Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja również witam i także wszystkim życzę dobrego dnia, Paul udanych malunków :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

==>neomammut

Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi, czy podanie linku do aukcji to jakieś przestępstwo ? I kto z kim się umawiał ? Nigdy i z nikim na tym forum - a można to sprawdzić - na nic takiego się nie umawiałem.

"neomammut, 15 Maj 2010, 18:49

>Kilup, a jak ludzie reagują na takie starocie?:D"

Hej!

Caly wystroj wnetrza to stare magnetofony szpulowe i kasetowe, radia i gramofony, glownie z lat 60-70, wiec moje byly super nowoczesnymi ;-) Reakcje neutralno-pozytywne, pare osob zrobilo sobie zdjecie szpulakow i powiedzialo, ze super sprzet. Akurat w tym wypadku po raz drugi muza leciala ze szpulowcow - po raz pierwszy poltora roku temu i zdjecie tez jest na forum (z Revoxow B77 i PR99). Normalnie to z CD lub LP w piatek i sobote wieczor. Za puszcanie muzy DJ ma obiad i piwo za darmo i dotyczylo to tez mnie, choc z mojego punktu widzenia jest to niewymierne porownujac ilosc pracy wlozona w puszczanie muzy z LP, a ze szpulowca :) dlatego m.in. drugi raz puszczalem muze dopiero po poltora roku.

Pozdrawionka dla wszystkich

Za oknem leje,więc postanowiłem postudiować schemat pilipsa n-4450.Miałem mały problem ze wskaznikami.Lewy pokazywał nieco wiekszy poziom,ale nie w całym zakresie wskazań.No i się udało.Nie tylko teraz pokazują równiutko 0 db,ale działają identycznie z całym zakresie.Jednak nauki nigdy dosyć.

Kasjel,jakby mi nie wyszło,to bym się spytał,ale satysfakcja z samodzielnego główkowania jest bezcenna.Z drugiej srtony to dobrze,że konstruktorzy dali tak dużo mozliwości regulacji w tym typie.

Kącik poradnictwa ;-)

Podobają mi się duże plastikowe szpule beznabowe, zwłaszcza model Revoksa z sześcioma dużymi otworami. Gdy się kręci, wygląda, jakby środek pozostawał nieruchomy, a ruszały się tylko ramiona. Hipnotyzujący widok.

Niestety, jeśli źle przechowywane, plastikowe szpule mogą się zwichrować, głównie wygiąć do środka, co powoduje nieprzyjemne dźwięki i ocieranie brzegu taśmy. Wymyśliłem sposób na prostowanie szpul, nadaje się również do osiemnastek.

Ze sznurka z tworzywa sztucznego o grubości 10 mm odcinam fragment o długości obwodu szpuli, sklejam końce, żeby wyszedł okrąg jak na zdjęciu. Sznurek tnę szybkoobrotową szlifierką, dzięki czemu włókna są stopione ze sobą i się nie rozłażą. Następnie zakładam sznurek na pustą szpulę, układam w pozycji poziomej, obciążam równo czymś dość ciężkim i zostawiam w spokojnym miejscu. Po miesiącu leżakowania szpula jest idealnie prosta, nie niszczy taśmy, nie ma bicia podczas przewijania. Sprawdziłem to na kilkunastu szpulach i mogę spokojnie polecić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-25554-100004087 1274025470_thumb.jpg

post-25554-100004088 1274025470_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>lech59

Słuchaj, powiem tak i tyczy się to także reszty:

Ostatnio w temacie Magnetofon XTR dostał od wszystkich po nosie właśnie za to, że wstawiał linki do aukcji. Nie chodzi o to, że jesteś handlarzem, działa to też w drugą stronę. Oni też tu zaglądają! Nie chcemy nikomu robić darmowej reklamy, nie chcemy też by ceny szły w górę. Byłem świadkiem, było to z rok temu. Był na aukcji Revox Pr99mkII, kolo chciał za niego chyba koło 1200. Wszyscy zaczeli dyskutować, że świetny magnetofon i w ogóle okazyjna cena itd. Za parę dni, ponieważ nikt go nie kupił, został wystawiony już nie za niższą, ale za wyższą cenę, dokładnie 2200zł. Tak, oni też tu zaglądają i patrzą co jest super a co nie.

