Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

No i wychodzi na to, że po wymianie kondów w TC-765 Tascam32 gra gorzej nawet na taśmie 50um 38cm/a. Będę jednak musiał w nim też coś nie coś powęszyć :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Wiem, dlatego tam także posprawdzam płytkę zasilania, chyba tak może być, ponieważ podczas startu odtwarzania, troszeczkę przygaszają się lampki od wskaźników, tak jak by było tej energii za mało. Paul a jak jest u Ciebie?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Takie przygasanie jest powodowane ogromnym poborem prądu przez startujące silniki/elektromagnesy. I tu już zależy wszystko od konstruktorów, czy przeliczyli zasilacz na działanie i nic więcej, żeby tylko się nic nie spaliło, czy też dali duuużo naddatku wydajności prądowej (w Koncercie jest na przykład trafo 160VA, cholera wie po co, ale nic nie przygasa :-]).

No właśnie to mnie trochę martwi, dobry układ elektroniczny nie powinien działać w ten sposób, z drugiej jednak strony w sonym takiego zjawiska nie ma. W tascamie trafo jest mniejsze, dla pewności obejrzę płytkę zasilania, magnetofon jest z lat 80, mogło się tam coś porobić. U mnie, powiem szczerze, teraz gra zdecydowanie gorzej jak TC-765. Ma płytki bas, wycofaną średnicę i góra spiczasta. Wcześniej tego nie widziałem, bo TC-765 grał gorzej.....

Istnieje też taka możliwość, że faktycznie, wszystko może być sprawne i on faktycznie może grać gorzej....

Ja gdy "załatwiłem" sobie Koncerta, to miał pewną irytującą wadę - nieliniowo nagrywał oba kanały, to znaczy, że przy podaniu częstotliwości załóżmy 40Hz ustawiło się wskaźniki na 0dB, to już przy podaniu innej częstotliwości wskaźniki się "rozjeżdżały". Brakowało również basu, wyraźniej na lewym kanale.

Ale do sedna - nie oszukujmy się, te sprzęty swój wiek mają, a Tascam zakładam, że łatwego życia za młodu nie miał i swoje przepracował (lub właśnie odwrotnie, nie działał prawie wcale, efekt będzie ten sam). Żywotność kondensatorów elektrolitycznych średniej jakości i pojemności określa się na 10000h. Oczywiste jest, że Koncertowe Elwy wysiądą szybciej i bardziej widocznie, ale mogę się założyć, że po wymianie wszystkich elektrolitów w torze audio, każdy starszy magnetofon z tego forum odzyskałby swoją młodość zadziwiając użytkownika. Mogę się założyć, że to dzięki wymianie tych kilkudziesięciu elytów, mój Koncert sprawia takie wrażenie, a nie inne. Jedyne, czego może żałuję, to że lutowałem włoski import (podobno świetny, ale dość tani), a nie np. Nichicony.

Jeszcze bardziej do sedna - najczęściej są winne kondensatory w układzie wejścia, po ich wymianie ustąpiły u mnie wszystkie niepokojące objawy, ale z rozpędu wymieniłem też w reszcie torów audio.

Ach, no i jeszcze jedno - ani nie miałem okazji słuchać tego Sonego, ani Tascama (choć chętnie bym posłuchał...), ale wydaje mi się, że te urządzenia mają znakomicie odmienne charaktery. Sony właściwie od początku miał swój charakterystyczny dźwięk z lekkim podbiciem dołu i góry pasma, taki jakby fabryczny kontur. To w końcu domowy magnetofon. Tascam to jednak sprzęt masteringowy, studyjny, więc raczej ceni się go za liniowość w całym paśmie i niedodawanie nic od siebie, dlatego może przy Sonym brzmieć ozięble, bez polotu i nieprzyjemnie wręcz.

Mieliński, masz całkowitą rację, ale prawda jest taka, że właśnie dlatego, że Tascam jest sprzętem studyjnym, to wymagam od niego prawdy. Teraz jednak gra fatalnie, a to już daje do myślenia! Szczególnie chodzi o prędkość przesuwu taśmy, 19 i 38cm/s, pozatym Tascam to dwuślad, a Sony 4-ślad, nie może być tak, że typowy sprzęt studyjny gra gorzej od sprzętu, który był produkowany do domu....

Jeśli jednak tak jest, to wychodzi na to, że TC-765 to naprawdę świetny magnet! Nagrałem sobie dzisiaj rado na nim używając taśmy Emtec Studio Master 50um 760m - zaraz idę słuchać i zobaczę, czy to tylko z taśmą się zgrał, czy na emtecu będzie lepiej? 35um a 50um to spora różnica :)

Co do charakteru marki, wszystko jest tak jak napisałeś, ale u mnie jest słychać zrównoważenie tonalne. Jest wszystkiego ile trzeba, ostatnio jednak brakuje mi średnicy, ale to dlatego bo w kolumnach w zwrotnicy kondy mi spuchły, czekam na nowe :) A barwa marki Sony i charakter dźwięku to także swoją drogą :)

No to ja poproszę Tyskie :D

neomammut,to zależy co dla kogo oznacza lepsze granie.Nawet na tych samych taśmach dwa odmienne magnetofony mogą grać zupełnie inaczej.Może Sony gra efektowniej?Ja mam do porównania Fostexa i Tascam oferuje na pewno potężniejszy dźwięk dla mnie bardziej odpowiadający prawdzie.Żródłem jest prawie zawsze płyta analogowa i nie brakuje mi żadnych częstotliwości.Szumów właściwie nie dostrzegam.Gra on tak,że chwyta za serce.Wokale to mnie po prostu powalają.Są tak naturalną barwę!Kocham ten piękny brzydki magnetofon!

Dodam jeszcze,że Tascama słucham bez żadnej korekcji barwy.I w tym wydaniu bas schodzi bardzo nisko.Przy 38 to już po prostu jest magia.Wysokie wibrują, a talerze wybrzmiewają bardzo długo...

Słychać,że to nie sprzęt amatorski i do jakiego celu został stworzony, ale nie określiłbym jego brzmienia mianem zimnego.Nie jest efekciarskie, ale też nie nudne.Każdy kto mnie odwiedzał określał je jako prawdziwe i ujmujące:)

panowie wybaczxcie mi link nie na temat .

Ale obejrzenie go napewno zlagodzi wasz nastruj .

Cudo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

neomammut, 15 Maj 2010, 05:53

Płytki bas w Tascamie 32??? Ja

Cię przepraszam!Bas jest jego głównym atutem.Gdy słuchałem Jacksona to mnie po prostu zatkało!Pozdrawiam serdecznie:)

>>Paul_67

Ja chyba wiem, co jest nie halo, z moim przedwzmacniaczem się coś dzieje, właśnie go oglądam :) Wysokie mi zniknęły, jak by ich nie było, kompensuje EQ, ale normalnie nie używam żadnego podbarwiania! A Tascam też idzie na warsztat, nawet jeśli wszystko jest tip-top to nie zaszkodzi wymienić :) Pozatym on kiedyś grał zdecydowanie lepiej, dlatego właśnie coś mi zaczęło nie pasować a lepsze granie TC-765 tylko potwierdziło moje obawy, że trzeba go w końcu gruntownie przejrzeć od strony elektronicznej:)

A ta Ukrainka, coś niesamowitego......, ma kobitka talencik nie byle jaki i do tego ładna:)

Trochę mnie zdziwiła sprawa centrowania NAB.W studio w coś takiego by się bawiono?Gdy się używa tylko szpul 26,5 wystarczyłoby to zrobić raz, ponieważ nie trzeba zdejmować wszystkiego przy zmianie taśm.

Witam.Nie przypuszczałem,że tak szybko dojdziemy do 200-setnej strony.

Co do jakości syganłu z różnych magnetofonów,to rzeczywiście mogą być i inaczej ustawione harakterystyki ,jak i rozregulowane tory zapisu i odczytu.Ostatnio wraz ze znajomym bawilismy się w regulacje kilku moich zabawek.Zarówno cztero jak i dwuśladowych.Doszlismy do wniosku,że tylko dokładne trzymanie się zaleceń instrukcji serwisowej ,daje szansę na naprawdę idealny zapis.

Niestety potrzeba do tego trochę specjalistycznego wyposażenia.Bez generatora,najlepiej dwukanałowego oscyloskopu i taśm kalibracyjnych ,nie da się tego zrobić.Teraz wszystkie moje szpulaki działają idealnie.Nasz słuch,choćby najlepszy ,nie zastąpi możliwości obserwowania sygnału w obu kanałach równocześnie ,podczas płynnego przestrajania generatora.

Widać wtedy wszystkie nierównomierności w poziomie i harakterystyce zapisu.

Jak ktoś nie ma takich możliwości,to zostaje wizyta u znajomego z odpowiednią aparaturą.

Polecam,nawet wiekszą podróż do kolegi,bo w ostatecznym rozrachunku to się opłaci.

Inaczej niestety bedzie się człowiek męczył,bo słyszy,że coś jest nie tak,ale nie wie co.

Ale w studio to mieli nówkę i serwis :)

neomammut, 15 Maj 2010, 12:59

Na pewno sobie poradzisz.Ja bardzo żałuję,że nie kształciłem się w kierunku elektronicznym i jestem teraz zdany na łaskę innych, rzadko dobrych fachowców.Przecież nie jest ważne,że gra,ale jak gra.Część części nierówna.Nie liczy się tylko pojemność kondensatora, ale też jego jakość.Tak jak we wzmakach lampowych lampy muszą być parowane, aby zachować odpowiednie parametry sprzętu.

I dodam do mojego poprzedniego wpisu ,jeszcze małą uwagę.Ja staram się nie wymieniać żadnych podzespołów,dopóki nie muszę.Najpierw staram się dokładnie wszystko ustawić zgodnie ze specyfikają w instrukcji serwisowej.Dopiero ,gdy nie mogę tego osiągnąć samą regulacja,brnę dalej.Z mojego doswiadczenia wynika,że w 90 procentach,wymiana elementów nie jest potrzebna.Powodzenia.

neomammut, 15 Maj 2010, 13:04

>Ale w studio to mieli nówkę i serwis :)

Właśnie serwis...Swój też chętnie oddałbym do przeglądu, ale jak mi maja popieprzyć to niech lepiej stoi i czeka na lepsze czasy:)

• Pokaż nowe odpowiedzi