Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Rozmieszczenie głośników, akustyka, echo, psychoakustyka Strony od 1- 9 NetSerwis Naprawdę mądrze napisane polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdrawiam

Zbyszek

Nie wiem dlaczego strona nie wchodzi przepisałem dokładnie to co znajdowało sę na każdej z 9 stron podaję w skrócie treść * głosniki Działanie i konstrukcja głośnika,

Parametry,

Charakterystyka,

Budowa kolumn głośnikowych

Bass-reflex

Wzmacniacze

Moc wzmacniacza i kolumn,

Elementy wzmacniacza,

Przeswzmacniacz,

Korektory,

Gniazda,

Klasyfikacja wzmacniaczy,

Subwoofer

Przegroda nieograniczona

Obudowa zamknięta,

Obudowa otwarta (bass-reflex)

Obudowa pasmowo-przepustowa (band-pass),

Konstrukcja izobaryczna

Mikser

Budowa miksera

Gniazda

Wejścia

Wyjścia

Rozmieszczenie

Optymalne ustawienie głośników,

Metoda audiophysic,

Psychoakustyka,

Moc znamionowa,

Muzyczna moc wyjściowa,

Pasmo przenoszenia,

Zniekształcenia nieliniowe,

Impedancja wejściowa,

Pobór mocy

Pierwsza publikacja: sierpień 1996 Autor Michał Kamiński

Szkoda aby ktoś przez moją nieznajomość podstaw ortografii informatycznej z tego artykułu nie skorzystał w Google wklepałem hasło "Psychoakustyka" jako pierwsza wyszła mi Psychoakustyka w pigułce Aleksader Sęk - Ewa Skrodzka Mariusz Marszałókiewicz INSTYTUT AKUSTYKI UAM, 2000 absolutna rewelacja

Ukryta Zawartość

RS-TR373

Oto mój kot, już za młodu polował na rozbiegówki :-P

Widać że je bardzo lubił :-)

I do dziś nic się nie zmieniło... ;-)

No i trafiło w końcu na mnie.Pomimo wymiany uszkodzonych elementów,dalej połowa zasilacza nie chce współpracować.Muszę wyciąć przewody z płytki i wysłać ją na sląsk do fachowca.Trochę się obawiam,czy dam radę z powrotem to poskładać,ale nie mam wyjścia.Dobre chociaż jest to,że problem leży na pewno w zasilaczu,a reszta sprzętu jest ok.

Rozmieszczenie głośników, akustyka, echo, psychoakustyka Strony od 1- 9 NetSerwis Naprawdę mądrze napisane polecam

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Zbyszek

Nie wiem dlaczego strona nie wchodzi przepisałem dokładnie

To jest poprawny adres:

Ukryta Zawartość

Korwin, nie przepisuj linków, tylko zaznacz całość w polu 'adres' przeglądarki, skopiuj (Ctrl-C) i wklej w swoim poście (Ctrl-V). Wtedy na pewno będzie się zgadzać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest poprawny adres:

Ukryta Zawartość

Korwin, nie przepisuj linków, tylko zaznacz całość w polu 'adres' przeglądarki, skopiuj (Ctrl-C) i wklej w swoim poście (Ctrl-V). Wtedy na pewno będzie się zgadzać.

Dziękuję serdecznie, w tym artykule jest naprawdę dużo ciekawych informacji podanych w zwartej formie, są także odsyłacze do literatury fachowej. Miałem u siebie przez kilka tygodni Polarisy 300 stąd znam prawie wszystkie problemy i bóle przy wytłumianiu pokoju. Często są to przeszkody prawie nie do przeskoczenia, które w praktyce sprowadzają się do jednego o jedną szmatkę było tam za mało, lub była w sam raz ale niestety nie puszysta. Obecnie nie mam już kolumn podłogowych o potężnych gabarytach i mocy jedynie małe dwudrożne Quadrale na półce rozstaw 2 metry półka na wysokości 1.8 m i to mi zupełnie do szczęścia wystarcza.

Pozdrawiam Wszystkich

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Takie nasunęło mi się pytanie po zapoznaniu się z powyższym materiałem - moje kolumny mają rozmiar wys 56cm, szer 32 cm, gł 30 cm, typ zamknięty

i tu moje pytanie czy są to kolumny podstawkowe czy podłogowe ?Na moje oko podłogowe choć widziałem podstawki o wysokości ok.20 cm i podobne kolumny na nich.

Takie nasunęło mi się pytanie po zapoznaniu się z powyższym materiałem - moje kolumny mają rozmiar wys 56cm, szer 32 cm, gł 30 cm, typ zamknięty

i tu moje pytanie czy są to kolumny podstawkowe czy podłogowe ?Na moje oko podłogowe choć widziałem podstawki o wysokości ok.20 cm i podobne kolumny na nich.

Ja się nie zastanawiam nad przynależnością swoich są po prostu dwudrożne na górze wysokotonowy głośnik o rewelacyjnych paramametrach <dla mnie niezwykle ważne bo mam uszy nietoperza lub co najmniej psa reagującego na ultradźwiękowy gwizdek> i średnio-niskotonowy a na dole pod nim jest bass-refleks. Mam jeszcze drugie Quadrale trójdrożne typ zamknięty znacznie wyższe i cięższe na wysokości j...j ich nie ustawię a na podstawki od stolarza mnie nie stać.

Miłego dnia

Pozdrawiam

Zbyszek

Trzymam je pod stołem przy którym pracuję ale ani po maskownicach , ani bo membranach ani po bokach nie kopię, zostaną przypuszczalnie złożone na ołtarzu za rozsądną niewygórowaną cenę

Przy tych wymiarach to raczej kolumny podstawkowe.Wysokotonowy powinien być ma wysokości uszu podczas odsłuchu.

Korwin, dzięki za ciekawy link.Zasady mi są znane od lat, ale najbardziej jestem ciekaw działania praktycznego u Was w domach np.powiesiłem taki, a taki ustrój poprawiło się to i to...itd.

Edytowane przez paul_67

Na podłodze mam w miarę grubą wykładzinę - czy kolumny w tym wypadku mogą stać na podstawkach fabrycznie wykonanych z zaginanego grubego i sztywnego drutu, a w miejscach styku z kolumną otoczonego grubą gumą i kolumny na nich są ustawione trochę głośnikiem basowym w przód ?

>>Paul_67

Ja byłem zmuszony do wstawienia do pokoju telewizora, przed instalacją muzyka brzmiała tak jak lubię, była przestrzeń i scena 3D. Teraz sam telewizor psuje mi to ostatnie i zaczynają wysokie wykrzykiwać. Przykryłem TV grubym kocem i wszystko wróciło do normy. To tyle z zastosowania ustrojów, jeśli w ogóle można to tak nazwać.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

WItam serdecznie wszystkich.

Czy moze ktos z forumowiczow jest z Gdanska, lub ewe ntualnie zna miejsce lub osobe, ktora serwisuje magnetofony szpulowe? Chodzi o lekką naprawe magnetofonu MECHLABOR STM-610.

I wogole czy ktos z Was jest z Gdanska? Zawsze to fajnie wiedziec ze jest ktos w miescie o podobnych zainteresowaniach:) Mozna czasem sie spotkac i posluchac taśm przy piwku.

Bede mega wdzieczny za jakiekolwiek informacje lub namiary. Dziekuje.

Na podłodze mam w miarę grubą wykładzinę - czy kolumny w tym wypadku mogą stać na podstawkach fabrycznie wykonanych z zaginanego grubego i sztywnego drutu, a w miejscach styku z kolumną otoczonego grubą gumą i kolumny na nich są ustawione trochę głośnikiem basowym w przód ?

Jeśli podstawki są wykonane solidnie i nie rezonują to OK.Daj jakieś fotki.

WItam serdecznie wszystkich.

Czy moze ktos z forumowiczow jest z Gdanska, lub ewe ntualnie zna miejsce lub osobe, ktora serwisuje magnetofony szpulowe? Chodzi o lekką naprawe magnetofonu MECHLABOR STM-610.

I wogole czy ktos z Was jest z Gdanska? Zawsze to fajnie wiedziec ze jest ktos w miescie o podobnych zainteresowaniach:) Mozna czasem sie spotkac i posluchac taśm przy piwku.

Bede mega wdzieczny za jakiekolwiek informacje lusłuchaj lechisto mam też magnetofon M 3401 i 3201 i u nas na Wybrzerzu nie ma serwisu

Wypieszczony Kwadrofoniczny mustang AKAI 280D-SS4 w zasiegu reki. Trzeba bedzie pomiksowac na PC w 4 kanałach zeby wrzucic cos na szpule. Zastanawiam sie czy ktos z was ma jakies kwadrofoniczne wydania. Wrzucam fotki bo ten z eBaya niedlugo zniknie.

Ukryta Zawartość

post-891-049743900 1296967895_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wypieszczony Kwadrofoniczny mustang AKAI 280D-SS4 w zasiegu reki. Trzeba bedzie pomiksowac na PC w 4 kanałach zeby wrzucic cos na szpule. Zastanawiam sie czy ktos z was ma jakies kwadrofoniczne wydania. Wrzucam fotki bo ten z eBaya niedlugo zniknie.

Oj ,będzie trudno.Kwadrofonia była u nas prawie nie znana.Tylko radio Wrocław cos tam nadawało i to krótko.Mi nawet nigdy nie udało sie posłuchać takich nagrań.Jedyne co mam,to ambiofonia,czyli taka namiastka.Jest na forum kilku ludzi bawiących się tematem i może oni by ci coś mogli udostępnić ,jeśli mieszkają w pobliżu.

Na ebayu bywają kwadrofoniczne płyty w formacie SQ - można to odtworzyć zwykłą wkładką, po czym zdekodować specjalną aplikacją do czterech kanałów/plików wav, które już nagrasz na taśmie jako cztery kanały dyskretne. Kłopot tylko w tym, że na taśmie rzeczywiście masz cztery osobne kanały, a w systemie SQ separacja między nimi jest na mizernym poziomie kilku decybeli, więc więcej w tym przestrzennej wyobraźni, niż dźwięku...

Zerknij na ten wątek -

Ukryta Zawartość

Są również wydane na DVD płyty kwadrofoniczne z lat siedemdziesiątych, zwykle zakodowane w DTS albo DD, ale także DVD-Audio. Oprócz mniej lub bardziej udanych miksów 5.1 zdarzają się oryginalne miksy 4-kanałowe, jeśli artyści lubili takie eksperymenty - np. Pink Floyd.

Ukryta Zawartość

Nie nazwałbym ambiofonii namiastką jest to system znacznie bardziej skomplikowany niż zapis i odczyt quadro i do czego innego służy czyli do korygowania akustyki pomieszczenia za pomocą sztucznego pogłosu, opóźnień sygnału, odwracania fazy, dodatkowych głośników.[ Ambiofonia/Stereoambiofonia].Polecam książki prof. dr hab. Stanisława Miszczaka a szczególnie publikację "teoretyczne zasady reżyserii dźwięku w radiofonii i telewizji Warszawa 1976 a konkretnie System dźwięku przestrzennego. A wracając do kwadrofonii miejsce słuchacza w trakcie trwania koncertu jest na widowni a nie środku sceny pomiędzy skrzypcami fortepianem a perkusją.BEZ JAJ PANOWIE BEZ JAJ.

pozdrawiam Wszystkich

Zbyszek

Panowie mili WAŻNE!!!!

Potrzebuje dokładne wymiary rolek do:

Studer B-67

Studer A-810

średnica zewnętrzna oraz wewnętrzna jeśli ktoś ma taką wiedzę to bardzo będę wdzięczny

Mam tylko stara rolkę do B-67 ale guma jest jak skała więc jej wymiary zewnętrzne są do kitu

Prosze o pomoc;)

audiomagia.blogspot.com

Panowie mili WAŻNE!!!!

Potrzebuje dokładne wymiary rolek do:

Studer B-67

Studer A-810

średnica zewnętrzna oraz wewnętrzna jeśli ktoś ma taką wiedzę to bardzo będę wdzięczny

Mam tylko stara rolkę do B-67 ale guma jest jak skała więc jej wymiary zewnętrzne są do kitu

Prosze o pomoc;)

Napisz do Dulona.On ma 810.

Czyli nikt z Was nie może mi pomóc ???

Dowiedziałem się,że Dulon aktualnie nie ma dostępu do netu,więc nic nie wie o twoich problemach.Trochę cierpliwości.

Proponuję wymierzenie średnicy zewnętrznej rolki dociskowej Tandberg-a TD-20A i dołożenie do pomiaru 0.2mm powinno być idealnie gdyby, jednak docisk naciskał zbyt silnie na wałek sterujący zawsze można nadmiar gumy zeszlifować, nie sądzę jednak aby coś takiego wystąpić mogło przy rolce wykonanej z elastycznej neoprenowej gumy.

Pozdrawiam

Zbyszek

Dowiedziałem się,że Dulon aktualnie nie ma dostępu do netu,więc nic nie wie o twoich problemach.Trochę cierpliwości.

Marku dziękuję ale wszystko jest już wiadome i jasne

audiomagia.blogspot.com

A u mnie nie tylko decki powracają do życia, po miesiącach udręki, oczekiwania, nerwów, poszukiwania części, czekania, czekania, czekania,

dużo by tu opowiadać - cała ta historia została zakończona w parę dni dzięki Człowiekowi z pasją, z sercem i życzliwością i pełnym profesjonalizmem

- dzięki V-Savage moja końcówka mocy Philips 22AH380 ożyła i zachwyca znów swoim brzmieniem,jest naprawiona i wyregulowana jak nakazał producent

V-Savage - DZIĘKI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

I piję Jego i Wasze zdrówko z tej okazji :-) !!!!!!!!!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gratuluje i życzę zdobycia reszty tego zestawu.Jest to naprawdę porządny sprzęt.Mój zasilacz do N-4450 też już jest naprawiony przez pana Henryka i teraz czeka na cieplejsze czasy,aby osobiście go zamontowac w magnetofonie.

Marek-41

Gratuluje i życzę zdobycia reszty tego zestawu.Jest to naprawdę porządny sprzęt.Mój zasilacz do N-4450 też już jest naprawiony przez pana Henryka i teraz czeka na cieplejsze czasy,aby osobiście go zamontowac w magnetofonie.

Jeszcze brakuje mi przedwzmacniacza 280 (22AH280), którego BARDZO POSZUKUJĘ , bo tuner i teraz sprawną już końcówkę mam.

Magnetofon mam trochę inny i srebrny niż w zestawie - ale ten akurat mi odpowiada :-)

Pozdrowienia

Jarek

Marek-41

Jeszcze brakuje mi przedwzmacniacza 280 (22AH280), którego BARDZO POSZUKUJĘ , bo tuner i teraz sprawną już końcówkę mam.

Magnetofon mam trochę inny i srebrny niż w zestawie - ale ten akurat mi odpowiada :-)

Pozdrowienia

Jarek

A gramofonik i rack?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi