Skocz do zawartości
IGNORED

Horn na Beayma 8ag/n

tymek

Rekomendowane odpowiedzi

W ramach poszukiwania dobrego dźwięku i nowych wrażeń zbudowałem konstrukcję sprawdzoną przez sąsiadów z za zachodniej granicy. Obudowa zwie się Viech (chyba lepiej nie znac tłumaczenia), głośnik to oczywiście Beyma 8ag/n. Wykorzystałem płyte meblową 15 mm ( powinna byc 18), ma to byc projekt typowo budżetowy. Wymiary 28 x 110 x 50cm. Wszystkie elementy wycinałem najzwyklejszą wyżynarką w garażu (kolejnym razem zamówię gotowe formatki), dlatego niezbędna była szpachla aby nie raziły potknięcia (oczywiście od środka wszystkie szpary zalane klejem i wzmocnione). Całośc kosztów zamkneła się w 500 zł wraz z głośnikami, bejcą i lakierem.

Horn miał za rywala odgrodę na Siemensach i 15 calowych Carwin Vega, jestem po trzech godzinach słuchania i im dalej tym lepiej. Pierwsze wrażenie to dzwięk płaski i tak jak by pudełkowy, ale kolejna płyta i pojawiają się doznania zaskakujące, mimo braku wyraźnych cyknięc blach wszystko słychac, nie ma uderzenia basu, ale jest jego barwa i całkiem niezłe zejście. Głosy ludzi bez podbarawień, wyjątkowo namacalne i dające wrażenie obcowania w danej chwili.

Pewnie jestem pod wrażeniem prostoty tej konstrukcji (zero zwrotnicy), może chwilowe zafascynowanie w każym bądz razie idę dalej tą drogą. Przynajmniej syn ma zjeżdzalnię dla autek, a koty ślizgawkę. Pozdrawiam wszystkich fascynatów tego typu kostrukcji.

Kolejnym etapem będzie poszukiwanie super twetera (oczywiście budżetowgo).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9957-100007544 1219427556_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/45134-horn-na-beayma-8agn/

I jeszce kilka fotek

Ukryta Zawartość

post-9957-100007542 1219427603_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodałem prostą zwrotnicę, 0,33mh, 8,2uF i 2,2ohm, poprawiła się czytelnośc dźwięku. Zyskało to nawet akceptację jednego z domowników.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.