Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

W sprawie NAB w poniedziałek już wszystko powinno być jasne.Trochę to długo trwało, ale jak się coś załatwia to zaczynają się piętrzyć problemy.W końcu się doczekamy!

Marek_41>Pięknie wygląda ten A-77.Dopicowany elegancko. A PR mam nadzieję ruszy bez zastrzeżeń. Można by powiedzieć Marku ...od zera do bohatera....Jestem podekscytowany tą pracą.Dla Marka wielkie gratulacje.Widziałem tego PR99 w częściach - to niesamowita frajda tak go doprowadzić do życia i odpalić po raz pierwszy, może będę miał szczęście być przy tym.Mojego PRa też odpalaliśmy razem pierwszy raz - nigdy tego nie zapomnę.Dla wariatów magnetofonowych takich jak my - to chwila jedna z najcenniejszych w życiu.Tego się nie zapomina.Pozdrawiam serdecznie Marku i czekam na nasze spotkanie - jacek

czarrek i reszta tych co mają revoxy A-77 lub B-77 - nie moge doszukać się dlaczego prawa rolka powinna być nieruchoma. Nie wiem. U mnie była wytarta i dlatecgo zmieniłem ją na łożysko o identycznym rozmiarze, nie zauważyłem żadnych zmian w przesuwie, ale cały czas myślę o tym co napisał czarrek.W oryginale, jest rzeczywiście nieruchoma - dlaczego?, przecież dochodzi tarcie, może chodzi o naciąg taśmy z prawej strony, ale przy łożysku naciąg się nie pogorszył.Dopiero w PR 99 na prawej rolce jest łożysko, ale za to zaraz za nim jest bolec naciągu taśmy a w B-77 i A77 naciągu z prawej strony nie ma - czy to może być odpowiedzią? - na razie nie wiem.Pozdrawiam - Jacek

Wkleję jeszcze proces rozpakowywania Revoxa z oryginalnego opakowania ponieważ to już graniczy z cudem, ale jest jednak możliwe.Pozdrawiam - Jacek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8926-100002826 1224947889_thumb.jpg

post-8926-100002827 1224947889_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze dwa szczegóły...

Ukryta Zawartość

post-8926-100002824 1224947952_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piekne te Revox-y gratuluje zakupu. Ja czekam na koniec swojej aukcji moze sie i mi troszke poszczesci.A potem jak sie uda to bede musial nabyc... NAB-y i jakies szpulki chociaz jedna czysta a druga pusta zeby wogole odpalic sprzet.Ale narazie sie nie martwie bo jeszcze go nie mam.Jak juz bedzie koniec aukcji to dopiero bede sie martwil czym mam go nakarmic :)

Pozdrawiam serdecznie Wojtek.

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Czarek.U mnie w każdej chwili można powrócić do oryginału.Wszystkie części po zdemontowaniu mam w folii.Jednak jak prawa rolka się nie kręci,to znacznie rosną opory przesuwu,a to nie jest zdrowe.

Nadszedł dzien czyszczenia szpulek. Wstawiam wiec kilka fotek rozebranego Aklai636DB ,ktore swego czasu obiecalem.

Ukryta Zawartość

post-19835-100002812 1224954604_thumb.jpg

post-19835-100002813 1224954604_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Krotka moja ocena Akai 636Db.

To ze jest ładny chyba nie podlega specjalnej dyskusji .

Meczanicznie bardzo wygodny do obsługi . Jak dla mnie funkcja autoreversu jest bardzo przydatna.Nie probowałe jeszcze nagrywac na dobrych nowych tasmach ,ale na uzywkach gra duzo lepiej od Koncerta.Ma spokojniejszy bas i sporo wyższe wysokie tony ..Dzis o malo go nie rozwaliłem ..Opusciła sie pewna częśc elektroniczno -mechaniczne i przestał kręcic na Playu. Jednak sie dopatrzylem i jest OK.

W kolejmym szpulowcu zauważyłem duże tarcie taśmy o kołki . Po zdjęciu z kołków i przwijaniu Szpula -szpula kreci sporo szybciej .Az sie bije jak Korwin to przeczyta__.Pozdrawiamzakręconych w szpulki.

Dulon>piękne zdjęcia.Ja ograniczam się do maximum w grzebaniu w Akai - jest dość skomplikowany w środku i się boję.W revoxie jest prościej.Widać wieczory jesienne sprzyjają takim domowym serwisom.

Ja wczoraj i dzisiaj dokształcam się nt lamp i wzmaków lampowych, może coś pokąbinuję ze swoimi monoblokami i oczywiście nie przerwanie pracuje gramofon.Pozdrawiam wszystkich - Jacek

Bardzo zajefajne maszyny Panowie Gratuluje ja dzisiaj walczyłem z kasetami bo trza było trochę poukładać no wiec zmajstrowałem półkę nawet wyszło

Słuchałem troche analogu niestety z Gerrarda musiałem przerobić piatkę na czincze żebym mógł cos nagrać dzisiaj poszedł Sinatra do przegrania teraz siedzimy i sobie słuchamy miło:)

Ukryta Zawartość

post-4738-100002794 1224964685_thumb.jpg

post-4738-100002795 1224964685_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Jacekk011, 25 Paź 2008, 21:43

Jak pamietasz fotki obiecałem ,wiec nie wypadalo zaprzeczyc sobie . .W elektronice również nie grzebię ,nie znam sie na tym. Z mechanika sobie radzę .faktycznie jak sie otworzy Akai to w sodku wygląda jak pusty w porównaniu np,z Koncerterm.Zyczę powodzenia w kombinacjach.

Komputer po modernizacji pracuje mi jak burza: dwa GB RAM nowa płyta,nowy procesor nowa karta grafiki, dlatego piszę prawie jak automat. korzystam z jednej taśmy, jednego mikrofonu, wyłącznika pausy pod butem i słuchawek i nie jest to żadne stereo tylko zwykłe mono dwuślad A/B i przesuw 4.75cm/s. Z pójścia na koncert Sabatonu nici ale Ampex/Ampex i Stilon/Ampex razem z UHER-em REPORT 4200 MONITOR zawsze są w stałym pogotowiu.W przyszłym tygodniu zacznę szukać taśm 13-15 w okolicy może na coś natrafię

Pozdrawiam

Zbyszek

Poczta tak ale ja jeszcze nie, ponieważ robię paczkę metodą Andrzeja Kmicica obecnie jest to już niezła kiszka ale podejrzewam, że będzie jako ramię męża.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Koncert Sabatonu musiałem odpuścić niestety.

Witam serdecznie w imieniu swoim i mojego Philipsa N4504. Magnetofon ten mam od niedawna a dostarcza mi wiele pozytywnych emocji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam serdecznie

ładniutki ten Philips , proszę coś więcej opisać o swojej pracy , czy miał Pan do czynienia z nagrywaniem i montażem z recorderów wielościeżkowych ? pozdrawiam

MAG

audiomagia.blogspot.com

Do^Krupskiego

Mam pytanie czy ten magnetofon to dwuślad,poszukuję sprzętu stacjonarnego stereo R1/8" L1/8" z możliwością zapisu 2 x mono z lewa na prawo lub z odwracaniem szpuli.Jestem po pełnej modernizacji komputera czeka mnie jedynie zakup karty muzycznej z prawdziwego zdarzenia, mam trochę nagrań z przed wielu lat, które niestety wymagają cyfrowej obróbki

Pozdrawiam

Zbyszek

Jeżeli chodzi o nagrywanie i montaż wielościeżkowy, to jak dotychczas jedynie w domenie cyfrowej, choć komputera do tego celu nie używam. Mam Rolanda VS-1880, jest to wieloślad twardodyskowy. O magnetofonach szpulowych przypomniałem sobie dość niedawno, przy okazji mojej wizyty w Programie 3 Polskiego Radia. Gościłem w audycji Jerzego Kordowicza, która była nagrywana na magnetofonie szpulowym. Później, dzięki łaskawości gospodarza, miałem możliwość obejrzenia sporej ilości magnetofonów i większości z nich zrobiłem zdjęcia, żeby sycić ich widokiem swe oczy w domu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi