Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) "item.html?drukuj=1

dla przypomnienia ponieważ jak co dzień o tej porze nasilony ruch na wysypisku i śmieci w sposób wyraźny przybyło.

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kasjel>>>

>

Ukryta Zawartość

dobre - magnetofony szpulowe razem z maszynami parowymi.Pozdrawiam - Jacek

Ukryta Zawartość

Mój TEAC kilka minut po otwarciu paczki. Nawet nie musiałem go przetrzeć - stan niemal sklepowy! Nie dopatrzyłem się ani jednej ryski, po prostu ideał. W rzeczywistości wygląda zresztą dużo lepiej, niż na zdjęciach - nigdy mi się ten magnetofon specjalnie nie podobał, ale jednak na żywo robi wrażenie. Mechanicznie i elektrycznie też w pełni sprawny, wszystko chodzi w podziwu godny sposób. Dźwięk potężny i czysty, dokładnie tak, jak oczekiwałem.

Niestety nie mam jeszcze dużych szpul do niego, musi się zadowoloć osiemnastkami.

Zdjęcia nienajlepsze, bo zrobione na szybko i przy kiepskim świetle.

Ukryta Zawartość

post-17871-100004548 1222703898_thumb.jpg

post-17871-100004549 1222703898_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rafal1996>No widzisz - czyli najważniejsze, że jest w świetnym stanie.Będziesz miał wiele radości.Mnie się ten teac bardzo podoba, a cena za jaką kupiłeś jeszcze bardziej.Jakie ma prędkości przesuwu i jakie głowice - dwu, czy czterośladowe?Pozdr - Jacek

Rzeczywiście nie jest zbyt piękny ten Teac. Ale wiem doskonale, że "na żywo" napewno wygląda dużo lepiej.Najważniejsze, że jest w tak dobrym stanie wizualnym oraz technicznym.Przynajmniej nie będziesz przeżywał z jego powodu takich stresów, jak ja z moim Sony TC 765 kiedyś.....

Możesz się pochwalić na PW, ile za niego dałeś ? Oczywiście gratuluję zakupu ! I nie przepłacaj za naby ! :-)

Wklejam jeszcze dwa zdjęcia mojego ulubieńca z tej rodziny - czyli Tascam BR20...

Ukryta Zawartość

post-8926-100004545 1222705473_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>> Jacekk011, 29 Wrz 2008, 18:11

> Jakie ma prędkości

>przesuwu i jakie głowice - dwu, czy czterośladowe?

To jest "podstawowa" wersja bez szaleństw - czteroślad przy prędkościach 9,5 i 19.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

A ja jako sentymentalny fan polskiej myśli techniczne, robię sobie lifting m2405. Może jestem oszołomem, ale co mi tam.

Na pierwszy ogień elektrolity- trafiło na takie jak siedzą w akaigx75. Kolejny krok to będzie głowica mozę uda mi się pozyskać jakąś GX, w zasadzie mam takie 2 w domu ale w sprawnym szpulaku hehe.

Będę nagrywał po tym całym zabiegu na VHS'ach. Właśnie na polskim gracie, brzmią one na nim rewelacyjnie. Niby tylko polski grat, a ma tak szeroką regulację BIASU że szczena opada!! Kalibruje bez problemu VHS z zapasem. Zamierzam zrobić sobie regulowany prąd podkładu z poziomu frontu.

Myśl techniczna polskich gruchotów wcale nie była głupia, widać ile Ci projektanci potrafili, a ile było im dane!!

Uważam,że do normalnej eksploatacji i przesuw 9.5 i 19.05cm/s i cztery ścieżki całkowicie wystarczy, chyba,że ktoś słucha wyłącznie muzyki klasycznej gitara, skrzypce fortepian czy takich pieśniarzy jak Leonard Cohen, to wtedy trzeba podwoić i przesuw i szerokość ścieżek. Panowie aby nagrywać spasionych łysych poobwieszanych łańcuchami wyjców przeżywających swoją czwartą z kolej pierwszą młodość nie należy kupować sprzętu do którego parametrów nie dorośli ani nigdy nie dorosną. Prawda jest taka ze s=śmiercią Jacka Kaczmarskiego i Czesława Niemena niema już w Polsce ani jednego Barda a na to te co się obecnie produkują to nawet MP3 zbyt wiele

Pozdrawiam

Zbyszek

Kasjel

Dlaczego planujesz sprzedaż swjego soniacza TC-399 ?

Nie wiem czy pamietasz jak ja i ty chwaliliśmy się swoimi Sony jeszcze na

Ukryta Zawartość

Czyli jednak jest duża przepaść w brzmieniu między innymi modelami, po prostu nie opłaca się. Porównywałeś do innych, lepszych modeli ?

Czy oco inne chodzi ?

Ukryta Zawartość

Zastanówmy się nad tym do czego ma nam magnetofon służyć jeśli do archiwizacji potwornej wręcz ilości wywiadów robionych z uporem maniaka bez żadnych dotacji bez oczekiwania na jakąkolwiek i od kogokolwiek nagrodę to magnetofon powinien mieć przy szpulach 10"zapis 4 ścieżkowy i przesuw 4,75cm/s.

