Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

>>winylator

A może jakiś link do info?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

>>winylator

A może jakiś link do info?

Miejmy nadzieję, że Brytyjczycy będą sami produkować głowice i części mechaniczne. W przeciwnym wypadku będą znacznie uszczuplać ilość dostępnych części w stanie NOS tak jak to czyni poprzednia firma. [Ostatnimi czasy ceny głowic do Revoxów w stanie NOS sporo się podniosły...]

PS.

Doszedłem do jeszcze jednego ciekawego wniosku przy kalibracji A77 pod taśmę LGR50. Mianowicie pod czas regulacji stwierdziłem podejrzanie wysoki poziom prądu podkładu dostającego się do wyjścia magnetofonu, myślę sobie "co jest? Ostatnio ustawiałem biastrapy". Okazuje się że nzabezpieczone rdzenie biastrapów w wyniku wstrząsów i przenoszenia odrobinę zmieniły swoje pozycje co przełożyło się na zmianę rezonansu obwodów LC.

Warto więc załadować szklaną strzykawkę lub nastrzykiwarkę z nierdzewki parafiną i podgrzać do roztopienia. Kiedy parafina zastygnie można lutownicą lub zapalniczką podgrzewać strzykawkę i zakroplić parafinę w rdzenie biastrapów po regulacji. To powino zapobiec rozregulowaniu się w wyniku wstrząsów. [Podobną metodą zabezpieczano rdzenie w odbiornikach lampowych] W razie konieczności regulacji w przyszłośći wystarczy zeskrobać parafinę.

[Ostatnimi czasy ceny głowic do Revoxów w stanie NOS sporo się podniosły...]

na Ebay-u 200 Euro cały czas stoją (do zapisu 4-ro ścieżkowego; do dwuśladów są sporo tańsze)

na Ebay-u 200 Euro cały czas stoją (do zapisu 4-ro ścieżkowego; do dwuśladów są sporo tańsze)

Dwuśladowe poszły w górę, w zeszłym roku można było kupić komplet nowych za 600zł a dziś to prawie 900zł. [W firmach, które obserwuję. Czterośladowe mnie nie interesują.

Zawsze można kupić taniej [200-300zł] z demontarzu - używanych.

Od półtora roku prowadzę sobie małą statystykę cen części do magnetofonów, niedługo dojdziemy do momentu że lepiej będzie kupić następny magnetofon na części niż same głowice.

Edytowane przez szerszy
Gość rydz

(Konto usunięte)

Cena obecnie niewielka,zna ktoś? może kilka zdań na tremat.

http://allegro.pl/akai-gx-265d-i2316358262.html

Może skrobnie ktoś na priva,co ten Akai wart,ile? do końca aukcji niewiele czasu.

Magnetofony szpulowe w niektórych kręgach już są wyznacznikiem najwyższej jakosci.Na przykład w stanach w dobrym guście jest posiadanie w swoim zestawie szpulowego ampexa 350,lub351.Mam na mysli zestawy za co najmniej pół milona dolarów.Wcale nie żartuje.Widziałem zdjecia i opisy takich zabawek,lecz ponieważ to były prywatne zdjęcia i maile nie mogę nic tutaj pokazać.Wydaje mi się,że jak jest zapotrzebowanie,to musi się pojawić dostawca.I już można tam kupić specjalne taśmy kopiowane z taśm matek po 500$.A na razie u nas traktuję się nas jak dziwaków.Gdy ta moda dotrze do nas,a na pewno dotrze,staniemy się elitą he he.

Od półtora roku prowadzę sobie małą statystykę cen części do magnetofonów, niedługo dojdziemy do momentu że lepiej będzie kupić następny magnetofon na części niż same głowice.

ot durny człowiek ze mnie - rok temu "rdzewiały" na Ebay-u "2-SPUR REVOX TONKÖPFE" coś ok. 150 Euro, a teraz śladu po nich nie ma; "4-SPUR TONKÖPFE" były po 199 Euro, teraz 230; jak tak dalej pójdzie, to trzeba bdzie chyba "samemu sobie wystrugać" te głowice ;)))

te w ofercie to chyba leżaki magazynowe -

PRODUKUJE TO KTOŚ JESZCZE???

Miejmy nadzieję, że Brytyjczycy będą sami produkować głowice i części mechaniczne.

Kiepsko z firmami produkującymi magnetofony od podstaw, raczej wszystko są to właśnie produkty 'na motywach', albo brzydko mówiące 'rebuildy' oryginalnych maszyn. Ktoś robi Technicsy (nie pamiętam nazwy, ale są odnośniki na stronie The Tape Project), ATR Services skupuje i odrestaurowywuje Ampexy ATR 102. Co do głowic - to robi je Flux Magnetics, oraz artysta w swojej dzedzinie - Tim de Paravicini. O ile pamiętam dostępne są nawet dwuśladowe głowice dwucalowe Paraviciniego.

A na razie u nas traktuję się nas jak dziwaków.Gdy ta moda dotrze do nas,a na pewno dotrze,staniemy się elitą he he.

Problem w tym że u nas słabo z tym pólmilionem dolarów : ) A jak kiedyś ktoś fajnie powiedział - bogaty to ekscentryk, a ubogi to dziwak. Ale coś jest na rzeczy, szanowna małżonka na babskim spotkaniu zażyczyła sobie muzykę ze szpuli, bo sprzęt zrobił na koleżankach wielkie wrażenie jako na miłośniczkach "retro"... : )

>>MrGerbillo

No to można by powiedzieć: bakcylka żona i koleżanki złapały co? :D

Ja do Tascam`a 32 kupiłem zestaw głowic, zapłaciłem 350zł z przesyłką :) A o Sony TC-765 nie muszę się martwić, bo tam głowice F&F są :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

>>MrGerbillo

Ja do Tascam`a 32 kupiłem zestaw głowic, zapłaciłem 350zł z przesyłką :) A o Sony TC-765 nie muszę się martwić, bo tam głowice F&F są :)

Głowice nowe w fabrycznych opakowaniach czy używki?

Magnetofony sonego podziwiam i sam zaczynam się rozglądać za jakimś - wisi teraz na e-bayu TC755 niedrogo uszkodzony.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -Korci minie żeby spróbować kupić głowice do Teaca od tej firmy ale nie mam z nimi żadnego doświadczenia. Strona dośc stara... ale może jeszcze coś mają.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szerszy

Tak, choć argumentacja że to niepraktyczne, zajmuje za dużo miejsca, niepotrzebnie nęci kota jest wciąż aktualna w "trudnych chwilach" : )

A ja sie tak zastanawiam, jak jest z przystosowaniem głowic np. z M15, albo z Mechlabora - do Revoxa i innych wyrobów Studeropochodnych? W polsce były ich setki, w każdym radiu, studiach, teatrach, co więszych MDK'ach itp. Musi być do tego las części zamiennych gdzieś pochowany, zważywszy na właściwości ścierne coponiektórych dawnych taśm...

Nasz kolega forumowy zastosował głowice mechlabora do ampexa 351 tranzystorowego i efekt był wiecej ,niż zadowalajacy.Szuka podobnych głowic do lampowca ,a to już trudna sztuka.Ja chyba jestem szczęśliwcem ,bo mam w zapasie nowe komlety głowic do Tandbergów TD20A dwuślada i czteroślada ,jak i dwuśladowe revoxa do PR99.No i trochę lekko używanych do swoich philipsów.We wszystkich mam głowice w idealnym stanie.Dobrze jest jednak posiadać kilka róznych szpulaków,bo wtedy nie meczy się ciągle jednego i głowice starczą na wiele lat.

Edytowane przez Marek-41

>>szerszy

Kupiłem mało używane, wyglądają jak nowe, pochodzą od takiego samego egzemplarza :)

poszperałem trochę i znalazłem "2spur" za 229 Euro ("w promocji"), a "4spur" za 199 i za 230; dla odważnych z Turcji za 49,99 Euro "2spur"; na Ebay.de, z naszego nie wszystko jest widoczne

Edytowane przez geelo07

a to mała niespodziewanka ;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez geelo07

Dwuśladowe poszły w górę, w zeszłym roku można było kupić komplet nowych za 600zł a dziś to prawie 900zł. [W firmach, które obserwuję. Czterośladowe mnie nie interesują.

Zawsze można kupić taniej [200-300zł] z demontarzu - używanych.

Lecz największy zgrzyt jest wtedy,gdy poświęcisz kupę czasu i pracy na renowację mechaniczną i w końcu okaże się,że jedna ścieżka w głowicy odtwarzającej nie odtwarza wysokich tonów.Zwłaszcza jeśli jest to ciut rzadszy model.

Lecz największy zgrzyt jest wtedy,gdy poświęcisz kupę czasu i pracy  na renowację mechaniczną i w końcu okaże się,że jedna ścieżka w głowicy odtwarzającej nie odtwarza wysokich tonów.Zwłaszcza jeśli jest to ciut rzadszy model.

