Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy to pomoże

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co do tej głowicy nie jest to głowica 4 track i 2 track z możliwością wyboru???

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Serdecznie dziękuję MAG-owi czuję się pomocną dłonią wyciągniętym z szamba. Czy ktoś z Was ma książkę Marek Kwiek Akustyka laboratoryjna Część pierwsza Podstawy akustyki teoretycznej PWN Poznań 1956. poszukuję danych na temat transformatora impedancji akustycznej czytaj tuby eksponencjalnej chcę się znowu bawić w budowę mikrofonu kierunkowego.

Pozdrawiam

Zbyszek

"Daniel22"- tylko nie przesadzaj ! Miałem M2405S w idealnym stanie i nie używany. Rzeczywiście nie mogłem stwierdzić wyższości Sony TC 399 nad M2405S pod względem brzmienia, ale myślę że Twoje szpulaki też pownny tak grać !

Może coś jeszcze musisz podregulować.....

Musiał bym w taki sposób zgrać pewien utwór BoneyM, który mam na taśmie nagranej w 1980r.

Kupiłem ją na Allegro. To taśma nagrana z płyty winylowej. Bóg jeden wie, na jakim szpulaku...ale gdy odtwarzam ten utwór na Sony TC 765 to poprostu szok !!! Aż strach pomyśleć, co potrafią takie szpulaki dwuśladowe i z prędkością 38cm/s.....skoro mój Sony TC 765 daje taką jakość na 19,5cm/s.

Daniel22, 3 Sty 2009, 19:30

>Ten dźwięk z 2405s w mp3 bije na łeb moje akai na taśmie sony... :(

Również wydaje mi się, że nie ma co się załamywać i trzeba zbadać ten magnetofon. Być może głowica jest już wytarta. W M2405 to inna bajka, bo rozrzut był taki, że nowe głowice często nie przenosiły jak należy. Ja założyłem nowy egzemplarz głowicy ale "zdatny do użytku", podregulowałem wzmacniacze, przerobiłem docisk taśmy oraz dodałem układ usuwania przydźwięku od silnika. Efekt zadowalający, jak słychac w załączonych wcześniej nagraniach

Gdzieś mniej więcej w 1990r miałem M2405S taki czarny z podwójnymi wskaźnikami wysterowania. Ale miał jeszcze chromowaną rączkę i mahoniowe ścianki.Pamiętam, że wewnątrz było wiele kondensatorów "Toschiby". Może mi się tak tylko wydaje, ale myślę że grał znacznie lepiej od tego M2405S w wersji "De Luxe", którego sprzedałem parę miesięcy temu. Oczywiście wszelakich wad mu nie brakowało, ale jak już zakręcił szpulą to grał bardzo dobrze. Nagrałem kiedyś na nim płytę Dire Straits "Brothers in arms" z analogu. Moje zdziwienie było olbrzymie, kiedy okazało się że kopia brzmi lepiej niż oryginał. Pojawiła się lepsza dynamika i przestrzeń. Takie wówczas odniosłem wrażenie, ale nie wiem jak to by wyglądało w tej chwili.

Jak można oceniać jakość nagrania na podstawie jej skompresowanej kopii?Brzmi to ładnie to prawda, ale nic więcej.Na ucho bym to ocenił jako nagranie prosto z CD nie ze szpulowca.Bardziej mi się podoba to co pokazał MAG.Nie popadajcie Panowie w kompleksy!

Mam nagranie wykonane na taśmie Ampex i na pewno na Tascamie 32, przy którym żadne CD nie ma szans.Nie wiem z czego to było kopiowane, ale brzmi tak naturalnie jakby w naszym pokoju grał zespół na żywo.Oniemiałem jak usłyszałem to pierwszy raz.Bym mógł je Wam zaprezentować, ale degradowanie tego do mp3 to profanacja!

