Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

To mogę zrozumieć, kiedyś kupowałem ręcznie robione gwintowniki z narzynkami tak zwane kowalskie, bardzo często wywożone w szaflikach razem ze skrobakami do kopyt po likwidacji wiejskich kuźni, żal czasem jest człowiekowi cudzej myśli, cudzej pracy, dewastowanych bezmyślnie i ostatecznie.

Do tych którym zależy na ozdobnych napisach na sprzęcie istnieje już w Polsce cały szereg firm wycinających laserowo w folii litery, cyfry czy skomplikowaną grafikę. Można taki napis po prostu nakleić nie ruszając tła, można zakleić folią i ściągnąć najpierw odciętą część folii trysnąć lakierem po całości po wyschnięciu ściągnąć litery, można też zakrywając całe tło wydłubać litery i potem je lakierować. Zabiegu tego zazwyczaj dokonuje prowadzący usługowy punkt wycinania liter, w Krakowi taka firma mieści się na Kazimierzu przy ulicy Józefa, myślę że świadczy również usługi wysyłkowo.

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam Wszystkich forumowiczów! To mój pierwszy wpis. Nie będę opisywał całej swojej historii związanej z muzyką mechaniczną. Słucham winyli od lat, aktualnie na Technics'ie sl 1710 MkII, nagrań z kaset na magnetofonach technics'a i akai. Cztery lata temu dostałem ZK 140T z taśmą z lekturami szkolnymi. Uruchomiłem i odkryłem ponownie moc szpulaka. Kupiłem 30 letniego Philipsa N4420, który po wyczyszczeniu odwdzięczył się pięknym brzmieniem. Muszę jedynie wyregulowa wskaźniki wychyłowe. Moim ostatnim nabytkiem, który przybył dzisiaj to AKAI GX 625. Czekałem na niego długo z nadzieją. No i klops. Mam problem z prawym kanałem. Zaraz po uruchomieniu prawie nie pracował. W miarę odtwarzania nabierał mocy, ale dzwięk jest zakłucony. Proszę o pomoc. Nie mam serwisówki i elektronika, który mógłby go doprowadzic do sprawności. Liczę na wyrozumiałośc i radę. Pozdrawiam.

"józek222"- musisz zacząć od przedmuchania całej elektroniki sprężonym powietrzem, a potem chemia. Czyli wszystkie "Kontakty" itp. Może być mocno zanieczyszczony przełącznik "Monitor" oraz (jeśli jest) przełącznik listwowy zapis/odczyt.

Co do regulacji philipsa ,to podeśle ci serwisówkę i zdjęcie gdzie są oznaczone pr regulacyjne.

Uruchomiłem swój nowy nabytek Philips N-4418.Nie było aż tak łatwo.Czyszczenie mazi po paskach zajeło mi dwa dni ,a tak nie jest idealnie.Lewy silnik był zatarty,więc musiałem się poratować takim samym z dawcy N-4450.Nie za bardzo kontaktowały płytki sterowania przyciskami i z początku za słabo zwijał taśmę.Poczysciłem wszystkie styki,przesmarowałem co trzeba i włączyłem.

Założyłem taśmę testową i okazało się,że pomimo ponad 35 lat magnetofon odtwarza jak nowy.

Nie było potrzeby dotykania jakiegokolwiek pr.Wszystkie ustawienia są fabryczne i żaden parametr się nie rozjechał.Nic nie przerywa i nie trzeszczy żaden potencjometr.Świecą się też wszystkie żarówki a jest ich 14.Bardzo miło zaskoczyła mnie praca mechanizmu.Jak w innych magnetofonach po zadziałaniu stopu na końcu taśmy ,słychać wyrazny trzask,to tu tylko ciche puk.

A są tacy ,co zaczynają od wymiany kondensatorów.W tym wypadku niczym nie kręciłem a gra i wygląda tak,jakbym go wczoraj przyniósł ze sklepu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15150-100005725 1253117538_thumb.jpg

post-15150-100005726 1253117538_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodatkowo naszła mnie taka myśl.Ten magnetofon ma wbudowane głosniki.Ostatni raz słuchałem w ten sposób swojego M-2404S dawno dawno temu,a wydaje mi się ,że było to wczoraj.

Marek- ja też w wielu moich magnetofonach nie musiałem kręcić PR-kami. Zastanawia mnie jednak ten zatarty silnik. Nie dało się go rozruszać ? Czy wymiana była konieczna ?

Kasjel.Oczywiscie go nie wyrzuciłem.Miałem zapasowy,więc wymieniłem.Zastanawiam się jak drania rozebrać i naprawic.To silnik prądu stałego zasilany przy przewijaniu 26 woltami.Służy też jako hamulec przy odtwarzaniu.

A swoja drogą to kiedyś bydowano sprzety ,że ho ho.Chciałbym zobaczyć dzisiejszy drogi wyrób za 35 lat.