Najsmutniejsze zawsze jest to , zwłaszcza w przypadku magnetofonów reporterskich z prawdziwego zdarzenia takich jak UHERY REPORT MONITOR 4200/4400 (trój głowicowe z regulowanym naciągiem taśmy) UHERY REPORT 4200/4400 (dwu głowicowe IC z regulowanym naciągiem taśmy i dwu głowicowe bez regulacji naciągu) oraz UHER-y REPORT 4OOO L/S (mono dwu głowicowe A/B IC i bez regulacji naciągu. Kiedy oprócz różnic w elektronice występują istotne różnice w mechanizmach.Kiedy jest już prawie wszystko do szczęścia potrzebne, brak w całej rodzinie jedno ślada szukam kasującej i uniwersalnej do pełnej szerokości taśmy. Pozdrawiam serdecznie wszystkich nawiedzonychZbyszek

głowice od lampowego Philipsa i aukcja zakończona, ale nikt nie kupił

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

Mam pytanie, muszę kupić dwa kondensatory rozruchowe do TC-765 do silników poruszających szpule. Mam pytanie, ponieważ są różne typy silników, np silniki jednofazowe. Jaki typ silnika jest w TC-765? Wiem, że to nie jest proste pytanie, ale może dacie radę odpowiedzieć? Jeśli wstawię np. kondensator do silników jednofazowych to się coś stanie?

Z góry dziękuję za odpowiedź!

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Witam!

Mam pytanie, muszę kupić dwa kondensatory rozruchowe do TC-765 do silników poruszających szpule. Mam pytanie, ponieważ są różne typy silników, np silniki jednofazowe. Jaki typ silnika jest w TC-765? ...

Zdecydowanie są to silniki jednofazowe.

GM

Zgadza się są to silniki jednofazowe prądu zmiennego. Jeśli już musisz wymienić kondensatory to zadbaj o to by ich pojemnośc była maksymalnie zbliżona do oryginalnej a napięcie pracy było sporo wyższe od wartości skutecznej napięcia jakim zasilane są silniki.

BTW. Z jakiego powodu wymieniasz kondensatory rozruchowe? One są raczej bardzo trwałe, nie zdarzył mi sie jezcze uszkodzony.

>>G.Mark, szerszy

Kiedyś je wylutowałem, jeszcze wtedy nie wiedziałem co to dokładnie jest i sprawdziłem ich pojemność, było 10,3uF, czyli ok, wczoraj jednak musiałem je wylutować ponownie, ponieważ nie miałem dostępu do rezystorów, które chciałem sprawdzić. Przy okazji zmierzyłem pojemności, jeden ma 7,3uF a drugi 8,4. Kiedyś, G.Mark, napisałeś mi, że są one bardzo trwałe, dlatego się lekko zdziwiłem. Magnetofon stoi już nie używany (bez prądu) prawie rok....

Edytowane przez neomammut

głowice od lampowego Philipsa i aukcja zakończona, ale nikt nie kupił

Ukryta Zawartość

Dziękuję serdecznie. Ale UHER-y REPORT są sprzętem tranzystorowym przenośnym głowice ze względu na brak miejsca mają niewielkie wymiary.Jedyne kiedyś produkowane dosłownie " na morgi" to węgierskie Mechlabor Riporter 5P kiedyś pod koniec lat 70 miałem taki magnetofon. PozdrawiamZbyszek

Ukryta Zawartość

Dziękuję serdecznie. Ale UHER-y REPORT są sprzętem tranzystorowym przenośnym głowice ze względu na brak miejsca mają niewielkie wymiary.Jedyne kiedyś produkowane dosłownie " na morgi" to węgierskie Mechlabor Riporter 5P

gość od tej głowicy miał też od Mechlabora chyba, wprawdzie dwuśladowe; może warto zapytać; głowice kasujące do szpulaków mają chyba podobne wymiary (taka kostka o boku ok.1cm "na oko")

<p>

gość od tej głowicy miał też od Mechlabora chyba, wprawdzie dwuśladowe; może warto zapytać; głowice kasujące do szpulaków mają chyba podobne wymiary (taka kostka o boku ok.1cm "na oko")

>>G.Mark, szerszy

Dobra, kupiłem kondensatory rozruchowe Kemot`a o pojemności 10uF, taka sama jak w oryginalnych oraz o napięciu roboczym 110 - 600V AC. Dziękuję Panowie za pomoc!!!!

Mam nadzieję , że już niebawem uda ci się uruchomić tego soniaka.Bardzo mi się podoba i o mały włos bym takiego nie kupił.Kupił go Kasjel,więc trafił w dobre ręce.Powodzenia z naprawami.

Ja właśnie walcze z amplitunerem Philips 22RH799 , a dokładnie z niekontaktującym w podstawce wczesnym mikroprocesorem Mostek 3870.Czuję się jakbym wrócił do korzeni.To procesor z roku 1977 , rok pózniej zaczynałem swoją karierę zawodową w WZT.

chyba jednak przerobię swojego Koncerta na dwuślada - mimo zapisu "delikatnego" (-5 do -2VU / +2 dB) wraz słychać, delikatnie wprawdzie ale jednak, przesłuchy perkusji z nagrań przeciwbieżnych
  • Pokaż nowe odpowiedzi