Jeżeli zapisujemy w terenie muzykę rozrywkową koncerty na wolnym powietrzu lub sali 9.5 góra 19.05cm/s wystarczy jeżeli rejestrujemy muzykę klasyczną ratujemy się zastosowaniem odpowiedniej taśmy i doborem właściwych mikrofonów.Ludzie z zasady a tak naprawdę to z niechlujstwa i lenistwa nie wykorzystują nawet w 70 % możliwości posiadanego sprzętu.

Pozdrawiam

Zbyszek

V-savage: "Myśl techniczna polskich gruchotów wcale nie była głupia, widać ile Ci projektanci potrafili, a ile było im dane!!"

Czegóż oczekujesz od M 2405 S? Z założenia był to przecież magnetofon klasy standard, czyli sprzęt - "gruchot" dla ludzi o niezbyt zasobnych portfelach. Czy jes sens - poza osobistą satysfakcją z wykonanej roboty - żeby montować szklane głowice w tej maszynie?

Pozdrawiam.

No, mnie wystarczają cztery ślady i 19,5cm/s. Czyli mój Sony TC 765. Ale jak widzę te wszystkie maszyny Jacka, to rośnie we mnie straszliwe pożądanie ! :-). A Sony TC 399 musiał bym tylko po to, i dlatego sprzedać.....aby zdobyć kasę na dwuślad ! :-)

Gość V-savage

(Konto usunięte)

JanPeter, 29 Wrz 2008, 20:46

Wszystko ma sens:) Musi być tylko idea. Głowicę chcę wymienić po prostu dllatego, ze te polskie są kiepskiej jakości. Były składane jak wiesz z 2 części. Mam chyba ze 4 nowe sztuki i te 2 części są poprzesówane wg siebie. Wymienic raz a dobrze i tyle.

V-savage:

Czy istniały szklane głowice do magnetofonów szpulowych w wersji uniwersalnej? Z tego co się naczytałem, trudne będzie dostosowanie wzmacniaczy zapis/odczyt do parametrów prądowych i napięciowych głowicy GX, ale jeśli Ci się to uda, to należy Ci się uznanie :).

Jest prawdopodobnym niewątpliwie, że wybrakowane głowice zapasowe posiadasz. Odpady fabryczne niestety często chyba trafiały do serwisów, gdyż nie raz widziałem już na Allegro głowice ZRK serii U, które niezachęcały wyglądem.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

JanPeter, 29 Wrz 2008, 21:03

Nie wiem czy istniały uniwersalne. Planowałem wykorzystać odczytującą.

Jeśli już to głowica ma raczej paramery bardziej magnetyczne. Impedancję i indukcyjność. Jak z impedacją trafię w miarę przyzwoicie to juz dobrze i odtwarzać na bank będzie.

Nie pamietam juz ktory ale wywala się jeden rezystor chybaw w sprzężeniu zwrotnym wkładasz tam PR'ka i masz PB level w Kasprzaku.

Bez szaleństwa Panowie bez szaleństwa 38 i 76 cm/s [kiedyś coś takiego było] wymagają taśmy 50um czyli na szpulę 10" [miska dla buldoga] mieści się tyle ile 25um na 5" czyli 13. Mam taśmę grubości pasa transmisyjnego napędzającego młockarnię, raptem mogę na niej nagrać przy przesuwie 19.05cm/s 16 minut dwuśladowego stereo,ale jakość kładzie na łopatki.Do przegrywania winyli służy JVC BR700ERA po ... Wam te 38 skoro nie korzystacie z mikrofonu

pozdrawiam

Zbyszek

Witam apropo głowic ja mam głowice telefunkena g 435, wielkośc taka sama jaka była montowana 2405.Czy była by możliwośc zamontowania w magnetofonie 2405 Pozdrawiam Marian

Właśnie słucham z Ery kopii analogów.Rewelacja!A te realizacje z lat siedemdziesiątych to powinien być wzorzec dla dzisiejszych reżyserów dźwięku!Obecnie jakby wszyscy pogłuchli!

Jeśli chodzi zamontowanie to chyba nie powinno być problemu,tylko niewiem jak od strony elektroniki czy będzie to chodzić. Pozdrawiam Marian

O głowice do M2405S należy odpytać MAGA ponieważ ten magnetofon został twórczo zwalony z któregoś prostszego Tandberga.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS.Mnie ruszają tylko dwa polskie Magnetofony pierwszy to "Melodia" a drugi to marzenie SB-eka czyli MAK

Maka mam od naszego Marka i chodzi dzień w dzień

Ciekawi mnie to rzekome pokrewieństwo ZK 2XX z którymś Tandbergiem. Kiedyś może ów fakt ostatecznie uda mi się ustalić.

Czy "Melodia" polska nie miała czegoś wspólnego z radziecką lub na odwrót?

Witam Panie Zbyszku ja posiadam trzy Melodie dwie na chodzie jedna na części,i do tego kilka kompletów pasków jak i orginalny mikrofon. Pozdrawiam Marian

• Pokaż nowe odpowiedzi