Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Będę bardzo wdzięczny. Chodzi o porównanie z tym wynalazkiem:

melodija56_4.jpg

To radziecki magnetofon o nazwie Melodia z 1956 roku, też ma autorewers i taki jakiś ogólnie podobny... Chcę sprawdzić, co nasza Melodia ma "pod maską".

Na pierwszym zdjęciu widać jeszcze moje ulobione "oczko" 6E5S, bardzo ładna konstrukcja retro. Z tych starszych magnetofonów mam szmaragda z dowodem zakupu, całkiem dobrze przegrywało się na tego półśladowego staruszka płyty szelakowe na 78 obrotów.

Używacie jeszcze tych starych [lampowych] magnetofonów w celach użytkowych czy wyłącznie kolekcjonerskich? Mi czasem zdarzy się jeszcze przyłączyć Smaragda do Mińska R7 by odtworzyć np. kopię płyty Binga Crosbiego.

Witam twoja Melodia jest władnym stanie,moja niestety nie

Na pierwszym zdjęciu widać jeszcze moje ulobione "oczko" 6E5S, bardzo ładna konstrukcja retro. Z tych starszych magnetofonów mam szmaragda z dowodem zakupu, całkiem dobrze przegrywało się na tego półśladowego staruszka płyty szelakowe na 78 obrotów.

Używacie jeszcze tych starych [lampowych] magnetofonów w celach użytkowych czy wyłącznie kolekcjonerskich? Mi czasem zdarzy się jeszcze przyłączyć Smaragda do Mińska R7 by odtworzyć np. kopię płyty Binga Crosbiego.

Używam Rewoxa G36 a mam jednego z pierwszych lat, dużo nagrywam praktycznie idzie nonstop, rok temu wymieniłem wszystkie lampy na nowe, nowe łożyska w silnikach ,piękne brzmienie a mam jeszcze OLIMPA 05C1 rus mu nie ustępuje,AKAI GX747 ,STM 610 kupiłem niedawno z trójki,TAEC X3 i parę sztuk polskich,czeskich ,rosyjskich .jak poćwiczę robienie zdjęć ,zamieszę co ciekawsze,

Uzywamy, uzywamy. Dokladnie Revox'a E 36. Dzwiek jak dzwon -) Gra bardzo czesto, praktycznie na zmiane z gramofonem. Gdyby nie te ceny tasm... Na G 36 poluje. Moze niebawem...

Zdjecie ot tak, na szybko.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Używam prawie wyłącznie "tych starych (lampowych)" magnetofonów do celów użytkowych. Pomimo pięćdziesięciu lat są w dobrej kondycji. Na zdjęciach kilka z mojej stajni. Brakuje na nich Sony 500A i Ampexsa 351.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-23520-0-25723800-1356085972_thumb.jpgpost-23520-0-84184700-1356085987_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam znowu, jak to zwykle ja, amator, pasjonat z odzysku, znowu utknąłem...

Poradziłem sobie co prawda z prawym talerzykiem, działa ale...

Córka przywiozła mi z Polski kable typu Din z jednej i 4 czincze na drugim końcu, podłączyłem całość pod wejście Redorder 2/MD/Tape w moim Marantzu PM 4001 i nic nie słychać, potencjometry sobie hulają i głucho.

Moja Aria to model MD52412, aha i na 100 procków nie jestem pewny, ale dina podłączyłem pod wejście z tyłu w dolnym, prawym rogu Arii, w tym wejściu na samym dole z opisem mag, innych też próbowałem no i ... nie działa.

Czy to zbyt nowy wzmacniacz, czy to dlatego, że jest tam wejście na mini disc (MD), proszę o poradę...

Edytowane przez Ariafan

Witam znowu, jak to zwykle ja, amator, pasjonat z odzysku, znowu utknąłem...

Poradziłem sobie co prawda z prawym talerzykiem, działa ale...

Córka przywiozła mi z Polski kable typu Din z jednej i 4 czincze na drugim końcu, podłączyłem całość pod wejście Redorder 2/MD/Tape w moim Marantzu PM 4001 i nic nie słychać, potencjometry sobie hulają i głucho.

