Skocz do zawartości
IGNORED

Nagrywanie na Koncerta 3401 Sd

dulon184

Rekomendowane odpowiedzi

Witam pasjonatów szpulek.

Jestem posiadaczem 3 szpulowców. Akai 636 DB ,Koncert 3401SD ,Sony TC 755A.

Wyczytalem na szacownym forum że mozna taśme video pociąc na Cwiartki i nagrac na szpulowcu.

Kupile tasme Maxell ...profi ,oczywiście video ,nagralem na Koncercie na predkości 4,75 i doznalem szoku.

Jak na moje amatorskie ucho powala na kolana każda taśme ktorą posiadam . A nagrywalem na wszystkich 3 szpulakach z różnymi prędkościami . Taśmy Maxella ,Basfa ,Sony nie maja racji bytu .Podkreślam - na moje amatorskie ucho.

tasma video Maxella gra wprost rewelacyjnie .Mnóstwo wysokich ,zazwyczaj na wzmaku scinam je prawie do końca ,basy mozna spoojnie podkęcic prawie do końca i nic nie buczy i dudni.Wzmaka mam 2 -100 watt i nawet jak sobie poodkurzam -czytaj bardzo glosno -wszystko graładnie i czysto .

Moje pytanie do szanownych pasjonatow szpulek brzmi....

jeśli ja nie mam skaleczonego ucha ,to po co wymyslono wieksze predkości w szpulakach?/

Skoro Polski Koncert tak slicznie gra na prędkości 4,75 ,co daje wieksza prędkośc w szpulakach?

Dodam że na większych prędkościach Koncert gwałtownie traci na jakości dżwieku na tej tasmie.

Prosze speców od szpulek o racjonalne wyjasninie.

Dla jasności dodam że nagrywalem sygnał z N -recordera ,muzyka z satellty.

Pozdrawiam postrzeleńców w temacie szpulek.

https://www.audiostereo.pl/topic/45181-nagrywanie-na-koncerta-3401-sd/

Mam pytanie. Jak Wy te tasmy tniecie rowno? Chyba nie nozyczkami? Tasmy video jak TDK to avilyn czyli zelazo z kobaltem, maxell uzywa chyba cos podobnego, inni znow tlenek chromu. Oczywiscie tasmy te wymagaja znacznie wyzszego pradu podkladu jak i znacznieszego strumienia magnetycznego do kasowania. Jak dobrze daja sie kasowac na zwyklym magnetofonie? Z ciekawosci musze sprobowac taka tasme. Jka wiec ja pociac rowno?

pozdrawiam,

Witaj.

Ja uzywam duplikatora JVC .Zostawiona jes t tylo machanika z torem prowadzenia tasmy.Miedzy ostatnią rolke prowadząca a walek napedowy wstawilem Zyletke na regulowanej 3 srubkami podstawce.Problem jest z tym ,ze musze miec odwinieta taśme na podlodze ktorą przepuszczam przez puste szpulki -by stawiala opor .Kolejna niedogodnośc to potrzeba ręcznego odbierania taśmy gdy schodzi przecięta z wałka napedowego.następnie ręcznie kręcąc szpulami 26 cm.nawijam tasme na szpule ,po czym sklejam w jeden kawalek. Ostatnie ciecie 2 taśm ,nawijanie ,trwało ok 2,5 godziny ,

jest to zwykła prowizorka ,jednak patrząc pod lupa tasmy sa rowne --pewnie nie idealne -Silnik od napedu podłączyłem do zasilacza od kolejki Piko .Niebawem zrobie cos praktyczniejszego .

Może inni napisza jak ciachaja taśmy?

Dzieki dulon. Niestety duplikatora JVC nie mam i nawet nie wiem jak wyglada i wogole co to jest. Wazne, ze tnie dostatecznie rowno. Jakbym mial to bym z ciekawosci sprobowal taki jeden pasek bez klejenia uciac bo na brak tasm nie narzekam. Mam nawet nadmiar.

Tak swoja droga najlepsze do nagrywania na 9.5cm i pewnie na 4.75 sa tasmy 25um i 35um jak maxell xl-I i tdk-gx ze starszych i rmg pm475 i 474 i lpr-35 z obecnie produkowanych - z tych co uzywam i uzywalem. Z amerykanskich najlepsze 3m amatorskie tez sa nie najgorsze. Oczyweiscie te wszyskie powyzej wymienione tasmy bija na malych predkosciach tasmy typu II takie jak maxell xl-II czy tdk-sa ale aby z nich kozystac trzeba miec magnetofon z przelacznikiem na duzy prad podkladu i odpowiednia equalizacja. Moze koncerta da sie na uzywanie takowych tasm przerobic?

pozdrawiam,

Witam.

Duplikator kupilem na Allegro za 25 zł ,Jest to maszyna do kopiowania taśm video..

Mój Koncert nagrywa konertowo ,choc przyznaje że wysokich jest zbyt duzo . Muszę spytac swojego speca ,o zmiane pradów podkladu -jak pisza tutaj fochowcy. Właśnie oczekuje na dostawe tasm video ,jeśli chcesz to po ciachaniu mogę podrzucic ci kawałek tasmy do sprawdzenia ..Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.