Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość sofistan

(Konto usunięte)

Do czyszczenia taśm używam SONAX X-treme NANO PRO (zgodnie z zaleceniem Korwina) i jeszcze żadnej nie wyrzuciłem. Spryskuję bawełnianą szmatkę, przewijam dwa, trzy razy, odstawiam na 24 godziny, potem jeszcze raz SONAX, na koniec bawełnianym, suchym wacikiem. Koniec bajki :-)

Nie wyrzucam taśm nawet tych najbardziej brudnych staram się je kąpać prać traktować płynem antystatycznym do płukania tkanin odwirowywuję je przy pomocy wiertarki następnie zakładam na magnetofon i przewijam przez szmatkę omijając tor przesuwu taśmy szpula/szpula aż do skutku . Niszczę natomiast taśmy wykazujące tak zwane złódkowanie lub pofalowanie brzegów chociaż bywają często czyste niczym łza.

Przynoszę do domu różne dziadostwo, niektóre jest dla mnie niezwykle cenne ze względu na materiał który jest na nim nagrany. Kąpałem w płynach do mycia karoserii jeden z nich jest już w tym wątku podany szamponach płynach do mycia naczyń i innych.

Pozdrawiam

Zbyszek

paul_67, 20 Lut 2010, 22:41.

brawo paul.

Tylko dlaczego jest nas tak mało na YT?

Dzisiaj zrobilem probne nagranie mojej kolejnej zabawki którą wstawie na YT .

Panowie!

Do roboty i wstawiac swoje zabawki na UT.

>>paul_67

Pewnie kalibracja, bo w sumie cóż innego... Ja myślę nad jakąś lepszą wkładką, bo wydaje mi się, że Ortofon OMB5E nie wyczerpuje ani trochę możliwości tego ramienia. Jest NIESAMOWICIE czułe.

Mam już idealnie ustawionego revoxa PR-99 mkII.Okazało się,że nawet pan Leszek może się pomylić.Kalibracja została wykonanana przy nieprawidłowo ustawionych przełącznikach ,wiec efekt był niepełny.Teraz,po prawidłowej kalibracji ,zrobiłem próbny zapis na 9,5 cm/sek na taśmie basf studio master 910 i efekt jest niesamowity.Nie tylko,że nie ma obciętego pasma,ale nawet są nieco podbite wysokie .Zdjeliśmy harakterystykę zapisu na taśmie basf LGR -50,przy prędkości 19,5cm/sek i okazało się,że spadek pasma o 3 db zaczyna sie dopiero powyżej 30 khz.A oficjalnie podane pasmo to spadek o 2 db od 20 khz.

Jestem więc bardzo zadowolony z posiadania takiego sprzętu.

Zbyszku ,dziekuje.

>>G.Mark

Dziękuję, jak zawsze klasa! :)

>>Do reszty

Gratuluję wszystkim nowych zakupów, szczególnie Szmaragd mi się podoba, bo moi rodzice taki mieli :) Przepraszam, że mało się udzielam, ale mam trochę na głowie i chciałbym już zakończyć naprawę mojego świątecznego nabytku :)

Dobranoc wszystkim!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

>>mielinski

Ja mam Audio-Technica AT440MLa - wkładka cudo!!!!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

>>Marek-41

Należy pamiętać, że prawdziwe, renomowane marki podają w swoich instrukcjach absolutnie wymagane minimalne parametry. Występują tam zapewne symbole/zwroty typu "nie mniej", "nie więcej". A nie to, co teraz się widzi - wartość uśredniona... Poza tym charakterystyki były zdejmowane na taśmie ReVox 641, która jakimś znowu mega-cudem nie była ;-).

>>neomammut

Och, no ja nie wątpię, tylko... Cena, cena, cena :-(... To nie na studencką kieszeń ;-). A myślę, że Fonomaster potrafiłby ją wykorzystać, ogólnie mam bardzo wysokie mniemanie o tym gramofonie. Zresztą - uważam, że nawet na tym OMB5E gra całkiem przyzwoicie ;-)!

Mieliński,co by nie mówić,to to ,że dostałem w prezencie karton z częściami,który okazał sie być fabrycznie nowym studyjnym magnetofonem zakrawało na cud.Ponad rok zajeło mi złożenie i uruchomienie całości,ale efekt jet nadzwyczajny.

Życzę podobnych prezentów i tobie ,jak i innym czytelnikom tego wątku.

>>paul_67

To się nie zrozumieliśmy :-). Ja właśnie robię tak, jak napisałem, czyli zgrywam dźwięk z wyjścia liniowego na kompa. Jak oceniasz dźwięk mojego zabytku? Czysto z ciekawości pytam, bo w sumie nie mam częstej styczności z innymi gramofonami...

>>Marek-41

Ja szczęśliwym łutem stałem się posiadaczem mojego Koncerta - zupełnie za darmo. Nie był może w stanie "jak nówka", ale po odpowiednim nakładzie pracy cieszy oko i ucho. Jeszcze tylko nieszczęsne głowice, na które wciąż staram się uciułać fundusze ;-)... Ale - wciąż gra i to wzorowo :-)!

A teraz odjazdowa ciekawostka - sluchawki.... KWADROFONICZNE !!! Dla porownania, jakie sa duze, polozylem szpule 26 cm obok :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5308-100001669 1266706814_thumb.jpg

post-5308-100001670 1266706814_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powiedzcie mi czy Revox A77 to dwu- czy czterosciezkowiec?

Mam tez inną prosbę - wie ktos jak zdobyc (a moze ktos ma) schemat do AKAI GX220? Bardzo byłbym zobowiązany...

• Pokaż nowe odpowiedzi