Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Muszę cię pocieszyć "neomammut"! Otóż przed chwilą padło zasilanie w moim Sony TC 765.

Pali mi te bezpieczniki 2,5A. Magnetofon był cały czas sprawny i nie zepsuł się podczas pracy. Dzisiaj poprostu włączyłem "power" i zobaczyłem tylko błysk i koniec :-((

O kurna! Kasjel, no to mamy chyba podobnie, choć u mnie nie to, że pali bezpieczniki (zaczęło się od wybuchu tranzystora Q703 bodajże), choć raz się zdarzyło, ale z trafo mam nie równe napięcia doprowadzone do płytki i chyba coś cały czas jakby ten prąd hamuje. Współczuje Ci, masz w takim razie pracowitą niedzielę, oby po wymianie zabłysł ponownie! Tascam,jak do tej pory, chodzi bez zarzutu...

EDIT

Chwila, nawet po wymianie pali te bezpieczniki?

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

O kurna! Kasjel, no to mamy chyba podobnie, choć u mnie nie to, że pali bezpieczniki (zaczęło się od wybuchu tranzystora Q703 bodajże), choć raz się zdarzyło, ale z trafo mam nie równe napięcia doprowadzone do płytki i chyba coś cały czas jakby ten prąd hamuje. Współczuje Ci, masz w takim razie pracowitą niedzielę, oby po wymianie zabłysł ponownie! Tascam,jak do tej pory, chodzi bez zarzutu...

EDIT

Chwila, nawet po wymianie pali te bezpieczniki?

Najpierw spalił się ten 2,5A po lewej stronie. Wstawiłem nowy, to spalił się ten po prawej. I teraz pali zawsze każdy nowy bezpiecznik z prawej 2,5A.

Witam Wszystkich! Mam pytanie do Was. Kupiłem ostatnio mostek z głowicami dwuścieżkowymi do Revox B-77. W tej chwili jest czterościeżkowy.

Pytanie brzmi, czy zrobić z niego dwuścieżkowego?

Pozdrawiam Was adam2948.

Najpierw spalił się ten 2,5A po lewej stronie. Wstawiłem nowy, to spalił się ten po prawej. I teraz pali zawsze każdy nowy bezpiecznik z prawej 2,5A.

No to masz nie lada wyzwanie, coś powoduje spięcie, współczuje Ci bardzo, bo to chyba najgorsze z możliwych problemów. Dobrze by było odłączyć ten zasilacz od reszty obwodu, wieczorem napiszę Ci co i jak, odłącz jednak najpierw na płytce zasilania konektor CNP702, prócz tego dobrze by było też odłączyć całkowicie zasilacz 24V, zrobię screena i pozaznaczam Ci co masz wylutować i ze sobą połączyć....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

No to masz nie lada wyzwanie, coś powoduje spięcie, współczuje Ci bardzo, bo to chyba najgorsze z możliwych problemów. Dobrze by było odłączyć ten zasilacz od reszty obwodu, wieczorem napiszę Ci co i jak, odłącz jednak najpierw na płytce zasilania konektor CNP702, prócz tego dobrze by było też odłączyć całkowicie zasilacz 24V, zrobię screena i pozaznaczam Ci co masz wylutować i ze sobą połączyć....

Sprawdzę diody od D701 do D704. Oraz DZ26 i DZ14. Poza tym tranzystor Q 708. Ale to nie dzisiaj. Tak się wkurzyłem, że trzęsą mi się łapy i nie nadaję się do takiej roboty :-))

Ostatnio znalazłem u dziadków 3 taśmy szpulowe, nagrywane w latach 70'. Muzyka, kawalki meczów z MŚ 74 itp

czy da się to jakośc skopiować aby uzyskać to w mp3 beż płacenia ogromnych pieniędzy - 40 zl za godzine... Razem mam 1260m tych tasm nagrywanych magnetofonem czterosciezkowym.

Ile tam będzie minut maks. nagranych?

Da się to jakoś skopiować?