Moja Aria to model MD52412, aha i na 100 procków nie jestem pewny, ale dina podłączyłem pod wejście z tyłu w dolnym, prawym rogu Arii, w tym wejściu na samym dole z opisem mag, innych też próbowałem no i ... nie działa.

Czy to zbyt nowy wzmacniacz, czy to dlatego, że jest tam wejście na mini disc (MD), proszę o poradę...

Witam bardzo często bywa tak że te nowe kable mają inaczej polutowane końcówki, przy wtykach dinowych i wystarczy je przelutować.Ja sam miałem kiedyś takie problemy myślałem że coś się stało z Arią,ale miałem stary kabel z lat 80 i okazało się że jest wszystko wporządku.Pozdrawiam

Ja kupiłem nowe kable na allegro, tzn. ze one powinny być ok? Poza tym, czy to to wejście mag. z tyłu z prawej, na dole w Arii to jest prawidłowe wyjście na din? Pozdrawiam

Ja kupiłem nowe kable na allegro, tzn. ze one powinny być ok? Poza tym, czy to to wejście mag. z tyłu z prawej, na dole w Arii to jest prawidłowe wyjście na din? Pozdrawiam

Tak, to jest to gniazdo (oznaczone "radio" - taka ikonka prostokącika z antenkami i magnetofon). Być może kabelek, którego używałeś, miał odwrotnie oznaczone na chinchach wejscia/wyjscia?

Edytowane przez adamstan

Wybrałeś zdecydowanie złe gniazdko, bo to najniższe to jest wejście dla gramofonu z wkładką magnetyczną (czyli MM) - stąd rysunek płyty z ramieniem i słowa "mag.".

Podłącz kabelek do najwyższego z trzech gniazdek, tego z rysunkiem telewizora (albo radia) - to jest wyjście/wejście uniwersalne. Skoro kabelek ma cztery wtyczki RCA (zwane też cinch), to wyprowadzone są wszystkie cztery piny sygnałowe wtyczki DIN, więc niczego przelutowywać nie trzeba, o ile kabelek jest sprawny. Sprawność kabelka i identyfikację poszczególnych pinów możesz przeprowadzić omomierzem.

Jeśli podłączysz DIN do wyjścia uniwersalnego w Arii, a dwie wtyczki cinch do wejścia wzmacniacza i nadal nic nie słychać, to spróbuj z pozostałymi dwiema wtyczkami (może zamieniłeś je miejscami). Dwie z nich to wejścia L i R, pozostałe to wyjścia L i R. Wyjścia w Arii nie działają w trakcie nagrywania - nie ma odsłuchu "po taśmie", bo i po co, skoro Aria jest dwugłowicowa.

No cóż... dziś poniosłem porażkę... dziękuję za wszystkie rady, od teraz będę mówił wtyczki RCA no i wiem już, że telewizorek to to dobre wejście. Ponieważ nie mam wiedzy technicznej, kupiłem 4 kable dwa z dwoma wtyczkami RCA i dwa z czterema, nowe. Niestety, żadne nie zadziałało. No cóż, następny etap, to będzie sprawdzenie kabelków... znajdę kogoś z omomierzem, jak nie,to może coś z gniazdem...

Szkoda, bo chciałem sobie na święta nagrać jak przed laty Genesis oraz Deep Purple Perfect Strangers...w 1984/1985 roku, mój tata nagrał to z Wieczoru Płytowego (Tomasz Szachowski w ten wieczór prowadził...). To była moja pierwsza samodzielnie "przyswojona" płyta.

Pozdrawiam i jak w końcu zadziała to wrzucę fotki, na razie tylko w profilu.

Magnetofon szpulowy dla mnie to sentyment i stary kumpel, którego dawno nie widziałem. Cdek z kwarcowym zegarkiem jest super wygodny, ale nie ma w sobie magii. Howgh.

Edytowane przez Ariafan

No cóż... dziś poniosłem porażkę... dziękuję za wszystkie rady, od teraz będę mówił wtyczki RCA no i wiem już, że telewizorek to to dobre wejście. Ponieważ nie mam wiedzy technicznej, kupiłem 4 kable dwa z dwoma wtyczkami RCA i dwa z czterema, nowe. Niestety, żadne nie zadziałało. No cóż, następny etap, to będzie sprawdzenie kabelków... znajdę kogoś z omomierzem, jak nie,to może coś z gniazdem...

Szkoda, bo chciałem sobie na święta nagrać jak przed laty Genesis oraz Deep Purple Perfect Strangers...w 1984/1985 roku, mój tata nagrał to z Wieczoru Płytowego (Tomasz Szachowski w ten wieczór prowadził...). To była moja pierwsza samodzielnie "przyswojona" płyta.

Pozdrawiam i jak w końcu zadziała to wrzucę fotki, na razie tylko w profilu.

Magnetofon szpulowy dla mnie to sentyment i stary kumpel, którego dawno nie widziałem. Cdek z kwarcowym zegarkiem jest super wygodny, ale nie ma w sobie magii. Howgh.

Może napisz, co Ty właściwie chcesz zrobić i w jaki sposób się do tego zabierasz, bo być może problem jest zupełnie gdzie indziej.

Czy wybrałeś właściwe wejście guzikiem po lewej stronie? Co to znaczy, że "potencjometry hulają" - chodzi o wskaźniki poziomu? Czy chcesz nagrywać na Arii, czy z niej słuchać? Wreszcie, z czego ma być coś słychać - ze wzmacniacza, czy z Arii?

Ha - czyli pomyliło mi się umiejscowienie gniazda - byłem przekonany, że "telewizorek" jest na dole, ale faktycznie jest u góry. Z Arią jest tak, że przy odtwarzaniu taśmy, sygnał pojawia się na tym wyjściu, natomiast żeby z niego nagrywać, trzeba je wybrać przełącznikiem na panelu. Przy nagrywaniu podsłuch źródła jest chyba tylko na wyjściu słuchawkowym i na wyjściach głośnikowych (o ile Aria jest w wersji ze wzmacniaczem).

Aria ma z tyłu 3 gniazda DIN, do nagrywania z radia bądź wzmacniacza (posiadającego takie gniazdo) służy gniazdo "radio" z owym "telewizorkiem", pierwsze od góry i należy przy tym wcisnąć także pierwszy od góry (też jest ich 3 szt.) klawisz na płycie czołowej;

patrząc na wtyczkę DIN od przodu widzimy 5 "kołeczków" w kolejności od lewej:

3 - wy L

5 - wy P

2 - masa (środkowy)

4 - we P

1 - we L

ta konfiguracja obowiązuje przy podłączeniu właśnie pod gniazdo "radio"

teraz dopasowanie czułości - zamieniasz DIN na RCA (czy też cinch - mniejsza o to, "jak go zwał") - pewnie tylko takie gniazda masz we wzmacniaczu; o ile w przypadku odsłuchu nie powinno być problemu (znamionowe Uwy Arii to 0,7V) to w przypadku nagrywania będziesz miał jedno wielkie chrypienie - sygnał wyjściowy w Twoim wzmacniaczu na gniazdach RCA przeznaczony do nagrywania (np. dla magnetofonu) jest rzędu setek mV (czy też dziesiątych części V), więc jest stukrotnie za duży, co spowoduje owe chrypienie, czyli totalne zniekształcenie dźwięku; chcąc uniknąć tego spróbuj takiego rozwiązania - do odsłuchu podłącz jednym kablem DIN/RCA gniazdo "radio" do wejścia TAPE ( lub LINE, AUX) we wzmacniaczu, natomiast do zapisu potrzebny będzie drugi taki kabel DIN/RCA podłączony do wyjścia LINE/TAPErec we wzmacniaczu i do środkowego gniazda DIN z tyłu Arii (gramofon piezo/magn); obydwa kable powinny być przylutowane we wtyczkach DIN do kołeczków 3,5 (czyli prawych patrząc od przodu wtyczki) i 2 oczywiście; pozycja włącznika na płycie czołowej b/z (czyli pierwszy od góry)

do sprawdzenia kabli nie potrzeba omomierza - podłączasz pod wzmacniacz, ciut podgłaśniasz i palcami dotykasz kołeczków we wtyczce DIN - właściwe kable będziesz miał wtedy, gdy po dotknięciu "lewych" (3/5) będzie słychać w głośnikach/słuchawkach lekkie burczenie; ważne!!! - nie można za głośno ustawiać wzmocnienia, bo może pojawić się niekontrolowany pisk i wysokotonowce mogą tego nie wytrzymać; delikatnie - tak na 2-4 w skali do 10 (takie próby raczej wykluczone w przypadku gniazd o czułości kilku mV - wtedy wystarczy zbliżyć palec na ok. 0,5 cm od takiego gniazda i już go słychać - nie polecam!!!)

kabel DIN/RCA pojedynczy, czyli dwie wtyczki RCA po drugiej stronie (może być i podwójny - we/wy, ale jedna para będzie niewykorzystana)

Edytowane przez geelo07

Już parę razy zamieszczałem tutaj ten rysunek,ale widać,że jeszcze muszę.Aby poziomy do zapisu były prawidłowe w takim kablu należy zrobic to co na zdjęciu.Poproś o pomoc najblizszego znanego ci elektronika.Powodzenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-28359-0-92681900-1356272211_thumb.jpgpost-28359-0-62333400-1356272257_thumb.jpgpost-28359-0-10781600-1356272351_thumb.jpg

Witam nasza Melodia to praktycznie ten sam magnetofon ,nasi robili według rosyjskiej dokum. moja jest nie sprawna obudowa kompletna nie zniszczona ale środek w okropnym stanie .

Uzywamy, uzywamy. Dokladnie Revox'a E 36. Dzwiek jak dzwon -) Gra bardzo czesto, praktycznie na zmiane z gramofonem. Gdyby nie te ceny tasm... Na G 36 poluje. Moze niebawem...

Zdjecie ot tak, na szybko.

Używam prawie wyłącznie "tych starych (lampowych)" magnetofonów do celów użytkowych. Pomimo pięćdziesięciu lat są w dobrej kondycji. Na zdjęciach kilka z mojej stajni. Brakuje na nich Sony 500A i Ampexsa 351.post-23520-0-07556100-1356085950_thumb.jpgpost-23520-0-25723800-1356085972_thumb.jpgpost-23520-0-84184700-1356085987_thumb.jpg

Witam chciałby kiedyś posłuchać Ampexa na żywo

post-28359-0-02563800-1356272305_thumb.jpg

post-28359-0-84252800-1356272396_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aria ma z tyłu 3 gniazda DIN, do nagrywania z radia bądź wzmacniacza (posiadającego takie gniazdo) służy gniazdo "radio" z owym "telewizorkiem", pierwsze od góry i należy przy tym wcisnąć także pierwszy od góry (też jest ich 3 szt.) klawisz na płycie czołowej;

patrząc na wtyczkę DIN od przodu widzimy 5 "kołeczków" w kolejności od lewej:

3 - wy L

5 - wy P

2 - masa (środkowy)

4 - we P

1 - we L

ta konfiguracja obowiązuje przy podłączeniu właśnie pod gniazdo "radio"

teraz dopasowanie czułości - zamieniasz DIN na RCA (czy też cinch - mniejsza o to, "jak go zwał") - pewnie tylko takie gniazda masz we wzmacniaczu; o ile w przypadku odsłuchu nie powinno być problemu (znamionowe Uwy Arii to 0,7V) to w przypadku nagrywania będziesz miał jedno wielkie chrypienie - sygnał wyjściowy w Twoim wzmacniaczu na gniazdach RCA przeznaczony do nagrywania (np. dla magnetofonu) jest rzędu setek mV (czy też dziesiątych części V), więc jest stukrotnie za duży, co spowoduje owe chrypienie, czyli totalne zniekształcenie dźwięku; chcąc uniknąć tego spróbuj takiego rozwiązania - do odsłuchu podłącz jednym kablem DIN/RCA gniazdo "radio" do wejścia TAPE ( lub LINE, AUX) we wzmacniaczu, natomiast do zapisu potrzebny będzie drugi taki kabel DIN/RCA podłączony do wyjścia LINE/TAPErec we wzmacniaczu i do środkowego gniazda DIN z tyłu Arii (gramofon piezo/magn); obydwa kable powinny być przylutowane we wtyczkach DIN do kołeczków 3,5 (czyli prawych patrząc od przodu wtyczki) i 2 oczywiście; pozycja włącznika na płycie czołowej b/z (czyli pierwszy od góry)

do sprawdzenia kabli nie potrzeba omomierza - podłączasz pod wzmacniacz, ciut podgłaśniasz i palcami dotykasz kołeczków we wtyczce DIN - właściwe kable będziesz miał wtedy, gdy po dotknięciu "lewych" (3/5) będzie słychać w głośnikach/słuchawkach lekkie burczenie; ważne!!! - nie można za głośno ustawiać wzmocnienia, bo może pojawić się niekontrolowany pisk i wysokotonowce mogą tego nie wytrzymać; delikatnie - tak na 2-4 w skali do 10 (takie próby raczej wykluczone w przypadku gniazd o czułości kilku mV - wtedy wystarczy zbliżyć palec na ok. 0,5 cm od takiego gniazda i już go słychać - nie polecam!!!)

kabel DIN/RCA pojedynczy, czyli dwie wtyczki RCA po drugiej stronie (może być i podwójny - we/wy, ale jedna para będzie niewykorzystana)

1. najpierw chciałbym usłyszeć jak Aria odtwarza przy pomocy mojego wzmacniacza Marantz... proszę o wytłumaczenie jak mam podłączyć. Mam kilka taśm używanych i wskaźniki poziomu zapisu się ruszają...

2. Chciałbym nagrywać z cdka podłączonego pod wspomniany wzmacniacz Marantz PM4001

W tej chwili mam podłączone w sposób następujący:

W gniazdo z tyłu górne Arii, telewizor/radio a we wzmacniaczu pod In / Recored2/Tape (dwa czincze). Jak wezmę dość głośno wzmacniacz, to słychać tylko delikatne "brumienie". A wskażniki zapisu w Arii przemieszczają się, więc coś tam jest nagrane.

Edytowane przez Ariafan

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-28359-0-92681900-1356272211_thumb.jpgpost-28359-0-62333400-1356272257_thumb.jpgpost-28359-0-10781600-1356272351_thumb.jpg Witam nasza Melodia to praktycznie ten sam magnetofon ,nasi robili według rosyjskiej dokum. moja jest nie sprawna obudowa kompletna nie zniszczona ale środek w okropnym stanie .

Witam chciałby kiedyś posłuchać Ampexa na żywo

Tę Twoją Melodię da się doprowadzić do pełnej sprawności i świetności. Oglądam tę Melodię i nie mogę wprost oprzeć się pokusie zakupu takiego magnetofonu. Musze się przyznać, że największą radość daje mi przywracanie do dawnej świetności sprzętu przeznaczonego na części, lub złom. Większość moich magnetofonów przechodziła gruntowną naprawę w moim warsztacie. Wyobrażam sobie jak by mogła wyglądać Melodia po takiej "metamorfozie" jaką przeszła moja ostatnia zabawka Ampeks 351.post-23520-0-29983500-1356281489_thumb.jpgpost-23520-0-15393400-1356281508_thumb.jpg

ps. odpowiedź na Twoje pytanie na pw

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W gniazdo z tyłu górne Arii, telewizor/radio a we wzmacniaczu pod In / Recored2/Tape (dwa czincze). Jak wezmę dość głośno wzmacniacz, to słychać tylko delikatne "brumienie". A wskażniki zapisu w Arii przemieszczają się, więc coś tam jest nagrane.

Skoro masz kabel z czterema cinchami, to spróbuj z dwiema pozostałymi wtyczkami. Dwie z nich to wejścia, dwie to wyjścia. Jeśli nie są prawidłowo oznakowane, musisz sam dojść, która jest która.

bardziej nie da się wytłumaczyć, niż to zrobiłem 3 posty wyżej; zrób może fotkę tylnej ściany wzmacniacza - tak, żeby wyraźnie było widać jakie ma gniazda

Tę Twoją Melodię da się doprowadzić do pełnej sprawności i świetności. Oglądam tę Melodię i nie mogę wprost oprzeć się pokusie zakupu takiego magnetofonu. Musze się przyznać, że największą radość daje mi przywracanie do dawnej świetności sprzętu przeznaczonego na części, lub złom. Większość moich magnetofonów przechodziła gruntowną naprawę w moim warsztacie. Wyobrażam sobie jak by mogła wyglądać Melodia po takiej "metamorfozie" jaką przeszła moja ostatnia zabawka Ampeks 351.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-23520-0-15393400-1356281508_thumb.jpg

ps. odpowiedź na Twoje pytanie na pw

Jako ciekawostkę chciałbym podać fakt,że na alledrogo wystawiona jest b.tanio głowica która pasuje do Melodii i ma znacznie lepsze parametry od oryginału.pasmo do 15kHz.W połowie lat 60 tych był o niej opis w Radioamatorze.Kiedyś kupiłem taką w Bomisie i efekty były świetne.Niestety tylko jedną bo jak się zorientowałem to po 2 tygodniach ślad po drugiej zaginął.Pamiętam,że kosztowała w Krakowie na Pstrowskiego całe 18 zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rearlrg.jpg

Ariafan,

Kabel DIN z czterema cinchami - dwie wtyczki do IN, dwie do OUT (odpowiednio kanałami). Jeśli nic nie słychać, zamień miejscami wtyczki IN i OUT.

@forecast88

@geelo07

podłączyłem biały i czerwony chinch pod IN a żółty i czarny pod OUT, nie działa, potem je zamieniłem, tzn. żółty i czarny pod IN, biały i czerwony pod OUT, nie działa.

Są trzy opcje:

Coś z wejściem w Arii, coś z kablami ( w sumie mam ich 4 nowe), coś ze wzmacniaczem...

DIN włączony pod górne tylne wejście, klawisz z przodu po lewej górny wciśnięty.

Naprawdę dziękuję za pomoc, ale ... nie działa. Wzmacniacz ogólnie jest sprawny, bo cdek i gramofon działają na swoich wejściach.

W Irlandii mogę mieć problem ze znalezieniem realnej pomocy.

Edytowane przez Ariafan

Naprawdę dziękuję za pomoc, ale ... nie działa. Wzmacniacz ogólnie jest sprawny, bo cdek i gramofon działają na swoich wejściach.

a sprawdzałeś "paluchami" jak to wcześniej opisałem, czy jest reakcja po podłączeniu tego kabla DIN/RCA pod gniazdo RECORDER2 (może REC1 też ma te same parametry)? przewód wychodzący "wizualnie" za kołkami 3-5 wtyczki DIN (czyli po lewej stronie) to wyjście z Arii i po dotknięciu tych kołków powinno być słyszalne tzw. "brumienie" w głośnikach (3 to kanał L, 5 to kanał P - te cyferki powinny być widoczne we wtyczce) i to znaczy, że kabel jest o.k.; żeby sprawdzić, czy z Arii wychodzi sygnał, to potrzebne byłyby dwa cienkie druciki/sztywne kabelki (na tyle długie, żeby można było swobodnie dotknąć do wtyczki Jack) i słuchawki - wciskasz jeden z drucików w środkową dziurkę gniazda "radio" - to będzie masa, zaś drugi w którąś z PRAWEJ strony gniazda (to są styki 3-5, gniazda w Arii są mocowane poziomo, więc to będą "dolne" dziurki), z drugiej strony do wtyczki słuchawkowej (najdłuższa część to masa, obydwa kanały to krótka "tulejka" przed czubkiem i sam czubek) i przy odtwarzaniu powinno być słychać zapisane na taśmie dźwięki; można taką próbę przeprowadzić z gniazdem słuchawkowym umieszczonym na płycie czołowej, pamiętając o podgłośnieniu sygnału wyjściowego (potencjometry suwakowe po prawej stronie - wystarczy do połowy); pod warunkiem oczywiście, że sprawna jest końcówka mocy czy też wzmacniacz słuchawkowy (już nie pamiętam, którą wersję posiadasz)

