Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

"Marek41"- ten efekt występuje bez względu na ilość nawiniętej taśmy na prawej szpuli. Jest dokładnie tak jak pisze "V-Savage", że jeszcze nie zdąży się ułożyć i napiąć taśma na swoim miejscu....a już wyskakuje z toru jak pociąg :-)) Teraz zdarza się to rzadko, ale jednak...

Kasjel, 1 Sty 2009, 20:01

Na probe podłóz pod lewą szpule np kawałek gąbki aby zwiekzyc opór szpuli przy ruszaniu . Wiekszy opór spowoduje wieksze napięcie tasmy,przez co nie powinna schodzic z glowicy . Sprawdż kila razy .

jeżeli nie bedzie zsówac tasmy z glowicy ,bedziesz mial pewnośc że lewa szpula daje zbyt maly opór przy ruszaniu . Prosty sposób i łatwy do sprawdzenia .Jesli poprawy nie bedzie trzeba szukac powodu dalej .

"dulon184"- ja już to wiem...że dobrze by było, gdyby naciąg taśmy był większy. Tylko nie wiem jak to zrobić mimo posiadanej serwisówki. Dobrze, że mi taśmy nie niszczy gdy ona wyskoczy z toru.

Narazie jest dobrze, ale wiem że takie rzeczy nie powinny się w ogóle zdarzać ! Te rolki mają jakąś regulację (chyba) skosu, jeszcze muszę to dokładnie sprawdzić.

Kasjel, 1 Sty 2009, 20:51Po zdjeciu obudowy ,pod naciagiem powinna byc spręzynka ktora ciągnie rolke w dół . Spróbuj spowodowac ,aby sprężynka mocniej sciągala rolke w dól. przy ruszaniu szpuli taśma nie bedziE tak mocno ciągnąc rolki w gore ,co spowoduje wieksza siłe działajaca na tAŚME . Powinno to dzialac tylko przy ruszaniu szpuli ,

A zrzuca tasme z glowicy jeśli popchniesz szpule lewa podczas grania?.Wiesz?? Spowoduj aby rolka napedowa sama ciągnęła tasme luzem. Czy wtedy tez zsówa tasme z glowicy?

z ciekawości sprawdzilem to luzowanie tasmy u siebie .

Koncert ciągnie tasme bezproblemu -nic nie zsowa z glowicy .

Studer nie chce poluzowac tasmy podczas grania Wygląda to tak ,jakby silnik kręcil jak powinien i ie ma możliwości aby lewa szpulke popchnąc w celu poluzowania tasmy przed glowica

Aha.

na Koncercie jest tasma video -czyli bardzo cieniutka

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Kasjel, 1 Sty 2009, 20:51

>Narazie jest dobrze, ale wiem że takie rzeczy nie powinny się w ogóle zdarzać !

Dokładnie! Jeśli rolki i wałki są dobrze ustawione naciąg lewej szpuli może być minimalny i nie ma prawa nic ściągać.

Hamowanie Lewej szpuli to chyba jednak metoda na skróty bo im bardziej problem będzie się pogłębiam to tym bardziej zwiększać naciąg? POzatym może to wpłynąć na nierównomierności przesuwu tak duży naciąg.

Oczywiscie może on być za mały z powodu jakiegoś uszkodzenia. Ale zwiększanie go bardziej niż przewidziano w serwisówce to jest zła droga.

"dulon184"- Sony TC 765 to "Dual capstan", dlatego sprawa nie jest taka prosta. Wszystko było OK, a magnetofon właściwie nie był używany. Początkowo taki efekt występował przy zabrudzonym torze, potem zdarzało się to po wyczyszczeniu. Teraz rzadko, po zmatowaniu rolek...ale jednak.

Coś mi się wydaje, że guma na rolkach stwardniała po umyciu izopropanolem....

V-savage, 1 Sty 2009, 21:18

Zgadzam sie z twoja ocena .

jednak wyłapanie powodu ściągania tasmy to juz problem z glowy . Jesli poluzowanie tasmy przed glowica spowoduje zsówanie ,bedzie prawie pewne że winny jest naciąg .Wtedy wiemy już gdzie jest pies pogrzebany

W swoim Koncercie w celu zwiekszenia wybiegu tasmy musialem --o paradoksie załozyc dodatkowe sprężynki .

I od kilku miesiecy dziala bez problemów.

W Tascamie spręzynki mogly sie rozciągnąc ,co moze takie objawy powodowac .A sprawdzic nie zaszkodzi

Przyczyny: skrzywienie osi rolki dociskowej, nierównomierne starcie gumy rolki [np "beczka"] zabrudzenie lub skrzywienie [albo jedno i drugie] rolek i kołków prowadzących taśmę z lewej strony, zbyt wysoko lub nisko ustawiony w stosunku do toru prowadzenia taśmy poziom talerza lewego sprzęgła i niewłaściwy naciąg [należy kupić na pchlim targu wagę sprężynową i zrobić z niej dynamometr. lub kupić takowy na Allegro]który powinien mieć dokładnie taką wartość jaką podaje instrukcja serwisowa

Zbyszek

Odtwarzałem i nagrywałem nawet cieniutkie Basf DP26, i było wszystko OK. A teraz nie wiem dlaczego, wariuje przy grubszych taśmach 36-tkach. Gdy przyhamuję lewą szpulę przy starcie, to pomaga. Ale gdy ją przyhamuję już po włączeniu "play", to nie chce wskoczyć na swoje miejsce.

Kasjel

Z całym szacunkiem od kiedy to gumę myje się izopropanolem to bardzo nieodpowiedni środek do gumy!!!!

Nigdy żadnego alkoholu nie używałem do mycia rolki dociskowej , na początku wydaje się że jest wszystko ok bo guma nabrała jakby miękkości a potem są efekty właśnie takiej niewiedzy a o matowieniu rolek tez trzeba wiedzieć które czyli z jakiego modelu ... itd

audiomagia.blogspot.com

Jak coś masz, to dawaj....

Ja spróbuję zmiękczyć tą gumę na rolkach sobie tylko znanym sposobem. Na nowe nie mam szans ! Zobaczcie jak one wyglądają !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Znowu powraca temat mycia rolek dociskowych :-)) Ja chyba zwariuję ! Już wielu wypowiedziało się na ten temat, i uznało że izporopanol jest dobry. Kiedyś Rafael powiedział, że gliceryna jest odpowiednia do pasków oraz rolek. Ale rzeczywiście izopropanol wysusza gumę "na kość".

Kasjel, 1 Sty 2009, 21:36

Wstawiam kilka fotek Sonki TC755A.Mechanika powinna byc taka sama.

Ukryta Zawartość

post-19835-100007979 1230843529_thumb.jpg

post-19835-100007980 1230843529_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel.Zapomniałem,że tam u ciebie jest podwójny wałek,a głowicę są pomiedzy rolkami.Może to nieprawidłowy docisk rolek do wałka i stąd problemy przy zmianie grubości taśmy.Wyglada na to ,że prawa rolka słabiej ciagnie i taśma pomiedzy rolkami się luzuje.To jest specyficzny mechanizm i doświadczenia z naszymi ,jednowałkowymi konstrukcjami są na nic.

Marek-41, 1 Sty 2009, 22:06.

Dokladnie tak jak piszesz marku .

Proponuje Kasjelowi zdjecie tych części pod rolkami ,ktore maja rozpiete sprężynki . .jest to częśc dociskająca rolki do walka . Musi byc czystei leciutko chodzic Sprężynki reguluja siłe docisku do walka.Sprężynka pośrodku odpowiada za odsuwanie rolek od walków..

Dulon,to inna konstrukcja.Podobna ,jednak inna .Zresztą sma zobacz.Na pierwszym zdjęciu 755A a na drugim 765.

Ukryta Zawartość

post-15150-100007973 1230845484_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastanawiam się tylko, dlaczego to stało się samo bez przyczyny. Jedno jest pewne, że gdyby naciąg taśmy przy starcie był większy to problemu by nie było. A z drugiej strony, gdyby mechanizm prowadzenia taśmy był bardziej precyzyjny, to pewnie większy naciąg taśmy nie był by ptrzebny.

Zrobię tak jak radzi "Dulon184"....zobaczymy ! Narazie dzięki Panowie, i nie zawracam już Wam głowy....

Musze stwierdzic: wiekszy, potezniejszy bas, srednica na swoim miejscu, ale bardziej otwarta, bez problemu odrywa sie od membrany, gora cieplutka i jest tam gdzie trzeba!

U mnie szpula lepiej wypada niz JVC BR-7000ERA! Moze to i autosugestia, ale naprawde jest geenialnie!!!

Sprzecik chodzi bez zarzutu, cicho i sprawnie... Jestem zadowolony!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

neomammut, 1 Sty 2009, 22:43

Masz rację na dobrej taśmie bas schodzi bardzo nisko.Te nagrania nie są ładne tylko naturalne.Tak jak granie na żywo.Cieszę się,że jesteś zadowolony!

Proszę mnie przypomnieć kto zajmował się cięciem taśmy video (najlepiej z Warszawy) na połówki ?

Cały karton kaset czeka na użycie, niedługo powinny dojść puste szpule.

• Pokaż nowe odpowiedzi