Magnetofon pracuje non stop i jest coraz lepiej. Boję się go rozkręcac samodzielnie bo mam 2 tyg. na rozruch, a kosztował trochę nie tylko pieniędzy co przekonywania drugiej połowy, że magnetofon na duże szpule to ostatni mój zakup.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

józek222, 16 Wrz 2009, 18:43

>Muls - Jeśli możesz przesłac ksero serwisówki to będę wdzięczny.

http://rapidshare.com/files/269408203/AKAI_GX625_service_manual.PDF

GM

Marek 41 - W moim Philips'ie niczego nie regulowałem, wyczyściłem dokładnie tor i grałem. Ponieważ też stał "trochę" wymagał rozruchu. Paski w bardzo dobrym stanie, kilka drobnych napraw mechanicznych (licznik) i gra. Przy nagrywaniu ustawiam po taśmie poziom zapisu i przy odczycie jest wszystko dobrze. Czytam zpisy na forum od kiedy kupiłem Philips'a i wiele rzeczy poznałem właśnie tutaj. Dlatego nie pisałem wcześniej. Teraz jest problem i sam go nie rozwiążę, a AKAIa chciałbym zatrzymac gdyż go wybrałem. Dziękuję za rady i pomoc.

Pozdrawiam.

Ps.Jak postoi wyłączony problem wraca.

Masz tu schemat i oznaczenie regulacji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam zakręconych w szpulki .

Pierwszy test po kilkukrotnych odsłuhzach - nagrania Pink Floyd - Dark Side Of The Moon z analoga na Koncerta 3401 Sd -4,75.Tasma Video -uzywka z wypozyczlni ,oczywiscie cieta na cwiartki .

Nic dodac -nic ująć!1 Zwykłe taśmy nie mają, NIC do gadania!1Oczywiście jak dla mnie -amatora?

Gramofon Adam -cos tam .

Pozdrawiam szaleńców .

Smutne do ciszy przyrównanie wiatru

Kiedy na maszcie żagli już nie stanie

I chociaż cienie jeszcze są na statku

Spisują okręt na wieczną niepamięć

Aortą jednak płyniesz tak boleśnie

Bruzdami znacząc czas na naszym czole

Jak płomień gromnic w archipelag nieszczęść

Przez puste miejsca przy świątecznym stole

Śpiewają tobie omiń sny z daleka

Oniemiał prorok a słuchacze padli

Lecz ty u powiek zasuniętych czekasz

Podając serce na złamanej szabli

Dzwoni mi dotąd w uszach rytm tak ostry

Jak stal łopaty o spękaną ziemię

Nie było listów od nich tamtej wiosny

Trawą zarosło i głuchym milczeniem

I tylko nocą przychodzą na przełaj

Z uśmiechem niemym zwycięstwa i klęski

Na bluzie zdarty pagon oficerski

I słowa pieśni: Jeszcze nie zginęła..,

Może pamięta zawszonych i głodnych

Może ją łąki, lasy, pola bolą

Gdy po Nich płacze wiatr przed świtem wschodni

A oczy ptaków są przejrzystą solą

Lecz może jeszcze w salach pełnych dymu

Wśród jęku gitar w transie histerycznym

Padnie pytanie jak u bramy Rzymu

Dokąd odchodzisz i dlaczego milczysz

17.09.2009

Zbigniew Korwin-Piotrowski

>>Korwin

Twoje wiersze mają wielką siłę. Tym większą, że dają się zrozumieć przeciętnemu zjadaczowi chleba [patrz: mi], nic nie tracąc na swoich walorach artystycznych. Dziękuję Ci za nie.

znalazłem na strychu kasety magnetowidowe U-matic SONY. kiedyś używane, wyglądają porządnie, wizualnie idealne. może komuś się przydadzą.

Korwin,wspaniały tekst.Oby ktoś to wydał,ale sam wiesz jak dzisiaj jest.

System U-matic był całkiem całkiem,ale magnetowidy były drogie,więc mała szansa ,ale zawsze jest.

Odpaliłem dzisiaj znowu N-4418 i zdziwko.Po wczorajszej pieknej pracy zaciągał i zwalniał.

Już myslałem,ze coś poważnego,a to resztki smaru ze starego paska powodowao poslizg i głupienie czujnika obrotów.Znakomicie się przy czyszczeniu sprawdził płyn,który dostałem od Leszka59.

Leszku,jeszcze raz dziękuje.Jako ciekawostkę powiem,że w szpulowym magnetofonie jest głowica z kaseciaka.Odbiera ona impulsy z magnesów na kole zamachowym silnika i na tej podstawie są stabilizowane obroty.Zdjęcie pozwoliłem sobie zaporzyczyć ze strony

Ukryta Zawartość

post-15150-100005620 1253201201_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To monofoniczna głowica z prostego przenośnego kaseciaka.a jeśli chodzi o jakośc dzwięku,to jest identyczna z inymi modelami philipsa ,które mam.Wymienialność nagrań ,też jest idealna.

Choć to rówiesnik ZK-246,to porównywanie tych magnetofonów jest nie na miejscu.To całkowicie inna liga.Nawet na wewnetrznych głośnikach gra o niebo lepiej niż mój M-2404S

Do ^Kasjela

Kasjel jak masz dostęp do octanu etylu wypróbuj go na taśmie Ampexa lub BASF-ie od strony nośnika, na ściąganie czarnego matu podaję Ci przepis na PW.

Pozdrawiam

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi