Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki Filwojowi mam nareszcie demagnetyzer do szpulowca ! Ruski bo ruski, ale podobno dobry.

I tak wolę taki, od tych które ostatnio były sprzedawane na Allegro, za straszną kasę.

>>Korwin

Ale nam nie chodzi o standardy mocowań, tylko o kształt samej szpuli - nie o standard :-). Chyli szpula zwykła przypominająca filmówkę, żeby nie było nieporozumień, mi się nie podoba ;-).

Marek ma rację bo obojętne czy to ma średnicę 75,100 130.150,180 czy 265 mm jest to filmówka o odległości wzajemnej krążków większej niż 1/4" ponieważ pierwotnie służyła jako szpula projektora wąskotaśmowego

Kasjel Ty się ciesz, że to ruski demagnetyzer a nie zachodniojewropiejskoje grzejące się gawno z gwoździem. I tylko spokojnie cewka w cewkę wetknięty pręt z miękkiego jedna jego część wystaje poza cewkę na niej się tworzy otwarty strumień magnetyczny druga połowa gwoździa demagnetyzuje operatora ,rosyjski litera U na jednym z jej ramion założona cewka ramiona od góry nieco ściśnięte też przerwany strumień elektromagnetyczny ale demagnetyzują obydwa bieguny a nie jeden typem pierwszym nie powinny się bawić osoby z rozrusznikami serca lub kardiowerterami.

pozdrawiam

Zbyszek

Przepraszam że przynudzam, pierwsze filmówki wyglądały jak znak firmowy Mercedesa [podział koła na trzy ramiona co 120] następne były krzyżem wpisanym w koło [podział koła na cztery ramiona co 90 stopni później przyszła moda na wielootworowe a ostatnio cieszy się powodzeniem podział na dwa dwie duże powierzchnie a pomiędzy nimi dwie leżące rozciągnięte litery O naprzeciw siebie.

Pozdrawiam

Zbyszek

Ja filmówkami nazywam szpule o bardzo ażurowej konstrukcji, gdzie widać sporo nawinętej taśmy.

Określenie to, znam właśnie od Was z tego forum. W szczegóły się nigdy nie zagłębiałem.

Jak coś jest nie tak, to sorry.....ale nie wiedziałem.

- koniecznie!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Do^Dulona

Dziękuję serdecznie zaraz zaglądnę do skrzynki, komputer mi idzie non stop a ja cały prawie czas siedzę przy trawieniu w tej chwili zakładając, że temperaturą roztworu będzie się wahać od 18-20 stopni prąd elektrolizy niewysoki muszę ustalić doświadczalnie optymalną octanowinianu glinu w 1000 ml wody. to ma być bardzo drobnoziarnisty mat.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS fotki jeszcze do mnie nie dotarły

Do^Dulona zdjęcia jeszcze nie doszły

Pogodnego dnia dla Ciebie i wszystkich u mnie lekki chłodek ale świeci piękne słońce, którego też Wam życzę.

Zbyszek.

Do^Dulona

Doszły bardzo ładne, prawie taką linię jak na nich linia cięcia, uzyskuję już przy trawieniu. Jak będą znowu wycinali niech wytną w miarę grubej blasze, napisy, masz lakiernika a lakiernik musi mieć pistolet do piaskowania nic prostszego jak taki napis matowy na nierdzewce strzelić, nad aluminium siedzę non stop ja powoli zacznę składać do kupy zestaw do elektrolizy z regulacją prądu i napięcia, ale jeszcze muszę zrobić kilka prób aby później nie utknąć z palcem w nocniku.

W Krakowie chłodek ale i obłędne słońce

Na zdar!!!

Zbyszek

To jesteś zdolny jutro wyczaruję trochę luzu na tokarza a półcalowe jakie mam to też wyślę, to było tyle a teraz cisza radiowa.

Pozdrawiam

Zbyszek

Dulon184

Witam i zapytuję czy masz maszynerię do cięcia taśm video?Jestem bardzo ciekawy jak poradził by sobie z taką taśmą mój GX230.Czy była by możliwośc przecięcia taśmy i nawinięcie jej na szpulę 7'.A może masz jakąś resztkę którą możesz nawinąc na takową szpulę?Oczywiście pokrywam wszelkie koszty.

Możesz odpowiedziec na PW.Z góry dziękuję.

Do ^ Marka paczka zrobiona ciężka będzie otwieraj od białego dekla jest tam imadełko genialne i ruskie o takim samym gwincie jak reszta.

Do ^ Dulona dziękuję przygotuj się na ciężką wagę maszynki do poprawiania fachowców: w miarę jedz, dużo śpij nie pal i nie pij

Pozdrawiam

I spadam

Zbyszek

Mam pytanie:

Nagrałem ostatnio koncert z winyla i mam dość często podczas odtwarzanego utworu przyciszony lewy albo prawy kanał. Dzieje się tak na zmianę raz lewy raz prawy kanał. Czy to oznacza, że taśma już nie wyrabia, czy może ją przeczyścić? Przed nagranie zdemagnetyzowałem i przeczyściłem cały tor.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Neommamut,a może coś z przyleganiem tasmy i po prostu pływa góra dół?

A z innej beczki.Z tą hińszczyzną ,to juz przesada.Pokazywałem Dulonowi moją Szarotkę,odpaliłem ją na falach średnich i co złapałem.Międzynarodowe radio Pekin po polsku.Niezłe coI to na wewnetrznej antenie.

Marku, wszystko jest ok, taśma idzie jak po szynach :)

Obejrzyjcie ten filmik, końcówka jest świetna, aż się prawie popłakałem!

Tak

Tak przy drugim :) Przepraszam :)

OK, tak zrobię! Dzięki!

• Pokaż nowe odpowiedzi