Skocz do zawartości
IGNORED

Trans w muzyce...Prośba o przyklady

fugazi

Rekomendowane odpowiedzi

Zacząlem zastanawiać się co mnie pociąga najbardziej w muzyce:pierwsze spostrzeżenie to ,że moje pólki pełne są smutnej muzyki ale to chyba nie to myśle ze tym wspólny mianownikiem jest slowo "trans".

to co łączy a love supreme , closer ,dortmund 1976 ,kilara z draculi, mogwai, radiohead,koln concert, clinta mansela czy lost highway to wlaśnie to subiektywne odczucie. Wiem ,że nazwy które podałem to mainstream i czubek góry lodowej jednak jeżeli czujecie co mam na myśli poprosze o jakieś ciekawe przyklady nie zależnie od gatunków muzycznych.

https://www.audiostereo.pl/topic/45008-trans-w-muzycepro%C5%9Bba-o-przyklady/

Akurat gra w tle i świetnie pasuje: "Śmierdzące kwiatuszki" - Łoskot. Nie dość, że transowa to rzeczywisćie znakomita muzyka. Zarejestrowany na żywca, improwizowany koncert w zakopiańskim "Pstragu".

Chyba jestem uzależniony od tej plyty ;-) Krótkie fragmenty:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oczywiście trzeba posłuchac całej płyty, żeby zrozumieć w czym rzecz. Jeśli lubisz dlugie, wolno rozwijające się, rozpoczynające się od pitu-pitu i kończące się wielkim bum utwory, z powolnie narastającą dramaturgią kawałki i transowe (nie bójmy się uzyc w tym przypadku tego słowa) motywy to kupuj w ciemno.

Do tego śmietanka yassowej sceny - Olo Walicki, Mikołaj Trzaska, Tomasz Gwinciński, Piotr Pawlak.

Transowy, uzależniający odjazd.

Ukryta Zawartość

Tu znajdziesz troche przykladow:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

magiczne słowo trans. Tyle że dla każdego może ono co innego oznaczać. Jeśli transem dla Ciebie jest monotonna(pozornie), wolna muzyka, plumkanie, ambient to polecam np. DAVID SYLVIAN & HOLGER CZUKAY - "Plight & Premonition" lub bardziej ekstremalny HARMONY ROCKETS - "Paralyzed Mind Of The Archangel Void" Jesli zaś transem jest dla Ciebie rytm i to co się wokół niego buduje to polecam pierwszych kilka płyt legendy krautrocka - CAN. Kapela o tyle genialna że nie przynudzała podobnymi płytami, Co druga płyta w zasadzie różniła się brzmieniem, stylem. Natomiast to co mocno obecne w ich twórczości to właśnie transowe rytmy za sprawą Jaki Liebeizeita, pałkera tej zacnej formacji. Polecam płyty: "Delay1968", "Monster Movie", "Ege Bamyasi Okraschoten", "Future Days", "Tago Mago", "Soundtrack", "Soon Over Babaluma". Może jeszcze "Saw Delight" z 77 roku. Potem zaczęli już tak sobie grać. Naprawdę warto poznać bo do inspiracji tą kapelą przyznaje się wielu muzyków z róznych kręgów. Od rocka, punka, nowej fali do współczesnej elektroniki, techno. Pozdrawiam i miłych doznań, wpadnięcia w trans :)

cytat: wojciech iwaszczukiewicz - "Dla mnie transowa jest "Bitches Brew" M.Davisa."

Jesli chodzi o Davisa to tym mianem określiłbym album "Big Fun", szczególnie pierwszą płytę albumu. Polecam też w takim razie "Love Devotion Surrender" - wspólne dzieło C.Santany i J.McLaughlina. Reszta składu to również znakomotości(to tak na marginesie). W szerokorozumianym terminie "trans" z powodzeniem "panoszy się" płyta "The Africa'70" zmarłego kilka lat temu nigeryjczyka co to się zwał Fela Kuti. Album nagrany z udziałem Gingera Bakera na perce (Cream, Blind Faith, Air Force).

• 2 tygodnie później...

Powtarzam się ale co mi tam..Portishead-Third, dołożę też nowy Album Trickiego choć jest to już inne spojrzenie na Bristol Sound mające jednak wspólny mianownik, jaki? to już trzeba odkryć samemu.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Gość ata77

(Konto usunięte)

Jezeli nie slyszales (bo ta nazwa nie padla) proponuje Dead Can Dance. Klasa sama dla siebie. Osobiscie polecam plytke Into the labirynth ale kazda plyta tej "kapeli" to dzielo sztuki.

np.

http://pl.youtube.com/watch?v=NQvu0XiwZk4

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.