Skocz do zawartości
IGNORED

DAC za ~1.000 USD przed RudiStora NX-33

fallow

Rekomendowane odpowiedzi

Nie masz pojęcia jak bardzo Lynx zmienia swoja barwę w

>zależności np. od ustawień systemu.

------------

Zdanie magiczne i nielogiczne i audiofilsko niedorzeczne.

Lynx nie zmienia barwy, bo to nie ptak co zależnie od okolicy śpiewa innym głosem.

Karta zawsze gra tak samo niezależnie od podpiętych pod nią ustrojstw!! Przecież karta nie zmieni brzmienia (w jakiś magiczny sposób) tylko dlatego, że właśnie zamiast kolumn A podpięto kolumny B.

To kolumny B graja inaczej od kolumn A ale KARTA zawsze wypuszcza taki sam dźwięk

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Gość rochu

(Konto usunięte)

yayacek, zgodze się z Tobą co do charakteru Lynxa.

Jednak karta to nie wszystko.

Mając przez pewien czas tego Lynxa obserwowałem jak zmienia się dzwięk w zalezności od konfiguracji komputera, ustawień Foobara i wtyczek.

Można powiedzieć, że zakupiłem, ale jak na razie nic nie mogę na ten temat powiedzieć, bo jeszcze nie usłyszałem w swoim systemie.

IIIa jest bardzo oki z dobrym transportem, dziwi mnie, że niektórzy kupują CD za 4000, kiedy w tej cenie można złożyć dzielone źródło...ale nie będę tego rozwijał, każdy sobie może zadać trud i porównać do swojego CD:)

Myślałem o Zydelkowej sieciówce (ponoć lepsza od Bartka), ew. Artecha któregoś. Shunyata niestety za droga :( Transport taki jak w "o mnie". Myślę, że sporo też może być winy kiepskiej listwy (komputerowa).

A co robicie jak kabelek albo lampa łagodząc za ostry system "muli" czy jest jakaś trzecia droga oczywiście poza zmianą napędu lub DAC-a ?:)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Wełniany, 27 Sie 2008, 18:19

>A co robicie jak kabelek albo lampa łagodząc za ostry system "muli" czy jest jakaś trzecia droga

>oczywiście poza zmianą napędu lub DAC-a ?:)

No właśnie, boje się że mi Bartkowa sieciówka może trochę zamulić, czego bym nie chciał.

Marduk, 27 Sie 2008, 17:43

>americano chińczycy już mnie śmieszą, gdzie spojrze to CD, wzmak, daci, pre i wszędzie, wszędzie

>muszą wstawić lampy, bez lampy się nie liczy:)

w przypadku xindaka to wcale nie głupie, alternatywne wyjście lampowe może być preferowane gdy ktoś podpina DAC-a pod np. integrę tranzystorową (a takich jest sporo w ofercie xindaka czy innych chińczyków). Natomiast właściciel wzmaka lampowego może skorzystać z bardziej bezkompromisowego wyjścia SS, możliwość wyboru jest plusem w funkcjonalności. W przypadku xindaka jest jeszcze możliwość zmiany trybu oversamplingu, XLR-y, pilot...

americano no tak, ale jakoś wierzę w Thetę niż w te wybory?:)

Słuchałeś VIII jak wiem. Zdania są podzielone jedni mówią, że VA z GDL gra na podobnym poziomie co sama VII...?

=>Marduk, 27 Sie 2008, 18:28

>Wełniany nie mam takiego problemu.

Zazdroszczę Ci czym lepszy przetwornik ;typu kolumny,słuchawki tym gorzej a jak wcześniejsze urządzenia są przeźroczyste to zaczyna się robić tragedia, nawet w napędach za 50kzł. Trzeba każde urządzenie w torze przesuwać do przodu o kroczek,inaczej tragedia z tym dupianym standardem CD

americano, 27 Sie 2008, 19:23

>jeśli już to do prostszych transportów...

oczywiście, myślałem o czymś innym w tym czasie

Marduk

Pytanie jest tendencyjne ;)

równie dobrze można by zadać dodatkowe jak np.

1. Co zagra lepiej: GDL z tańszym transportem czy sam transport droższy o cenę GDL powiększoną o cenę kabla cyfrowego (koszt potencjalnego dodatkowego kabla sieciowego marki Velum pominę znaczącym milczeniem) :)

2. Czy GDL poprawia dźwięk czy tylko zmienia nadając swój charakter, pytanie nasuwa się jako następstwo prostego faktu, że dane utracone przez słaby transport nie zostaną cudownie odzyskane.

3. Czy charakter zmian jakie wprowadza GDL będzie pożądany dla każdego DAC-a?

4. Czy charakter zmian nie jest przypadkiem spowodowany dodatkowym (czasem innym) kablem cyfrowym?

5. Czy zmiana kabla cyfrowego transport-DAC na kabel droższy o cenę GDL (lub lepiej pasujący) nie dałaby większej zmiany/poprawy?

6. Czy uwierzyłbyś, że josef słyszy poprawę z GDL na dynaudio audience 50? :))) bez urazy josef ;)

itd. itp....

americano, 27 Sie 2008, 21:03

>6. Czy uwierzyłbyś, że josef słyszy poprawę z GDL na dynaudio audience 50? :))) bez urazy josef ;)

toś mi teraz doj...ał, uuuu zabolało ;)

tak tak - dynki to mulersy i nie ważne czy podepnie się Mantę czy Krella grają tak samo ;)

najprościej zobaczyć wpływ GLD podpinając do DAC słaby transport a potem to samo przez GLD - co zauważysz od razu to to, że bas zbiera się do kupy, robi się szybki, konturowy; następuje poprawa separacji instrumentów; poprawia się dźwięczność i detaliczność

zresztą co tu mówić - można to urządzenie kupić obecnie w dobrej cenie - czasem niektórzy dają kilka razy tyle za zwykłego druta...

pytam, bo ja akurat robiłem eksperymenta z GDL i Theta Va u kolegi, dość wyczerpujące temat, kable cyfrowe również w tym brały udział, ciekawe doświadczenie, ale kolumny były wąskim gardłem, dlatego nie śmiem wyrokować, muszę to sprawdzić u siebie, jak tylko będę miał kompletny system...

No nie wiem co josef słyszy na dynaudio, ale pewne jest, że im lepsze speakery, to pewne rzeczy stają się oczywistsze.

Nie odpowiedziałeś mi jak ta Theta VIII, warta grzechu z tym jej pre na pokładzie?

josef

zatem poprawa jest analogiczna do użycia cegłówki położonej na tani transport, stąd pytanie

7. Co zagra lepiej, cegłówka czy GDL?

Na marginesie odważnik na transporcie audiomeca mephisto II też poprawia ten transport, którego obudowa jest trochę lepsza niż w tanim DVD.

Marduk, 27 Sie 2008, 21:49

>josef, no widać reszta taka oki, a te dynki to z sentymentu trzymasz?:)

narazie warunki lokalowe powodują, że raczej nie wrzuce do pokoju wielkich trójdrożnych potworów - zmiana na inne monitory mnie nie interesuje bo to nie zmieni tego co bym chciał zmienić w dźwięku - kocham dynki ;)

americano, 27 Sie 2008, 21:53

>zatem poprawa jest analogiczna do użycia cegłówki położonej na tani transport, stąd pytanie

>7. Co zagra lepiej, cegłówka czy GDL?

no nie do końca - poustawiaj sprzęty i potem na DACu przełączaj źródła - albo prosto z transportu albo przez GDL - masa układu drgającego się nie zmienia a dźwięk tak - wiec to chyba działa, nie?

dla przypomnienia - ile kosztowała ta cegła Shitaki? 1000zł ???

josef

chyba shakti stone...

Marduk

theta VIII z drugiej ręki jest teraz szczególnie atrakcyjna, ale z DAC-ami jest tak, że nie każdemu pasuje to samo. Zastanawiające jest jak bardzo różnie mogą brzmieć dobre przetworniki różnych konstrukcji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.