Zgodzę się z Kasjelem,że kopia z CD może być przyjemniejsza w odbiorze.Nagrywałem Roberta Planta-"Now and Zen", którego płyta ma dumny dopisek Full Digital Recording i niestety słychać ten cyfrowy nalot.Kopia natomiast dostaje ludzkiego pierwiastka i lepiej się tego słucha!

właściwie to moja poprzednia aria grała dużo lepiej niż to akai,przede wszystkim pasmo przenoszenia było lepsze no i dźwięk głębszy.Tylko ten brak funkcji monitor i 3 głowicy...Audiofilskiego słuchu nie mam,ale na podsłuchu słyszę że akai gubi wysokie.Ustawienie głowic napewno ok.

Daniel22, 4 Sty 2009, 12:55

coś mi się wierzyć nie chce.Miałem Arię i wiem co to jest warte.Przede wszystkim polskie głowice to był totalny syf!Jaki to jest konkretnie model Akai?

Ja tego Akai nie słyszałem (4000D, dobrze pamiętam?), ale też znam możliwości Arii, w dobrym stanie i dobrze ustawionej, i jestem w stanie uwierzyć, że ten Akai lepiej nie zagra. Ale to nie znaczy, że gorzej! Jeśli jest taka różnica, jak mówisz, to na 100% coś jest z tym Twoim magnetofonem nie tak.

Dzięki za zaproszenie, ale takie słuchanie na szybko nic nie da.Ze sprzętem trzeba trochę dłużej obcować, aby powiedzieć co jest naprawdę wart.Pierwsze wrażenie może być mylne.Słuchałem klocków, które jak się wydawało na pierwszy rzut ucha grały nijako a potem się okazało,że grają po prostu prawdziwie.Dla osób nieosłuchanych tzw."cykanie" (kolumny Altus) będzie synonimem jakości.

Tutaj jest na razie z Tandbergiem niestety muzyka w tle leci z Otari bo ten Tandbeg nie ma sygnału nie wiem co to może być może jakaś mała usterka

Natomiast z Tascamem zaraz coś spróbuje nagrać

OTARI

Ukryta Zawartość

Tandberg

Ukryta Zawartość

Jeśli chce sie usłyszeć choć namiastkę tego co jest w rzeczywistości załóżcie słuchawki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Witajcie , oj z tym dźwiękiem to można wojować, wojować i wojować.Ja ostatnio mam szajbę na tzw ciszę w pokoju i mam pytanie do wszystkich właścicieli szpulowców : jak głośno pracują wasze maszyny?Konkretnie chodzi mi o revoxa b-77, mój słychać jakby turbina pracowała - chyba muszę nasmarować łorzyska, PR99 -pracuje bezgłośnie, Akai GX635D także, Fostex A-2 także, a co z Waszymi?Pozdr - Jacek

Mój Sony TC 765 pracuje również bezgłośnie.Ale Sony TC 399 hałasuje jak każdy M2405S. Przyczyną jest tylko jeden silnik, który za pośrednictwem różnych przekładni musi napędzić wszystko.

Jacku

Moje Otari MX 50N pracują wzorcowo a to za sprawą po pierwsze że są praktycznie nowe ale swoje 16 ,17 lat mają ,na drugim miejscu Tascam 32 ładna praca trochę jest wolniejszy ale niczego sobie razem z Tandbergiem plasuje się równo

Zresztą zobaczcie Paul chciałeś zobaczyć prace mojego modelu bardzo proszę oto on

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

V-savage, 4 Sty 2009, 11:04

>farad, 4 Sty 2009, 03:45

>Farad jak możesz to napisz mi na priv jak usunąć bezinwazyjnie ten przydźwięk.

Czemu koniecznie na priv, niech wszyscy skorzystają z moich wynalazków bojowych w M2405S. Schemat swojego rowiązania i fotografie załączam poniżej. Prawidłowe działanie uwarunkowane jest odpowiednim ustawieniem głowicy w polu elektromagnetycznym przydźwięku (chodzi o fazy, aby była dokładnie przeciwna do zakłoceń na wyjściu). Reszta regulacji to ustawienie odpowiedniego wzmocnienia i balansu między lewym a prawym wzmacniaczem.

Ukryta Zawartość

post-6464-100007671 1231086062_thumb.jpg

post-6464-100007672 1231086062_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi