Skocz do zawartości
IGNORED

stereo do kd MISSION + DENON

paćka

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

Szukam kolumn do 40% muzyka 60% kino.

mam do dyspozycji 3500zł

Moje propozycje:

MISSION M35i (bardzo mi się podobają)

MISSION M34i

amplituner:

DENON AVR-2308

Rozgladam się za czymś mocnym, bardzo mi się podobają "MISSION M35i" :) ale raczej ciężko bedzie mi je wysterowac w pokoju 14m2 choć w pokoju mam bardzo mało mebli, brałem też pod uwagę "JBL NORTHRIDGE E80" są to kolumny moim zdaniem dobre do KD ale chyba to nie to..

Szukam kolumn z bogatą sceną, przestrzenną, górą detaliczną, i szczegółową, nisko zchodzącym basem, ale kontrolowanym i dynamicznym. Jestem jeszcze "młod" :) i słucham rożnego rodzaju muzuki, tak że nie mogę napisać jakiego typu słucham, staram sie obrać swój styl.

Będzie to ładnie sie zgrywac z DENON AVR-2308 ? (chciał bym jescze rozbudować system dlatego amplituner 7 kanałowy, ale to z czasem)

proszę o pomoc, jestem otwarty na inne propozycję.

pozdrawiam...

https://www.audiostereo.pl/topic/45121-stereo-do-kd-mission-denon/

Jeżeli jednak kino to może yamaha 663 lub starszy model 861 ( teraz wyprzedawany w podobnych do denona piniądzach ) z naprade niezłym dzwiekim w kinie i przyzwoity w stereo. Jeżeli bardziej stereo to może Harman Kardon 247 - w stereo w tej kasie ciężko ( podobno ) znaleść coś lepszego a i w kinie spisze sie nieźle. Ja mam Yamahę 661 , Infinity do kina i Mission m33 , ale skladam drugi mały system do stereo z mission-ami.Pozdrawiam.

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

paćka, 21 Sie 2008, 23:12

>wiec jaki ampli ze stajni DENON'a pociągnął by te M35i ? a jak nie amplituner to co by fajnie

>pasował do tego? i czy warto dać takie duże fronty do mojego pokoju?

>

>z góry dzieki..

pisałem wyżej że m34 to max do tego pokoju (nawet m33 byłyby lepsze) więc sam sobie teraz odpowiedz czy m35 będą dobre...

Nie polecam M35i bo to kolumny które poza ładnym wyglądem mają chińskie brzmienie, M34i ciut lepiej w basie ale i tak jak dla mnie to pudełkowate/kartonowe pukanie, bez dynamiki. Już lepiej grają JBL E90 (mimo tego, że to także brzmienie marketowe i pachnące chińszczyzną, ale przynajmniej z rozmachem i do młodzieżowej muzyki się nadają, a jak tupną to aż stropy chodzą...) problem w tym, że aby zagrały (JBL E90 czy też E80) to u Denona minimum AVR 3808/3806, lepiej u H/K 445-645 a tak na prawdę, to z żadnym amplitunerem te kolumny nie mają prawa zbyt dobrze zagrać bo lubią dużą dawkę prądu (nawet bardzo dużą:) poza tym do pokoju 14m2 to żadna z tych kolumn o których piszesz nie zagra poprawnie bo pomieszczenie jest za małe. U mnie w 16 m2 monitorki Mirage FRX 1 powodują, że meble się ruszają...a obecnie wstawione Tannoy M4 wydają się być zbyt okazałe w basie, choć akurat ja tak lubię:) Recepta na bdb stereo za małe pieniądze jest zakup po prostu zestawu stereo (najlepiej używanego). Np. wzmacniacz Sherwood 4050 R z pilotem za około 200 zł + mirage frx 1 za około 600 i podstawki za powiedzmy 200 zł to razem 1000zł a urządzenia zagwarantują wrażenia znacznie lepsze niż JBL E80 w połączeniu z H/K 645 za około 5000zł - tym bardziej w Twoim pomieszczeniu.

Swoją drogą myślenie o rozbudowie kina domowego w pokoju rzędu 14m2 to jakaś pomyłka. Jedyne sensowne rozwiazanie w takiej sytuacji (jeśli pragniesz kina domowego) to zestaw komputerowych głośników albo np Tannoy EFX...

To, że masz pusto w pokoju to raczej wada bo większe echo się zrobi a bas będzie dudniący...

Ideał to duże pomieszczenie ok. 50 m2 mocno umeblowane.

Właściwie jeśli chodzi o ideał to raczej pomieszczenie 50m2 ale nie tyle umeblowane co specjalnie zaadaptowane akustycznie....

W tego typu pomieszczeniu warto jest pomyśleć o amplitunerze KD w połączeniu z końcówkami mocy i subwooferem/-ami - to daje efekty. W pomieszczeniu 14 m2 to lepiej poświęcić czas na przemyślenie jak zrobić żeby zmienić je na większe:)

Pozdrawiam

Tak wiem o co chodzi, niestety nie wszyscy maja do dyspozycji 50m2 pokoju, powiedzial bym ze raczej nieliczni.. chodzi o to ze jakość dzwięku na pewno się mi poprawi, a o to mi chodzi, nawet nie porównuje do was tego co jest u mnie, (nie stać mnie)

dziekuje i pozdrawiam.

To nie w tym rzecz żeby każdy miał te 50m2 i było go na wszystko stać, nie chcę być źle zrozumiany, ale nie ma sensu na siłę robić z pokoju 14 m2 takiej sali tylko poprzez fakt, że wciśnie się tam sprzęt który nie będzie w stanie zagrać w takich warunkach gdyż nie do takich został stworzony. To tak jak by ktoś chciał do jazdy po mieście kupić tira a na autostrady wybrał smarta...

ale nie chcę mi się wieżyć ęe nic nie zagra fajnie w tych 14m2 nie znam się na tyle dobrze że by dobrać odpowiedni system, dlatego proszę o pomoc innych.. bo może jak nie 5.1 to samo stereo zagrało by dużo lepiej?

Pozdrawiam

Co do odpowiedzi na Twoje pytanie - yamaha + mission m33 - przyzwoicie i w kinie i w stereo. Oczywiście lepsze efekty ( stereo ) uzyskasz ze wzmacniaczem a nie ampli, ale 33 zagrają na 14 m2 przyzwoicie i choć nie jest to powierzzchnia zbyt okazała do odsłuchów to nie sugeruj się specjalnie tym co piszą koledzy - to powierzchnia w której można uzyskać całkiem fajny efekt stereo ( trzeba oeksperymentować z ustawieniem głośników - odległość od ścian ) a kupno "mocnego" zestawu może się przydać jak wpadnie Ci kasa i zmienisz zamiast sprzętu pomieszczenie. Te rzeczone 50 m2 to wcale nie jest takie fajne do nagłośnienia - ja mam 30 m2 otwarte na kolejne 20 m2 reszty parteru i nie jest wcale zbyt głośno . Pozdrawiam i namawiam do posłuchania w sklepie tego co będziesz chciał kupić.

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Ja pisałem, że w 14m2 nie ma sensu KD a nie STEREO. W tak małym pokoju najtaniej zrobić jest KD oparte na głośnikach-satelitkach + subwoofer bo duże kolumny z amplitunerem to jakieś nieporozumienie.

Poza tym głośno czy cicho nie ma tu nic do rzeczy, głośno to można zrobić w maluchu ze sprzętem za 400zł...

ostatnio odnoszę wrażenie, że to forum przechodzi okres ogórkowy...:D

norwidos ostatnio odnoszę wrażenie , że to forum przechodzi okres wzmożonego łapania za słowa - co temat to wszyscy natychmiast wkładają w swoje wypowiedzi ton "wojenny" - ja paćkę rozumie że jak może kupić sprzęt to nie patrzy na jakiej powierzchni to zamontuje - oczywiście że budowanie kina na dużych głośnikach w 14 m2 ma śerdni sens , ale nie jest niemożliwe że ten system zagra dobrze . Po drugie poczytaj co już tam ma - projektor , ekran itd samo to świadczy o tym że ma "potrzebę" zbudowania systemu na większą skalę niż pozwala pomieszczenie .Pyta o takie zestawienie kolumny+ampli i odpowiedź brzmi moim zdaniem - może inny ampli i przedewszystkim odsłuch przed zakupem. A co do głośności - oczywiście że nie chodzi o poziom ciśnienia akustycznego jakie można wytworzyć za pomocą tego sprzętu ( w tych 14m2 napewno nie będzie probelemu ) jednak w kinie dla odczuwania pewnych efektów ( np eksplozje ) potrzeba aby było głośno i te 400 zł to za mało aby wybuch nie przypominał odgłosu spadających puszek po farbie tylko prawdziwą eksplozję ;-))).Życząc nam wszystkim odpowiednich zasobów finansowych na budowanie wymarzonych systemow stereo i kina - pozdrawiam .

Nareszcie widze kolega przemo7 rozmie mnie, cieszę się! wiec tak sprawa teraz wyglada, kolega z tego forum zaproponaował mi sprzedaż swojego ampli, Harman/Kardon AVR240 w stanie bdb+ myślę że z tymi MISSIONKAMI M34 zagra to fajne w stereo.. ale nie sprawdałem tego zestawienia, i raczejnie bede mial możliwości go przesłuchac, w Częstochowie nie ma nic takiego...

paćka, 27 Sie 2008, 16:43

>Nareszcie widze kolega przemo7 rozmie mnie, cieszę się! wiec tak sprawa teraz wyglada, kolega z

>tego forum zaproponaował mi sprzedaż swojego ampli, Harman/Kardon AVR240 w stanie bdb+ myślę że z

>tymi MISSIONKAMI M34 zagra to fajne w stereo.. ale nie sprawdałem tego zestawienia, i raczejnie bede

>mial możliwości go przesłuchac, w Częstochowie nie ma nic takiego...

Ile ten Harman będzie Cię kosztował ? 1200 PLN ? To już bym wolał Denona 1908 który mocowo będzie porównywalny a ma HDMI, bi-amp itp.

A Denon 1908 / Yamaha 661 kosztują tyle samo a są nowe ... mają HDMI (z odtwarzaniem PCM) , bi-amp i oddają 5x60W (nawet ponad) mocy zmierzonej .... Harman Kardon 247 oddaje tyle samo ... wątpię aby starszy model ( 240 ) był równie dobry ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.