Skocz do zawartości
IGNORED

Odsłuch McIntosh/Elac w Hi-Fi Klubie

gutten

Rekomendowane odpowiedzi

Zupełnie inny dźwięk w np. TOP HI FI -pomieszczenie odsłuchowe. Gdy wracam do domu szukam tego dźwięku. Swoją drogą ,kiedyś poszedłem do nich (Sopot) odsłuchać srebrną integrę Krella 300 iL (16000zł.cena promocyjna). Poprosiłem o podłączenie CD Nada S500 i kolumn B&W Nautilus 805 bo takim sprzętem dysponowałem w domu.Byłem na etapie wymiany wzmacniacza,mój Primare A30.1 po prostu znudził mnie.I uwaga nie powiedziałem nic o kablach,podłączono to łączówką Siltecha za ok.5600 i głośnikowymi Audioquesta chyba Kilimanjaro,nie pamiętam dokładnie.Sieciówki Siltecha plus listwa też Siltecha.Miałem o Krellu 300iL zebrane informacje,które nie były dla niego korzystne.Panowie to był szok ,do tej pory się zastanawiam czemu go nie kupiłem. Miles Davis grający "Bye Bye Blackbird" miałem wrażenie ,że stoi przedemną żywy.Ponieważ testowałem wzmacniacz do określonego systemu do tej pory się zastanawiam co grało lepiej Krell czy kable.Może moja wina nie zwróciłem uwagi co podłączają i tak wypaczyli mi odsłuch.Kable były znacznie droższe od wzmacniacza.Dźwięk był trochę zimny,sterylny ,ale wtedy taki mi się podobał .

Beszti - co do adrenaliny tryskającej przez uszy masz rację. Też jestem zwolennikiem kupowania "na zimno" po wielokrotnym, krytycznym odsłuchu, najlepiej w róznych warunkach akustycznych, a najlepiej u siebie. Tutaj sytuacja jest o tyle bezpieczna, że nie mam platynowej karty kredytowej, którą mógłbym tuż po odsłuchu nonszalancko położyć na ladę i powiedzieć: "Gryphon Kallisto raz, plus jakieś stosowne kabelki proszę". Natomiast mój zachwyt nie wynikał jedynie z faktu, że poprzedni system zagrał źle. Usłyszałem, obiektywnie rzecz biorąc, dźwięk niebezpiecznie bliski ideału. Papamek był zresztą nie mniej zachwycony, a to świadczy, że coś jednak było na rzeczy.

W każdym razie mam w planie jeszcze kilka odsłuchów innych urządzeń - a nuż porwie mnie jakiś Gamut bądź Krell?

Pzdr.

Gutekbull>>

Tak się zabawnie składa, że kolejnymi wzmacniaczam, które planuję odsłuchać to właśnie wspomniany przez Ciebie Krell i posiadany dawniej Primare 30.1. Poznałem już dobrze moje Elaki, słuchałem w kilku konfiguracjach i wiem, że najlepiej służy im precyzja, chłód i bardzo dużo prądu. Do wymienionej dwójki dołożyłbym jeszcze dzielonego Gamuta. Zobaczymy. W każdym razie byłbym wdzięczny za Twoją opinię na temat Primare. Słuchałeś go kiedys w firmowej konfiguracji, z dedykowanym odtwarzaczem?

No tak...

Dla wyjaśnienia: ustrój akustyczny to szafa z suwanymi drzwiami umieszczona na całej ścianie za słuchaczem.

A nad wysokimi tonami pracuję usilnie. Dzisiaj oderwałem kolumny od płyt granitowych i wróciłem do firmowej koncepcji kolców pomiędzy standem i głośnikiem. Płyty powędrowały piętro wyżej, czyli na kolumny. Do tego VdH na górę. Jest wyraźnie lepiej w zakresie czytelności i przestrzeni. Jednak przyczyny gorszej góry upatruję jeszcze w tymś innym. Ale na razie sza...

Do>>>> Gutena. Przez ok.2 lata miałem Primare A 30.1 u siebie w połączeniu z srebrnym NADem S500 i wspomnianymi już B&W 805. Wspaniały system,to jest takie zestawienie do słuchania,nie męczy. Ja preweruję głównie jazz,blues lubie wokalistykę jazzową. Nagrania Rokowe na tym systemie wypadały blado.Primare jest cudownym wzmacniaczem ,ale trzeba mu dać szanse.Miałem takie zdarzenie.Gdy przyszło mi się z nim roztawać ,przyjechał potencjalny kupiec,około 2 godz.drogi miał do mnie.Na odsłuch wziął płytę zespołu Ich Troje,już bardzo mocno zaczełem się zastanawiać czy w ogóle mu sprzedawać moje cacko.Długo mu tłumaczyłem,że to bardzo specyficzne urządzenie zaczyna "grać' jak jest ciepły, a czarować dopiero wieczorem gdy jest się samemu na to gotowym.Podsumowując w godzinach w których radziłem mu przeprowadzić powazny odsłuch (6-8 godz.)on był już z powrotem,czyli przyjechał do siebie podłączył i wrócił.Bez komentarza.Do Primare muszą być kolumny z konkretnym basem bo on go nie doda !! Ale ty takie masz.Bardzo dobrze gra tez z ProAc 125 ,zupełna klapa z Trianglami Celius 202(musi być lampa lub A3!!) Któregoś dnia coś kombinowałem z kabelkami i.....musiąłem go rozkręcić,jest nie do zepsucia ok.8 zwykłych bezpieczników,praktycznie każdy układ zabezpieczony.W środku wyglądał jak ubogi krewny Marka L. piękna robota,dual mono,XLR.Jest ciepły-teraz nie wiem bo grał z NADem.Barwa ,przestrzeń wszystko OK. Kapitalne sterowanie siłą głosu ,nie znam lepszego.Jakbyś się zdecydował to patrz ,aby miał wyjście do sterowania końcówką mocy,bo kupują go ludzie jako przedwzmacniacz,a nie wszystkie modele to mają.No to chyba tyle.

Gutten->>>

Hmmm, Gryphon 2200 ooo-la-la BIG TIMES, ale to juz jest w cenie JRDG Concentra II. Teraz, gdy jeszcze masz czysty umysl przydaloby sie posluchac JRDG. To taka sama cena i prawdziwa konkurencja, godna Gryphona.

Dla twojej informacji w przyszlym roku bedzie "babe" Concentra bazowany na 201 monoblokach. Cena prognozowana jest ok. $3500 (detal) w USA.

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

>>> Lacrimosa

A co sądzisz o Callisto 2100? Teoretycznie różni się tylko oddawaną mocą, ale w praktyce wiem, że różnie z tym bywa. Czy jest to mniej więcej taka sama klasa brzmienia?

A z Jeffem Rowlandem u nas bieda. żeby go posłuchać, musiałbym zapakować kolumny w samochód tudzież w pociąg i jechać do Gdańska

;-((( Z recenzji jakie wyczytałem wnioskuję, że gra dźwiękiem cieplejszym i bardziej "na okrągło" niż Gryphon.

Pytałeś jeszcze o firmowego CD Primare ,ale tego z tej najwyższej serii 30 nie słuchałem,ale znajomy ma wersję niższą 20 i poddawał ją wielokrotnym innowacjom ??? Teraz gra znacznie lepiej :)

Pytałem, bo czytałem sporo recenzji niższego odtwarzacza Primare i za każdym razem pojawiała się opinia, że jest nijaki (ale czy tym redaktórom można wierzyć?). Ciekaw jestem czy partner 30.1 jest faktycznie dużo lepszy. W końcu to konstrukcja zbalasowana, ale... wiadomo.

maleo, gutten

Jeszcze nie podciagnela, ale rozgladam sie za blisko mieszkajacym i majetnym sasiadem...no i zaufanym elektrykiem lubiacym prace w nocy.

Pewien dowcipnis powiedzial mi : 500W. Tak, 500W ciagnie to bydle, ale tylko jedno. Jeden monoblok. A ze mam dwa...ze jeszcze pre dochodzi, to 1100W.

24h w miesiacu - trzeba doliczyc troszke ponad 200zl miesiecznie do rachunku co miesiac.

E, to coś mało. 500W to ciągnie moje Thule, choć do czystej klasy A mu daleko. A chodziła mi też po głowie końcówka PA350 - 1000Q jak w mordę dał. Nie wiem tylko, czy by bezpieczniki wytrzymały.

hiena ,dobrze liczę ? 200zł miesiecznie za pobór 1100W to chyba będzie non stop 24/24?

bo twój wpis nie do końca jasny dla mnie.

ja o PASSie myslałem dawno ale mnie te pobory mocy trochę przerazaja, chociaz około 1kW to kosmicznie przecież nie jest.

PASS ładnie gra z DA, podobnie jak Gryphon i ECI, wychodzi ,że ELAKI lubią tę samą elektronike co DYNAUDIO :-)

Coś mi się wydaje ,że i KRELL mógłby pasować ,

Gutten pomyśl też o KRELLu

końcówka PASSA -nie pamiętam która-ta co oddaje 60W pobiera ok. 1000W to by było 6% sprawności,czyli chyba" uczciwa" klasa A ?

Hiena, to przy 6% sprawności twoje koncówki 2 X 100W powinny brać ponad 3kW!!!

maleo, gutten

Ja posłuchałbym jeszcze Audioneta i AVM. Zwłaszcza monobloków AVM M2 z odpowiednim preampem. Bardzo podobały mi się z Piegami, więc może Elaki też by pasowały...

Ja również spotkałem się z takimi opiniami - na Audioasylum i Audioreview. Porównywano 300-kę m.in. z jakimś Pliniusem i Classe CAP-151 - oba wzmacniacze miały być bardziej "muzykalne"...

nie zartuje, mialem okazje go przesluchac u siebie, dzwiek jest prawdziwy, sterylny wrecz kliniczny, swietnie poukladany, ze wzorowym basem jaki lubie, tzn precyzja i kontur, swietne zejscie i separacja, dzwieczne wysokie, troche chlodne,ale... no wlasnie, jest jeszcze cos takiego jak muzykalnosc i tutaj klapa. Moze z cieplym cd i odpowiednim okablowaniem zagra inaczej.

ABs

To zależy jeszcze z jakimi kolumnami i z jaką reszta gra.

Znam studio nagraniowe, gdzie ten wzmacniacz napędza kilka dobrych monitorów ( na zmiane oczywiście). Jest bardzo chwalony za analityczność - a to przy miksowaniu muzyki jest wielką zaletą, również za muzykalność -

ale nie zastanawiałem się co właściciele mieli dokładnie na myśli.

W każdym razie efekt końcowy w postaci miksów , wykonany na w/w wzmacniaczu zawsze był lepszy niż przy innych kombinacjach.

Ale to pewnie z powodu "odwrotności oczekiwań co do dźwięku: w studiu analiza, przy słuchaniu codziennym - lekkie uśrednianie czyli synteza :-)

Dokladnie tak, 300ka jest swietnym narzedziem do analizy, przy krotkim odsluchu moze zrobic wrazenie, podaje muzyke na tacy. W polaczeniu z b&w 805 i srebrnymi kablami otrzymamy precyzyjny mikroskop, przez ktory bedziemy mogli uslyszec co w trawie piszczy... Swietnie nagrane plyty w przystosowanym pomieszczeniu wypadna rewelacyjnie, ale z reszta bedzie tragedia. o muzykalnosci juz sie wypowiedzialem. Nieskromnie dodam, ze upolowalem wzmaka, ktory pobil krelle i podobne vincenty, a jest to integra burmestra.

Vincentom chyba jednak daleko do Krella, co by o nim nie mówić. Ja bardzo lubię analityczny dźwięk, choć oczywiście są granice. Wydaje mi się, że zestawienie Krell/B&W to faktycznie zestawienie ultra-zimne i ultra-precyzyjne. Jednak Elaki nie są tak kliniczne jak Bowersy, więc może Krell wyjdzie im na zdrowie. Posłuchamy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.