JUŻ BARDZIEJ "ŁOPATOLOGICZNIE" NIE DA SIĘ WYTŁUMACZYĆ

a sprawdzałeś "paluchami" jak to wcześniej opisałem, czy jest reakcja po podłączeniu tego kabla DIN/RCA pod gniazdo RECORDER2 (może REC1 też ma te same parametry)? przewód wychodzący "wizualnie" za kołkami 3-5 wtyczki DIN (czyli po lewej stronie) to wyjście z Arii i po dotknięciu tych kołków powinno być słyszalne tzw. "brumienie" w głośnikach (3 to kanał L, 5 to kanał P - te cyferki powinny być widoczne we wtyczce) i to znaczy, że kabel jest o.k.; żeby sprawdzić, czy z Arii wychodzi sygnał, to potrzebne byłyby dwa cienkie druciki/sztywne kabelki (na tyle długie, żeby można było swobodnie dotknąć do wtyczki Jack) i słuchawki - wciskasz jeden z drucików w środkową dziurkę gniazda "radio" - to będzie masa, zaś drugi w którąś z PRAWEJ strony gniazda (to są styki 3-5, gniazda w Arii są mocowane poziomo, więc to będą "dolne" dziurki), z drugiej strony do wtyczki słuchawkowej (najdłuższa część to masa, obydwa kanały to krótka "tulejka" przed czubkiem i sam czubek) i przy odtwarzaniu powinno być słychać zapisane na taśmie dźwięki; można taką próbę przeprowadzić z gniazdem słuchawkowym umieszczonym na płycie czołowej, pamiętając o podgłośnieniu sygnału wyjściowego (potencjometry suwakowe po prawej stronie - wystarczy do połowy); pod warunkiem oczywiście, że sprawna jest końcówka mocy czy też wzmacniacz słuchawkowy (już nie pamiętam, którą wersję posiadasz)

JUŻ BARDZIEJ "ŁOPATOLOGICZNIE" NIE DA SIĘ WYTŁUMACZYĆ

Radź mu tak dalej,a będzie miał po głośnikach wysokotonowych.

Radź mu tak dalej,a będzie miał po głośnikach wysokotonowych

to napisałem wczoraj - trzeba czytać dokładnie i ze zrozumieniem; to nie jest kurs pilotażu promu kosmicznego

najlepsze byłyby 2 kable połączone tak jak na fotce:

jakość nie za mocna - zrobione "na biegu" komórką, ale widać do których kołków mają być przylutowane kable RCA

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez geelo07

@geelo07 - pilne!!! :)

Sprawdziłem wtyczkę DIN - brumią dwa skrajne, prawe kołeczki wg Twojego opisu, czyli 4 i 1.

powinny 3-5 - z tych styków gniazda "radio" wychodzi sygnał z Arii; jeżeli z wtyczki DIN wychodzą dwie pary RCA, to sprawdź tę drugą

pamiętaj, że strona prawa/lewa gniazda/wtyczki zależy od strony, z której patrzymy - we wtyczce lewe kołki 3-5 (patrząc od jej przodu) wchodzą w prawe styki gniazda DIN (też patrząc od jego przodu) - też 3-5

Edytowane przez geelo07

na tej drugiej parze chinch, czarne,żółte (zółta w biały a czarna w czerwony wtyk wzmacniacza) końcówki chinch podłączone pod IN tez nie działa, jeszcze jedno, brumią prawe w DIN, jak patrze na wtyczkę DIN od przodu i kołeczki układają się w "uśmiech".

Tzn, że kabel jako taki działa no i wzmacniacz -wejście chyba też, o ile dobrze wyciągam wnioski.

Edytowane przez Ariafan

wtyczka DIN jest rozbieralna? (tak jak moja na fotce - Unitry takie były); Tobie potrzebne są kołki 3-5 - jeżeli brak reakcji w głośnikach przy podłączeniu którejkolwiek pary i "macaniu" lewych" kołków wtyczki, to z kablem coś nie tak; te które "łączą" - 1-4 - to wejście sygnału gniazda "radio", ale jego rząd wielkości w Twoim przypadku jest 100-krotnie za duży, więc nic Ci nie da podłączenie pod REC OUT wzmacniacza (możesz spróbować jak chcesz - trzeba tylko włączyć zapis w Arii i żeby coś grało we wzmacniaczu); dało by w przypadku gniazda gramofon piezo/magnetofon w Arii, ale tam sygnał wchodzi przez kołki 3-5, więc "d... blada"

Edytowane przez geelo07
  • Pokaż nowe odpowiedzi