Kasjel,tak czasami jest.Współczuje,ale jestem pewny,że sobie dasz radę.Pospiech nie jest wskazany.Ja się nie spieszę z amplitunerem Philips 720.Nie mam kanapy,bo zajęta cała rozbebeszonym amplitunerem i resztą potrzebnego sprzętu,ale już swiecą się wszystkie żarówki,działa idealnie tuner,a dodatkowo jest czysciutki i naprawiłem wszystkie problemy mechaniczne.Została jeszcze lewa końcówka mocy i bedzie jak nowy.Mi też pali bezpiecznik 2,5 ampera ją zasilający.Ma co prawda układ zabezpieczający tranzystory końcowe przed zwarciem,ale raczej zakładam,że padły.Nie spiesz się,a sam wpadniesz na sposób jak dojść ,co tam się wysypało.Powodzenia.

Ja się w zasadzie nie martwię. Mam już doświadczenie w naprawach układów zasilania. Poz tym zawsze mogę liczyć na pomoc kolegów z tego forum, którzy naprawdę znają się na elektronice.

Problem w tym, że narazie mam tego wszystkiego dosyć ! Jestem w tej chwili świeżo po stoczonej walce z Benytone MCD 3000 oraz mniejszej bitwie z Basf,em. A wcześniej była przecież Yamaha K560 którą mi podarowałeś Marku.

Ja się w zasadzie nie martwię. Mam już doświadczenie w naprawach układów zasilania. Poz tym zawsze mogę liczyć na pomoc kolegów z tego forum, którzy naprawdę znają się na elektronice.

Problem w tym, że narazie mam tego wszystkiego dosyć ! Jestem w tej chwili świeżo po stoczonej walce z Benytone MCD 3000 oraz mniejszej bitwie z Basf,em. A wcześniej była przecież Yamaha K560 którą mi podarowałeś Marku.

Ja to traktuje jako zabawę na długie zimowe wieczory.A jak mam dość ,to sobie robie przerwę.Nie ma co się napinać i denerwować,bo życie nam tego nie oszczędza.To ma być zajęcie odprężające po codziennych walkach i tak to należy traktować.Inaczej będzie to ,tylko dodatkowy powód do stresu.

Tak to u mnie wygląda już od dwóch tygodni he he.Jak skończę,będe miał topowy zestaw philipsa z roku 1972.Magnetofony N-4450,N-4418,amplituner RH720 i gramofon GA-212.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A jednak nie wytrzymałem i zabrałem się za naprawę. Mam uwaloną jedną diodę w mostku prostowniczym. Poszukam takiej diody w moich gratach. Ale zastanawiam się, czy czasem coś jeszcze się uszkodziło na skutek awari mostka....

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

A jednak nie wytrzymałem i zabrałem się za naprawę. Mam uwaloną jedną diodę w mostku prostowniczym. Poszukam takiej diody w moich gratach. Ale zastanawiam się, czy czasem coś jeszcze się uszkodziło na skutek awari mostka....

Zamień wszystkie diody mostka na 1N4007. Jeśli nie chcesz aby się zbytnio nagrzewały, możesz zastosować diody na średni prąd wyprostowany 3A i napięcie wsteczne większe lub równe 200V.

Oryginalne diody prostownicze w mostku mają parametry jak tu http://pdf1.alldatasheet.net/datasheet-pdf/view/93377/ETC/10E2.html

GM

>>Mielinski

Świetna robota, ryski tym też można uzupełniać, mowa o grubych rysach dochodzących do 3-4mm?

Takie rysy też można by spokojnie uzupełnić, potem szlifowanie i po kłopocie :-).

Gość sofistan

(Konto usunięte)

No to faktycznie, oto mój pokoik i wygląda, sami zobaczcie :)

Na takiej przestrzeni i przy ss g-3 dźwięk to pewnie bajka :-). Ja byłem o krok od zakupu g-5, ale gość się wycofał, szkoda, bo szukam od jakiegoś czasu takich topowych konstrukcji, a mam 35m2 do nagłośnienia :-).

Pozdrawiam

Jacek

No to Sony TC 765 już naprawiony ! Wymieniłem wszystkie cztery diody w mostku prostowniczym i jest OK. Tradycyjne podziękowania dla G Marka za pomoc w naprawie.

>>sofistan

Jak tylko trafisz na SS-G3 to bierz bez wahania! Nie ma jak to konstrukcja zamknięta! Nie wspomnę o samym brzmieniu, bajka jakich mało!

>>Kasjel

Bardzo miło słyszeć, szkoda, że mój nadal odmawia współpracy... Swoją drogą bardzo się martwię o niego :(

Witam

Dostalem dzisiaj za darmo Uher Royal de luxe

wymaga tylko czyszczenia ale czy warto jak myslicie panowie

czy wyslac go na smietnik

Pozdrawiam

Witam

Dostalem dzisiaj za darmo Uher Royal de luxe

wymaga tylko czyszczenia ale czy warto jak myslicie panowie

czy wyslac go na smietnik

Pozdrawiam

Jest to bardzo dobry magnetofon ma wymienne bloki głowic [kasująca - nagrywająca - odtwarzająca ] niezwykle łatwe w demontażu i montażu rewelacyjne przesuwy od dyktafonowego 2.4 przez 4.76, 9.5 do 19.04 cm/s maksymalna wielkość szpuli 180mm. Może pracować w pozycji poziomej i pionowej. Bloki głowic nawzajem wymienne to dwuśladowe i czterościeżkowe. Magnetofon pracuje w mono 1, mono 2, stereo i multiplay. Jest to solidna zwarta konstrukcja niezwykle prosta w obsłudze i w pracy wyjątkowo stabilna.

Pozdrawiam

Czyść oliw i ciesz się

Pozdrawiam

Zbyszek

Czesc Zbyszek

Tak myslalem ze to Ty napiszesz bo jestes expertem "Uher"

tak jest teraz glowice so w bardzo dobrym stanie

odtwarza bardzo dobrze ale ma jeden problem z licznikiem

zlamany tryb w liczniku ale z tym to taki durzy problem nie jest

Dziekuje za informacje

pozdrowienia z zimnej Kanaday

Czesc Zbyszek

Tak myslalem ze to Ty napiszesz bo jestes expertem "Uher"

tak jest teraz glowice so w bardzo dobrym stanie

odtwarza bardzo dobrze ale ma jeden problem z licznikiem

zlamany tryb w liczniku ale z tym to taki durzy problem nie jest

Dziekuje za informacje

pozdrowienia z zimnej Kanaday

Jak jesteś z Kanady to poproszę Petera Paula Koprowskiego i uzyskam Jego zgodę to może będziesz nagrywał komponowaną przez Niego muzykę, ale do tego potrzebny jest już inny UHER 4200 UHER REPORT - STEREO [wystarczy na początek jest to bardzo dobry dwuślad] albo UHER REPORT 4200 MONITOR genialny wyjątkowo solidnie wykonany i przyjazny w obsłudze, mam takiego od lat i wiele na nim nagrywałem nie wiedząc nic o dodatkowych możliwościach sprzętu uświadomił mnie dopiero Pan H.Konstanty S. Który przywrócił go do życia po 2.5 letniej przerwie, traktuję tą reanimację dokonaną w błyskawicznym tempie przy minimum oprzyrządowania jako cud i błysk cholernie wysokiego IQ. Szukaj sprzętu wśród znajomych, znajomych znajomych, na pchlich targach eBay, Allegro i innych serwisach aukcyjnych.

Oprócz gorących pozdrowień ciepła do Kanady Ci nie wyślę u mnie w tej chwili - 5 C za szybą i nieszczelne okno

Trzymaj się

Zbyszek

Szukam zaufanej 100% i znającej się na rzeczy osoby do której mógłbym wysłać do naprawy swój 30-letni wzmacniacz,

sam nie daję rady go naprawić, inny elektronik do którego oddałem - tylko więcej zepsuł niż naprawił :-(

CUDEM udało mi się zdobyć uszkodzone przez niego oryginalne tranzystory i nie chciałbym ponownie ryzykować

bo drugiej szansy czuję że nie dostanę, a BARDZO mi zależy na naprawie tego wzmacniacza, pomóżcie proszę.

Witam coś z tej bajki poszukuję instrukcji obsługi, instrukcji serwisowej i schematu magnetofonu MARANTZ CP-430. Część jego funkcji zdążyłem metodą prób i błędów już poznać, jest u mnie od godziny 11 dnia dzisiejszego.Ma przyspieszone ale tym nie mniej wyjątkowo stabilne obroty być może nawet specjalnie przestawione. Ktoś być może chciał kosztem skrócenia czasu zapisu [ 4.76 cm/s] uzyskać lepszą znacznie dynamikę [9.5 cm/s] i niższy poziom szumów.Obecnie jestem w trakcie czyszczenia całości i rozgryzania poszczególnych ustawień wiem już jedno Pitch Control pokrętło pod klapką z prawej strony nie zwalnia ani nie przyspiesza obrotów silnika.

Pozdrawiam wszystkich

Zbyszek

Witam coś z tej bajki poszukuję instrukcji obsługi, instrukcji serwisowej i schematu magnetofonu MARANTZ CP-430. Część jego funkcji zdążyłem metodą prób i błędów już poznać, jest u mnie od godziny 11 dnia dzisiejszego.Ma przyspieszone ale tym nie mniej wyjątkowo stabilne obroty być może nawet specjalnie przestawione. Ktoś być może chciał kosztem skrócenia czasu zapisu [ 4.76 cm/s] uzyskać lepszą znacznie dynamikę [9.5 cm/s] i niższy poziom szumów.Obecnie jestem w trakcie czyszczenia całości i rozgryzania poszczególnych ustawień wiem już jedno Pitch Control pokrętło pod klapką z prawej strony nie zwalnia ani nie przyspiesza obrotów silnika.

Pozdrawiam wszystkich

Zbyszek

Korwin - tu możesz sobie pobrać serwisówkę do tego modelu. Ja już pobrałem, i jak będziesz miał problemy to najwyżej prześlę ci na maila.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Korwin - tu możesz sobie pobrać serwisówkę do tego modelu. Ja już pobrałem, i jak będziesz miał problemy to najwyżej prześlę ci na maila.

Ukryta Zawartość

Mam problemy klnę idealnie po polsku rosyjsku nawet niemiecku ale angielski jakoś mi nie leży, może wieczorem poproszę syna aby mi ściągnął./

Pozdrawiam

Zbyszek

A tak między nami dzięki Tobie i błyskawicznym dostarczeniu właściwej serwisówki i do właściwego Człowieka w piątek nareszcie będę miał już u Siebie UHER-a 4200 Monitor

Ukryta Zawartość

Mam problemy klnę idealnie po polsku rosyjsku nawet niemiecku ale angielski jakoś mi nie leży, może wieczorem poproszę syna aby mi ściągnął./

Pozdrawiam

Zbyszek

A tak między nami dzięki Tobie i błyskawicznym dostarczeniu właściwej serwisówki i do właściwego Człowieka w piątek nareszcie będę miał już u Siebie UHER-a 4200 Monitor

Korwin - po kliknięciu na napis "pobierz kompletną instrukcję..." obok chłopczyka, musisz odpowiedzieć na pytania na górze zaznaczając najlepiej każdą piątą gwiazdkę. Jak oznaczysz wszystkie, to wówczas aktywany stanie się umieszczony poniżej napis "Pobierz instrukcję" czy coś w tym stylu....

Edytowane przez Kasjel

Korwin - po kliknięciu na napis "pobierz kompletną instrukcję..." obok chłopczyka, musisz odpowiedzieć na pytania na górze zaznaczając najlepiej każdą piątą gwiazdkę. Jak oznaczysz wszystkie, to wówczas aktywany stanie się umieszczony poniżej napis "Pobierz instrukcję" czy coś w tym stylu....

Dzisiaj sobie odpuszczę, jutro będę usiłował ściągnąć

dziękuję i pozdrawiam

Zbyszek

Już wysłałem ci na maila. Odbierz pocztę....

Co Bym Ja bez Ciebie zrobił odebrałem, wydrukowałem dziękuję, siedzę teraz nad swoimi tekstami a przy okazji ładuję akumulatorki do Marantz-a. Próbowałem go odpalić przez zasilacz ale zasilacz jaki mi przysłano zamiast 4.5 =V miał 5 =V i magnetofon dostawał dosłownie pierdolca z przytupem.

Jak zacznę lecieć na pysk powlokę się do łóżka, miałem tą myśl przednią już przed 22 dnia poprzedniego cóż mówi się trudno

Pozdrawiam

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi