Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

paul_67 jak na tak krótkie docieranie w domu nie zauważyłem kłopotu mam oryginalne naby tascama są solidne porównywałem z nabami między innymi tymi takimi wystającymi w alumie z revoxa i tamte nie zachwyciły mnie za bardzo ale wygląd mają fajny , ten gość mówił że szpula szpuli nie równa tak jak i naby trzeba spasować dobrze i przy zakładaniu szpuli dobrze dociągnąć a masz jakieś problemy z tym opisz co się dzieje? pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Jak się je dobrze dociągnie to jest OK, ale mają czasami tendencje do poluzowania gdy nałożę aluminiowe szpulę.Trzeba czasami nad tym popracować.Szczególnie jak się korzysta ze szpul różnych firm.Też mam oryginalne Naby Tascama.

Ja mam naby Teaca, które są identyczne jak Tascamy. Niestety mam luz na osiach szpul.

Myślałem, że mam te naby już wyrobione w środkach. Gdy zauważyłem, że zwykłe plastikowe szpule mają taki sam luz. I co to ma znaczyć ? Sony zrobiło za małej średnicy osie ?

Poradziłem sobie z tym, wciskając kawałeczki gumki recepturki w nacięcia na łopatki. Ale to tak nie powinno wyglądać.....co nie ?

jak rozumiem ,macie Naby beoringów/ .Jeśli macie Naby z oringami warto je wymienic . Ja założyłe gumy z Naba Koncertowego . Sa grubsze i doskonale trzymaja szpule.Były ostatnio na Allegro Pisalem dzis do sprzedającego . jeszcze je ma tylko znaleśc dzis nie może . Zmówiłe sobie na zapas.

Oglądałem naby Sony Teac, Revox,itd są różne moim zdaniem spasowanie też nie będzie idealne , minimalny luz musi być , dociskamy szpule dokręcając naby i jest ok , może Kasjelu musisz szukać nab do Soniaka ,teraz mam w głowie tego TEAC ze zdjęć wyżej ma to czego nie ma ten Tascam

audiomagia.blogspot.com

W środę miało się odbyć spotkanie na szczycie w celu dogadania detali, ale niestety Maniuś nam się rozchorował...Zdrowia życzę!!!

Naby jak naby dobranoc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4738-100004047 1223324147_thumb.jpg

post-4738-100004048 1223324147_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Właściwie wszystko jest OK, ale ja jeszcze nie oglądałem i nie sprawdzałem na "żywo" prototypu i stąd ten mały poślizg czasowy...

Nie dopasuje tak NAB. Szpule maja różne srednice otworów.Minimalnie ,ale rózne . Chyba w tym celu wymyślono oringi ,aby guma niwelowala róznice.

"dulon184"- ja mówię o luzach na osi.Czyli pomiędzy nabą a osią z łopatkami.

"Paul64"- niewiem jak to zmierzyć, bo właśnie te łopatki przeszkadzają.....

Kasjel.Sprawdziłem u siebie na philipsie i tandbergu.Mam naby revoxa i akai.Akai ma zaciskaną centralną oś,więc o luzach nie mam mowy.Revox tego nie ma i jest trzymany jedynie sprężyną tych właśnie skrzydełek.Może u ciebie te sprężynki są zbyt słabe.Jeśli jest w osi centralna śruba,to spróbuj ja dokręcić.

>Witam produkcją nab ruszamy przyszłym tygodniu,jeszcze chcemy nanieś poprawki .Jesteśmy trakcie zamówienia materiału. Pozdrawiam Marian

ok rozumiem.Niemniej te łopatki trzymaja szpule tylko aby nie spadła z osi,jeśli szpulak stoi .Generalnie cała moc obrotu przenosza trzy pazurki na nabie ,na części która wchodzi w szpule.Mam Naby Teac-a i też lataja na przewijaniu a nab-a wchodzi na os wmiarę dopasowana,.Jesli dodac do tych pazurków mocowanie obrotem ,lub oringi ,wtedy nie powinno sie kołatac Teraz sprawdziłem Naba Koncertowego Pazurki z osi trzymaja dobrze ,.Nie ma luzu . A Nab Teac-a .lekko sie kiwa na tych pazurkach z osi.

Marek41 - z tym nic nie da się zrobić, tylko te gumki w nacięciach na łopatki. Kiedyś chciałem wkleić w te nacięcia kawałeczki paska napędowego o przekroju kwadratowym, ale taka guma jest zbyt twarda.Musiał bym mieć takie naby "Akai", albo może "Manius59" zrobi dla mnie mniejsze otwory.

Narazie nic nie mówię, bo niewiadomo ile ten interes będzie kosztował.....

Teraz rozumiem.Luz masz nie na osi centralnej,ale pomiedzy nabem,a szpulą.Nasze naby są skrecane,więc po dokręceniu,żadna szpula nie powinna sprawiać kłopotu.

• Pokaż nowe odpowiedzi