Teraz prośba do reszty, skoro XTR dostał po nosie, to nie możemy kogoś innego faworyzować i mówić, że jest ok. Albo wstawiamy linki, albo tego nie robimy.....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

==>neomammut

Link, który tu wstawiłem ma się nijak do tego o czym piszesz, nie ten kaliber. Na Allegro ta taśma jest od dawna (dł.500m/30zł)i bywa też w wariackiej cenie (vide magnetofonysz 1000m-110zł/szt). Dlatego średnio rozgarnięty człowiek, który posiada taką taśmę i chce ją sprzedać zna jej ceny. Najwyraźniej tej osobie (z mojego linku) chodzi o to aby taśmę po prostu szybko sprzedać, a w/g mnie to uczciwa cena. Nie pamiętam aby ta taśma była taniej.

Inna sprawa, że wiele przedmiotów nie opłaca się sprzedawać na Allegro, można to zrobić spokojnie na abay-u, zapytaj dulona. Teraz na koniec: noszę się z zamiarem sprzedania urządzenia firmy Tentel do pomiaru siły naciągu taśmy. W/g katalogu nowe kosztuje ponad 900 dol. I co byś mi radził ?

Pozdr

Zresztą tutaj jest link, a model to T2-H12-1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja Cię stary dobrze rozumiem, też bym wolał nie poruszać takiego tematu, bo dla mnie to jest bezsensu, ale sprzedający są nieubłagani. Większość niestety ma nieuczciwe ceny, za wysokie i dlatego kiedyś umówiliśmy się, że co to by to nie było, to linków nie wstawiamy, ale skoro reszta towarzystwa nic nie mówi, to chyba dalsza dyskusja nie ma sensu...., dziwi mienie tylko, to, że jak XTR zaczął wstawiać linki to dostał od każdego, Ty wstawiłeś (nie chodzi o Ciebie, mówię ogólnie) to już każdy mówi, że jest ok....., to mi właśnie trochę podniosło ciśnienie......

Co do urządzenia firmy Tentel, sprzedaj na e-bayu, napewno będzie szybciej i napewno znajdą się ludzie, którzy za to zapłacą nawet i 900dol., przynajmniej tak mi się zdaje :) Z drugiej strony, po co się tego pozbywasz, nie przyda Ci się?

juz troche czasu uplynelo od mej ostaniej wizyty tutaj. Watek dluzszy od anakondy sie zrobil.

Dodam pare wlasnych spostrzezen/pogladow bo zima u nas nadciaga i moge przysnac.

Popieram poglad, aby poczynan handlarzy nie promowac ale jest z tym pare problemow, ktorych trudno uniknac. Po pierwsze, ci bardziej pracowici, jak wszyscy zauwazyli, szperaja po watkach jak ten i jesli chwalimy pewien model to automatycznie beda zwiekaszc jego cene. Z drugiej strony czasami podanie linku na konkretna aukcje moze pomoc komus z nas szukajacemu akuratnie danego sprzetu.

Co do ZASILACZY to te na ogol sa najoszczedniej projektowane wiec przy modyfikacjach warto wlasnie od nich zaczac analize schematu. Jesli Tascam ma takie objawy to zle swiadczy o projekcie PS. Wogole w sprzecie gdzie mamy ruchome czesci mechaniczne (magnetofony, CD/DVD etc) i czesci audio warto miec niezalezne zasilacze wlaczajac niezalezne transformatory. Czasami warto stacje transformatorowa wyniesc poza dany sprzet.

Problemem starszego sprzetu oprocz elektrolitow, ceramikow w audio i innych tanich podzespolow problemem jest fabryczne lutowanie "kapielowe". Po 20 latach zlacza wysiadaja, trzeba przelutowywac. Czasami elektrolit jescze jako tako dziala ale zlacze padlo a wydaje sie nam, ze to elektrolit. Oczywiscie elektrolit po nastu czy wiecej latach warto i tak wymienic na lepszy (albo i nie elektrolit) nawet jesli jeszcze zyje.

Z kondensatorow kiepskie sa wszelkie ceramiki w starszym audio uzywane. Ja uzywam tylko wysokiej jakosci srebrzonej miki na wysokie napiecia stosowanej w ukladach radiowych i lampowych o duzej stabilnosci albo miniaturowych metalizowanych polypropylenow na odpowiednio wyzsze napiecia od wystarczajacych.

pozdrawiam,

ravaglia, 17 Maj 2010, 08:54

>tak,niewstawianie linków w tym wątku znacznie obniżyło ceny na allegro...

>nie pisz głupot

Za stary jestem na akie teksty.....

>Co do ZASILACZY to te na ogol sa najoszczedniej projektowane wiec przy modyfikacjach warto wlasnie

>od nich zaczac analize schematu. Jesli Tascam ma takie objawy to zle swiadczy o projekcie PS.

