Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Warto, jednak zapoznać się z opisem, możliwe że mierniki wykorzystywały podobne akcesoria.

Masz dostęp do miernika VN1064? Jeśli tak warto wykonać jego dokumentację fotograficzną i umieścić w sieci - to dość rzadko spoykany miernik.

przeczytałem o nim w książce Urbańskiego

z trochę innej beczki:

czy taśma nagrana na dwuśladzie będzie odtwarzana tak samo w obydwie strony (oczywiście pojedynczy ton, np.1kHz); w ten sposób można by samemu ustawić prostopadłość szczelin głowicy względem taśmy

nagrywamy sygnał testowy i odwracamy taśmę odtwarzając ją "od tyłu"; jeżeli głowice są ustawione dobrze, to w obu kierunkach powinna być odtworzona tak samo (w końcu to sinusoida)

nie wiem, czy dobrze rozumuję

Teoretycznie tak, na słuch też tak, ale już na oscyloskopie widać różnicę, bo sinusoida po nagraniu na taśmie nie jest idealną sinusoidą, dochodzą zniekształcenia zbocza, szumy i inne zakłócenia, które odtwarzane wstecz zmieniają trochę brzmienie, szczególnie w zakresie paru kHz, a tych właśnie się używa do ustawiania azymutu. Porównałem sygnał z taśmy w jednym kanale z oryginalnym sygnałem generatora w drugim - niby do siebie pasują, ale nie do końca. Zbyt wiele zmiennych trzeba wziąć pod uwagę, żeby w ten sposób ustawiać azymut. Można sprawdzić, czy nie mamy bardzo rozregulowanego magnetofonu, ale dokładnie ustawić to raczej nie.

Poza tym, jeśli głowica jest ustawiona krzywo, to chcąc uzyskać maksymalny sygnał przy odtwarzaniu wstecz ustawisz ją również krzywo, tylko w drugą stronę od pionu.

Edytowane przez Forecast88

Poza tym, jeśli głowica jest ustawiona krzywo, to chcąc uzyskać maksymalny sygnał przy odtwarzaniu wstecz ustawisz ją również krzywo, tylko w drugą stronę od pionu.

więc metodą kolejnych przybliżeń trafiłbym w końcu na pion

Owszem, w końcu trafisz.

Mogę sobie wyobrazić taki scenariusz:

1. Ustawiasz głowicę odtwarzającą do azymutu nagrywającej (zgodnie z instrukcją serwisową, nie na słuch)

2. Odwracasz taśmę i ponownie ustawiasz głowicę odtwarzającą do azymutu już nagranego na taśmie, zapamiętując, jak bardzo pokręciłeś śrubką

3. Odkręcasz z powrotem śrubkę głowicy odtwarzającej do położenia pośredniego między p. 1 a 2 - tu powinien być mniej więcej pion

4. Ustawiasz głowicę nagrywającą do azymutu odtwarzającej

Powtarzasz tę procedurę, aż punkt 2 nie będzie wymagał regulacji. W ten sposób można ustawić azymut obu głowic bez użycia taśmy wzorcowej.

Owszem, w końcu trafisz.

Mogę sobie wyobrazić taki scenariusz:

1. Ustawiasz głowicę odtwarzającą do azymutu nagrywającej (zgodnie z instrukcją serwisową, nie na słuch)

2. Odwracasz taśmę i ponownie ustawiasz głowicę odtwarzającą do azymutu już nagranego na taśmie, zapamiętując, jak bardzo pokręciłeś śrubką

3. Odkręcasz z powrotem śrubkę głowicy odtwarzającej do położenia pośredniego między p. 1 a 2 - tu powinien być mniej więcej pion

4. Ustawiasz głowicę nagrywającą do azymutu odtwarzającej

Powtarzasz tę procedurę, aż punkt 2 nie będzie wymagał regulacji. W ten sposób można ustawić azymut obu głowic bez użycia taśmy wzorcowej.

mniej więcej - w końcu odchyłki przeważnie nie są duże, przeważnie mieszczą się w "połowie obrotu" śrubki regulującej azymut;

ja swoje głowice ustawiałem na podstawie kilku używanych taśm, które zakupiłem swego czasu (m.in. kilka Maxelli UD18-180, ściągniętych z Austrii, chyba z jakiejś rozgłośni radiowej); chyba jest dobrze; niestety, na czterośladzie nie da się zastosować tego eksperymentu z odtwarzaniem taśmy "od tyłu"

Edytowane przez geelo07

Witam!!!!!

Witam!!!!!

Zdjęcia Ari

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19370-0-84583900-1342018934_thumb.jpg

post-19370-0-20290600-1342019016_thumb.jpg

post-19370-0-13913400-1342019036_thumb.jpg

post-19370-0-97408700-1342019060_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu dla porównania model MS 2411, czyli wersja ze wzmacniaczem mocy. Zwróć uwagę na płytkę po lewej stronie, pod gniazdami głośnikowymi. U Ciebie jest znacznie mniejsza, bo masz tylko wzmacniacz słuchawkowy.

Ukryta Zawartość

Ktoś po prostu przykręcił przednią i tylną pokrywę od HGSa - może nie podobała mu się czarna Aria i wolał srebrną?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Forecast88

i w tej jest ta druga wersja płyty głównej - pp reguluje się pr-kami, inaczej też jest rozwiązana reg. wzmocnienia toru odczytu - tu na wyjściu pierwszego stopnia, zaś w tej wcześniejszej (i w mojej) w pętli sprzężenia zwrotnego drugiego stopnia

Arie najładniej moim zdaniem prezentowały się z podwójnym wskaźnikiem firmy Bertrand (chyba); ja do swojej wstawiłem wskazówki od jakiegoś Technicsa (trochę większe od tych "tycich" wstawianych fabrycznie); szkoda, że nie wstawili tam takich jak np. w magnetofonach serii M90(91)... - przy niewielkim przeprojektowaniu weszły by bez problemu, a ile Aria zyskała by na wyglądzie

Edytowane przez geelo07

Witam!!!

Ja mam Arię z tymi dużymi wskażnikami 2407 jest to wersja eksportowa napisy po francusku,trochę głośno pracuje mechanizm.Pozdrawiam

Witam wszystkich.

Poszukuje starych taśm z muzyką klasyczną - chetnie odkupie jesli ktos jest w posiadaniu.

Jesli ktos chcialby posprzątac na strychu to prosze o wiadomosc na PW.

Dziekuje.

przeczytałem o nim w książce Urbańskiego

z trochę innej beczki:

czy taśma nagrana na dwuśladzie będzie odtwarzana tak samo w obydwie strony (oczywiście pojedynczy ton, np.1kHz); w ten sposób można by samemu ustawić prostopadłość szczelin głowicy względem taśmy

nagrywamy sygnał testowy i odwracamy taśmę odtwarzając ją "od tyłu"; jeżeli głowice są ustawione dobrze, to w obu kierunkach powinna być odtworzona tak samo (w końcu to sinusoida)

nie wiem, czy dobrze rozumuję

:-) dobre.

Miernik VU pokaże to samo bez względu na to czy azymut jest poprawny czy nie. Wartość skuteczna sygnału bedzie identyczna, a to w przybliżeniu mierzy miernik VU.

pozdrawiam

Mirek

Miernik VU pokaże to samo bez względu na to czy azymut jest poprawny czy nie. Wartość skuteczna sygnału bedzie identyczna, a to w przybliżeniu mierzy miernik VU.

tu chodzi o trafienie w idealny pion względem krawędzi taśmy, a to co pokaże miernik zależy od częstotliwości sygnału - dla 400Hz przekręcisz którąkolwiek śrubkę o jeden obrót i zmiany praktycznie nie zauważy się; dla 10kHz ćwierć obrotu i już jest spadek

tu chodzi o trafienie w idealny pion względem krawędzi taśmy, a to co pokaże miernik zależy od częstotliwości sygnału - dla 400Hz przekręcisz którąkolwiek śrubkę o jeden obrót i zmiany praktycznie nie zauważy się; dla 10kHz ćwierć obrotu i już jest spadek

Miernik VU mierzy całe pasmo austyczne.

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Miernik VU mierzy całe pasmo austyczne.

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Jedyna poprawną metodą regulacji azymutu głowicy odczytującej jest taśma testowa do tego przeznaczona. Często jest tam sygnał 15 kHz -10db, idealnie sie do regulacji nadający, Urządzenie pomiarowe to wbudowany VU albo lepiej zewnętrzny voltomierz m.cz. lub też oscyloskop ustawiony w trybie X-Y.

Azymut głowicy zapisującej ustawia się dopiero po poprawnym ustawieniu azymutu głowicy odczytującej, zapisując sygnał z zewnetrznego generatora m.cz (10-15 kHz) i odczytując na max, sygnału w sposób podany powyżej.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jedyna poprawną metodą regulacji azymutu głowicy odczytującej jest taśma testowa do tego przeznaczona.

właśnie problem w tym, jak się nie ma taśmy testowej; można metodą chałupniczą dojść do prawidłowego ustawienia azymutu mająć dwuślada i trochę cierpliwości

Witam!!!

Panowie mam pytanie a propo ari posiadam głowicę telefunkena jest taka sama jak polska jeśli chodzi o wielkość.Tak się zastanawiam nad założeniem tej głowicy tylko nie wiem jak będzie wyregulowaniem prądu podkładu.POZDRAWIAM

Witam!!!

Panowie mam pytanie a propo ari posiadam głowicę telefunkena jest taka sama jak polska jeśli chodzi o wielkość.Tak się zastanawiam nad założeniem tej głowicy tylko nie wiem jak będzie wyregulowaniem prądu podkładu.POZDRAWIAM

większym problemem może być ustawienie właściwego poziomu zapisu - w Arii nie ma możliwości jego zmiany (tor foniczny jest policzony pod głowicę ZRK); ew. w nieznacznym stopniu prądem podkładu; próbuj - w powietrze raczej nie wyleci

większym problemem może być ustawienie właściwego poziomu zapisu - w Arii nie ma możliwości jego zmiany (tor foniczny jest policzony pod głowicę ZRK); ew. w nieznacznym stopniu prądem podkładu; próbuj - w powietrze raczej nie wyleci

geelo.07 dzięki masz rację będe próbował ale największy problem który dotyczy tych modeli to listwowy przełącznik ścieżek.Można cholery dostać nie wiem jak stym sobie poradzić raz załącza po chwili zanika dzwięk,tak myślałem czy nie dało by się jakość spiąć nastałem w pozycji stereo może jest jakieś rozwiązanie Pozdrawiam

Nie próbowałeś go potraktować sprayem do styków? U mnie to się sprawdziło.

Witaj paul_67!nie próbowałem rozumiem że marz ten model ari i ten problem udało się rozwiązać?Pozdrawiam

Miałem i po tym zabiegu grał jak należy,

OK dzięki spróbuje zastosować to rozwiązanie tym bardziej że aria ma bardzo dobrym wstanie głowice które są od nowości.Wygląda że była mało używana bo gumowa rolka jest jak nowa.Pozdrawiam

Rzecz gustu, ale mi nigdy nie pasowało brzmienie ORWO i unikałem ich jak ognia.Nasze, wtedy nówki, grały jak należy.O zachodnich nawet nie marzyłem.

Rzecz gustu, ale mi nigdy nie pasowało brzmienie ORWO i unikałem ich jak ognia.Nasze, wtedy nówki, grały jak należy.O zachodnich nawet nie marzyłem.

miesiąc temu kupiłem Stilon A35 i ORWO LH120 (obydwie w stanie fabrycznym) - nasza niestety kiepsko się zaprezentowała (wspominałem juz o tym, może taki egzemplarz się trafił)

Edytowane przez geelo07

W pierwszej kolejności podłącz go do „F-miarki” (Miernika częstotliwości), sprawdź zakres przestrajania na każdym z podzakresów oraz zgodność ustawionej F ze skalą. Pewnie będziesz musiał przeprowadzić korektę skalowania.

a'propos mojego generatora G502 - niespodzianka (raczej spodziewana) - na początku generowanego zakresu częstotliwość zgadza się mniej więcej z podziałką na skali, zaś pod koniec oszukuje - i to bardzo - nawet o 20% (czyli zamiast 10kHz jest prawie 12kHz; różnice w tym "oszustwie" nieznacznie się różnią w zależności od zakresu, ale zawierają się w przedziale 15-20% w górę); trochę poprawiło mi to humor, bo przy nastawie 25kHz w rzeczywistości jest 28,3kHz (Metex 3650), więc parametry Koncerta są ciut lepsze, niż przypuszczałem

Edytowane przez geelo07

Witam!!!

Tak się zastanawiałem czy było by warto trochę się pobawić, i przywrócić arię technicznie montując końcówkę mocy do kolumn.Ja widać obudowa jest od wersji eksportowej jak myślicie było by to trudne? Pozdrawiam

Witam!!!

Tak się zastanawiałem czy było by warto trochę się pobawić, i przywrócić arię technicznie montując końcówkę mocy do kolumn.Ja widać obudowa jest od wersji eksportowej jak myślicie było by to trudne? Pozdrawiam

potrzebny będzie zasilacz z mocniejszym trafem (chyba, że to zamontowane ma odpowiednią moc) i płytkę wzmacniacza mocy; niewiele to da - jak będziesz chciał posłuchać to trzeba przepiąć kolumny (chyba, że masz dodatkowy komplet)

DESIGN strony chyba się mienił ciut

potrzebny będzie zasilacz z mocniejszym trafem (chyba, że to zamontowane ma odpowiednią moc) i płytkę wzmacniacza mocy; niewiele to da - jak będziesz chciał posłuchać to trzeba przepiąć kolumny (chyba, że masz dodatkowy komplet)

DESIGN strony chyba się mienił ciut

Dzięki za wyczerpujące informacje!!!! jak zawsze na koledze można polegać.Pozdrawiam

Mam nadzieję, że Pan Moderator mnie nie zje, ewentualnie proszę o usunięcie mojego osobnego tematu, dziękuję :)

Witam wszystkich forumowiczów- Znawców Tematu :)

Jakiś czas temu wszedlem posiadanie myślę, że całkiem ciekawego sprzętu, a mianowicie szpulaka Sony TC-777A. Z tego co wyczytałem w sieci, jest to model z roku 1963, następca TC-777 z roku 1961.

Sprzęt jest w pełni sprawny, w 100% oryginalny, wszystkie pokrętla, przyciski dzialają. Jedyne co wg mnie trzeba zrobić to zmienić dość zdewastowany przewód zasilający, wymienić dość wyblakniętą tapicerkę w wewnetrznym obiciu pokrywy, wymienić jeden zawias w pokrywie oraz jedno zapięcie :) no i oczywiście zabiegi czysto kosmetyczne, porządnie wyczyścić ;)

Co sądzicie jako Znawcy Tematu o moim znalezisku?

Ciekawy sprzęt, tak jak przeczuwałem czy nie do końca?

Pozdrawiam, Łukasz.

• Pokaż nowe odpowiedzi