,że udało się kupić M2405S.Nagrywałem wtedy z radioodbiornika Duet, który kosztował wtedy 4200zł z kolumnami. Dama Pik kosztowała 7800zł.Koncerta nigdy nie widziałem w sklepie, ale słyszałem o cenie 22000zł ( czasach gdy radmor kosztował 14500zł)Kaseciak Marcin - kosztował wtedy 33000 zł. Niedaleko miejsca gdzie mieszkam był ekskluzywny salon.Stały tam Radmory, Marciny,Kleopatry,Daniele, wszystkie altusy, był serwis, masa części zamiennych. Nikt tego nie kupował bo nikt nie miał kasy.Często tak chodziłem, żeby popatrzeć na te cuda polskiego audio. Potem powstał tam Pewex i były wszystkie Technicsy, a teraz jest supemarket - ot znak czasu.Brakuje mi takiech sklepów.Brakuje mi też Polskiego sprzętu audio. Szkoda, że nic już nie robią w Kasprzaku, Fonice i Diorze , w Radmorze w Gdańsku i chyba już tonsila nie ma. Tyle , że teraz mamy w domach nie radmory, a Revoxy, Tascamy i Studery i jednak to wolę. Pozdrawiam - Jacek

Dzisiaj znowu pobiegłem do mojego domu rodzinnego posłuchać szpulowców.Co za brzmienie,dynamika po prostu magia.Kiedyś to było w studio a teraz stoi w naszych domach i cieszy uszy:)

>>Jacekk011

Dokładnie takie ceny. Chodząc do szkoły mijałem sklep Unitry. I pamiętam Marcina za 33 000. Po Komunii byłem "krezusem" 8500 zł majątku. Do wyboru Motorynka Rometu , albo Finezja z DNL-em i DOLBY !!! Wybrałem magnetofon.

darek_kronos> już po komunii kupiłeś Finezję?To byłeś Gość. Ja w czasów swojej komuni pamiętam tylko Bambino 3 w domu, pocztówki dźwiękowe kupowane na tzw rynku z pietruszką i tyle,.... ale wszystko jest pozapisywane w tych mózgach, lepiej jak na twardzielach...

• Pokaż nowe odpowiedzi