Albo coś się ta niedobrego dzieje, ale skoro w innych modelach też tak jest to chyba faktycznie tak będzie, e postanowiłem wymienić wszystkie kondy właśnie w zasianiu, wymiana ich w przedwzmacniaczu dała bardzo dużo..., wcześniej obcinało mi górę pasma.

No nie ma baby we wsi! TC-765 gra zdecydowanie lepiej od Tascama! Dzisiaj przeczyściłem cały tor, zdemagnetyzowałem głowicę i jest tak samo, czyli dno! Cała średnica wycofana, ostra jak nóż góra, jedynie bas jest świetny. I tak jak Paul powiedział, jest go nawet czasem aż nadto :)

Powstała w mojej głowie pewna myśl. Sony TC-765 to magnetofon dla kowalskiego, a Tascam to sprzęt studyjny, różnica między nimi jest kolosalna. Ten pierwszy ma ładnie grać, ten drugi za to, ma pokazywać PRAWDĘ. Jeśli Tascam nie jest popsuty, to by się zgadzało! Nagrania z CD wychodzą o wiele lepiej na TC-765, a Tascam jak może wykrzykuje, co to za syfiaste źródło! Ale zastanawia mnie jednak coś jeszcze, nagrania z winylu brzmią tak samo,tak jak to opisałem wyżej.

Mam bardzo dobrze nagraną taśmę, jeszcze z okresu K990ES, bo to na nim ją nagrałem, jest świetnie nagrana i to na kasecie TYPE I. Większość utworów jest z CD, ponieważ czarnych płyt niestety nie ma na rynku z taką muzyką. Na TC-765 brzmi rewelacyjnie! A Tascam tak samo, to jest cyfra i koniec, nic na to nie poradzi, nagrania z winyla wyszły lepiej, ale nadal średnica jest wycofana.

Wychodzi na to, że jednak coś się z nim stało, albo z torem odczytu, albo zapisu. Jak tylko skończę to co aktualnie robię, to Tascam idzie na stół operacyjny :)

neomammut,uważnie czytam co co piszesz i wychodzi na to,że z tym Tascamem coś nie jest tak, albo taśma,na której nagrywasz mu nie odpowiada.Nie zauważyłem u siebie, aby wysokich były jak piszesz ostre.Nawet trudno mi sobie to wyobrazić w tego typu sprzęcie.Fakt ,że na niektórych taśmach jest ich więcej, ale cały czas to brzmi bardzo przyjemnie, z wysoką kulturą.

Nie pokazuje,że CD to syfiaste źródło i sprawia,że nagrania brzmią lepiej niż oryginał.Nawet nieprzyjemnie cyfrowe rejestracje po przepuszczeniu przez Tascama dają się słuchać z przyjemnością.Perfect - "Uno" po przegraniu na Ampexa- rewelacja!Tak samo R.Plant (DDD) rzuca na kolana!

Zastanawiam się, czy nie ustawić pod taśmę biasu i reszty i nagrać i zobaczyć co będzie, ale to dopiero jak obejrzę płytkę z zasilanie...., pewnie nie dam rady, ale spróbować warto, może ich jest poprostu za dużo i taśma jest przesycona, spróbuję nagrać dzisiaj coś na TDK....., może mu faktycznie nie odpowiada, ale co, nagle się na nią wypiął? :)

Już mu wysłałem PW, dziękuję!

Ja od pewnego czasu zamiast "e" piszę "ę" :)

No kurde!

piszę???!!!

paul_67

Potwierdzam Twoje słowa mam Tascama 32 i jest to zacna maszyna zbudowany jak czołg nic mu nie brakuje a dżwiękowo jest jak najbardziej dobrze i poprawnie neomamut może faktycznie masz rozjechane coś bo te sprzęty raczej grają tak jak trzeba , ja mam nie grzebanego i nagrywałem na nim odtwarzałem na nim jak i innych i wszystko jest kompatybilne .

Dla mnie Tascam jest niedoceniany i może lepiej dla wtajemniczonych:) pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

MAG, dlatego cały czas mi świta, żeby mu powymieniać tu i tam, przyjechał z Niemiec ze studia, podobno pracował do ostatniego dnia od początku lat 90`tych (tzn od momentu pojawienia się w tym studiu, nie wiem co się z nim działo wcześniej), a wiadomo jak jest w studiu - nie ma zmiłuj :)

• Pokaż nowe odpowiedzi